perjantai 26. heinäkuuta 2013

HAVİAVAA PERİNNETTA


Nayttaa silta, etta tama hyvin vanha Ramazankuukauden perinne alkaa vahitellen haviamaan saadöksien myöta.
Viela vajaa kymmenen vuotta sitten saimme taalla Antalyassakin herata joka kaudulla ja kujalla paastopaivan aloitusaterialle tuollaisen rumpalin saestamana.
Hyvin usein herasin hieman ennen tata rummutuksen kohdalle tuloa. Oli aivan ihanaa istua öisella parvekkeella, kun kaikkialla oli hiljaista. Ensin tama rummutuksen aani kuului kaukaa ja vaimeana, ja  vahitellen voimistuen lopulta ollen parvekkeen alla.
Vahitelleen syttyivat valot moniin, moniin ikkunoihin, ja ihmiset aloittivat paastopaivan aloitusaterian.

Nyt muutama vuosi sitten alkoivat monet kunnat rajoittamaan tata toimintaa. Varsinkin turistialueilla tuli kieltoja, ettei saa rummuttaa. On todella harmi. Jos ei esim. halua turistina herata tallaiseen kansanperinteeseen, niin loman voi ajoittaa toiselle kuuaudelle minun mielestani. Joka maassa on omat perinteensa, ja on vaarin, jos turismin annetaan niita rajoittaa ja jopa lopettaa.
Mutta nykypaivan Turkista löytyy jo kansankin keskuudesta yha enemman sellaisia, jotka eivat paastoa, ja taten eivat halua herata öiseen aikaan tahan rummutuksen aaneen.
Tassa meidankaan kadullamme ei saa rummuttaa. Takapihamme puolella olevalla pikkukadulla kyllakin , mutta sinne ei meilta nay. Kuuluu vain.
Nykyaan ainakin suuremmissa kaupungeissa tama on luvanvaraista toimintaa, johon valitaan maaratty maara rummuttajia tehtavaansa.
Aikaisemmin saivat palkkansa siita, kun yölla rummuttaessaan ihmiset heittivat pussukoissa rahaa heille kadulle. Nykyaan keraavat Ramazankuukauden loputtua ovelta ovelle kiertaen palkkaansa toimialuueellaan.
İhana kansanperinne, joten harmi, jos loppuu kokonaan.

5 kommenttia:

mummeli kirjoitti...

Olen ollut ja olen yhä sitä mieltä, että maassa maan tavalla tai maasta pois. Ei turistikaan niin nättinokkainen saisi olla että tuosta häiriintyy. No, mene ja tiedä ,miten on, Sama mielestäni koskee sitäkin että Suomeen tulevat saisivat opetella maan tavat ja hyväksyä ne. Ei suvivirttä saisi vieraiden takia lopettaa, sehän on yksi meidän perinne.

Sateenkaari kirjoitti...

Mummeli: Samaa mielta kanssasi. Tuo suvivirren lopettaminen joissain kouluissa oli mielestani tosi vaarin niilla perusteilla, milla sita perusteltiin. Vieraassa maassa tulee aina eteen asioita, joihin on sopeuduttava. Ja moni asia on hoidettavissa kaytannön jarjestelyin niin, ettei maan perinteita menna muuttamaan.

sho(e)paholic kirjoitti...

Minusta tuon suvivirsi-jutun voisi jo unohtaa :D tai siis minusta se oli muutenkin murto-osa kouluista, jotka edes sitä miettivät ja opetusministeriökinhän on kehottanut jatkamaan perinnettä.

Ihan samalla tavalla olen samaa mieltä sateenkaaren kanssa että maassa maan tavalla! Niin kauan kuin on olemassa perinne, joka ei ketään loukkaa henkisesti tai fyysisesti, sitä saa jatkaa. Onhan Pamplonassakin härkäjuoksu, jonka lopettamisella on paljon enemmän perusteluja kuin rummuttamiselle - puhumattakaan eläinten kiduttamisesta härkätaisteluissa. Minusta on sitä paitsi aina hienoa turistina kohdata näitä ilmiöitä, jotka ovat "yllätyksiä", kun maahan tulee - osa autenttista, aitoa kansanperinnettä. Sellaisesta on aina hienoa saada muistoja elämän kirjaan :)

Sateenkaari kirjoitti...

sho(e)paholic: Taysin samoin ajatuksin kanssasi. Mutta taman paivan turisti on muuttunut paljon siita entisestaan juuri tallaisten vaatimusten kanssa. Aikaisemmin ajateltiin ja oltiin kiinnostuneita vieraaasta kulttuurista, mutta tana paivan halutaan just sita, mita on siella kotimaassakin. Ei tietenkaan kaikki, mutta lisaantynyt tllainen on kovasti. Sen nakee turistien valituksista. İkava kylla.

mizyéna kirjoitti...

Suvivirttä pois vaatineet ovat nimenomaan suomalaisia, uskonnottomia perheitä. Maahanmuuttajia ja muita uskontoja edustajia suvivirsi tai joulujuhlat eivät häiritse kuhan heilläkin saa olla lupa olla niistä pois jos eivät halua osallistua. En tunnen yhtään muslimia kuka olisi poistamassa suvivirttä kouluista.

Ja samaa mieltä, että tuo rummuttaminen pitäisi säilyttää!!