lauantai 5. joulukuuta 2009

JOULUKUUN KUUDES PAİVAOn Suomen itsenaisyyspaiva.İtsenaisyyspaivaa vietetaan monin eri tavoin ja juhlallisuuksin Suomessa huomenna.
Lapsuudenajan itsenaisyyspaivat ovat minulle jaaneet erittain hyvin mieleen,ja kauniina muistoina.
Silloin oli tapana,etta jokaisella ikkunalla piti olla kaksi kynttilaa palamassa krllo 18 ja 20 valisena aikana.Muistan,kun meidankin talossamme talonmies jakoi kaikille kynttilat tata varten.Myös kauppaliikkeet noudattivat tata kaunista tapaa.Ennemmin se oli saantö,kuin tapa.Ja se nakyi katukuvassa.Katuvalot sammutettiin tuoksi kahdeksi tunniksi.Kaupunki oli aivan upea kynttilavalaistuksessaan.Soihtukulkue kulki kaupungin keskustan halki lahtien liikkeelle kello 18.Joskus katselimme tata ikkunasta,ja joskus menimme kadulle.

Nyt tasta ajasta on jo ikuisuus,mutta kauniit muistot sailyvat muistojen aarrearkussa.
Monet suomalaiset viettavat itsenaisyyspaivaa poissa Suomesta.Yksi ryhma ollaan me,ulkosuomalaiset,jotka asumme vakituiseen ulkomailla.
Minunkin kohdallani on nykyaan kaksi itsenaisyyspaivaa.Synnyinmaani,ja nykyisen kotimaani.Tunnen olevani jollain lailla "rikas".
On hyva ainakin kerran vuodessa muistuttaa ihmisten mieliin,mita merkitysta on maan itsenaisyydella yksittaisellekkin kansalaiselle.

HYVAA SUOMEN İTSENAİSYYSPAİVAA HUOMİSELLE,ystavat ympari maailman.

21 kommenttia:

ebrufin kirjoitti...

Hyvaa Itsenaisyyspaivaa!

Susadim kirjoitti...

Tuota en tiennytkään, että kynttilöitä on ennen jaettu oikein talonmiehen toimesta. Kyllä tämä perinne elää edelleen hyvin vahvasti, melkein joka kodissa palaa huomen illalla ikkunalaudalla kaksi kynttilää. Hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin sinne Sateenkaari!

Jael kirjoitti...

Minäkään en tiennyt tuosta kynttilöiden jakamisesta.Muistan lapsena kun oli niin jännää katsoa ulos ikkunoista kun jokaisessa ikkunassa vastapäätä näkyi 2 kynttilää ikkunasta.Hyvää Itsenäisyyspäivää Sateenkaari!

Sateenkaari kirjoitti...

Ebrufin:çok teşekkür ederim.Öptüm.

Susadim:Kiitos ystavani.Vahvasti on jaanyt mieleeni,miten talonmies toi kynttilat.En sitten tieda,miten yleisesti tama oli taloyhtiöissa,vaiko vain meidan.Tuota perinnetta ei saa lopettaa.

Yaelian:Kiitos myös ystavalle appelsiinipuitten alle.İhanat on muistot lapsuudesta.

Marika kirjoitti...

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Sateenkaari kirjoitti...

Marika:Kiitos,Marika.Lukasin blogistasi,etta teilla on oikein herkullinen İtsenaisyyspaiva siella.

Heljä kirjoitti...

Itselläni myös mukavia muistoja itsenäisyyspäivistä Suomessa. Partiolaisena usein lipunnostossa mukana aamulla, kuorossa laulut sankarihaudoilla, kotona kynttilät ikkunalla. Viimeisin muisto Suomessa vietetystä itsenäisyyspäivästä kun vein Koon (joka myös syntynyt 6.12.) ensivierailulle vanhempieni luokse. Suostuipa ilokseni tuo lähtemään Johanneksen kirkkoon kuorokonserttiinkin kuuntelemaan isäni kuoroa.

Iloitaan me synnyinmaamme ja kotimaittemme rikkaudesta. Tänään sytytän kynttilät ikkunalle.

Halaukset ystäväni,
Heljä

Sateenkaari kirjoitti...

Natjale:Kiitos,ihana ystavani,lammittavista sanoista.
Kynttilan valossa on voima,joka saa sydammen herkistymaan.Hyvin kauniisti ajateltu.

Helja:Useimmilla meista on kauniita ja lammittavia lapsuudenmuistoja,joita vaalia.
Nykyaan on Suomessa tullut tavaksi katsoa linnanjuhlia telvisiosta,ja sen myöta varmaan monet traditiot jaavat vahemmalle.
Sinivalkoinen halaus,ystava.

Pia kirjoitti...

Hyvää itsenäisyyspäivää Sateenkaari! : )

Sateenkaari kirjoitti...

Lammin kiitos,Verna,ystavani.

Anonyymi kirjoitti...

Siniristilippu aaltoilee hiljaa ja rauhallisesti korkeassa salossaan ikkunani edessä. Lapsuudesta asti, minulle on alkanut tästä päivästä juhlan aika. Itsenäisyyspäivä oli suvussamme suuri juhla. Molemmat isoisämme olivat olleet taistelemassa meille itsenäistä Suomea. Lisäksi lähisuvussamme oli ja on muutama upseerimies, joten joka vuosi vietettiin itsenäisyyspäivää myös perheemme sisällä. Puettiin kauniisti, syötiin normaalia juhlallisemmin ja osallistuttiin varuskuntakaupungin juhlallisuuksiin.
Heti tämän juhlapäivän jälkeen vietettiin minun syntymäpäivääni ja vanhempieni hääpäivää. (nykyään lapsenlapsenikin syntymäpäivää)Tästä alkaa myös varsinainen joulun odotus ja siihen valmistautuminen.
Ihanaa, että lapsuuden tunnelmat yhä edelleen vaikuttavat näin voimakkaasti.
Itsenäisyyspäivää vietämme tänään täällä Pohjanmaalla harmaassa nolla-asteisessa talvisäässä. Aamupäivällä olin mieheni kanssa pitkällä virkistävällä maastolenkillä.
Lämpimin ajatuksin, -Seija-

Sateenkaari kirjoitti...

Seija:Monethan laittavat İtsenaisyyspaivana jo jouluruokiakin.Menneina aikoina onkin monessa perheessa ollut İtsenaisyyspailla paljon suurempi merkitys,mita tana paivana.Kun sodat lapikaynet ihmiset jattavat taman maailman,niin pikkuhiljaa nama tarkeata asiat unohtuvat.İtsnaisyyspaiva sailyy aina juhlana,mutta sen vieton tarkoitus halvenee.
Tyttareni aviomies on myös upseeri,ja siina perheessa olemme mekin viettaneet monet itsenaisyyspaivan erittain juhlalliset hetket.Kiitos naista tyttareni perheelle.
Tanaan siis,Seija, sinivalkoiset halit sinne Pohjanmaalle İtsenaisyytta juhlistaen.

Meltem kirjoitti...

Hyvaa itsenaisyyspaivaa ystavani! Muistathan etta yle areenalta naet linnan juhlat livena :)

tarjuska kirjoitti...

Hyvää Itsenäisyyspäivää!!!
En ole minäkään kuullut tuosta kynttilöiden jakamisesta asukkaille :) kiva perinne kylläkin...meilläkin odottaa kaksi sinivalkoista kynttilää sytyttämistä ja uunissa valmistuu karjalanpaisti...televisiosta katsottiin juuri legendaarinen Tuntematon sotilas....

SaaraBee kirjoitti...

Hyvää Itsenäisyyspäivää Sinulle. Tänään olen erityisen ylpeä siitä, että olen suomalainen!

Sateenkaari kirjoitti...

Meltem:Kiitos,ja nyt vasta tulin lukemaan blogia,joten linnan juhlat ovat loppuneet.En muuten tiennyt,mutta kiitos vinkista,jos sielta joskus tulee jotain muutakin katsottavaa.

Tarjuska:Kiitos.Nam,karjalanpaistia.Tuntematon sotilas on aarettöman hyva elokuva,ja sen katsoo aina uudelleen,ja uudelleen.

Vihreatniityt:Kiitos.Mina saan olla kaksiverroin ylpea,kun myös nykyinen kotimaani(jonka kansalainen olen)on itsenainen,ja historia hyvin varikas.

Sky Mikaela kirjoitti...

Kopioin tuosta ylempää hieman omia sanojasi:

"Natjale:Kiitos,ihana ystavani,lammittavista sanoista.
Kynttilan valossa on voima,joka saa sydammen herkistymaan.Hyvin kauniisti ajateltu."

Kun luin tuon, mietin, että olet itse sellainen kynttilä täällä blogimaailmassa. Sinulla riittää aina aikaa kaikille ystävillesi ja sinulta löytyy aina kauniita sanoja kaikille, sekä huomioit monia asioita.
Olen toki aina pitänyt sinua lämpimänä ihmisenä, mutta jotenkin viime viikkojen aikana huomasin, että mihin tahansa menenkin, siellä olet sinä jo jättänyt muutaman ystävällisen sanan :-). Yhtenä päivänä se suorastaan liikutti ja mietin, miten arvokas olet ystävänä monelle.

Katti kirjoitti...

Natjale puhuu asiaa! Olet sydämellinen ja hieno ihminen Sateenkaari!Ystävien aatelinen:)

Sky Mikaela kirjoitti...

Teitä on monta aatelista täällä nettimaailmassa katti ja sinä olet yksi heistä :-).

...Ja, :D... ainahan minä puhun asiaa :-P

Sateenkaari kirjoitti...

Natjale ja Katti: Voi rakkaat ystavat.Kauniit sananne saivat minut liikuttumaan kyyneliin saakka.
Tuntuu hyvalta,etta on lukijoittensa luottamuksen arvoinen.
Siihen pyrin normaalissakin elamassani.Tokikaan se ei aina onnistu.
Samoikka sanoilla voin lahettaa paluupostia sinulle Natjale,ja Kattilaan myös,seka hyvin moneen suuntaan taalla blogimaailmassa.
Tuntuu silta,etta blogimaailmassa on erittain merkityksekas tukiverkosto,seka ystavaverkosto.
Sita saa virtuaaliystaviltaan paljon,ja on onnellinen,jos itse voi antaa jotain itsstaan blogin takana oleville ihmisille.

Haluankin kiittaa teita ,ihanat blogiystavani siita,etta olette olemassa.

Katti kirjoitti...

Kiitos molemmille ystävällisistä sanoistanne!
Minä olen saanut merkityksellisiä ystäviä täältä blogimaailmasta joita arvostan suuresti.Olen oppinut myös luottamaan ja luomaan uudenlaista tukiverkostoa.