torstai 10. joulukuuta 2009

TATA EN TİENNYT

Olen monasti maininnut,etta uutta vuotta juhlitaan taalla Turkissa vahan samalla lailla,mita kristityt joulua.Juhlallahan ei ole uskonnollista merkitysta,vaan se on vuoden vaihtumisen juhla.
Eilen katsoin uutisista ensimmaista kertaa,kun NOEL BABA:ja (JOULUPUKKEJA) koulutettiin tehtavaansa UUDEKSİ VUODEKSİ.Katsoin netista tasta tietoa,ja sieltahan lötyikin todella paljon. Myös Antalyassa on tallainen Noel Baba palvelu.
Voit tilata joulupukin uudeksi vuodeksi,syntymapaiville,tai muuhun juhlaan.
Tassa yhteydessa otettiin myös esille Turkin suuri työttömyys,ja miten työtön voi ansaita hiukan myöskin tekemalla työta Noel Babana.
Tata palvelua tuottavia yrityksia nayttaa olevan aika paljon.He myös kouluttavat Noel Babat tehtavaansa.
Netista ottamissani kuvissa nayttaa olevan yhdessa vuosiluku 2007,joten ainakin jo tuolloin on tata palvelua ollut saatavissa.

Nailla ajatuksilla tanaan.Huomenna uudet tuulet.

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joulu lähestyy... saas nähdä käykö Joulupukki tänä vuonna =) Vielä en ole oikein päässyt tunnelmaan, mutta kyllä se tulee jos on tullakseen.... :D

mizyéna kirjoitti...

En tiedä mitä edes sanoisin tähän :D

Sateenkaari kirjoitti...

Marke:Nainhan se on.
Halaus sinne,ja valoisaa mielta.

Mizyena: Sinun ei tarvitse sanoakkaan mitaan,ystava,tiedan mietteesi.Mutta jos asuisit taalla muslimina,niin pystyisit ehkapa nakemaan asioita toisessa valossa.
Tuossa uudenvuoden asiassahan Turkki noudattaa maailman ajanlaskua.Kylla taalla elaa myös sellaisia muslimeja,joilla on islamilainen ajanlasku,mutta vain vahemmistö.Turkki on İslamilaisuudessa muuttunut ajan myöta hyvin suvaitsevaksi.Mutta islamilaisuus nakyy selvasti taalla arkipaivassa,seka ihmisten mielissa ja puheissa,seka kautöksessa.Moskeijoissa kayminen on vain lisaantynyt. Ehkapa tama laman tuoma vaikeus sen tekee.
Mekin olemme asuneet myös Suomessa muslimeina,joten olen itse sita mielta,etta tarkeaa on se,mita ihminen tuntee sydammessaan,ja ei mene kaikkeen mukaan,mita ymparillaan nakee.Omia periaatteitaan voi noudattaa aivan rintarinnan.Olemme elaneet hyvin lahekkain tyttareni perheen kanssa Suomessa.He ovat kristittyja,ja esim.syövat sianlihaa.Koskaan ei ole ollut vaikeuksia puolin ja toisin ruokailla samassa pöydassa.
Meille kun tytar laittoi ruokaa,niin ei koskaan samoilla valineilla,jos heilla sattui olemaan sianlihaa jossain.Aina erikseen.
Toki maallistuminen tuo aina mukanaan niita ikaviakin asioita.Mutta ne,jotka haluavat elaa uskontonsa mukaisesti,niin se ei ole ollenkaan mahdotonta.
Hyvin paljon tulee taalla esim.televisiosta İslamilaista ohjelmaa,seka asiatietoa.Koraanikoulut ovat yleensa taynna.Myös aikuiset kayvat koraanikouluissa paljon.
Ei islamilaisuus ole havinnyt taalta,painvastoin.

mizyéna kirjoitti...

Islamilaisesti ajateltuna ei ole eroa siinä viettääkö joulua vai uutta vuotta koska ne molemmat ovat muslimeille kiellettyjä juhlia :)

Toki ympäri maailman muslimit ovat pakotettuja elämään tämän ajanlaskun mukaan mutta kukaan ei pakota juhlistamaan sen vaihtumista vieläpä toisinuskovilta matkituilla tavoilla mikä myöskin on kiellettyä. Tämä siis on sen miten pitäisi olla. Suon toki jokaiselle oman päätäntä vallan :D

Islam on maailman eniten kasvava uskonto ja uskonkin, että myös siellä turkissakin uskonnollisuus vain lisääntyy. Sama suuntaus on ympäri maailman.

Sateenkaari kirjoitti...

Mizyena: Totta puhut edelleenkin.Tuo kaikki on kirjoitettua.Mutta itse luulen,etta kun maailma muuttuu,niin myös uskonnot muuttuvat,vaikka perusajatukset sailyvat.Jotkut asiat muuttuvat liikaa,ja muuttuessaan moni asia vaaristyy.Mutta muuttuminen voi myös olla uuden alku MONİN TAVOİN.Se,mika on kirjoitetu(Koraani,Raamattu jne)on ja pysyy.
Sovelluksia tulee aina lisaa,ja ajatukset muuttuvat uusien sukupolvien myöta.PERUSTA ON LUJA,sen uskon.
Niissa maissa,missa uskonnollisuus on hyvin iukkaa ja mitaan uudistuksia ei sallita,niin nakyy monenlaisina ilmiöina.
On paljon ihmisia,jotka sitten naista maista matkustavat "vapaammin" ajattelevaan maahan,ja siella salaa tekevat kaikkea sita,mita ei omassa maassa voi tehda.
Maissa,missa esim.alkoholin kayttö on kielletty,niin huumeet ovat sitten pinnalla.
Mika sitten on hyva,ja mika ei,siihen ei ole minulla selitysta.
Mutta mielenkiintoisia ajatuksia herattelet Mizyena.
Ja totta myös on,etta İslam on maailman eniten kasvava uskonto talla hetkella.Tamakin tapahtuma on ""Kirjaan" kirjoitettu.

Sateenkaari kirjoitti...

Mizyena: Viela eras ajatus.Sellainenkin seikka,kuin OLYMPİALAİSET,jonka juuret ovat juhlassa,jota ensin ovat juhlineet kreikkalaiset,sitten roomalaiset ja kristityt.Nyt jo myös İslamilaisia maita ottaa osaa olympialaisiin.
Paljon on kayty viisaitten taholla mös asiasta keskusteluja,etta voiko muslimi ottaa osaa olympialaisiin.Mutta nain vaan on,etta mukana siella ollaan.

mizyéna kirjoitti...

Toki muslimit ei aina ole yhtäkuin islam. Eli teoriassa näin mutta käytännössä noin. Mutta jos puhutaan teoriasta niin Islam nimenomaan on (pitäisi olla) muuttumaton uskonto ja kaikenlaiset uskonnolliset uudistukset ovat kiellettyjä. Jos on sanottu, että muslimeilla on kaksi juhlaa, ne kaksi eidiä, eikä muita tule juhlia, niin kauan kun siihen ei "ylemmältä taholta" tulee uudistusta on asia juuri niin tai siis pitäisi olla. Vaan paholaisen tiet ovat lukemattomat ja ihmiset heikkoja.

Anonyymi kirjoitti...

Salam, hyvin mielenkiintoinen keskustelu aiheesta :) Turkkiin muuttaneena muslimina olen ollut hieman yllattynyt naista asioista, jotka eivat oikeasti kuulu islamiin mutta jotka ovat aika yleisesti hyvaksyttyja kuitenkin. Suomessa islamiin palanneet ovat naista asioista yleensa tarkkoja. Aina ei tarvitse menna juttuihin mukaan vaikka jopa enemmisto ihmisista niin tekisikin, jokaisen pitaa kayttaa omaa harkintaansa naissa asioissa.

Maria

Anonyymi kirjoitti...

En ota kantaa asian uskonnolliseen puoleen, mutta muuten aikaa metkaa tämä joulupukkipalvelu! Koska juhlaa kerran vietetään uudenvuoden aattona, niin mikseivät ole keksineet pakkasukkoa (niin kuin venäläiset) tai muuta uudenvuoden ukkoa? Ihan uutta minulle! Toisaaltahan Turkki ylpeänä esittelee Demreä joulupukin (St. Nicholas) alkuperäpaikkana (siitä meillä suomalaisilla on tietenkin sanottavamme:)), joten "paikallisesta" ilmiöstähän tässä on kysymys:) T.Cirali

Sateenkaari kirjoitti...

Mizyena:Niinhan sen pitaisi olla.Ja minun tietaakseni nain pitaisi myös olla kristinuskon kanssa.Ja perustaltaan varmaan nain onkin.
On eras asia myös,mita olen paljon miettinyt,niin Koraanin (myös Raamatun) tulkintoja.Paljon tulee esille tulkintakysymyksia,ja niista suuriakin kiistoja jopa oppineitten keskuudessa.En nyt tarkoita naita juhlakysymyksia,vaan paljon muita asioita.

Maria:Arvaan sen,etta olet yllattynyt.Suomessa todellakin İslamiin palanneet (enemmistö naisia)noudattavat hyvin tarkasti İslamin lakia.
Meillehan on annettu vapaa valintamahdollisuus,jota voimme kayttaa,ja valita tiemme,mita kuljemme.Suuri joukko kulkee simat ummessa.

Sateenkaari kirjoitti...

Cirali:olen juuri alustamassa postausta tuosta Demren joulupukista,josta on olemassa todenperainen tarina.Muutama vuosi sitten naytettiin tasta Suomessa dokumentti myös.Asia ei ole huuhaata,vaan taytta totta,eika kyse ole joulupukista olenkaan,vaikka sita silla nimella kutsutaan.

Annu kirjoitti...

Jään odottamaan postaustasi Demren St.Nicolauksesta. Kesällä ajettiin Demren ohi, mutta pysähtymiseen ei ollut aikaa. Olen kuullut, että kyse oli köyhien auttajaasta, joka esimerkillään halusi osoittaa, että ihmiset on samanarvoisia.
t, Annu

mizyéna kirjoitti...

Vapaus valita uskonnossa tarkoittaa islamissa sitä, että on vapaus uskoa tai olla uskomatta. Se ei tarkoita sitä, että voi valita islamista mitä osia uskoo ja miten. Se ei siis sinällään liity tulkintoihin joita toki on paljon ja jokaisen olisikin parasta seurata jotain tiettyä koulukuntaa ja sen edustajia eikä ottaa yhtä tuolta ja toista täältä.

Ja tosiaan näissä juhla-asioissa ei ole mielipide-eroja oppineiden kesken vaan ne ovat kiellettyjä.

Hyvää yötä Sateenkaari, kiitos mielenkiintoisesta ajatustenvaihdosta :) Myös Marialle vilkutukset :)

Sateenkaari kirjoitti...

Mizyena: Kiitos itsellesi myös.Mielenkiinto oli myös minun puolellani.
Samaa mielta olen kanssasi.Sita minakin tarkoitin,etta on vapaus valita,uskooko,vaiko ei usko.
Hyvaa yöta myös tunisiaan,ystava.
Toivottavasti Maria huomasi vilkutuksesi.