tiistai 19. toukokuuta 2009

19 MAYIS ( 19 TOUKOKUUTA)Tanaan on Turkissa vietetty nuorten ja urheilun juhlaa. Aamulla saimme taas parituntisen seurata parvekkeelta nuorten koululaisten ja urheilijoitten varikkaita esityksia stadionilla.


Yleisöakin saapui parvekkeellemme.Muistanette,kun olen kertonut sukulaismiehestamme,jota alunperin puukotettiin,ja nyt oli viikko sitten maanantaina sydammen avoleikkauksessa,kun kaksi reikaa sydammessa paikattiin. Eilen paasi pois sairaalasta,ja tanaan köpötteli perheineen meille.Hiljaa kavellen ja kipuillen,mutta niin vain sisukkaasti tuli.
Sain luvan laittaa kuvan tanne nettiin hyvasta laakareitten ompelutyösta.Haava on aikamoisen pitka,mutta siististi ommeltu.Alaosassa on hiukan paksumpaa.Mutta vain vahan.Laakari,joka nyt leikkasi,niin moitti ensimmaista työta.Sanoi,etta olisi pitanyt heti tehda tama avoleikkaus. Tama toinen leikkaus tehtiin Antalyan valtionsairaalassa ja ensimmainen vakuutussairaalassa.Antalyan valtionsairalassa on tunnetusti todella hyvat laakarit. Mutta kylla ensimmaiset laakaritkin tekivat arvokkaan työn pelastaessaan miehen hengen.

Hyva kokemus oli myös miehellani eilen tasta valtion sairaalasta.Han oli vatsan tahystyksessa. Suomessa samaa toimenpidetta yritettiin tehda terveyskeskuksessa,mutta ei onnistunut.Mieheni kiskaisi letkun itse pois monta kertaa.Eilen taalla toimenpide onnistui todella hyvin,kun sen teki alan ammattilainen.Jo tutkimusasento oli taalla erilainen.Puoli-istuvassa asennossa kyljellaan.Kun Suomessa taysin istuvillaan.Ja kuulemma jalatkin asetettiin taalla omaan asentoonsa.Laakari rauhoitti mieheni koko ajan selittamalla ,mita tekee,ja miten mieheni pitaa toimia tutkimuksen aikana.Suomessa letku tyrkattiin kurkkuun ja silla siisti. Eilen koko toimitus kesti vajaat 10 minuuttia. Suomessa se jouduttiin tekemaan nukutuksessa myöhemmin.Kun mieheni oli laakarille eilen epaillyt,ettei onnistu,niin laakari oli jo siina vaiheessa vakuutellut,etta varmasti onnistuu,eika kuulemma ketaan ole tarvinnut nukuttaa tutkimuksen takia.Todellakin aika paljon siis riippuu laakarista,miten mikin tutkimus tapahtuu,ja miten potilas reagoi.Ja taalla on se etu,etta aina tallaiset tekee erikoislaakari.

10 kommenttia:

Marge kirjoitti...

Olipas mielenkiintoista lukea siellä tapahtuvasta lääkäritoiminnasta!! Kyllä se näin vaan on, että täällä Suomenmaassakin asioita voisi tehdä toisin...
Huh, mikä juttu tuo puukotus!!!
Kauheaa!!!! Onneksi oli hyvät lääkärit!! Hälle pikaista paranemista!!!

Sateenkaari kirjoitti...

Kiitos Marge!Jotenkin tuntuu,etta Suomessa varsinkin juuri terveyskeskuksessa nykyaan ei saa sellaista hyvaa hoitoa,mita ennen.
Taalla on se hyva puoli,etta paasee aina halutessaan erikoislaakarille.Ja oikeastaan pitaakin menna.Tavallisen flunssan ottaa yleislaakari hoitaakseen terveysasemalla,mutta kuten meillakin on sydansairaudet,niin sen kanssa mennaan aina sairaalaan.
joko kardiologille,taikka sydankirurgille.Tasta tulossa ensi viikolla postaus.Kavimme tanaan sydankirurgilla,ja mieheni menee maanantaina uudelleen.
Olihan tosiaan tuo puukotusjuttu aikamoinen.Kaveri tavallaan kuoli kahteen kertaan.Ja molemmilla kerroilla saivat laakarit elvytettya.Ja sitten viela palle tuo avosydanleikkaus.Nuori ja sisukas kun on,niin uskon,etta selviaa.

Susadim kirjoitti...

Näköjään tulee kaikkien postaukset mulle vuorokauden viiveellä :(

Mutta huh mikä haava, toivottavasti ei tulehdu! Multa on mennyt täysin usko suomalaiseen terveydenhuoltoon, kun on leikelty väärästä kohtaa jne. Mutta hoitajat on täällä(kin) aivan ihania ja empaattisia kaikesta kiireestään huolimatta.

Sateenkaari kirjoitti...

Susadim:Haava on pitka,kun koko rintakeha joudutaan avaamaan.Mutta varsin siististi on ommeltu ja pienilla tikeilla.
Uutisista aina kuulee taallakin sattuneista "vaarista" jutuista sairaanhoidossa. Antalyassa todella vahan.Pikkusairaaloissa enemman. Ja osa valituksista on aivan selvasti ihmisten omaa ymmartamattömyytta. Mutta esim.leikkausten aiheuttamia komplikaatioita on kylla enemman,kuin Suomessa.Mutta onhan taalla vakeakin paljon Suomeen verrattuna.Suomessa terveyskeskusjarjestelma ei palvele asiakkaita tyydyttavalla avalla nykyaan.Hoitoon paasy on vaikeaa.Ajanvaraus on vaikeaa. Hoitotakuu ei toimi kaikkialla niinkuin pitaisi. Paivystykset ovat sairaille monilla paikkakunnilla liian monimutkaiset,ja matkat pitkat.jne.
Postaan aiheesta lisaa ensi viikolla,kun mieheni kay maanantaina sairaalassa.

Hannele kirjoitti...

joo, olen rauhallinen kun ulkomaalaisia lääkäreitä, heillä hyvä koulutus. Mieheni pyöräilee nyt 20 km joka päivä töihin sydäleikkauksensa jälkeen.

Sateenkaari kirjoitti...

Hannele: kiitos,kun tulit vierailulle blogiin,ja jatit kommentin. Onnea miehellesi kuntonsa hoitamisesta pyöraillen!
Kavin kurkkimassa blogiasi.İhastuttavan blogin löysinkin.

Jael kirjoitti...

Muistan kun kerroit tästä sukulaismiehestä;hienoa,että hän on jo näin hyvässä kunnossa!Täälläkin pääsee hyvin lääkärille ja koko terveyshuolto paremmin järjestetty kuin Suomessa.On pakollinen terveysvakuutus.Miten teillä?

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian: Nyt ainakin nayttaa silta,etta toipuminen etenee mukavasti.Kipeahan han viela on,kun tuollaisessa sydanleikkauksessa joudutaan katkomaan kylkiluita.Mutta liikkumisen suhteen on sisukas,ja se on hyva.
Suomessa monet joutuvat olemaan pelkastaan terveyskeskuksen varassa.Kun lahetteita sairaalaan ei saa enaan millaan.Ja kaikilla ei ole rahaa menna yksityislaakareihin. jonot terveyskeskuksissa ovat kamalan pitkat.Akuutissa tapauksessa paasee paivystykseen,mutta normaalia aikaa saa usein odottaa kauan.
Mina olen erittain tyytyvainen Turkin jarjestelmaan.Ja Antalyassa on valtiollakin erittain hyvat laakarit.
Taalla on vahavaraisille valtion sairasvakuutus systeemi olemassa.se myönnetaan vuodeksi kerrallaan.Jos asuu vuokralla,eika ole omaisuutta,eika työtttömyyden takia veroja maksettuna,niin taman piiriin paasee.lahes kaikki on silloin ilmaista. myös laakkeet. Ja taalla on myös nyt uusi laki,joka takaa kaikille alle 18 vuotiaille ilmaisen sairaanhoidon.Pakollisia vakuutuksia ei ole,mutta kovasti kehotetaan ottamaan vakuutukset.

ekku kirjoitti...

Hyvää lauantai iltaa sinnekkin blogiystävä<3

Sateenkaari kirjoitti...

Ekku: kiitos ystava!