perjantai 5. kesäkuuta 2009

UUTİSTEN KERTOMAA!



Toissapaivana tapahtui taalla Antalyassa kaasuvuodosta johtunut valtava rajahdys,jossa surmansa sai kolme ihmista ja yksi loukkaantui vakavasti. Rajahdyspaikka oli liiketalon alemmissa kerroksissa sijainneen tekstiiliateljeen tiloissa. Kaasua oli paassyt vuotamaan huoneistoon. Televisiossa naytettiin valvontakameran kuvaa tapahtumasta. Kun eras työntekija painoi valokatkaisijaa,niin silloin pamahti.
rajahdys oli niin ollut niin voimakas,etta lahitalojen ihmiset olivat luulleet kyseessa olevan suuri pommi.
Ylla kuva palokunnan työskentelysta paikalla.Kuva ZAMAN-lehdesta.



Mina olin tanaan kenkaostoksilla,ja rajahdyspaikka sattui matkani varrelle,joten otin pahoin karsineesta talosta pari kuvaa.




Kyseessa oli normaali pullokaasu. Ei siis maakaasu. Nykyaan on sellaisia kaasuja,jotka eivat haise millekkaan.Sita en tieda,oliko tassa tapauksessa kyse tallaisesta kaasusta.
Me kaytamme kotona kaasua,missa on haju.Jos pienikin vuoto ilmenee,niin sen huomaa heti.Kaasuvehkeitten kanssa pitaa aina olla aarettöman huolellinen.tarkistukset pitaisi tehda maaratyin valiajoin kaasuletkuihin ,liittimiin jne.
Suomessakin on paljon mm. kesamökeilla kaytössa kaasuhelloja ja lammittimia.Nama pitaa ehdottomasti tarkistaa ennen kayttöönottoa talven jaljilta.

Tassa naemme,miten helposti rajahdys syntyy.Ja mika voima silla on.
Omalla huolellisuudella saatetaan pelastaa monia ihmishenkia tassakin asiassa.
Johtuiko tama tapaus huolimattomuudsta,niin sita en viela tieda,mutta epailyt siita on esitetty.

Joten me,jotka kaasua kaytamme kotitalouksissamme,ja muualla,niin OLKAAMME VAROVAİSİA JA HUOLELLİSİA!

15 kommenttia:

ebrufin kirjoitti...

Telkussa nayttivat sita turvakamerakuvaa, ja julmettu jysayshan se oli:(

Mina kanssa olen kaasun kanssa tarkkana, ja laitan aina sen pullon hanan kiinni varmuuden vuoksi kun en kayta...monihan jattaa sen jopa auki, ja voi napsakasti vaan pistaa liekille ilman kyykkayksia kaapinperilla.

Niin ja viela kerran; mahtavaa etta Rijkaard tuli GS:lle!!!

Verna kirjoitti...

Kauhea onnettomuus... Meillä on kaasupullot käytössä mökilla grillin, jääkaapin ja viileämmillä ilmoilla lämmittimen kanssa. Niiden kanssa ollaan aina hyvin varovaisia ja itse taidan olla suorastaan hysteerisen varovainen. Mutta se kannattaa. On aina parempi olla turhan varovainen kaasun, sähkön ja tulen kanssa, kuin katua sitä ettei ollut...

Suloista viikonloppua! : )

mizyéna kirjoitti...

Meillä ei ole kaasupulloja sisällä ollenkaan. Mutta käytämämme kaasu haisee.

Hui mikä pamaus.

Sateenkaari kirjoitti...

Ebru: olen monasti joltain sukulaiseltakin kysynyt,etta sulkevatko kaasun kaytön jalkeen.Suurin osa ei sulje.
Kylla meidan nyt kelpaa katsella ensi kautena jalismatseja!

Verna:Mina tykkaan kaasusta enemman ruoanlaitossa,kuin sahkösta.Mutta aina valilla tulee mieleen tuo turvallisuuskysymys.Alakerrassamme asuu hyvin vanha pariskunta,ja sita joskus mietin,etta muistavatko aina olla huolellisia.

Miziena: Pamaus oli todella hirvittava.Huomasin yhtena paivana,etta talossamme on viidennessa kerroksessa kaasupullo parvekkeella,mista menee letku keittiöön.Siinakin on omat juttunsa,jos letku on pitka.Ja meillakin on kaasupullo kaapissa,missa sita ei suositella pidettavan,mutta nain taalla on yleisesti.kaasupullon paikka on kaapistossa jo valmiina.

Jael kirjoitti...

Huh, olipa paha räjähdys! Muistan että täälläkin on joskus tuollaisia tapauksia sattunut. Minullakin on kaasu, keskuskaasusysteemi ja ei haise. Pitääkin olla tosi varovainen.Kun asuin nuoremapa täällä ensimmäist kertaa, räjähti kerran kaasuhella ja teki kamalaa tuhoa keittiöön. Onnneksi olin ihan eri huoneessa silloin,mutta pelästyin hurjasti.Meni ikkunat ja hella ja muutkin asiat.

Sky Mikaela kirjoitti...

Ikävä uutinen, aina niin turhia kuolemia tällaiset onnettomuudet.

Meillä on ja kaasulla hella. En minä sitä koskaan sulje mistään hanasta, missäs sellainen edes on?

Itse olen tuota kaasua aikoinaan vierastellut, mutta ravintolassa oli pakko käyttää ja sitä sitten oppi vaan ajattelemaan, että ei voi kaikkea pelätä. Vaikka kyllä se mielessä joskus käy.

Silloin tällöin noita räjähdyksiä sattuu.

Me olemme lasten kanssa olleet suuressa rakennuksessa, jossa alkoi haisemaan kaasu (vaikkei kaasu haisekaan kuulemma, tiedä sitten mitä oli), mutta koko rakennus evakuoitiin ja nopeasti.

Jännä vaikka sitä noita asioita pelkääkin, huomaa että se koulutus mitä itse on saanut, auttaa kovasti. Ei tullut paniikkia eikä ryntäystä, ja olimme ainoat, jotka eivät jääneet rakennuksen ulkopuolelle pällistelemään.

Haluaisin siis itse tässä kohtaa muistuttaa kaikkia, että onnettomuuksia ei pidä jäädä tuijottelemaan ja odottamaan, josko jotain tapahtuisi, sillä silloin katastrofin ainekset ovat valmiit (jos jotain suurempaa tapahtuukin). Aina pois paikalta, jos apuasi ei tarvita, saatat olla vain tiellä ja riski isompiin uhrimääriin.
Sama koskee poliisioperaatioita. Ei kannata hakeutua katselemaan, josko se rikollinen ampuu, vai ei...

Anteeksi sateenkaari, että käytin blogiasi näin valistukseen :D, mutta täällä on useita lukijoita ja aina tuolla näkee onnettomuuspaikoilla yms. riskipaikoissa suuria ihmisjoukkoja katselemassa...

ebrufin kirjoitti...

sateenkaari; kuopuksen matsit ovat Korkutelissa!!

Tuohon Natjaleen viisaaseen valistamiseen; olen samaa mielta.

Etenkin Turkissa ihmiset aivan vakisin ankeavat onnettomuuspaikalla ihan aareen, kun tahtovat nahda kaiken. Ja napsivat viela kannykalla kuvia:(

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian:kaasurajahdys on aika usein suurta tuhoa tuottava.Siina menee palasiksi ikkunat ja huonekalut.

Natjale: ala ollenkaan pyytele anteeksi valistustasi.Nainhan taman blogittelun pitaisikin toimia.Aina löytyy joku,jolla on tarkeaa sanottavaa vastatessaan.Nain nama asiat saadaan suuremmalle lukijakunnalle.Hyva vaan,etta otit esille.
Taalla ainakin kun sattuu kolari taikka joku muu,niin ihmiset tulevat siihen suurin joukoin,ja ovat haittana todellakin pelastustoimille ja poliisin työlle.Suomessahan poliisi puuttu heti,ja ajaa katsojat pois.
Joskus kuulee ulkoa aseella ampumista.koskaan en mene katsomaan ikkunasta tai parvekkeelta,mita siella tapahtuu.
mieheni on myös samanlainen.Emme mene myöskaan vieresta katselemaan mielenosoituksia jne,koska usein niissa sattuu ja tapahtuu.
todella huomautit erittain tarkeasta toimintatavasta.

Meilla ainakin saa kaasupullon suljettua.Siina "korkissa",mika on kiinni kaasupullossa,ja mista lahtee letku hellaan tms. on pieni vipu,milla kaasuntulo estetaan silloin,kun sita ei kayteta.Ainakin taalla on nain.

ebrufin kirjoitti...

Monestihan kun on ollut ampumavalikohtauksia, niin siviilit ovat uteliaina parveilleet alueella...ja sitetn joku sivullinen on saanut osumia:(

Sateenkaari kirjoitti...

Ebru: voihan sentaan.Olispas olleet taalla Antalyassa,niin ehdottomasti olisin halunnut olla katsomassa.Ehkapa joskus tulevat tannekkin.
Mina katson parvekkeelta jalkapalloa,mutta kun peli paattyy,niin pysyn sisalla.Enaan ei ole taalla Antalyassa ollut aseilla ampumista pelin jalkeen,mutta koskaan ei tieda.İlmaan kun ampuu,niin siina on parvekkeella olijat vaaravyöhkkeessa.

Susanne kirjoitti...

Hurjalta näyttää onnettomuuden jälkeen.
Lapsena kotonani oli kaasuhella. Myös asuntovaunussamme myöhemmin oli kaasulla hella, jääkaappi sekä lämmityskin vaihtoehtona sähkölämmityksen kanssa, mutta sen jälkeen on ollut vain sähköllä toimivia laitteita. Hieman arka olen noita kaasuhelloja käyttämäänkin ja jos joskus matkalla hotelleissa on ollut vaihtoehtona kaasuhella tai sähköhella niin mieluummin otan jälkimmäisen. Mutta varmaan tuohon kaasuhellaan tottuu ja jotkut kokit haluavat juuri kaasuhellan kun pitävät sitä parempana.

Sateenkaari kirjoitti...

Susanne: kylla minakin pidan ruoanlaitossa paljon enemman kaasusta.Sahkö on hidas,ja eika paistotuloskaan ole niin hyva.

mimmuli kirjoitti...

Ikävä sinne..täällä on niin kylmä=( Alanyaan teksisi niin mieli..uimaan rannalle kleopatraan..tai sitten ottaa taksi ja ajella sinne syrjempään missä on vain paikallisia. Tähän aikaan viime vuonna olimme siellä kaksiviikkoa. Missään muuten ei ole ollut niin hyvää hoitoa kun turkkilaisessa sairaalassa! Meillä oli kahdenpäivän ajan tyttö sairaalassa ja hoito ja kaikki li huippuluokkaa.

Sateenkaari kirjoitti...

Mimmuli: Kiitos,kun tulit kurkkimaan,ja jatit kommentin.Tulen vastavierailulle.
Meilla on taas huomenna kaynti sairaalassa. Ollaan oltu mekin tyytyvaisia takalaiseen hoitoon.Ja mika on paarasta,niin erikoislaakarit ovat kaytettavissa valtionkin sairaalan polilla.Ei tarvitse kayttaa yksityisia ja kalliita.
Taalla kylla on nyt tarennut.+35 paivalla varjossa.

Sky Mikaela kirjoitti...

Sateenkaari, meillä on ja joku hana, mutta kaasu tulee "valtakunnan verkosta", ei pullosta.
Hana on keittiön kaapissa, oikein vaikeassa paikassa ja päähana on lattian alla eteisessä.

Tuo oli ja hyvä pointti tuo mielenosoitusjuttu. Jos poliisi pidättää kaaoksessa sivullisen, voi olla aika vaikea selittää olevansa sivullinen... mutta tosiaan, ennenkaikkea, siellä voi sattua pahasti.

Aika arasti vien lapsia mihinkään kaaostapahtumaan. Kuten nyt saimme Hollannissa todeta, että jopa kulkueitten katsominen voi olla vaarallista :-(