maanantai 8. marraskuuta 2010

ANTİİKKİA


 Antalyan keskustan tuntumassa sijaitsi aikoinaan aivan ihana pazarialue HALK PAZARİ.Meillakin oli siella maustekauppa vuosina 1997-1998.(kuva netista).Pazarilta sai  ostaa kaikkea mahdollista.Se oli myöskin vilkas paikka turismia ajatellen.Bussilasteittain matkanjarjestajat toivat turisteja pazariostoksille.
Pazari oli myös paikallisten kohtaamispaikka.
Se tunnelma,mika siella vallitsi,niin sita ei enaan ole niissa lukuisissa pienemmissa pazaareissa taalla.


Pazaarin paikalle alettiin suunnittelemaan ostoskeskusta.Piirros suunnitelmasta ylla.Ja lopulta pazarialue purettiin,ja siirrettiin kauemmaksi.Olen kaynyt siella,mutta en pitanyt uudesta ollenkaan.se oli liian kaavamainen.Ja bussimatkan paassa.


Sitten aletttin rakentamaan ostoskeskusta paikalle.Valtava monttu tietenkin kaivettiin ensimmaiseksi.Ja siihen se jai vuonna 2008.Tanaan kavelin siita ohi,ja otin yllaolevan kuvan.
Miksikö sitten ei rakentamista ole jatkettu?Syy siihen on,etta ostoskeskuksen pohjaa kaivettaessa löytyi 9 Rooman vallan aikuista antiikkihautaa. esineet on siirretty Antalyan museoon ja tutkimukset ovat edelleen kesken.Alue on julistettu suojelukohteeksi.
Kuvassa taustalla nakyy pressukatoksia ja siella olivat arkeologit myös tanaan työssaan.
Tanaan tuosta ohi kavellessani saatoin nahda silmissani sen paikan entisellaan vilkkaana pazaarialueena,ja kuulla korvillani pazarikauppiaiten myyntihuudot,seka tuntea nenassani monet ihanat tuoksut,jotka pazariin silloin liittyivat.
Tuoksut ovat edelleen olemassa pazareilla,mutta tuossa vanhassa pazarissa oli sita jotakin.

İhanaa alkanutta viikkoa,ystavat.

13 kommenttia:

anumorchy kirjoitti...

Muistan minakin tuo pazarin. Kavimme sittemmin silla uudella, ja se oli tosi tyhma.
Taallakin kay usein noin, kun aletaan rakentaa ja kaivella. Joskus se on ihan joku yksityinen, joka haluaa rakentaa talon, ja sitten loytyy jotain ja viranomaiset pysayttavat koko tyon piiiitkaksi aikaa, kunnes kaikki on tutkittu ja kaivettu.

Sateenkaari kirjoitti...

Anumorchy:Todellakin aivan tyhma,kuten sanot se uusi pazari.Sielta puuttuu kokonaan pazarin tunnelma.Eika sita vanhan pazarin tunnelmaa enaan mistaan löyda.Se yhteisö,mika siella työtaan teki,niin oli vertaansa vailla.
Ajat muuttuvat ja kaikki sen mukana.

Sirokko kirjoitti...

Teillä käy vähän samoin kuin meilläkin, kun monttua alkaa kaivaa nin usein törmää antiikkiin ja se siitä sitten. Täällä ei enää juuri kukaan hiiskahdakaan vaikka tontilta löytyisi mitä, uutta tonttia kun on hankala saada.

kuwaitin kaunotar kirjoitti...

Ma myos kaipaan Iranin bazaaria, se oli myos aivan ihana paikka. Taalla on vahan vastaavanlainen souk, mutta ei siellakaan ole samanlaista tunnelmaa.

mummeli kirjoitti...

Voi ei, onko se ihan basaari pois? Kävimme siellä joka päivä silloin Antalyan matkallamme. ikimuistoinen paikka.

Natjale kirjoitti...

Lähihistoria hävisi, mutta jotain vanhempaa löytyi tilalle. Historian tutkiminen on arvokasta. Minusta on ihan oikein, etteivät saaneet rakennettua siihen ostaria tilalle, kun purkivat bazarin pois. Historia kosti ;-)

Luulisi, että Turkissa pidettäisiin vielä vanhastakin kiinni. Monta kertaa olen Suomessa katsellut, että siellä ei historian tuulet paljoa havise, paitsi luonnossa. Kaikki vanha on hävinnyt/ hävitetty. Muutama vanhempi talo jossain, muuten kaikki hävitetty kehityksen tieltä.
Ruotsi on ihan eri näköinen. (Vaikka eihän toki Suomi ole koskaan ihan samalta näyttänytkään)

Sateenkaari kirjoitti...

Sirokko:Taalla taas ,jos joku jotain löytaa,niin heti tulee suuri haloo televisiota myöten.

Kuwaitin kaunotar:vanhasta löytyy paljon niita ihania juttuja,jotka eivat saisi havita.Tanne rakennetaan suuria ostoskeskuksia liian paljon.Jos tuo kyseinen pazari olisi vaan kunnostettu,niin se olisi ollut varilaikka Antalyaalle myös matkailus silmallapitaen.

Mummeli:Kylla se pazari on poissa.Postaan seuraavaksi uudesta pazarista,jonne on keskustasta ilmainen kuljetus.Kavin siella mieheni kanssa rakennusvaiheessa,mutta kun se on avattu,niin en ole kaynyt.Menen varmaan kevatttalvella kaymaan,ja sitten pitaa ottaa kuvia.

Natjale:Turkki ottaa liikaa simerkkia euroopasta.Esim.Jo muutama vuosi sitten kiellettiin Antalyassa kauppoja pitamasta tavaraa ulkona kadulla.Nyt sitten siita on joustettu,ja jonkunverran on tullut takaisin.Mina ainakin tykkasin,kun sai penkoa ohikulkiessaan vaatekoreja.Ja sellainen toi sita omaleimaisuutta.
Nyt viimeinen kielto on,etteivat pazarikauppiaat saa huutaen mainostaa myymiaan tuotteita.Ehkapa se joitain hairitsee,mutta omaleimaisuutta sekin on.
Ennen niin varikas Turkki muuttuu varittömammaksi ja hiljaisemmaksi.
Mutta empa usko,etta kokonaan.

Elisa kirjoitti...

Minä muistan hyvin ne eläväiset basaarialueet, kun nuorena kävin perheen kanssa lomalla Turkissa, lähinnä Antalya-Alanya-Kemer. Niistä on jo yli 10 vuotta aikaa, helposti jopa 15 vuottakin, ja silloin basaarit olivat sekä nähtävyys, ainoa mielenkiintoinen kauppa-alue että turistikohde. Minusta oli hauskaa kun turkkilaiset myyjät huusivat peräämme "Tinki tinki!" kun huomasivat olevamme suomalaisia :D
Nykyään kaikkialla tuntuu vain olevan ostoskeskuksia. Ei niissäkään valittamista, hyvä että on sillä nekin rahaa tuovat, mutta kyllä ne 90-luvun basaarit olivat niitä aitoja turkkilaisia kaupantekopaikkoja.

Sateenkaari kirjoitti...

Elisa:Niin totta,kuin olla voi.Sanontasi "mielenkiintoinen" on juuri yksi tallaisen pazarin ominaisuus.Sita samaa tunnelmaa ei voiluoda missaan muualla.
Eika sita ole taydellisena enaan "viikonpaivapazareilla".Tuoksut ovat siellakin olemassa,mutta ei sita tunnelmaa.Tunnelman toi juuri keskeinen paikka kaupungissa,minne paikalliset tulivat kuluttamaan aikaansa ja tapaamaan tuttaviaan.Turisteille keskeinen sijainti oli ihannejuttu.
Niin monen vakikayhaj suusta olenkin kuullut,etta miksi pazari havitettiin.

Susanne kirjoitti...

Ihanasti kirjoitit pazarista! Tunsin oikein sen tunnelman ja tuoksut mitkä siellä olivat. Harmi kun niin sivuun siirsivät sen ja tunnelmakin hävisi.

Sateenkaari kirjoitti...

Susanne:Nyt sinne uudelle paikalle pitaa menna dolmuksdella,niin ei monikaan turisti mene.Entinen oli keskustan tuntumassa,missa turistien oli helppo liikkua.
Jo kauppiaita silmallapitaen uusi paikka on todela huono.

seijastiina kirjoitti...

Muusta en tiedä, kun en ole tutustunut enkä käynyt, mutta nuo mausteet on ihania ja mausteitten tuoksu kiirii tänne asti.

Kauniit kuvat :)

Mukavaa iltaa, ja kiitos kun kävit blogissani ♥

Sateenkaari kirjoitti...

Seijastiina:Ole hyva,ystavain.Oli kiva kayda kurkkimassa.
Mausteissa onkin taalla aivan ihana tuoksu.Noissa irtomyynnissa olevissa tietenkin.