keskiviikko 11. marraskuuta 2009

RAJAHDYS

Tallaista tuhoa tuli toissa aamuna klo 06.40 tassa meidan kadullamme parin sadan metrin paassa asuintalostamme.
İhmettelin toissa aamuna,kun katselin parvekkeelta,etta miksiköhan katumme on suljettu liikenteelta,ja raitsikkakaan ei kulje. Kunnes sitten illalla asia selvisi uutisia katsoessani.

Talon alakerrassa oli (nimenomaan oli!) ruokaravintola , jossa rajahdys sattui.Syy oli kaasuvuoto yölla,ja nahtavasti sitten jaakaapin kaynti on saanut rajahdyksen aikaan.
Onneksi ei syttynyt tulipaloa,niinkuin kevaalla samanlaisessa rajahdyksessa taalla Antalyassa,missa kuoli kolme ihmista.
Nyt ei ihmishenkia menetety,koska tapahtuma oli niin aikaisin aamulla.Eika onneksi ketaan kadullakaan kavellyt juuri tapahtuman sattuessa,mutta lahelta piti.Telkkarissa naytettiin,miten eras jalankulkija ,ja rajahdys nakyivat samassa kuvassa.Oli turvakameran kuvaa.Onneksi tama henkilö paasi kaantymaan ripeasti tulosuuntaansa,eika nahtavasti loukkaantunut myöskaan ilmassa lenetelevista romuista.
Eilen kavin katsomassa tuhoa,ja kylla se oli valtava.Ensimmaisen kerroksen asunnon ikkunat taysin sapaleina.Neljanteen kerrokseen asti ikkunaluukut rikki.Ja mika tuho olikaan ravintolassa.Kaikki,mita sisalla oli ollut kalustoa ym, oli taysin pienena siruina pitkin ja poikin.
Tata rikkinaista romua oli myös katu taynna.Kuvia en uskaltanut ottaa,kun paikalla olivat poliisit,joten nama kuvat ovat netista.

MUİSTAKAAMME JALLEEN: kaikki,kenella kotonakin on kaasu,niin pitaa olla varovainen.Mina suljen kaasupullon aina kaytön jalkeen,vaikka olisinkin kotona.Kotoa pois lahtiessani tarkistan viela,etta varmasti on kaasupullo kiinni.Samoin illalla,kun menen nukkumaan.

17 kommenttia:

Natjale kirjoitti...

Oi oi oi :-(

Kaasu aiheuttaa tosiaan ajoittain tosi pahoja onnettomuuksia.

ebrufin kirjoitti...

Sama juttu taalla- kaasupullo on aina kiinni, kun en kayta.Toivottavasti naapurit toimivat samoin;)

Sateenkaari kirjoitti...

Natjale:tottta;ja suurin osa johtuu huolimattomuudesta tavalla,taikka toisella

Ebrufin: sita minakin monasti ajattelen,etta miten naapurit.Monet eivat varmaan tarkista letkuja ja muita kaasuvempaimia vuosikausiin.

Marge kirjoitti...

Voi kamala!!!!!

Kaasupullojen kanssa toden totta pitää olla tarkkana!!

Onneksi oli matkassa siunausta eikä kukaan loukkaantunut!!

Sateenkaari kirjoitti...

Marge: Todellakin oli.Se kadulla kavellyt mies oli lahella,vain muutaman ehka parinkymmenen metrin paassa,ja muutama sekunti ennen rajahdysta,meni siita kaupungin bussi ohi.
Minakin kavlen siita aikja usein.Katu on taynna ravintoloista ja liikkeita.
Taalla ei monikaan sulje kaasupullojaan yöksi.Eivat kotonakaan.Ja kuinkahan moni huolehtii kaasuletkujen vuosittaisesta tarkistamisesta.

Yaelian kirjoitti...

Huh, olipa onni ettei pahemmin käynyt,mutta aika suurta tuhoa se on kuitenkin aiheuttanut.Korvaakohan vakuutus tuon,,
Minulla oli keittiössä täällä 80-luvulla pieni kaasuräjähdys;onneksi en itse ollut silloin keittiössä,ikkunat meni ja muutakin tuhoa tuli.

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian: Oh,sinulla on sitten kokemusta tuollaisesta.Empa haluaisi,joten yritankin olla huolellinen.
Kylla vakuutus korvaa,jos sellainen on ,mutta monella taalla ei ole minkaanlaisia vakuutuksia.Toivottavasti oli ravintoloitsijalla.Mutta kun tuossa vahingoittui ainakin alakerran asunto ja viidenteen kerrokseen asti nuo ikkunaluukut.

Marika kirjoitti...

Kamalaa jälkeä! Kaasu on vaarallista.
Miehen isä on aikanaan pelastanut miehen enon kaasupalolta, kun olivat olleet vaunuilemassa.

Mun kotipaikalla paloi vast ikään pitseria ja ihan kokonaan. Se oli vasta uudistettu täysin ja ihan tuhkaksi paloi.
Oli kulmakunnan parhaat pitsat tuolla.

mizyéna kirjoitti...

Meillä on kaasupullot säilytetty aina ulkona.

Kerran vuosia sitten kuumavesivarajaa (vai mikä se on suomeksi) korjannut putkimies oli jättänyt letkun kiristämättä. Oli vain vähän pyöritellyt siihen suulle kiinni. Seuraavana päivänä aloimme haistamaan sisällä kaasua aina kun käytimme vettä. Mutta ihan pieni kaasun hajuhan niistä aina lähtee ja ajattelimme uuden laitteen olevan vain erilainen.. Seuraavana päivänä onneksi päiväsaikaan aloin haistamaan palanutta muovia ja menin kurkkaamaan takaovesta. Lämminvesivaraaja oli alkanut syttymään tuleen kaasuvuodosta. Olin niin peloissani etten uskaltanut mennä lähelle ja mies oli asioilla. Onneksi yksi sukulaismies sattui olemaan autolla aika lähellä kun sain hänet kiinni ja tuli kiireen vilkkaa paikalle ja sammutti laitteen sekä sulki kaasun.

Jos kaasupullo olisi ollut sisällä olisimme varmaan menehtyneet jo yöllä nukkuessa.

Jos asuisimme kerrostalossa, pelkäisin juuri jotain tuollaista naapureiden taholta vaikka itse olisikin tarkka.

Verna kirjoitti...

Meillä on Torpalla kaasulla toimiva jääkaappi, kaasuliesi ja kaasugrilli. Rakastan ruuanlaittoa kaasuliedellä, mutta huolettomasti käytettynä kaasu on tosiaan hyvin vaarallista.

Sen näkee noista kuvista.

RouvaHoo kirjoitti...

Hui kauhea! Meillä kaasulämmitys ja - hella, mutta putkea pitkin. Vastustin kaasuhellaakin, mutta kun ei pullojen kanssa tarvitse pelata niin suostuin ja nyt olen tyytyväinen.
Miten ihana asia, ettei loukkaantumisia eikä ihmishenkien menetyksiä - kovin lähellä näytti olevan.

Torstaihalaukset
Heljä

Vihreatniityt kirjoitti...

Pahaa jälkeä. Voi niitä raukkoja, joilta koti meni.

Sateenkaari kirjoitti...

Marika:Naita kaasuonnettomuuksia ilmenee todellakin myös Suomessa silloin tallöin.
Mutta Suomessa ei ole kaasu niin suuressa mittakaavassa kaytössa,mita taalla Turkissa,ja monessa muussa maassa.Helsingissahan on myös kaasuverkosto.Ja saattaa olla,etta kaasun kayttö lisaantyy vuosien mittaan myös Suomessa.

Mizyena:Meilla on kaasupullo(vain yksi)keittiön kaapissa.Kaappihan on paikka,missa ei saisi kaasupulloa oikeastaan olla,mutta taalla jo keittiöt tehdaan niin,etta kaasupullolle on paikka valmiina.Joillakin on parvekkeella,mutta meidan parvekkeelle paistaa aurinko niin kuumasti,etten uskalla kaasupulloa sinne laittaa.Ja kun letkun pituus on maaritelty,niin tuolloin letku olisi liian pitka.
Taalla menehtyy kaasuvuotoihin ja hakamyrkytyksiin monia ihmisia vuosittain,mutta suurin syy naille on huolimattomuus,ja vialliset laitteet.
Meilla on kaasu vain keittiössa.Suihkuvesi lampiaa aurinkoenergialla,ja talvella sahkölla.
Onpa teillakin ollut "laheltapiti" tilanne.En minakaan menisi tuossa tilanteessa lahellekkaan kaasulaitetta,joka voi rajahtaa.
Pelkaan aina myös naapureitten kaasunkayttöa.
Viime viikolla oli meidan talossa taloyhtiön kokous,missa tata asiaa puitiin.

Verna. Minakin rakasta ruoanlaittoa kaasulal.Jotenkin ruokakin on parempaa.
Mutta huolellinen pitaa ehdottomasti olla.

Helja: Torstaihalaus myös sinne.
Teilla siis on maakaasu.
Taalla on muutamia rajahdyksia ollut juuri tuon maakaasun tiimoilla.Mutta on tainnut aina johtua viallisesti asennetuista,tai huolimattomasti tarkastetuista putkista taloyhtiöissa.

Vihreatniityt: taydellisesti ei kenenkaan koti varmaankaan tuhoutunut.Vain ikkunat,ja jotain pienta,mutta jo siinakin on tarpeeksi.
Kun kavin tuota katsomassa,niin eka kerroksen asukkaat istuivat olkkarissa ilman ikkunoita.Ja nyt on sadellut,seka yölla kylma.

Susa kirjoitti...

Voi kauhistus! Meilla ei ole mitaan "kaasupulloa", vaikka kaasuhella onkin. Onko se kaasupullo jossain hellan lahettyvilla? Meilla on kylla kaasupullo grillissa ulkona, mutta sen suljen aina valittamasti grillauksen jalkeen.

Sateenkaari kirjoitti...

Susa: Teilla on nahtavasi kaupungissa kaasuverkosto,mista kaasunne saatte.
Myös taalla on mahdollista siihen liittya,mutta meilla on oma kaasupullo keittiössa.Se on sijoitettu hellan vieressa olevaan kaappiin.
Varovainen yritan olla.Ja noita muistutuksia turvallisuudesta tulee aina silloin tallöin hyvin nakyvassa muodossa

Sirokko kirjoitti...

Hui kauhistus, pahin painajaiseni! Meillä on kaasuverkosto ja kun putkimiehet ovat mitä ovat, niin on jatkuvasti myös vuotoja. Meilläkin on ollut muutaman kerran, onneksi ei räjähdyksiä sentään.

Sateenkaari kirjoitti...

Sirokko:Kauhistus todellakin.İstanbulissa oli tassa aikaisemmin parikin isompaa rajahdysta kuolonuhreineen juuri taman maakaasuverkoston piirissa.Ja sitten yksi,missa joukko nuoria menehtyi kaasumyrkytykseen vuodon takia.
Ja lahes kaikissa on aina joku huolimattomuus,taikka vaarin asennetut putkistot.Monet kayttavat "ei" ammattimiehia,ja sitten tulee virheita.Monet myös korjailevat ammattitaidottomana sellaisia juttuja,joihin ei saisi menna itse koskemaan.Nakee joskus ihan hurjiakin asennuksia.
Toistaiseksi mina luotan omaan itseeni,ja me kaytamme omaa kaasupulloa.
Joskus on kylla sattunut,etta on kaasupullo ollut viallinen.Emme ostakkaan kaasua,kuin tunnetulta merkkivalmistajalta.