keskiviikko 24. lokakuuta 2012

KURBAN BAYRAM (UHRİJUHLA)

Huomenna on ensimmainen nelja paivaa kestavasta uhrijuhlasta.. Haluan toivottaa teille, ystavat, joitten elamaan nama juhlapaivat kuuluvat, niin İhanaa ja Siunattua juhlan aikaa.
Lampaitten ja nautakarjan myynti kay vilkkaana. Huomenna alkaa teurastaminen. Muistan vuosia sitten, miten taalla Antalyan katujen varsillakin elaimia teurastettiin. Nykyaan se on kielletty. Kaupungissa on omat myynti- ja teurastuspaikat.
Uhrijuhla pohjautuu Profeetta Abrahamin elamaan ja koettelemukseensa uhrata poikansa.
Se, jolla on varaa ostaa elain ja uhrata se, niin hanen kuuluu jakaa osa lihasta vahaosaisille. Myös ostaa voi valmista uhrielaimen lihaa ja lahjoittaa sita.
Ensimmaisen paivan aamuna moskeijat tayttyvat rukoushetkeen tulijoista. Tama aloittaa taman neljan paivan juhlan.
Kodeissa on valmistauduttu leipomalla ja hyvaa ruokaa valmistamalla. Vierasvaraa taytyy olla, silla tapana on kayda tervehtimassa sukulaisia ja ystavia.
Puolen paivan jalkeen alkaa jo ilmassa olla grillatun lihan tuoksuja, jotka nenaan kantautuvat naapurustosta. Myös avoimista ikkunoista kulkeutuu hyva ruoan tuoksut.
Minulla on  aamulla tapaaminen ystavien kanssa, ja menemme nauttimaan hyvasta aamupalasta meren aarelle. Jos vain ei sada vetta.
Ehkapa saan valokuvia sitten tannekkin laitettavaksi.

Teille, joilla tata juhlaa ei ole, niin mukavia loppuviikon paivia.

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hyvää uhrijuhlaa Sateenkaari.Minun olisi varmaan vähän vaikeaa kestää tuota sillä inhoan grillatun lihan hajua.

pikkujutut kirjoitti...

Mukavaa Eidiä sinnekin.
Me emme juhli mutta ylimääräiset vapaapäivät otamme aina ilolla vastaan.

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Mukavaa urhrijuhlaa sinulle!

Mine kirjoitti...

Tämä kuuluu "en tykkää"- juhliin täällä. Mutta nautin silti sen mukanaan tuomista laiskoista aamuista. Tänään emme nokkaamme pihalle laita. Silti mylviminen kuuluu kotiin sisälle asti.

Siitäkin huolimatta: Iyi Bayramlar!

Tiina Kovanen-Bergman kirjoitti...

Kurban Bayramıniz kutlu olsun Sateenkaari! Minäkin olen joskus vuosia vuosia sitten samaisena juhlana todistanut Antalyassa kerrostalon takapihalla lampaan uhraamista. Kuulaisena vieraana söin myös lampaan maksasta tehtyä lounasta, joka oli kyllä hyvää pakko myöntää. (piti tosin olla ajattelematta mitä olin aiemmin pihalla nähnyt) Nauttikaa lomasta!

Minttuli kirjoitti...

Hyvää juhla-aikaa sinulle!
Upea maisemakuva bannerissasi!

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian: Minulle tulee aina nalka, kun harnaavat grillauksen tuoksuilla.

Pikkujutut: Tulikin taas monelle kivasti monta vapaapaivaa. Ei juhlita meillakiaan mitenkaan suurellisesti. Haudallakaynti on yksi tarkea asia.

İrmastiina: İhanaa, kun kayt kurkkimassa.

Mine: Teilla on sitten lahella siina elainten myynti- ja teurastuspaikka. Meilla ei ole kuulunut pienintakaan aanta.

Madame Kissankulma: Kyllahan se teurastaminen tottumattomalle katselijalle on monellekkin epamiellyttavaa. Taytyy vaan ajatella, etta jokainen elan pitaa ensin teurastaa aj sitten vasta sita voi syöda.

Minttuli: Kiitos. Upea bannerikuva on itsellasi myös blogissasi.