Ovat histoariastaan kuuluisia paikkoja Turkissa. Se historia,mista mina nyt kerron hiukan,niin liittyy juuri tanne.Tahan historiaan liittyy myös Turkin "joulupukkiasia".
Minun turkinkielentaitoni ei ole niin taydellisen hyva,etta olisin pystynyt taydellisesti lukemaan Turkin historiaa,ja taten kerronkin vain perusasian tastakin.
Myra:ssa on erittain vanhaa historiallista nakemista. Mm nuo kalliohaudat ja antiikin teatteri.
Ja sitten tama kuvassa nakyva hauta.Henkilö,joka tahan oli haudattuna,oli nimeltaan AZİZ NİCHOLAOS.
Han syntyi Patarassa,mutta siirtyi nuorena aikuisena Myraan.Mista han on jaanyt elamaan historian lehdille,niin köyhien auttamisestaan.Historia kertoo eraasta hyvin köyhasta perheesta,jota Aziz Nicholaos auttoi heittamalla kultakolikoita salaa ikkunasta sisalle.
Taman auttajan elamasta on tehty erittain hyva dokumentti,joka naytettiin muutama vuosi sitten jouluna Suomen televisiosta.Tuossa dokumentissa oli tarkkaan selitetty tama historia,mutta eipa ole kaikki jaanyt mieleen.
Myrassa on myös ollut hanen nimeaan kantava kirkko,jonka Arabit rikkoivat.Tama kaikki on tapahtunut paljon ennen,ennenkuin Turkki on Turkki ollutkaan.
Jossain vaiheessa tulivat İtalialaiset merirosvot,jotka varastivat Aziz Nicholaoksen luut Myran haudastaan,ja kuljettivat İtaliaan,missa niita sailytetaan tanakin paivana.
Missa vaiheessa sitten kyseista henkilöa on alettu kutsumaan "Noel Baba",Joulupukki,niin siita minulla ei ole tietoa.Saattaa olla,etta turismi on taman nimen tuonut tullessaan.Ja siihen on yhdistetty Aziz Nicholaoksen hyvantekevaisyys.
Se on valtava maara turisteja,jotka kayvat taalla Myrassa naita nahtavyyksia vuosittain katsomassa.
Olen kaynyt siella myös itse
Myrassa on myös Aziz Nicholaoksen patsas.
Tasta toısitarinasta johtuu,etta joulupukilla on Turkissa myös oma todenperainen tarinansa.
16 kommenttia:
Kiehtovaa! Joulupukin taustallahan on Pyhä Nicolaus, joka on elänyt 300-luvulla. Kotoisammin nykyään (Amerikassa) Santa Claus tai usein pelkkä Santa. terv Seija
Seija:Eikö olekkin.Monet eivat tata tieda,ja sen takia tasta Turkin joulupukista on aivan vaarat kasitykset.Ja on erittain upeaa minun mielestani,etta tallainen asia on sailytetty sellaisenaan,vaikka kyseinen henkilö on ollut kristitty,ja Turkki on İslamilainen maailma.
Se dokumentti,minka naimme Suomessa asuessamme oli todella hyva.Siina naytettiin paljon tutkijoiden tekemaa työta.Pitaisi saada se itselle.
Hauta on hyvin sailynyt suojeluksessa,ja on mielenkintoinen kayntikohde.
Onko Aziz Nicholaos sitten ollut maailman ensimmainen joulupukki,tieda hanta.
Seija: Aziz Nicholaos syntyi patara:ssa vuonna 280 ja kuoli Myra:ssa 6 joulukuuta vuonna 343 65 vuotiaana
Tasta johtuen Saksassa,Hollannissa ja Ranskassa vietetaankin joulukuun 6:na paivana juhlaa Aziz Nicholaukselle.
Nahtavasti nama alueet taalla kuuluivat tuolloin rooman vallan alle.
Sitten vuonna 1087 tulivat italialaiset merirosvot,jotka varastivat myrasta Aziz Nicholaoksen luut,ja kuljettivat İtaliaan.
Luinkin noista paikoista vähän aikaa sitten paikallisesta lehdestä.Kiinnostavaa!
Yaelian:Todella kiinnostavaa.Kun ajattelee,miten kauas historiaan mennaan.Tuolloin tama maapera on ollut kristittyjen asuttamaa.Nyt sitten tana paivanatuo kaikki on İslamilaisella maaperalla,jossa tallaista historiaa sailyetaan ja arvostetaan.Tama historiahan ulottuu hyvin laajalle juuri joulupukin myöta.Mutta kuinka moni todella tietaa tasta.
Joulupukin tiedetaan olevan Suomesta.Mutta missa on alkupera,ja miten se on Suomeen paatynyt?
pitaa opiskella lisaa.
En ole minäkään tiennyt ennen muuta kuin että joulupukki on lähtöisin St. Nikolauksesta, mutta että Nikolaus vaikutti Turkissa oli ihan uutta. Mielenkintoinen paikka siellä. Jos tuo olisi ollut vaikka USA:ssa niin olisi jo mahtavasti markkinoitu joulupukin kotomaana. Nyt jää Korvatunturikin ihan varjoon.
Sirokko:Luulen,etta maailmassa on vahemmistö,joka tasta asiasta tietaa.St. Nikolausta juhlitaan monessa maassa,mutta hanen alkuperaansa ei monikaan tieda.
Hanen syntymapaikkansa,Patara ja kuolinpaikkansa Myra sijaitsevat Antalyan ja Fethiyen valissa,kun mennaan meren rantaa myöten.Muutenkin nama paikat ovat nakemisen arvoisia.Paljon historiallista nakemista.Kauniita ja viehattavavia pikkukaupunkeja siella on myös Kaş seka Finike ja jos seudulla liikkuu,niin kannattaa tutustua myös Demreen.
Hyvat Ystavat: Kommentissani on matematiikkavirhe. Aziz Nicholaos kuoli siis 63 vuotiaana.Ei 65 vuotiaana,niinkuin kirjoitin.
Jukan eno Kari kertoi meille St.Nicolauksesta, eli hänestä Aziz Nicholaoksesta. Nyt törmäsin Aziziin uudelleen kun luin historian kertomaa Lucia-neidosta(kuoli Sisiliassa 304 jKr)
Lainaus:http://www.saunalahti.fi/arnoldus/lucia.html
Uskonpuhdistuksen jälkeen haluttiin Saksassa päästä eroon katolisista pyhimyksistä, mm. Pyhästä Nikolauksesta, jonka muistopäivää vietettiin 6.12. Hänet korvasi valkea Lucia-tyttönen kynttiläseppele hiuksillaan. Jouluneidosta tuli Jeesuslapsen (Christkindchen) vertauskuva.
Sittemmin Pyhä Nicolaus on saanut takaisin pyhimyksen arvon, koska hänen hyvät tekonsa oli ihmiskunnalle esimerkillisiä vailla vertaansa.
terveisin Annu
Mielenkiintoista ja hauskaa luettavaa!!! Paljon sain jälleen oppia!!:)
Olet sinä aika nainen, kun turkkiakin olet opetellut aikoinasi!:) Onko se kovin vaikea kieli suomalaiselle?
Annu:Kiitos,ystava,tasta historian tiedosta.Palanen lisaa tahan tietamykseen.Kirjoittaessani ajattelinkin sinua,etta ehkapa tiedat jotain tasta.Oletteko Turkinmatkoillanne kayneet noilla seuduilla?
Marge:Kiitos ystava.İhanaa kokea taalla blogeissa vuorovaikutuksen antia.Opimme nain aina uusia asioita.
Turkinkielta opiskelen oikeastaan koko ajan,eika se ole vielakaan valmista.En puhu sita taydellisesti,mutta parjaan hyvin puhumallani kielella.Myös luen ja kirjoitan,mutta en niitakaan taydellisesti.
1997 ja 1998 vuosina suomalainen ystavani piti taalla meille kielitaidottomille kurssia,ja opettelimme aakkoset,seka kielen alkeita.Suomessa asuessamme katselin melkein pelkastaan Turkin kanavia televisiosta,mista oppi paljon.Ja taalla Turkissa asuessamme on ollut pakko oppia.Mieheni kanssa puhumme suomenkielta,mutta sitten kaikki muu minun ymparistöni onkin turkinkielista,joten oppii sita.
Turkin kieli on aikalailla yhta vaikea kuulemma,mita suomenkieli oppia.Mina kun olen oppinut nain kaytannössa ja tassa elamisen ohella,niin ei ole tuntunut vaikealta.Mutta 15 vuotta on kulunut opiskelussa ja jatkuu.
Aivan uppouduin tähän ja kommenteistakin sai uutta tietoa. Kiitos Sateenkaari!
Halaukset Irlannin aurinkoisesta pakkasaamusta (!)
Heljä
Viime kesänä ajoimme rannikolla Demren lomakaupungin ohi, läheltä Kumlucaa. Nyt kun olen päivät kotona luen mielelläni Turkin alueen historiasta, kuten mm Troyan sodasta. Antalyassa olemme käyneet antiikin ajan kaupungeissa Olympoksessa ja Phasiliksessa, mikä vajosi mereen. Myös vuorilla Thermesos kaupunki ja sen upea amfiteatteri näköaloineen, on näkemisen arvoinen paikka. Sivistyksemme on lähtöisin näiltä Välimeren rannoilta, ja historian tutkijoita kaupungit kiinnostaa.
terveisin Annu
Annu:On kurja,etten osaa taydellisesti lukea turkinkielta,joten historiatietoni jaa vajavaiseksi.Enka osaa enkkuakaan.Mutta opiskelen sen,mita ymmarran.
Turkissahan kay vuosittain suuri maara historiantutkijoita myös paikan paalla,seka arkeologeja.
Mielenkiintoisia paikkoja olisi paljon tutkittavana.
Annun mainitsema Thermesos on kyllä näkemisen arvoinen, lähinnä sijaintinsa vuoksi: korkealla kukkulaln huipulla. Yksi niistä kaupungeista, joita Aleksanteri Suuri ei onnistunut valloittamaan, kun olivat niin hienosti kaupunkinsa puolustuksen suunnitelleet. Fethiyen ja Antalyan välinen rannikkotie on myös kyllä ihan MUST niille, jotka sillä suunnalla liikkuvat! "Cirali"
Cirali:Thermesoksessa en ole kaynyt.Pitaa ehdottomasti menna kaymaan.İhanaa,kun monella on paloja tietoa historiasta nailla main.Kiitos sinulle.
Tuo rannikkotie on todella kaunis.Me aina matkustamme tata valia vuorten yli,kun matka on lyhyempi.
Lähetä kommentti