keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

VİPİNAA ARKEENOli meilla toissailtana.Mies kertoi puolenpaivan aikaan,etta İzmirista oli tullut pari sukulaista Antalyaan kaymaan pariksi paivaksi,ja tulevat meille illalla teelle.
Sopihan se hyvin,koska en ollut tata yhta İzmirista tulijaa (kaynyt meilla paljon)nahnyt moneen vuoteen.Aivan ihana ihminen(mieshenkilö).Kylla han muistikin moneen kymmeneen kertaan varmaan vakuuttaa,etta oli ollut ikava,ja "onko kaiki hyvin" jne.Kun siina miehille vein parvekkeelle tarjottavia(naiset istuivat lasten kanssa olkkarissa sisalla,ja valilla kavivat parvekkeella juttelemassa)niin koko ajan sanoi,etta istu nyt,vasyt,kun touhuat.Turkkilaiset ovat tallaisia huolehtijoita.Ja varsinkin miehet,kun tulevat kaymaan.
Vieraita tuli sitten 8 aikuista,ja 2 pikkuvauvaa,seka 3 vahan isompaa lasta.Taysin normaalia taalla,jos joku tulee pitkasta matkasta,niin mukaan lahtee sitten monta muutakin,kun mennaan vieraisille.
Mista taalla tykkaan kovasti naissa tilanteissa,niin on "auttaminen".Teen valmistin,ja siita se kannettiin vieraitten toimesta olhuoneeseen.
Heti,kun menin keittiöön,niin tultiin kysymaan,etta tarvitseko apua.Tarvitseehan sita,kun vakea on paljon.


Suomessa on totuttu,etta vieraitten jaljet siivotaan vasta sitten,kun vieraat ovat lahteneet.Taalla Turkissa siivotaan heti,ja vieraat auttavat kaikessa.Sukulaisnainenkin sanoi minulle,etta anna imuri,niin han ottaa muruset pois.Ja vauhdillahan se kavikin.Minun ei siis tarvinnut muuta,kuin laittaa tarjottavat tarjottimelle alkuvaiheessa.Kaytetyt astiatkin kannettiin nopsaan keittiöön.
Kaikessa siis autetaan,ja tehdaan yhdessa.Ja yleensa nuoremmat tekevat,ja vanhemmat istuvat,mutta nyt olimme meilla,niin mina siina touhusin myös.
Kun vastaavasti menemme vieraisille,niin minun ei anneta auttaa,jos paikalla on nuorempia naisia.
İhan kivaa,etta valilla on tallaisiakin iltoja suurella porukalla.

10 kommenttia:

Sirokko kirjoitti...

Meiltä myös just lähti vieraat pois, sama tyyli on täälläkin yhteistouhuamisen suhteen. Riippuu tosin vähän ihmisestä, on niitäkin jotka vain tulevat lepäämään.

Sateenkaari kirjoitti...

Sirokko:Jos kylaan tulee pari kolme ihmista,niin silloin kieltaydyn avusta.Mutta kun on tuollainen suuri porukka,niin apu on hyvin tervetullutta.
Toki niita "lepaamaan tulleita" löytyy aina.Mutta melkein aina on nuorempia joukossa,joten niita voi vaikka kaskea apuun,jos tarvis vaatii.
Taalla kulttuurissa,kun nuoret ja lapset ovat vahan niinkuin "yhteisia".

Marge kirjoitti...

Hienoa, kun teillä oli ihana jälleennäkeminen!!:))
Tosi kiva, kun yhdessä tehdään ja tohutaan, silloin ei pääse emäntä ja isäntä väsymään vierailusta ja kaikilla on hauskaa!:)

Ihanaa viikonloppua sinulle, ystäväin!:)

Sateenkaari kirjoitti...

Marge:Kiitos,ystavani.Alkuun,kun taalla uusi olin,niin vierasti tuota tapaa,etta vieraat osallistuvat kaikkeen,mutta nykyaan se tuntuu todella hyvalta.Kun aina viela loppusilauskin hoidetaan yhdessa,niin ei jaa emannalle vieraitten lahdettya kaaosta.

Yaelian kirjoitti...

Kivalta kuulostava vierailu! Ja onpa hyvä,kun vieraat auttavat noin siivouksessa;D

Susanne kirjoitti...

Kuulostaa mukavalle tapaamisenne ja tuollainen yhdessä touhuaminen.
Mukavaa perjantaita ja viikonloppua!

Karkki kirjoitti...

Turkkilainen tapa auttaa tuntuu jotenkin aivan ihanalta, siinä on sellaista toisen aitoa välittämistä ja kunnioitusta, mitä todella kaivattaisiin myös monessa muussa paikassa.. Ihanaa kun touhuaa yhdessä, siinä kehittyy sellainen yhteenkuuluvuudenkin tunne. :)

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian,Susanne ja Karkki:Juuri eilen keskustelimm suomalaisen ystavani kanssa(han asuu perheineen Suomessa,ja lomailee paljon taalla Antalyassa(on asunto myös taalla),tasta auttamisesta taalla Turkissa.Ystavani sanoi,etta vaikka han lomailee myös yksinaan taalla,ilman perhetta,niin juuri turvallisuudentunne on suuresta merkityksesta.Jos jotain apua tarvitsee,niin se löytyy aina lahinaapurista.
Auttaminen kuuluu siihen arkipaivaan,mita taalla eletaan.Se ilmenee monin eri tavoin.Vierailuilla,naapuriapuna,ostoksilla,kadulla jne.yhteenkuuluvuudentunteella on mielestani suuri merkitys myös nain ulkosuomalaiselle,jota kunnioitan taman maan kulttuurissa todella paljon.

Anonyymi kirjoitti...

Kiintoisia tapoja. Yleensä siivoan jo ennen vieraiden tuloa, mutta tuo tapa yhdessä tekemisestä lienee parempi.

Sateenkaari kirjoitti...

Marjaisa:toki minakin siivoan ennen vieraitten tuloa,Tallainen yhdessatekeminen,mistta tassa kerroin,niin onkin tarjoilupuolella vierailun ollessa kaynnissa,ja sitten loppusilauksen yhdessa laittaminen ennenkuin vieraat poistuvat.
Kiitos kommentistasi.