maanantai 29. elokuuta 2011

RAMADANİN PAATÖSJUHLA

Tanaan on ollut viimeinen paastopaiva.Huomenna alkaa kolme paivaa kestava juhla Ramazan Bayram.
Tanaan oli juhlan Aatto (Arife),jolloin alkaa haudoilla kaynti.Myös mina kavin tanaan mieheni aidin haudalla.Hanen isansa on haudattu Fethiyeen.
Huomenna aamulla moskeijoitten rukouskutsu saattelee ihmisten askeleita juhlarukoukseen.
Myöhemmin perheet aloittavat juhlan vieton.Nuoremmat kayvat tervehtimassa vanhempia suvun jasenia heidan omissa kodeissaan,vanhainkodeissa tai missa kukin asuu.
Perheet ja sukulaiset kokoontuvat yhteen nauttien hyvasta ruoasta ja makeista leivonnaisista.Yleisia juhlaleivonnaisia ovat baklava,tulumba, sekerpare ja kadayif..Nama kaikki ovat erittain makeita sokerivesiliemileivonnaisia.
Lapset kayvat naapureitten ja sukulaisten luona toivottamassa hyvaa juhlaa ja heille annetaan joko karamelleja tai pikkulahjoja taikka rahaa.
Ramadanin paatösjuhlan toinen nimi onkin Sokerijuhla(Şekerbayram).
 Suomalainen ystavani tulee meille toisena juhlapaivana,jolloin menemme illalla kaupungille katselemaan ja seuraavana aamuna olisi tarkoitus menna ulos aamupalalle.Laittelen sitten kuvia.
Meilla kun kaikki lahisukulaiset asuvat Fethiyessa,niin jaa se sukulaishulina pois.

Kaikille teille,jotka tata juhlaa vietatte,niin oikein Hyvaa Ramadanin Paatösjuhlaa.
Muille leppoisaa viikkoa.

8 kommenttia:

SaaraBee kirjoitti...

Työkaverini minulle tarjosi noita sokerileivonnaisia. Olivat kyllä niin hyvä!

anumorchy kirjoitti...

Hauskaa juhlaa! Siita onkin sitten jo kolme vuotta kun olimme viimeksi Turkissa, Kusadasissa. Oli juuri Sekerbayram silloin. Olimme palaamassa Izmirista moottoritieta, ja mieheni yritti tuloksetta saada maksuautomaatista lappua. Olin kauhean ylpea itsestani, kun onnistuin lukemaan turkiksi valotaulusta etta tie onkin nyt ilmainen bayramin vuoksi.

Jael kirjoitti...

Oikein hyvää juhlaa ja paaston loppua!

Minttuli kirjoitti...

Täältäkin toivotan oikein hyvää juhlan aikaa ja kauniita syyskesän päiviä!

Sateenkaari kirjoitti...

Vihreatniityt:Hyvia ovat,mutta ei liian usein.Mies meilla ostaa aika usein baklavaa ja mina pyydan itselleni tuomaan jotain muuta "vahemman lihottavaa".Mutta kylla silloin tallöin herkuutelen.Nytkin on pakkasessa uutuusjaatelö,missa on baklavaa alla ja jaatelöa paalla.

Anumorchy:Kiitos.Hyvin usein taalla on busseissakin matkustaminen bayramina ilmaista Ainakin yhtena paivana.
Osaat sitten ainakin jonkun verran turkinkielta.

Yaelian:Kiitos.Mina en paastonnut kuumuuden ja sairauksien takia,mutta paljon oli paastoajia.

Minttuli:Kiitos.Syksy se on tulossa,vaikka helletta taalla viela nayttaa riittavan.Tana aamuna satoi hetken aikaa tosi rankasti vetta,mika puhdisti mukavasti pölyt pois luonnosta.Loppuviikoksi taas on luvattu +40 asteen helteita.

mizyéna kirjoitti...

Heippa pitkästä aikaa ja ihanaa juhla-aikaa perheellesi!

Sen verran pitää korjaa tekstiä, että juhlarukoukseen ei kuuluteta rukouskutsua kuten päivittäin viiteen pakolliseen rukokseen vaan sitä edeltää tietynlaisen "Jumalan ylistys sanojen toistelu rukoukseen asti"

Sokerijuhlaksi en ole kuullut tätä kutsuttavan muuta kuin Turkissa. Meilläkin silti tehdään leivonnaisia joita tarjoillaan vieraille mutta sanana sokerijuhla on tuntematon.

Mun blogissa onkin kuvia meidän leivonaisista kun pitkästä aikaa sitä päivittelin.

Sanush kirjoitti...

Sokerijuhlaa sinne kuitenkin.Taidankin soittaa sinne Turkkiin pian.Baklava on herkkua,mutta ei liian usein ;)Kerran olen ollut paikalla juhlan aikana,ja käynyt vieraisilla.Lapset ovat ihania!!

Sateenkaari kirjoitti...

Mizyena:Kiitos,ja
kiitos korjauksesta.Sita vaan on niin tottunut,etta kaikkiin rukoushetkiin kuulutetaan,ettei enaan huomaakkaan.Ja ajattelee sitten sen mukaisesti.Juhlarukoushan on ylimaarainen rukoushetki.
Turkissa nayttaa olevan monia asioita erilailla,mita teilla esim.Kun vein eilen mieheni aidin haudalle kukat,niin tulit mieleeni viimevuotisesta keskustelusta.

Sanush:Lapset ovatkin tallaisessa juhlassa paaosassa" uusine vaatteineen ja lahjoineen.