perjantai 5. marraskuuta 2010

SAVUAA

Talvi on tullut tanne meillekkin.Paivat ovat edelleen lampöiset,mutta yölla lampötila hiipii jo +13 asteen tuntumaan,ja allekkin.
Tama tietaa sita,etta turkkilaiset alkavat lammittamaan.ja on paljon huonoja ja vanhoja asuntoja,joissa tulee nopeaan kylma.Pitaa lammittaa
Meilla ei viela ole ollut kylma,enka ole lammittanyt.
Kun sahkölla ja kaasulla lammittaminen on kallista,niin lammittamiseen kaytetaan muita keinoja.Yksi tapa lammittaa on KİVİHİİLİ.
Kuvassa eras malli monista tallaisista lammittimista.Lammittimesta johdetaan savunpoistoputki seinassa olevaan hormiin,jonka kautta savu menee ulos.
Keskitalvella taalla  Antalyassa onkin savuhaitta ollut todellinen iltaisin.İkkunoita ei voi hetkeksikaan avata.Pahin aika on illalla klo 19-24.
Terveyshaitat on todettu,ja ongelmaa yrtitetaan poistaa,mutta miten.Kun ihmisilla ei ole rahaa,niin ostetaan huonoa ja halvinta  kivihiilta,mista muodostuu se kaikkein haitallisin savu.
Köyhalle vaestölle on jaettu ilmaiseksi kivihiilta,ja naissa on todettu olleen juuri sita huonoa laatua suurin osa.
Valilla oli jo monta vuotta,etta savua ei juurikaan ollut.mutta talouskriisin tullessa tamakin haittapuoli lisaantyi.
Uusilla asuntoalueilla ei ole enaan mahdollisuus tahan lammittamiseen,kun taloihin ei ole rakennettu savuhormeja,mutta tassa keskustassa niita on viela lahes joka talossa.
Toivoa taytyykin,etta naihin savuhaittoihin perehdytaan toden teolla,ja tehdaan joitain ratkaisuja niitten poistamiseksi,tai ainakin minimaalisiin mittoihin vahentamiseksi.

Mukava alkavaa viikonloppua kaikille.

10 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Kurjalta kuulostavat nuo lämmitystavan haitat.Täällä ei tuollaista ole,yleensä ilmastointielementti lämmittää talvella tai sitten käytetään pieniä sähköllä toimivia erilaisia lämmittimiä.Pohjoisessa ainakin joissan omakotitaloissa käytetään kamiinaa.Luulin että nyt viikonlopuksi viilenisi,mutta tulikin yli 30 astetta.Huh,en tiedä mitä talvelle on tapahtunut täällä.No,ainakin yöt ovat miellyttäviä,joskis saisivat olla vielä viileämpia.Mukavaa viikonloppua Sateenkaari.

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian:Sahkö ja kaasu ovat siina maarin taalla kallistuneet,ettei kaikilla ole varaa lamittaa niilla.Niita pikkusia sahkölammittimia kaytetaan myös taalla,mutta hurjasti on lisaantynyt tuo kivihiilella lammittaminen.
Se pitaisi kieltaa kokonaan.Joissain kaupungeissa niin on tehtykkin.
Meillakin on paivalla ollut taas +26 astetta lamminta,mika on aivan ihanaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo savu talvisin on aika ikavaa ja terveydelle haitallista hengittaa. Meilla ei ole talvisin muuta lammitysta ollenkaan paitsi yksi infrapunalammitin ja se riittaa hyvin. Ei minusta talvisin tarvitse pystya olemaan sisalla T-paidalla, kun muutenkin on hyvin kuuma naita muutamaa ihanan viileaa talvikuukautta lukuun ottamatta. Hyvaa viikonloppua sinnepain!

Maria

Johanna kirjoitti...

Taitaa olla myös aikamoinen koettelemus ikkunoille. Niitä kai pitää sitten pestä koko ajan.

Meillä myös ovat yölämpötilat pudonneet jo roimasti. Muutaman yön olen nukkunut kuumavesipullon kanssa :)

Sateenkaari kirjoitti...

Maria:tassa Antalyan keskustassakin on sellaista vanhaa omakotiasutusta (laitoin vahan aikaa kuviakin niista),joissa kylma tulee sisalle joka nurkasta,Ja naissa röttelöissa asuu ihmisia,joilla ei todellakaan ole rahaa edes ruokaan.Naille annetaan sita sosiaaliapua mm. kivihiilen muodossa.Mutta kylla silla lammittavat monet muutkin,joilla olisi varaa toisenlaiseenkin lammittamiseen.
Turkkilaisen ihmisen koti onkin kuin sauna siitakin huolimatta,etta heilla on "kerrosvaattetus".
Alanyassa ei ehkapa niin paljoa ole naita "köyhalistökortteleita,kuin taalla Antalyassa.
Mina myöskaan en tykkaa,jos sisalla on liian kuumaa.Meilla lammitetaan ilmastoinnilla,ja pidan sisalampötilan +20 asteessa,eika ole olenkaan kylma.
Halit Alanyaan

Johanna:Turkkilaiset pesevat ikkunoitaan tosi usein,niin etteivat kerkia savustakaan mustumaan.
Tuo ulokan oleva savu ei ole nakynyt meidan ikkunoissa.Se lahinna haittaa hengityteitten kanssa,ja pyykkia ei voi illalla ulkona kuivata,kun haju tarttuu.Monasti laitankin pyykit ulos vasta puolenyön jalkeen,taikka paivalla.

Sirokko kirjoitti...

Täällä vielä vuoristossa ihmiset rakentavat hiilimiiluja ja tekevät itse lämmikkeensä, yleensä kyllä kaasulla lämmitetään. Joka talvi kuolee kokonaisia perheitä häkään tai kaasuvuotoihin, ei ole oikein hallinnassa tuo lämmityssysteemi kaikilla.

Sateenkaari kirjoitti...

Taalla myös kuolee joka vuosi ihmisia hakaan ja kaasuvuotoihin.Kaasuvuodoista aiheutuvia rajahdyksia on usein.ollaan tosi huolimattomia.
Kaasulla lammittaminen taalla on vahentynyt,ja kivihiililammittaminen lisaantynyt halpuutensa vuoksi.

Johanna kirjoitti...

Voit kuitenkin kuivata pyykkejä ulkona! Meillä on niin tyhmä juttu, että asuinalueen järjestyssäännöissä on ihan erikseen kielletty pyykkien kuivattaminen ulkona. En sinne nyt välttämättä koviin intiimejä asuja veisi, mutta esim. liinavaatteet ja farkut. Älytöntä tuhlausta myös, sillä auringon paisteessa kuivaisivat alta aikayksikön.

Heljä kirjoitti...

Täällä poltetaan turvetta - en tiedä sen haitallisuudesta, mutta luulisi että lähinnä hajuhaittoja niille jotka eivät siitä pidä.
Meillä kaasulämmitys ja olen siitä iloinen (vaikka ensin pelkäsinkin), sillä huomattavasti sähköä ja öljyä halvempaa. Lämmitys napsahtaa ajastimella itsesäätämänä päälle aamuyöstä - en halua palella aamulla, sekä illalla. Vielä ei tarvitse muulloin.
Halaus!

Sateenkaari kirjoitti...

Johanna:Kylla voin kuivata parvekkeella.tein postauksenkin joskus aikaisemmin tasta.Meilla on toisella parvekkeella kunnon vanhanajan kuivausteline naruineen,mika on kaiteen ulkopuolella.Saa hyvin lakanat ja verhot suorina roikkumaan.Paakadun puolella ei taallakaan kukaan enaan ripusta pyykkia narulle nakyviin.Mutta nama talot on rakennettu niin,etta asunnoissa on kaikissa toinen parveke pihan puolelle.

Helja:
Taalla myös paljon kaytetaan maakaasua,mutta Antalyassa vahemman,koska se kylma kausi on lyhyt.İstanbulissa Ankarassa ja İzmirissa,seka juuri kylmemmilla alueilla maakaasu on yleisesti kaytetty.Mutta taalla se on kallista.Ja normaalikin pullokaasu on kallista.Sahkölla lammittaa samaan hintaan.
Mina en viela ole lammittanyt ollenkaan.