torstai 15. heinäkuuta 2010

PYYKİN KUİVATUSTA

Blogini kommenteissa kysyttiin,miten kuivatan pyykkiani,ja voinko kuivattaa sita parvekkeella.


Oleskeluparvekkeen lisaksi meilla on toinen parveke,missa naruteline parvekkeen kaiteen ulkopuolella.Minulla myös pari narua sisapuolella.
Tama on taalla vanha kuivatustapa.Moniin uusiin taloihin ei enaan naita telineita laiteta.
Todella katevaa.Lakanat,verhot jne.kaikki suuret tekstiilit voi laittaa kuivamaan suoraan.Ripustus on helppoa,kun ei tarvitse kurotella ylöspain.Ja naapuria ei haittaa,vaikka lakanan helma nakyy ylakerran parvekkeelta hanen parvekkeelleensa.
10 vuotta sitten viela ihmiset laittoivat juuri pestyt matot vettavaluvana parvekkeen kaiteelle,mutta aika on mennyt eteenpain,ja monissa taloissa (myös meidan) on isannöitsija,ja jarjestyssaannöt,ettei ihan kaikkea voi sentaan tehda.
Mutta pyykit voivat nakya myös ulospain.Ei niinkuin Suomessa,etta kaikki pitaa olla nakymattömissa.
Pyykit kuivumassa parvekkeella,ja juuri uunista otetut "perunabörekit" tuoksuvat keittiössa.

3 yufkalevya,3 isoa keitettya perunaa,mustapippuria,suolaa,iso sipuli,hiukan chilirouhetta.
Hienonna keitety perunat ja lisaa joukkoon mausteet seka kuullotettu sipuli.
Levita yufkalevyt pöydalle paallekkain,ja leikkaa neljaan osaan.Voitele öljylla.Laita jokaiseen palaan perunataytetta reilusti,ja kaari nyyttiksi.
Pane kaikki nyytit uunivuokaan (ei kerroksia) ja  kaada paalle kylmaa vetta n. 3 dl.Laita hetkeksi jaakaappiin.n.10 min.
Taman jalkeen laita börekit uunipellille,ja voitele kananmunan keltuaisella.Paista uunissa kauniin ruskeiksi.

18 kommenttia:

ii kirjoitti...

Joko olen kertonut, kun Üsküdarissa asuessa asuttiin pohjakerroksessa ja yläkerran naapuri riiputti mattoaan tuolla lailla ikkunoiden edessä puoli vuotta, jonka jälkeen matto putosi talvella lumihankeen. Siellä se sitten lojui kevääseen asti, jolloin kämppikseni havaitsi sen olevan puoliksi maatunut ja kärräsi roskikseen. Seuraavana päivänä yläkerran naapuri hädissään, että mihin mun äitini matto on kadonnut :D

Sateenkaari kirjoitti...

Hih,hih.Joillekkin niin tyypillista.
Yleisesti ottaen turkkilainen nainen on "siivoushullu",mutta jos han ei sita ole,niin se toinen aaripaa on juuri kuvaamasi kaltainen.
Meilla oli Fethiyessa naapurit,(mies turkkilainen ja aviovaimo englantilainen).Molemmat eivat paljoa siistiydesta valittaneet.Asuivat eka kerroksessa.Heilla oli joku matto kauan parvekkeen kaiteella,ja lopulta sen tuuli viskasi pihalle.Siita sen nostivat talon kiviaidan paalle,josta mina vein maton heidan parvekkeensa alle.Sinne se jai,kun pois muutimme.

Susadim kirjoitti...

Juuri tuosta huolettomasta elämänmenosta tykkään, mitä siitä, jos vähän lakanat lepattaa! Ja tuo iin kertomus oli taas kerran hauska :)

Yaelian kirjoitti...

Hieno torikuva bannerissa.Mulla on keittiössa 1 koko seinän kokoinen ikkuna,(vedettävät paneelit)joiden edessä on sitten tuontapainen teline,mutta sen ympärilä on aita,ja alla lattia (jonne ne inhoittavat pulut aina pesiytyvät..)
Nam,börekin tai kuten täällä sanotaan ,burekas,herkkua mutta yritän välttää kun ovat niin lihottavia.

Sateenkaari kirjoitti...

Susadim:Niin minakin,kunhan ei meno ole liian huoletonta.Mutta aivan ihanaa,ettei kieltoja ole kieltojen paalle,niinkuin Suomessa.
İİ osaa viela kertoa nuo tapahtumat tosi kivasti,etta hymy tulee vakisinkin.

Yaelian:Yritan vaihdellen laittaa banneriin erilaisia kuvia.Ja se on kivaa,kun nyt uudella kannylla saan parempia kuvia.
Meillakin on puluja ja kyyhkyja,mutta tana kesana ollut vahemman.Olisikohan kaupunki niita havittanyt.
Kohta on vuosi mennyt siita,kun laitoin ruokavalioni uuteen jarjestykseen.Kilot ovat karisseet koko ajan hitaasti,mutta varmasti.Syön valilla börekkia ja makeaa,mutta se ei ole haitannut,kun muuten pidan rasvat vahissa.Ja myös sokerin.Ja jos laittaa börekin taytteeksi jotain,mika ei sisalla rasvaa,niin ei ole niin rasvaista.Yufkataikinassahan ei ole itsessaan rasvaa.

Katja kirjoitti...

Hei!

Uusi lukija ilmoittautuu joukkoon! :) Löysin blogisi ihan vahingossa ja sen verran mielenkiintoista oli, että piti koko blogi kahlata alusta loppuun asti ;)

Kirjoitat mielenkiintoisista arkipäivän asioista jotka ovat mielestäni parasta luettavaa! :)

Hauskasti pyykit näyttävät lepattavan tuulessa. Onko sinulta muuten ikinä pyykkiä tippunut tuulen mukana?

Kesäterveisin: Katja :)

ziriliini kirjoitti...

Minäen ole koskaan ymmärtänyt mitä pahaa siinä on, jos puhtaat valkeat (tai kirjavat) lakanat lepattavat tuulessa parvekkeen kaiteen ulkopuolella. Yhtä lailla ne on pihalla näkyvillä pyykinkuivaustelineellä, mutta siellä toki valvomattomissa eli ne voi sieltä jopa hävitä jonkun toisen matkaan. Parvekkeella tätä vaaraa ei ole.

Ei nyt Suomessa niin kovin yleistä ole varastella pyykkejä, mutta useampi tuttavani on kertonut, että jotakin on välillä naruilta kadonnutkin. Vaikka kuinka hyvin olisi pyykkipoikia laittanut, ettei tuulikaan niitä ole ihan vienyt.

Tuulessa lepattaneet lakanat ovat vielä valmiiksi sileätkineikä välttämättä tartte niitä lakanoita vetää tai mankeloida (jota tuskin tänä päivänä enää kovinkana moni jaksaa tehdä - minä en ainakaan).

Sateenkaari kirjoitti...

Katja:Lammin kiitos,kun tulit lukijakseni,ja kiitos,etta olet jaksanut kahlata historiaa lapi.Aloitin jo loppuuodesta 2007 Maikkarin Helmessa,mista siirryin sitten tanne.
Tarkoitukseni onkin jakaa tata arkipaivaa taalla Antalyassa,mutta valilla tykkaan laitaa jotain faktatietoa myös,seka pikkuruokajuttuja.Pyrin kirjoittamaan lyhyesti,ja laitan kuvia,jotka puhuvat ja kertovat.
Pyykkia ei ole koskaan pudonnut.Laitan sen verran monella pyykkipojalla kiinni.Ja kovalla tuulella ripustan parvekkeen sisapuolelle.Aivan silla kovimmalla tuulella ei voi 7 kerroksessa laittaa pyykkia ollenkaan ulos kuivamaan.

Ziriliini:Suomessakin helpottaisi monia,jos voisi parvekkeelle ripustaa narut niin,etta saisi sinne lakanatkin kuivumaan.Vaikka parvekkeen sisapuolelle.Mutta,kun julkisivulautakunta taman kieltaa.Jos se olisi maan tapa,niin varmasti ei ketaan haittaisi.Monen sairaan on vaikea lahtea ulos viemaan pyykkiaan kuivumaan,ja pienella kuivatustelineella lakanoitten kuivattaminen on vaikeaa.
Ulkonaruilta ei ninkaan varmaan varasteta,mutta kuivaushuoneista kuulopuheitten mukaan lahtee aika paljon pyykkia.
Mina en silita,enka mankeloi lakanoita.

Vihreatniityt kirjoitti...

Teillä pyykki kuivaa varmasti nopeasti. Meillä on taas sadekausi meneillään. Voinko pistää pari koneellista pyykkiä sinulle kuivattavaksi?
Mukavaa viikonloppua. Ti lähdemme Suomeen helteistä nauttimaan.

Sateenkaari kirjoitti...

Vihratniityt:Narut tyhjana,joten tanne vaan.Kosteusprosentti ollut 65% paikkeilla,joten hyvin on kuivanut.Usein jopa liiankin nopeasti.
Kiitos,samoin sinne İrlantiin,ja oikein hyvaa Suomen "hellematkaa".

Sirokko kirjoitti...

Hauskan näköinen tapa, minä kyllä pelkäisin että pyykit tippuu tai tuulenpuuska lennättää tiehensä. Kerran olen joutunut hakemaan lakanoitani naapurin puutarhasta, kun tuuli oli repinyt irti.

Sateenkaari kirjoitti...

Sirokko:Laitan yhden lakanan kuudella pyykkipojalla kiinni.Jos yksi pettaa,niin jaa monta jaljelle.

Anonyymi kirjoitti...

Onko sinulla reseptiä tuohon taikinaan, jos kokeilisin itse tehdä näitä herkkuja? Miksi laitetaan vettä siihen pellille?

t. kotikokki

Sateenkaari kirjoitti...

Anonyymi:Yufkataikinaa olen kerran Suomessa tehnyt itse,ja ohjeen otin kreikkalaisesta,suomenkielisesta keittokirjasta.
Taalla tehdaan monin eri tavoin.Jotkut laittavat myös viinietikkkaa ja luonnonjugurttia.Se kreikkalaisen keittojan ohje oli tosi hyva.Kirja ei ole uusi.Lainasin sen vuosia sitten lainastosta.
Kauliimisvaihe on hankala,koska kauliimistyyli ja kaulin ovat erilaiset.Taikina pitaa kaulita tosi ohueksi.
Suomessa myyvat tata yufkaa ulkomaalaisten kaupat.Ainakin turkkilaisten ja irakilaisten kaupoista löytyy..Suurten markettien pakastealtaasta löytyy "fillotaikinaa",mutta se on niin ohutta,etta pitaa kayttaa kerrostettuna naihin börekkiin.
Börekkia on hyvin monin tavoin valmistettuja.Nuo,mita mina nyt tein,niin kaytettiin vetta ennen paistamista kostuttamaan,etta tuli pehmeita.
Siis vesi vuokaan htkeksi ennen paistamista,ja sitten siita nostettiin börekit pellille.Ei siis paistettu veden kanssa.Lukee ohjeessani kylla.
Pitaakin alkaa laittamaan vahan erilaisia ohjeita naista tanne blogiin.
Kiitos,kun olet kiinnostunut,ja esitit kysymyksen.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kovasti vastauksestasi. En asu Suomessa (olen nyt käymässä), ja meillä kotona ei varmaan saa sitä taikinaa valmiina, mutta etsin netistä reseptejä. Tykkään just kaikista tällaisista leipomuksista ja pikkusuolaisista, ja ajattelin tehdä nyt lehtitaikinasta jotakin pientä, suolaista ja makeaa. Pitääpä katsella myös kirjakaupasta keittokirjoja, jossa olisi turkkilaisia reseptejä. Pidän kovasti turkkilaisesta ja välimerellisestä ruuasta.

t. sama

Sateenkaari kirjoitti...

ANONYYMİ:Suomesa saattaisit löytaa turkkilaisia,taikka valimeren resepteja suomenkielisenakin.Jos seuraat blogiani,niin yritan saada sinne aikaiseksi muutamia hyvia suolaisia juttuja.En laita niita perakkaisina postauksina,vaan aina valilla.

Anonyymi kirjoitti...

Olen käynyt blogissasi jo aika kauan, jatkan vierailua ja odotan innolla reseptejä ja muita juttuja:).

t. sama vierailija

Sateenkaari kirjoitti...

Anonyymi:Kiitos,kun jaksat olla mukana.Lammin halaus paiviisi.