maanantai 15. marraskuuta 2010

KURBAN BAYRAM (UHRİJUHLA)


Huomenna alkaa nelipaivainen uhrijuhla İslamilaisissa maissa.Juhlaa on vietetty profeettojen ajoilta asti,kun Abraham saastyi poikansa uhraamiselta,ja sai sen sijaan uhrata passin.
Ne,joilla on taloudellinen tilanne sellainen,etta voivat elaimen ostaa,ja teurastaa,niin sen tekevat.Tasta teurastetusta elaimesta taytyy jakaa lihaa vahaosaisille.

Muistan alkuajat,kun taalla Antalyassa olin,niin elaimen sai teurastaa myös kaupungin kadulla.Ei aivan ydinkeskustan paakaduilla,mutta pienilla sivukaduilla ja kaupungin laitamilla.Nahkojen keraajat kiersivat karryineen ja autoineen keraamassa nahat.
Nyt taalla Antalyassakin on teurastuspaikat ammattiteurastajineen,jonne voi vieda elaimensa teurastettavaksi.Viime vuonna viela sai alueella itse teurastaa,mutta tata vuotta en ole seurannut,mitka ovat ohjeet.Mutta elainta ei siis saa teurastaa missa tahansa.
Maaseuduilla on on eri asia.

Kaikille,jotka tata juhlaa viettavat,niin Onnellista Uhrijuhlan aikaa,ja niille joilla on normaali arki,niin ihanaa viikkoa.

20 kommenttia:

Ciacy kirjoitti...

Onneksi on teurastamot. Siellà varmasti osaavat hommansa hieman paremmin, kuin vain joku perus elàimen kasvattaja. Mukavaa uhrijuhlaa sinne teille :D

Sateenkaari kirjoitti...

Kylla siella viela moni itsekkin teurastaa.Lihan paloittelussa tulee taas paljon loukkaantumisia,kun veitsi lipsahtaa milloin kateen,milloin jalkaan ammattitaidon puutteessa.Sairaaloilla työ riittaa.

kuwaitin kaunotar kirjoitti...

Hyvaa Uhrijuhlan aikaa sinulle! Tanaan aavikolta tultaessamme meni parikin autolastillista lampaita kohti ruokapoytia.
Muistan, kun Iranissa ensimmaisen kerran tormasin tahan juhlaan. Ensin jarkytyin kun piha oli aivan veressa, mutta seuraavalla kerralla siihen oli jo tottunut.

Yaelian kirjoitti...

Mukavaa Uhrijuhlaa sinulle Sateenkaari.Ja hyvän uuden bannerikuvan olit taas tuonne laittanut.

Sateenkaari kirjoitti...

Kiitos.Kylla kaikkeen kummasti vaan tottuu.Nyt ei taalla tosiaan enaan mitaan teurastamisen jalkia nae kaupungilla,kun on nuo teurastuspaikat.

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian:Kiitos.Pitaisi alkaa ottamaan taas oikein urakalla kuvia,etta olis,mista vaihtaa.Olen laiska etsimaan cd:lta tai tikulta vanhoja.

Anonyymi kirjoitti...

Assalaamu aleikum

Eid mubarak! :)

Maria

Sirokko kirjoitti...

Kokonaista neljä päivää!! Meillä se on vain kaksipäiväinen, tosin kun torstai jää välipäiväksi niin käytännössä siitä tulee viisipäiväinen. Oikein hyvää juhlapäivää teillekin!

Maija kirjoitti...

meillä oli tänään töissä lapsille kanavihanneskeikkauskakkua ja kurkkusalaatti(kurkkua ruokajugurtilla ja valkosipulia ja minttua)
Oli makoisaa.

mukavaa viikon jatkoa!

pikkujutut kirjoitti...

Hyvää juhlapäivää!
Nauti!

Sateenkaari kirjoitti...

Maria:Alaikum selam.
Çok teşekkürler!
Sizinde Bairaminiz Mübarek olsun.

Sirokko:taalla on koululaisilla,ja joillain työlaisillakin 9 paivan loma.Liikenne on ollut sen mukaista ja kolareita tıosi paljon.

Maija:Kuulostaapa herkulliselta.

Pikkujutut:
Nautin ja laiskottelen.

Heta kirjoitti...

Ihanaa viikkoa myös sinne!

mizyéna kirjoitti...

Ihanaa uhrijuhlaa turkkiin ♥

Meillä käy ammattiteurastaja hoitamassa homman omalla pihalla. Paras ratkaisu minusta.

Sateenkaari kirjoitti...

Heta:Kiitos,ystavain.

Mizyena:Taallakin useimmat,jotka omalla pihallaan teurastavat,niin kayttavat nykyaan jo ammattiteurastajaa.
Nauttikaa hyvasta liha ruoasta ja juhlatunnelmasta.
Tanaan olisi ollut haudallakayntipaiva,mutten kerennyt,joten menen ehkapa huomenna.

Yaelian kirjoitti...

Mietit kommentissasi blogissani jos sinäkin voisit tehdä kollaasin.Netistä voi ladata ilmaiseksi kuvankäsittelyohjelman nimeltä PhotoScape,ja muistaakseni kielen voi siinä laittaa suomeksikin.Helppo ja näppärä ohjelma.Meillä on tänään aamulla niin sumuista,että koneet eivät pääse laskeutumaan/nousemaan.Lehdessä luki ,että jotkut koneet joutuivat laskeutumaan sen vuoksi esim.Antaliaan.Ihme sää!

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian:Kiitos linkista.Minulla on Picasa,jolla voi kanss atehda kollaaseja,mutta nyt sita ei saa suomenkielella.Pitaa kokeilla tuota antamaasi osoitetta.
Taalla kanssa on nytkin senverran sumuaietteivat vuoret nay parvekkeelle,mutta kaupungissa sita ei huomaa.İstanbulissahan oli viikko sitten tilanne,etteivat koneet paasseet lentamaan sumun vuoksi.Mutta tilanne ei kestanyt kauaa.
Todella on ihme ilmat.Tultakaan ei ole juuri ollenkaan.Turlissa ollut pari maanjaristysta viime paivina(4.9)İzmirissa ja eilista en muista.

Natjale kirjoitti...

Hyvää uhrijulhlaa!

Uskon, että moni osaa kuitenkin teurastaa eläimensä ihan hyvin, perinteet ovat varmasti pitkät siellä tuolle.

Itse olen katsonut lehmän teurastuksen vierestä, navetan pihalla, kun se vielä oli sallittua.
Lehmä oli ihana ja itketti viedä sitä pihalle, mutta tilanne vain muuttui siinä pihalla. Sairas eläin sai helpotuksen: se tainnutettiin ja nostettiin jaloistaan ylos ja veri laskettiin pois.
Ei minun tehnyt pahaa, eikä itkettänyt siinä pihalla enää.

Kai se on sitä ammattitaitoa ja asioihin järjellä suhtautumista.

Sateenkaari kirjoitti...

Natjale:Kylla toki ainakin vanhemmilal ihmisilla on taalla ammattitaitoa tuohon teurastamiseen.
Mutta löytyy sitten niitakin,jotka eivat voi sita tehda,kuten minun mieheni.Sen takia onkin hyva,etta saa oikean ammattilaisen paikalle.
Entisaikaanhan Suomessakin talot teurastivat ainakin omiin tarpeisiinsa lihat itse.
Ja kanathan on teurastettu juuri kaula katkaisemalla.Kait niin tehdaan maaseudulla vielakin.

Natjale kirjoitti...

Jotenkin sinun postauksissasi ehkä selviten kaikissa lukemissani blogeissa yhdistyvät vanha ja uusi. Nyt olen huolestuneena lukenut, että sielläkin kaikki vanha joutaa romukoppaan :-( Surullista seurattavaa.
En tarkoita, että on surullista jos joku ei osaa teurastaa, vaan se on surullista, että joka ikinen maailmankolkka seuraa uudistusta. Siinä on jotain surullista.

Monet varmaan pitävät kaikkea uudistumista hyvänä, enkä tarkota, että Turkinkaan pitäisi olla "takapajula", mutta vanhasta luopuminen tuntuu vaan tällä hetkellä minusta pahalta. Enkä tarkota vain Turkkia, mutta siellä sen jotenkin kirjoituksistasi on huomannut niin konkreettisesti.

Sateenkaari kirjoitti...

Natjale:Mina myös olen sita vastaan,ettei kaikkea vanhaa saa havittaa.
Turkin siina vanhassa kulttuurissakin on paljon sellaisia tapoja ja asioita,jotka tulevat uuden sukupolven myöta haviamaan.Surullista.
Myös monet vanhat rakennukset ovat arvokaita.Onneksi Antalyassa on vanhakaupunki restauroitu vanhaa havittamatta.Se onkin nykyaan kaunişs ja viihtyisa.

Kiitos,ystavani.Pyrin tuomaan blogissani esille omat nakemykset ja kokemukset.Ja naihin lukeutuvat seka juuri se vanha,ja tietenkin uudelta ei valttya voi.

Turkkihan on pyrkimassa kovaa vauhtia EU:hun,ja siina humussa menee "roskiin" myös sita ,mika ei sinne kuuluisi.