tiistai 8. joulukuuta 2009

VALOJEN ETSİNTAA

Tanaan jatkoin ledvalojen etsimista.Ledvalojen sen takia,etta taalla on tosi vahan varivaloja,jotka olisivat vahankin kestavia.Ledvaloja on paljon,mutta ne ovat aika kalliita.Ainakin sahköliikkeitten nayttavat jutut.Ensin ajattelin menna etsimaan erasta joulukoristekauppaa,missa viimeksi kavin vuonna 2003.Ja ihme kylla,tama liike oli entisella paikallaan.Normaalisti myy naamiaistavaraa,mutta nain uuden vuoden alla sitten joulukoristeita moneen lahtöön.Siella ne olivat hyllyilla sulassa sovussa naamiastavarat ja joulukoristeet.


koristeita oli vaikka minkalaisia,mutta valoja vahan.Joten suuntasin matkani Migrokseen.
Migroksessa olikin valtava osasto taynna ihania koristeita.Sielta löysin myös 100 lampun ledvalon,joka maksoi vain 24 liiraa = 12 euroa.
Ostin myös lilan varisia joulupalloja ja lilan ja hopean varisia nauhoja. Mita naista teen,niin naytan joku paiva.

Migroksen joulukoristus oli tana vuonna valkoisen ja sinertavan yhdistelmaa melkein kaikki.Ja ledvaloja koristeissa.Osa vilkkui,ja osa oli jatkuvasti palavaa ledvaloa.KaunistaVain alakerrassa olevat kuuset oli koristettu varillisilla koristeilla.Kuuset taynna varillisia palloja ja lunta oksilla,seka kuusten juurella.Kaunista ja yksinkertaista.Ei liikaa tilpehööria.

25 kommenttia:

mizyéna kirjoitti...

Kuinkas paljon turkissa on muita kuin muslimeita?

Juhliiko muslimitkin siellä joulua?

Meillä ei joulu näy oikeastaan missään. Muutama hotelli saattaa laittaa oveen uuden vuoden toivottelut lumiukon merkeissä :D ja uudessa carrefourissa oli yhdellä hyllyllä pöytäkuusia. Ennen en ole nähnyt koristeitakaan myytävän missään eikä totisesti kauppoja koristella.

Marika kirjoitti...

Onpas upeita koristeita!
Ne ledit on täälläkin kalliimpia...Parit valot raaskin investoida, mutta sekin kirpaisi!

Kuusta odotellen! Tänä vuonna otetaan sittenkin AITO, kun kerta nokat kestää ja ostetaan sitten kunnon iso muovinen kun nokat ei kestä ;)
Toiseksi miehen veljen poika kerää joukkueelleen rahaa myymällä noita kuusia.

Heljä kirjoitti...

Mukava kun otit mukaan ostosreissullesi. On ihana katsella eri maiden ostoskeskusten koristeluja.
Meillä kuusi koristeltiin Koon ja Miriamin toimesta ja ei ihan ole mun maun yksinkertainen ja lisää "koristeita" löydän kuusesta joka päivä: lumiukko ilmapallo ja kangasperhonen viimeisimmät.
Odottelen mitä jännää liilaa saat aikaiseksi!
Halaus täältä sateisesta ja harmaasta aamusta, joka ei niin kurja kun jouluvalot saa sytyttää.
Heljä

ebrufin kirjoitti...

Kylla on Joulua ilmassa joka paikassa:) Meilla taitaa kuusi paatya olkkarin nurkkaan tanaan!

Hyvaa viikon jatkumoa:)

Annu kirjoitti...

On hauskaa, että Turkissa islamin maassa markkinavoimat hyödyntää myös joulun. Pääasiassa se varmaan tehdään kulutuksen lisäämiseksi. Mutta eihän juhlaa ole koskaan liikaa, ja ihanasti joulu valoineen piristää sielläkin pimeitä iltoja. Ainakin lomalla Turkissa nyt olisi kotoista joulun tunnelmaa.
t Annu

Heljä kirjoitti...

Piti tulla vielä uudestaan, kun äsken allekirjoitin Miriamille lupalapun että saa maistaa turkkilalista MUCVER piirakkaa/pasteijaa. Joku ylemmän luokan koululainen tekee ja osa hänen harjoitteluaan. Heti tuli sinut mieleen!

Sateenkaari kirjoitti...

Mizyena:Turkissa on muslimeja 98-99 prosenttia vaestösta.Loput muita uskontoja.
Joulua ei Turkissa vieteta.Eika sita valtavaestö edes tunne.
Tuo kaikki koristelu tahtaa uuteen vuoteen.Kauppaliikkeet tarjoavat samalla annin taalla asuville ulkomaalaisille,jotka joulua viettavat.Joulun vietto otetaan huomioon myös monikansallisessa yhdistyksessa (AKDİM),jossa pitavat joulujuhlan.
Mainonnassa ei myöskaan puhuta joulusta,vaan nimenomaan uudesta vuodesta.
Vaikka turkkilaiset eivat joulua vieta(ei tietenkaan),niin mielestani on oikein,etta se mahdollisuus suodaan niille,joille joulun vietto on tarkea.Rintarinnan ja sovussa voidaan elaa erilaisin tavoin ja tottumuksin.Ketaan ei pakoteta mihinkaan muottiin.
Emme mekaan mieheni kanssa joulua vieta,mutta torttuja kylla paistelen kahviherkuksi.
Olen karvaasti saanut Suomessa kokea,mita on,kun toista uskontoa ei hyvaksyta,joten olen taysin tallaisen kannalla,etta voidaan elaa rinnakkain omine tapoinemme.
Olen monasti myös omissa kirjoituksissani tuonut julki,etta nimenomaan Turkissa nama koristelut ovat uudenvuodenjuttuja,mutta puhun "joulukoristeista" sen takia,etta lukijakuntani muodostuu suurimmalta osin sellaisista,jotka taman helpommin ymmartavat nainja lisays maininnalla ,etta taalla nama ovat uudenvuodenkoristeita.
Taallakaan ei 10 vuotta sitten löytynyt kaupoista joulukoristeita,eivatka liikkeet koristelleet.Ajat ovat muuttuneet.

Marika:Suuremmat kauppaliikkeet laittavat koristeet uudeksi vuodeksi nain kuuautta aikaisemmin,koska kaupallisuus nakyy myös taalla hyvin.
Muutenhan esin kaduilla ja puistoissa kaytetaan valokoristeluja ympari vuoden.


Helja: Teilla sitten voi sanoa,etta "kuusi peittyy koristeisiin" aivan kirjaimellisesti.
Olipa mukavaa,etta tulit mukaan ostoksille.
Nyt nakyi Migroksen koristeitten varitarjonnassa lila ja kaunis oranssinruskea,joka oli minulle uusi vari.Katsoin,etta on tuotettu Hollannista.
Valot ja koristeet tuovat todellakin piristysta sateen keskelle.Tanne on huomiseksi luvattu taas sadetta.

Ebrufin:Laitappa kuusi olkaariin,ja ERKKİ illalla lampiamaan.İhana yhdistelma.

Annu:Muutama vuosi siten tama koristelu aloitettiin kauppaliikkeitten toimesta kahta viikkoa ennen uutta vuotta.Nyt laittavat kuukautta ennen.Kaupallisuus nakyy hyvin myös taalla.Televisiosta ei viela uudenvuoden lahjamainoksişa ole paljoa tullut,mutta viikon paasta sekin alkaa.
Turkki on mennyt eteenpain myös tassa uskontojen valisessa kanssakaymisessa.
Mielipiteeni on,etta kun taalla asuu erittain paljon kristittyja,niin heidan tarpeisiinsa löytyy tyydyty myös jouluksi.
Aikalailla uusi asia on turkkilaisille lahjojen antaminen uutena vuotena.Tamankin on saanut kaupallisuus aikaan.Myös turismi ja asukkaat,jotka muualta tulevat,vaikuttavat naitten muutosten syntyyn.

Sky Mikaela kirjoitti...

Ihania koristeita :-)!

Anonyymi kirjoitti...

Onpa kaunista! Varsinkin tuo kaari joka on niin kirkas ja hopeainen. :)
Ihanaa joulunalustunnelmaa.
terveisin Seija

SaaraBee kirjoitti...

Kiitos ostarikierroksesta. Minusta on hienoa, että siellä joulua saa juhlia jos niin haluaa. Nauti sinäkin tortuista. Entäs teetkös pipareita?

Jael kirjoitti...

Täällähän ei joulua vietetä periaatteessa kuten ei teilläkään,mutta täällä on sitten ryhmiä jotka sitä viettävät kuten:kristityt arabit, venäläiset,vierastyöläiset,joten täältäkin löytyy hyvin joulukrääsää ja kuulin juuri,että Zaran ikkunat on koristeltu jouluisesti...

Sateenkaari kirjoitti...

Natjale:Kiitos ystava.Enpas ottanut kuvia Migroksen koristevalikoimasta.Se oli todella laaja ja kauniita,seka hyvin erilaisia.Ja uusia vareja tana vuonna.Mm oranssinruskea,mika oli hyvin viehattava.Luulisi,etta sita löytyy myös Suomesta.

Seija:Minunkin mielestani oli kaunis tuo kaari.Se on heti Migroksen paasisaankaynnin luona,ja sen alitse voi kavella,jos haluaa.Mina menin sivusta.

Vihreatniityt:Niin on myös minunkin mielestani.Taallahan asuu pysyvasti eri puolilla Turkkia paljon eurooppalalaisia,ja matkaajia on myös tahan aikaan vuodesta.
Viime vuonna tein pipareita,mutta nyt en ole viela paattanyt.Mies ei niista tykkaa,joten ehkapa paistan assia.

Yaelian: samahan se on taalla.Monenmaalaisia asukkia,niin heita ajatellen on hyva,etta voivat myös viettaa joulua taalla,eika heidan tarvitse tuottaa tykötarpeitaan muualta.Ja kaupallisesti ajatellen,niin jaa nekin pennoset sitten tanne.

mizyéna kirjoitti...

Mutta eihän uusi vuosikaan ole islamilainen juhla vaan muslimeilla on oman ajanlasku :)

Meillä saarnaataan joka moskeijassa uuden vuoden aikaan siirä ettei muslimien tule sitä juhlistaa. Mitää ilotulituksia ei täälläkään ole mutta moni osta vaikka uuden vuoden kakun.

Sateenkaari kirjoitti...

Mizyena:Totta.
Olisi mukava saada tietaa koko ajankulku tasta kaikesta muuttumisesta.Ja miksi sitten joissakin muslimivaltioissa noudatetaan kertomaasi,ja joissain monet asiat ovat muuttuneet.Joitain islamin tiedemiesten maaritelmia olen lukenut,ja kuullut,mutta se tieto on hyvin vahaista.
Samoinhan on muuttuneet monen muun uskontokunnan asiat ajan saatossa.
Maailma muuttuu ja muuttaa muotoaan kaikissa elementeissaan ,kun aikaa kuluu tarpeeksi kauan.
Taman tapahtuman kautta on ehkapa "pakkokin" muuttua.Jossain tama evoluutio tapahtuu hyvin hitaasti,mutta jossain nopeasti.
Kiva,etta otat kantaa,ja tuot mielipiteesi asioihin.Minusta on erittain mielenkiintoista saada tietoa teidan tavoistanne,koska ne eroavat aika paljon mm.meidan elamastamme taalla.
Tunisiassa en ole kaynyt,mutta Suomessa meilla oli tunisialaisia ystavia.
Tallaiset ajatustenvaihdot ovat minulle mieleen,ystava.

Anonyymi kirjoitti...

Heipä hei Sateenkaari! Silloin mun minä asuin Antalyassa, siellä oli mahdollisuus viettää jouluaattona joulu(kirkko)-tilaisuutta ulkomaalaisten yhteisön parissa. Siellähän on se seurakunta (amerikkalainen pappi, muistaakseni). Tiedätkö onko enää?Osallistuin vähän satunnaisesti, jotta lapset kuulisivat joululauluja, ym. Muutenhan meidän jouluaattomme oli uudenvuodenaattona lahjoineen, kuusineen (tekosellainen). Hauskaa joulunajan= uudenvuoden odotusta! Terv, "Cirali"

Sateenkaari kirjoitti...

Cirali: Nyt en ole kuullut kenenkaan puhuvan tuosta kirkosta.Pitaakin kysya ystavaltani,joka siella silloin muutama vuosi sitten myös kavi,etta tietaakö han kirkon kohtalosta.Jostain kuulin kylla,etta olsi mennyt Alanyaan.Antalyassahan ei paljoa suomalaisia talla hetkella olekkaan.
Niinhan se on meillakin.Joulun aika on uutena vuotena.
Kiitos samoin sinulle ja perheellesi sinne Suomeen.
Saatiedotukset nayttivat lupaavan kovaa pakkasta koko Suomeen ensi viikolla.

Anonyymi kirjoitti...

Onko siellä tapana uutena vuotena muistaa naapureita jotenkin (lahjoilla) tai jotain sellaisia tapoja joita olisi hyvä tietää. Ajattelin vain kun sinne tullaan ensi kertaa viettämään uusivuosi ja naapureina on paikallisia etten pahoita kenenkään mieltä toimimalla väärin?
T.Niina

Sateenkaari kirjoitti...

Niina: Lahjoja ei ylensa ostella naapureille.Ja eivatka laheskaan kaikki osta edes omalle perheelle.Tapa on lisaantymassa koko ajan,kun mediasta tulee lahjamainoksia.
Taalla viedaan yleisesti naapureille muinakin aikoina,kun vain juhlana,omatekoisia leivonnaisia ja hyvat naapurukset vievat myös ruokaa.
Mutta jos haluat,niin voit toki kayda toivottamassa hyvaa uutta vuotta,ja pieda vaikka vahan karkkia,tai muuta vastaavaa.On hyva tapa huomioida nain naapurinsa.Mutta lahjoja ei.
Mihin pain Turkkia olette tulossa.

Anonyymi kirjoitti...

Tullaan sinne meidän "mökille" Avsallariin. T.Niina

mizyéna kirjoitti...

Suvaitsevaisuutta kannatan minäkin ja sitä, että kaikilla pitää olla mahdollisuus juhlia omia juhliaan. Mutta en ymmärrä, että muslimaassa vietetään "joulua" näyttävästi vähän kuin se hyväksyen itselleenkin. Suomessa ei tulla kyllä ikinä näkemään iid-koristeita kauppakeskuksissa kun on muslimien juhlapäivät :D

Sateenkaari kirjoitti...

Mizyena:Ystavani,viela toistan sanomani,jonka olen nyt kertonut monta kertaa.Turkissa ei vieteta joulua,koska sitahan ei taalla ole.Nama koristeet ja muu rekvisiitta on uudeksi vuodeksi.Eika uuden vuoden viettamisella ole ollenkaan sama tarkoitus,mika kristittyjen joululla.
Minun mielestani on oikein,etta taalla asuvia kristittyja ei maa pakoita elamaan islamilaisittain.
Suomessa juuri tata tehdaan,ikava kylla vielakin,mutta toisinpain tietenkin
Suomessa ovat kylla lisaantyneet islamilaisten kauppaliikkeet,joissa naita tavaroita on kaupan.ja yhteisia juhlia jarjestetaan monen maan tavoilla.Helsingissa toimii erittain aktiivinen monikansallinen yhdistys,jolla on monenlaista juttua.Myös naita iid-koristeita myyjaisissaan kaupan.Olen kaynyt siella.

Sateenkaari kirjoitti...

Niina:jos olette taallapain,niin otappa yhteytta

mizyéna kirjoitti...

Ymmärsin kyllä ja siksi sana "joulu" oli lainausmerkeissä :) Kuitenkin joulupukkeineen ja kuusineen uusi vuotenne kuulostaa joululta eli on sen matkimista.

Kristillinen uusi vuosi on ihan yhtä "kristillinen juhla" kuin joulukin eli siinä ei ole sinällään eroa. Ainakaan muslimeille.

Sateenkaari kirjoitti...

Mizyena:Uskonkin,etta ymmarsit.Mutta ilman kysymyksia ei synny keskustelua.
Kristillisissa maissahan joulu liittyy uskontoon,mutta uusi vuosi ei ole uskonnollinen juhla.Taas paasiainen sita on.
Tassa yhteydessa haluankin kysya sinulta,etta Vietetaankö Tunisiassa valtiollisia juhlia?Tai onko teilla jotain muita juhlapaivia.İhan omia.?

mizyéna kirjoitti...

Äkkiseltään tulee mieleen ainakin äitienpäivä (eri aikaan kuin suomessa) sekä pressan virkaanastumispäivä. Koskaan en ole äitienpäivänkorttia päiväkodista tai koulusta saanut mutta pari kertaa olisi ollut juhla äideille. En kuitenkaan tunne ketään kenellä olisi jotain äitienpäivän perinteitä omassa perheessä. Pressaa juhlitaan lähinnä valtiollisella tasolla eikä yksityisesti.

Osa juhlii uutta vuotta ostamalla kakun ja osa kansasta juhlistaa myös synttäreitä. Lisäksi monilla on tapana kokata tiettyä ruokaa aina Profeetta Muhammedin synttäreiden aikaan. Enemissä määrin kuitenkin moskeijoiden valistus tässä asiassa saavuttaa enemmän ihmisiä ja ovat luopuneet niistäkin tavoista. Viime vuonna esikoisen luokalla koulussa oli vanhempien kanssa puhetta profeetan synttäreiden vietosta ja suurinosa vanhemmista ilmoitti, että jos koulussa sellaista huomioitaisiin, ei heidän lapset saisi mennä paikan päälle. (Profeettahan kielsi juhlimasta hänen synttäreitään, eikä koskaan itse niitä viettänyt)

Nyt ei tule muita juhlia mieleen mutta saattaa niitä olla muitakin :)