perjantai 19. marraskuuta 2010

SAVUA İLMASSA

Avoimesta parvekkeen ovesta alkoi tulla kumma kary sisalle.Menin tarkistamaan,ja syy selvisi,roskalaatikko savusi.Joku oli taas kerran ollut huolimaton.Nama uudet roskalaatikot ovat jotain muovia tai sen tapaista,joten eivat kylla kesta kuumuutta yhtaan.
Seurasin tilannetta,ja siina joku kantoi siivousamparilla vetta,mutta eihan se kytevaan palonalkuun mitaan auttanut.Savuaminen senkun jatkui.Jo kavi joku toinenkin ruiskauttamassa vetta roskikseen.Kukaan ei kuitenkaan ymmartanyt,etta olisi sulkenut roskiksen kannen.Se ehkapa olisi tukahduttanut palon.Taalla ei monillakaan ole tietoa,miten missakin tilanteessa toimittaisiin.

Puolisen tuntia kului,ja jo alkoi nakya roskiksen kyljessa reika,minka reunustassa olivat pienet liekit,kun laaatikko hiljalleen suli.Joku oli sitten ymmartanyt soittaa palokunnalle,joka saapui paikalle.Sammutti palon,ja ruiskutti vetta oikein kunnolla.

5 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kurjaa että on noin huolimattomia ihmisiä,ja onneksi ei tuossa käynyt pahemmin.Meidän talossa on myös yksi huolimaton,joka usein polttaa porraskäytävässä ja pari päivää sitten oli heittänyt palavan tupakantumpin lattialle! Siitä olisi voinut syttyä vaikka tulipalo.Toruin sitä naista,toivottavasti meni perille.

Ciacy kirjoitti...

Suomalaisen on jotenkin niin vaikea ymmàrtàà, ettà tuollaiset yksinkertaiset jutut kuten tulen sammuttaminen oikealla tavalla voi olla noin tuntematon kàsite.
Hyvàà viikonloppua :D

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian:İkava kylla aina löytyy niita valinpitamattömia ihmisia.

Ciacy:Kylla todellakin nain on.Jos varovaisesti arvioisi,niin tallaisten asioiden osaaminen jaa varmasti paljon alle 50%:n taalla.
Kiitos samoin sinne hyvaa viiikonloppua.

Anonyymi kirjoitti...

Paloturvallisuus on taalla Turkissa aika arveluttavaa. Asunnoissa ei ole yleensa palohalyttimia eika naihin turvallisuusasioihin kiinniteta yhta paljon huomiota kuin Suomessa. Meille on hankittu palovaroitin ja sammutuspeitekin olisi hyva olla kotona. Vaikka itse olisi kotona huolellinen paloturvallisuuden kanssa niin naapureista ei ole takeita ja monesti tulipalot saavat alkunsa kodinkoneista.

Minulla on tasta sen verran omakohtaista kokemusta, etta kerran Suomessa ollessani pyykkikone oli pyorimassa ja alkoi ihan yllattaen savuta. Talloin sain muutamassa sekunnissa vedettya sammutuspeitteen sen paalle. Jos tulipalo saa alkunsa, niin muutamassa minuutissa se ehtii jo levita pitkalle. Taalla riskeja voivat aiheuttaa parvekegrillaukset, kun kipinoita lentelee parvekeverhoihin ja tekstiileihin. Myos tuikkuja ja kynttiloita voidaan sytytella miten sattuu palaville alustoille, kannattaa tosiaan pitaa aina silmalla naita asioita koska monilla ei ole niista tietoa.

Kaasun kaytto ja siihen liittyvat turvatoimet ovatkin sitten jo ihan oma lukunsa, naista asioista ei varmaan koskaan voi tiedottaa liikaa.. Pakko viela lisata tahan eraan palopaallikon kertomaa: jos kerrostalossa kaytavalta/muusta asunnosta tulee savua, niin ei saa missaan nimessa menna hissiin tai lahtea rappukaytavaan paastakseen ulos. Suurin osa paloissa kuolleista loytyy juuri porraskaytavasta, jota kautta he ovat aikoneet paasta ulos mutta ovat kuolleet hakamyrkytykseen. Haka on savuton ja hajuton kaasu joten sita ei osaa varoa. Asunnon kiviseinat ja ulko-ovi pitavat liekkejakin puolen tunnin ajan, jolloin palokunta on jo ehtinyt paikalle ja pelastaa asunnoissa olevat ikkunoiden ja parvekkeiden kautta.

Naita turvallisuusasioita on hyva opetella ja kertailla, etta osaa sitten tarvittaessa toimia oikein. Mukavaa viikonloppua toivottelee

Maria

Sateenkaari kirjoitti...

Maria:Kiitos valaisevasta kommentistasi.Tuota kaikkea saa taalla jatkuvasti ihmisille neuvoa ja opettaa.Mina esim.kaannan kaasupullon aina kiinni,kun lopetan kayttamisen.Olen asiasta esittanyt eraankin kysymyksen,ja yhtaan en ole tavannut,joka toimisi samoin.
En jata pienellekkaan kioskireissulle lahtiessani edes tietokonetta auki.
Meilla kerran kavi niin,etta ulkona ollessamme alkoi palovaroittimemme soimaan itsestaan.Ja kylla olivat naapurit peloşssaan,etta mika se on.Kukaan ei tiennyt,etta se voi olla palovaroitin.Soittivat meille,ja tultiin se hiljentamaan.
Varoittimia myydaan,mutta valistusta ei tehda.
Mukavaa viikonloppua Alanyaan.