lauantai 31. heinäkuuta 2010

POSTİ KULKEE

Edellisessa postauksessa paasin postin ovelle saakka.Siita onkin hyva jatkaa kertomista postista taalla noin yleisesti,ja nimenomaan Antalyan postin toiminnasta.Hyvin on viela mielessa ne ajat vuosina 1997-1998,kun ensimmaisia kertoja taalla Antalyassa postia kaytin
Postikonttoreita oli paljon ympari kaupunkia,niinkuin on nytkin,mutta asiakaspalvelu on parantunut huimasti,ja toimitilat uusittu.Vielakö löytynee Antalyasta yhtaan vanhanajan toimitilaa,niin siita ei ole minulla tietoa.Vastaan ei ole tullut ainakaan.Mutta enpa kaikissa ole laheskaan kaynytkaan.Antalya on suuri kaupunki.
Nama,missa mina olen asioinut,niin ovat ajanmukaisia ja asiakasystavallisia.İlmastointi on kaikissa,mita ei ennen ollut.Asiakkaille on tuoleja odottamista varten,mita ei ennen ollut.Vuoronumerosysteemi on olemassa,mita ei ennen ollut.Pöydat on asiapapereitten kirjoittamista varten,ja niissa kynat.Naita oli myös ennenkin.

Posti toimii myös pankkina.Postilla on erittain hyvin toimiva kargo.
Ja nyt jo taalla Antalyassakin postinjakajat kulkevat keltaisilla moottoripyörillaan postia jakamassa.
Postin varihan on taalla keltainen,ja se on sita myös postin kulkuvalineissa.
Aikaa on vierahtanyt aikamoinen tovi siita,kun kirjekyyhkyt postia jakelivat.

1990 luvun lopulla postin toiminnassa taalla oli viela paljon moittimista.Postia havisi tosi paljon.Paketeista perittiin maksuja myös vastaanottajalta.Yhteen aikaan maksuttoman paketin voi vastaanottaa vain juhlien aikaan.
Posteljooni heitti postit rappukaytavan lattialle.Monissa taloissa ei ollut postilaatikoitakaan.
Aikakausilehtia ei hyvasytty kuin maaratynlaisessa pakkauksessa,ettei mennyt maksua vastaanottajalta.
Nama kaikki ovat omakohtaisia kokemuksiani tuolta ajalta.

Mutta nyt on toisin.
Kaikki maksut ovat yhtenaiset,ja mitaan lisamaksuja ei perita.Kirje-ja pakettikoot yms. ovat eurooppastandardin mukaiset.
Postin kulku esim. Suomeen on nopeutunut.Aikaisemmin (viela pari vuotta sitten)   kirje kesti 3-4 viikkoa,kun nyt se tulee alle kahdessa viikossa.Hyvin usein jopa viikossa. Ja myös menee.
Posteljoonit ovat erittain asiakasystavallisia.Kun meillekkin tulee postia,niin joka kerran posteljooni soittaa alhaalta summeria tiedoksi.
Tasaisin valiajoin posti tarkistaa ovelta ovelle asukkaat.Taalla kun monet eivat ilmoita muutostaan mitaan postille.
Enaan ei myöskaan postia havia juuri olenkaan.Ei ainakaan meidan kohdallemme ole sattunut pitkaan aikaan.
Ja ainakin meidan postinjakajamme laittaa postin postilaatikoihin,eika heita rappukaytavan lattialle.
Joten ainakin mina olen ollut hyvin tyytyvainen Antalyan postin toimintaan kaikin tavoin.

Se mika taalla on viela puuttumassa,niin kirjekuorten ja paketoimiseen tarvittava materiaali postissa.Ne pitaa hakea kirjakaupasta.Joissain postikonttoreissa olen jotain pienta nahnyt,mutta en yleisesti.Eika valiloima ole mitenkaan kovin hyva kirjakaupoissakaan.

Aloitin taman postipostaukseni nayttamalla kulkureittini menomatkalla.Seuraavassa postauksessa naytan reitin postista kotiin.

13 kommenttia:

Susanne kirjoitti...

Edellisen postauksen kulkureittisi on ihana. Houkuttelevia kauppoja ja katu mitä eniten kävelet on kaunis!
Hurjasti on kehittynyt postin toiminta siellä ja kuulostaa oikein toimivalta nykyään. Meillä ei ole varsinaista postia ollenkaan. Se toimii nykyään ruokakaupan yhteydessä, mutta yllättävän hyvin on toiminut näinkin.

Sateenkaari kirjoitti...

Susanne:Muistan Suomessa sen ajan,kun posteissa toimi myös "Postipankki",nykyinen Sampopankki.Olen ollut sen uskollinen asiakas ajoilta,jolloin Saastöpankki lopetettiin.Ensin loppuivat postista pankkipalvelut,ja sitten alettiin vahentamaan postikonttoreita.
Vaikka Suomessa posti toimii R-kioskeissa ja kaupoissa,niin ei se vastaa kaikkien palvelujen osalta kunnon postitoimistoa.

Olenkin miettinyt,etta kun taalla on nyt kehitys kaikessa ylöspain,niin tuleeko se alamaki jossain vaiheessa eteen.mutta siihen menee viela kauan,jos tulee.

Yaelian kirjoitti...

Mielenkiintoista oli lukea teidän postista;kehitys vähän samoin kuin täällä,tosin värinä täällä punainen.Juuri sain paketin Englannista,oli kestänyt vain pari päivää sen tulo. Mutta joskus 80-luvulla oli täälläkin ongelmia,muistan kun äitini lähetti paketin Suomesta joka ei koskaan tullut perille...nyt ei noin enään ole.

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian:Tulipa paketti nopsaan Englannista teille.Kylla tanne sen viikon ainakin aina ottaa.Kirjattu kirje tulee neljassa paivassa.
Punainen varikin on nayttava.Mutta eikö se sotke postia ja palokuntaa,vai onko teilla palokunnan vari punainen.Taalla on.

Marge kirjoitti...

Hei ystäväin!

Kiitos sinulle mieltä lämmittävästä viestistäsi!!:)

On kiva oppia tuntemaan Turkkia näin peremmin!! Kiitos sinulle siitä!:) Postin toiminta on siellä nykyään ihan nykyaikaista. Myös reittisi oli kiva katsastaa:)

Sinulle oikein tunnelmallista elokuuta!!
Marge

Laura kirjoitti...

Olenkin joskus ajatellut tilata jonkun suomalaisen lehden Turkkiin, mutta en ole viitsinyt kun meidän posti ei aina tullut perille niin kuin olisi pitänyt (joulukortit m.m. joita odottelin kuukausikaupalla). Ja meidän posti (ne muutamat laskut mitä joskus tuli) niin löytyi poikkeuksetta - yllätys, yllätys - apartmanin lattialta. :P

Hyvä että teillä toimii paremmin! Postilokeroita löytyy joistakin taloista mutta yleensä koko talon posti kuitenkin jätetään yhteen ja ainoaan lokeroon ja asukkaat saavat sieltä sitten etsiä omat kirjeensä. :)

Hyvää alkavaa viikkoa!

Sateenkaari kirjoitti...

Marge:Tama Antalya on vain pieni pala tata suurta Turkkia,mutta aina valilla postaan jostain sellaisesta,mika koskee koko Turkinmaata,kuten tama postijuttukin.
Kiitos,Marge,ystavani,niin se vain jo elokuu alkoi.

Laura:İtsekkin ihmettelen,miten Antalyassa kehittynyt nama postijutut nopsaan.
Minulle tuli jo Fethiyessa kun asuttiin,niin aikakausilehti,ja hyvin tuli perille.Fethiyessa myös posti ajoi jo 2007 vuonna noilla keltaislla skoottereilla.
Varmaan taalla Antalyassakin löytyy taloja,joissa ei ole postilaatkoita,mutta se ei ole postin vika,vaan taloyhtiön.
Meidan taloon laitettiin juuri uudet postilaatikot.Ja todellakin posti laittaa postin niihin laatikoihin,eika heita lattialle.Meilla viela on lukolliset laatikot,ja jokaisella oma avain omaan laatikkoon.taloyhtiön puolesta laittoivat nimetkin laatikoihin.
Ja jos minulle tulee sellainen posti,mika ei mahdu laatikkoon(ovat tosi pienia),niin posti tuo sen minulle kotiovelle.
Olen oikein tyytyvainen.
İhanaa viikkoa sinulle myös,ystavain.

Johanna kirjoitti...

Kovasti on postin toiminta kehittynyt siellä! Hyvältä kuulostaa!

Sateenkaari kirjoitti...

Johanna:Ja toivottavasti pysyykin nain hyvana.

Karkki kirjoitti...

Oi, tuo tie postiin on kyllà aivan hurjan kaunis! Ei ihme,ettà pidàt siità paljon!

Postin toiminta teillà kuulostaa muuten aika lailla samalta kuin meillàkin, vuosi vuodelta jotakin pientà edistystà tapahtuu :) Posteljoonin skootterikin on tosi hurmaava, sellaisen ottaisin mielellàni itsekin :D

Sateenkaari kirjoitti...

Karkki:Tuo katu,mita myöten postiin tuolloin menin,ja jota eniten kaytan,niin on aivan ihana,mutta jokohan huomenna saisin aikaiseksi postata sen toisen kadun,joka sitten onkin taysin tuon kadun vastakohta.
Turkki on muutenkin ja monessa mennyt huimaa vauhtia eteenpain,ja menee koko ajan.Parannuksia on tullut moneen asiaan.Mutta paljon on viela tekemista.
Postin työta helpottaa suuresti tuollainen ajopeli.Ja taalla ei yhdella postilla ole kovinkaan suuri jakelualue.

Sanush1 kirjoitti...

Hei,mieleeni tuli vielä käyntini Alanyan postissa lomallani.Menin tiskille maksamaan mieheni laskua ja ostin samalla pari postimerkkiä.Taskussani ei ollut tarpeeksi kolikoita ja summa jäi vajaaksi parilla kurushilla.Mies tiskillä viittasi kintaalla ja kiitteli käynnistä! Aiemmin en tiennyt että posti toimii myös pankkina.Odotin jonossa ainakin puoli tuntia.Ystävällistä palvelua siis! :)

Sateenkaari kirjoitti...

sanush1:Kiva kuulla,etta jollakin muulakin on hyvia kokemuksia postista taalla.postin kautta on helppokin laittaa rahaa.Sen voi laittaa vaikka johonkin maarattyyn postikonttoriin,ja vastaanottaja hakee sen sielta.En ole kovin perehtynyt postin pankkipalveluihin,mutta onhan se ainakin valtion laitos,joten ei kait konkurssiinkaan noin vain mene.