perjantai 23. heinäkuuta 2010

VAMMAİSET KATUSUUNNİTTELUSSA

Tama osio on viela kertomatta tasta uusitusta kotikadustamme.Vammaiset on otettu erittain hyvin huomioon katusuunnittelussa.
Jalkakaytavalle on laatoitettu uralaatat nakövammaisia varten,jotka sen kepilla hyvin tunnistavat.Kun jalkakaytava risteytyy,niin siina on merkiksi kuvassa nakyvat metallinupit.
Metallinupit ovat myös ajovaylalle saapumisen merkkina.
Ajovaylan yli johtaa myös sama kohoraita,ja kun saavutaan jalkakaytavalle,niin siella on samanlainen metallinuppilaatta.

Ajotien reuna on merkitty vahvoilla metallipylvailla.


İllalla pimean tultua syttyvat taman nakövammaisille tarkoitetun vaylan reunaan siniset valot,jotka on sijoitettu katukivetykseen.Nama auttavat sellaisia nakövammaisia,jotka eivat ole taysin sokeita.

Pyöratulilla likkuvat paasevat myös vaivattomasti kulkemaan,silla luiskat ovat joka paikassa.Kadulla on yksi,yhteen suuntaan meneva ajokaista autoille,ja toisella puolella kulkee raitiotievaunu.Naitten vaylien valissa on viheralue.Katuosuus on pitka.Kuvassa nakyva luiska on keskialueelta ajovaylalle mentaessa.Naita luiskia on sopivan valimatkan paassa aina koko kadun pituudella.

Ensimmaiset aaniohjatut liikennevalot olen nahnyt taalla Antalyassa nyt tassa meidan kadullamme.Niista en kuvaa ottanut,koska aani ei kuvassa kuulu.
Tasta kun vaan sitten laajennettaisiin naita hyvia juttuja koko kaupunkiin pikkuhiljaa.Toivottavasti niin kay tulevaisuudessa.

İhanaa viikonloppua,ystavat.

8 kommenttia:

latindance kirjoitti...

Aivan loistava ajatus ottaa huomioon katusuunnittelussa kaikki nekin ihmiset, jotka tarvitsevat muutenkin apua liikkuessaan. Tuollaisia en olekaan ennen nähnyt. Todella hienoa.

Karoliina kirjoitti...

hienoja juttuja! taalla monessa paikassa liikennevalot juttelevat: "olkaa hyva ja odottakaa" ja "nyt voitte siirtya toiselle puolelle"

ekku kirjoitti...

Tosi ihana juttu ku ottavat huomioon apuja tarttevat ihmiset.Ja nyt vasta huomasin kun kommentoit et suhun pääsi siitä linkillä?Olikos eka kerta vai onko ollu aikasemminkin?Tosi kätevää.

Johanna kirjoitti...

Tosi hienosti otettu huomioon katusuunnittelussa monta asiaa! Pikkuneidin synnyttyä kun olemme alkaneet liikkumaan vaunujen/rattaiden kanssa, sitä katselee ihan uusin silmin katujen ja kauppojen suunnitelmia. Miksi ihmeessä esim. kaupoissa lasten vaatepuoli laitetaan aina ylimpään tai alimpaan kerrokseen, johon mahdollisimman vaikea päästä rattaiden kanssa ;)?

Mukavaa viikonloppua!

Susanne kirjoitti...

Nyt täytyy kyllä hattua nostaa kadun suunnittelijoille. Kertakaikkiaan upeasti on huomioitu vammaiset! En ole noin hyvin suunniteltua ja näyttävää katua nähnyt missään.
Oikein ihanaa viikonloppua ystäväin!

Yaelian kirjoitti...

Hienosti suunniteltu,tosi hyvä juttu että vammaisten tarpeet on tuossa katusuunnittelussa otettu mukaan:-)

Sateenkaari kirjoitti...

Latindance:Vammaiset ja vanhukset ovat olleet se ryhma,joita on alettu Antalyassa ajattelemaan.

Karoliina:Puhuvat liikennevalot.Kuulostaa kivalta.Olen joskus telkkarissa nahnyt jostain muusta maasta sellaisia.

Ekku:Lisasin sen linkin,ja ajattelin jo poistaa,mutta en osannut,joten taitaakin olla oikein hyva työkalu.Enpas poistakkaan.

Johanna:Taalla on vaatekaupoissa niin ahtaat kulkupaikat suurimmassa osin,etta on tosi vaikea lastenrattaitten kanssa liikkua.Mutta vasta viime vuosina ovat turkkilaiset rattaitten kanssa liikkuneet.Aikaisemmin aina lasta vaan kannettiin sylissa.

Susanne:Kadun avajaisissa olivat vammaiset myös mukana,ja ovat saaneet sanoa sanottavansa jo suunnitteluvaiheessa.

Yaelian:Toivottavasti tama on alku,joka johtaa ajan kanssa koko kaupungin kattavaan toimintaan vammaisia ajatellen.

Cirali kirjoitti...

Enpä ole moisista urista katukivissä ennen kuullutkaan! Loistav idea, vai oliko ihan uranuurtava? :)