sunnuntai 19. elokuuta 2012

JUHLAN AİKA

Paastokuukausi, Ramadan, on paattynyt. Nyt on juhlan aika , joka kestaa kolme paivaa.
Paasto tana vuonna ( myös monen tulevana vuonna) on ollut haastetta antava kuumuuden takia. Rauhallisuus ja hiljaisuus on nakynyt katukuvassa, mutta myös se, etta ihmisia, jotka eivat paastoa, niin on ollut tavallista enemman. Taman nakee mm. ostoskeskusten ravintoloissa paivasaikaan. Ja varsinkin nain suuremmissa turistikaupungeissa. Maaseudulla ja pikkukaupungeissa paastoavat lahes kaikki, seka alueilla, missa ei ole turismia.

Ramadanjuhlaa kutsutaan myös nimella "Şekerbayram" eli Sokerijuhla".  Joka kodista taytyy löytya karamellia ja suklaata. Myös makeat leivonnaiset valtaavat alaa. Ennen juhlan aikaa kauppojen hyllyt notkuvat kaikesta hyvasta. Karamellien , sukaarasioitten ja juhlapakkausten valikoima on mahtavan suuri verrattuna normaaliin myyntiin. Leipomoissa ja kahviloissa on varaa valita makeaa oman makunsa mukaisesti.

Baklava on erityisesti taman juhlan herkku. Joku leipoo itse ja joku ostaa leipomosta. Kun vieraita yleensa tulee aina paljon, niin paljon pitaa myös olla tarjottavaa. Tuollaisen pellillisen pelteineen saat kotiin vietavaksi. Maksat pellista pienen panttimaksun ja saat sen takaisin, kun palautat pellin. Nain Antalyassakin nykyaan, mutta ennen ( ja viela nytkin pikkupaikoissa) ei mitaan panttimaksua pyydetty. Ja naapurileipomo, joka sinut tuntee, niin ei panttia ota.
Kulttuuriin kuuluu, etta nuoremmat menevat vanhempia tervehtimaan, ja toivottamaan hyvaa juhlaa. Kasisuudelma kuuluu asiaan aina ( myös arkipaivana), kun tapaat vanhemman ihmisen.
Tama juhla on eritoten juhla myös lapsille. Lapset kiertavat sukulaisissa ja tuttavissa toivottamassa hyvaa juhlan aikaa, ja palkaksi saavat karamellia tai rahaa.
Tahan on alkanut tulla lieveilmiöna se, etta monet ( varsinkin pojat) , jotka eivat ole edes tuttavia, niin eivat halua karamellia, vaan pyytavat suoraan rahaa.. Jos kayttaytyminen on kunnollista, niin annan muutaman kolikon, mutta jos epakohteliaasti pyydetaan, niin annan vaan niita karamelleja ja sanon muutaman opettavaisen sanan ystavalliseen savyyn.
Kovasti ainakin tassa meilla on tama vahentynyt. Viela tata kirjoittaessani ei ole yhtaan ovikello soinut. Meilla kun kaikki sukulaiset ovat Fethiyessa. Kovasti olisivat halunneet, etta menen sinne juhlaksi, mutta tassa kuumuudessa ei voi minnnekkaan lahtea. Kun ei kotoakaan pysty taas ulos menemaan. Niin kuumaa on.

MUKAVİA RAMADANJUHLAN PAİVİA kaikille niita viettaville.
Muille ystaville AURİNKOİSTA VİİKONLOPPUA.

Kaikki valokuvat internetista


10 kommenttia:

mummeli kirjoitti...

Tuo Ramadan olis ihan hyvä vai onko se vähän kuin medän kansan joillain osilla paaston aika. Kiva, kun kerrot tuosta ajasta ja siihen liittyvistä tavoista.
Nyt sitten saa lapset makeaa mahan täydeltä niinkuin jokin sanonta on.
Oikein hyvää, toivottavasti jo hellittävää elokuun loppupuolta.

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Täältäpä löytyi mukava blogi...tykkään ja kirjauduin lukijaksi...:)

Jael kirjoitti...

Mukavaa sokerijuhlaa ja Ramadanin päättymistä. Baklawa on hyvää,mutta nykyään aivan liian makeaa minun makuuni.

Minttuli kirjoitti...

Oikein hyvää juhlan aikaa sinne!
Baklava on hyvää pieninä annoksina. Toivottavasti kuumuus hellittää piakkoin!

Maija kirjoitti...

Sokerijuhla kuulostaa hyvältä tälläiselle makeasta pitävälle.
Meillä vaan satelee,siellä vielä tosi kuuma.
mukavaa tulevaa viikkoa!

Sateenkaari kirjoitti...

mummeli: Ramadan on minun mielestani vuoden paras kuukausi. Kun ei voi paastota sairauksien tahden, niin se on kurjaa, mutta Ramadan on paljon muuta, kuin vain paastoaminen. Ramadanin paastossahan paastotaan auringon noususta auringon laskuun. ja muuna aikana saa syöda.
Nyt on juhlan ja herkuttelun aika.
Kiitos. Kylla nyt luulisi naitten nain kuumien jo kohta hellittavan, mutta lamminta saattaa olla viela joulukuullakin.

İrmastiina: İhana kuulla, etta tykkasit löytamastasi, ja kiitos kommentin jattamisesta. tervetuloa lukijaksi.

Yaelian: Kiitos. Baklavaa ei todellakaan syö paljoa kerrallaan. enka mina syö edes kovin usein. Mies meilla tykkaa kovasti.

Minttuli: Kiitos. Baklavaa yksi kappale ja hiukan vaniljajaatelöa viereen, niin on hyva yhdistelma, mutta todellakaan ei usein.

Mieluummin tama parin kuukauden kuumuus, kuin se Suomen pitka ja kylma talvi.

Maija: Kylla tykkaan minakin, kun makean perso olen.
Kiitos. Nopsaan nama viikot aina kuluvatkin.

Matkatar kirjoitti...

Mielenkiintoinen postaus! Tosi herkullisen näköinen piirakka tuossa pellillä...
Kiva blogi muutenkin; täytyypä alkaa seuraamaan...

Sateenkaari kirjoitti...

Matkatar: Kiitos kommentin jattamisesta, ja tervetuloa lukemaan ja kuvia katselemaan.

Marge kirjoitti...

Kiitos lämpimästä blogiystävyydestä ja Taivaan Isän siunausta elämääsi!♥
Halaten, Marge

Sateenkaari kirjoitti...

Marge: Lammin kiitos itsellesi ja ihanalle blogillesi.
Allah korusun( Jumala siunausta) myös sinulle, ystavain.
Vastahali.