tiistai 16. marraskuuta 2010

ERİLAİNEN JUHLANAİKA

On tama Uhrijuhla talla kertaa.Miehelle se on arkipaivaa Suomessa,ja minulle hiljaiseloa taalla.
Aamupaivalla laksin kaymaan mieheni aidin haudalla.hautausmaa oli aika hiljainen,koska varsinainen haudallakayntipaiva olisi ollut eilen.


hautausmaalta paatin kavella kotiin hiljakseen.Normaalisti niin vilkkaat kadut olivat nyt  hiljaiset Vain muutamia kauppaliikkeita oli avoinna.

Pysahtelin niita nayteikkunoita katselemaan,jotka olivat ilman metalliovia tai ristikoita.Puistossakaan ei tungosta ollut.İhastelin viela kukkivia puita,ja bougainvilleaa,joka aloittaa jo talviunensa.

İlma oli mita ihanin.Tuulta ei juurikaan.Lamminta +27,joten oikeastaan oli kuumaa.Meri tuulen puutteessa rauhallisen tyyni ja sumuinen.Aurinko pilkisteli sumun ja pilvien takaa.
Nyt sitten jo illan tullen on kadulle vilinaa ilmestynyt,ja huomenissa monet kaupat ovat jalleen avoinna.

13 kommenttia:

Natjale kirjoitti...

Oi miten ihana ilma (palelen täällä :D)

On siellä Turkissakin vaan kaunista.

Jänniä nuo haudat. Ovatko kaikki haudat noin "maan päällä"?

Sateenkaari kirjoitti...

Natjale:İhmeellisen lamminta on ollut ja vahatuulista.Mutta kylla ne sateet ja myrskyt sielta viela tulevat.
Myös omasta mielestani taalla on kaunista.Vaikka on jo kauan taalla asunut,niin ei lakkaa ihastelemasta sita kauneutta.
İslamilainen hautaustyyli on juuri tuo.Tama hautausmaa on vanha hautausmaa.Taalla on myös uusi,mutta en ole siella kaynyt.Kunhan mies on taas kotona,niin pitaa menna sinne yhdessa kaymaan.

Sirokko kirjoitti...

Meillä ei noin korkeita hautoja ja hautakiviä ole eikä jätetä tilaa kukillekaan, ankeita ovat tuohon verrattuna.
Ihanaa kävellä kaupungilla kun ei ole ihmisiä, saa nautiskella ja katsella (kuvailla) mielin määrin. Harvinaista lystiä.

Sateenkaari kirjoitti...

Sirokko:Haluankin menna katsomaan uudelle hautausmaalle taalla,minkalaista siella on.
Oli todellakin aivan ihanaa kulkea kaupungilla,kun lahes kaikki kaupat olivat kiinni,ja ihmisia vain kourallinen liikkeella.
Todellakin on harvinaista.

Yaelian kirjoitti...

Teillä taitaa olla samanlainen ilma kuin meillä,tahdon jo kylmempää! Bougainvilleat ovat kyllä aina niin kauniita! Ja oikein hyvää ja rauhallista pyhää Sateenkaari ystäväiseni-.

Anonyymi kirjoitti...

Mukava ja rauhallinen Eid-paiva on ollut taallakin :) Tuota haudallakayntia tiettyna paivana olen ihmetellyt hieman kun monet kayvat, mutta kyseessa on siis vain kulttuurinen tapa eika silla ole mitaan tekemista islamin kanssa. Samoin kuin hautarakennelmat, jotka ovat lahes samanlaisia kuin katolisissa maissa. Islamin mukaan hautojen paalle ei pitaisi tehda rakennelmia tai koristella niita, ainoastaan merkita haudan paikka kivilla. Suomessa olen kaynyt juuri tallaisella erittain yksinkertaisella muslimien hautausmaalla, haudan kohdalla oli vain tavallinen kivi merkiksi eika niissa ollut mitaan teksteja. Siksi vain kommentoin naista asioista ettei erehdyttaisi sekoittamaan kulttuuria uskontoon tai pitamaan niita samana asiana. Hyvia Eid-paivia toivotellen

Maria

anja kirjoitti...

Kovin on kesäistä kun puu kukkii ja bugainvellekin on kukassaan. Kivasti kerrot sikäläisestä kulttuurista. Itse matkoillani käyn kirkot ja hautausmaat jos mahdollista. Joskus ehkä pääsen Turkkiin muuallekin kuin Marmarikseen (valovuosia sitten!).
Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle.

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian:Mina olen tosi tyytyvainen naihin ilmoihin.Kuukauden paasta varmaan kylla jo myrskyaa.
Kiitos samoin sinne,ystavani.

Maria:Kaunis tapa kuitenkin muistaa vainajia.Olisi mukavaa tietaa,löytyykö mistaan kulttuurista sita,ettei haudoilla kayda ollenkaan.
Minun mielestani İslamilaisessa hautaamisessa suositellaan tekemaan haudan paalle pieni kumpu,mutta hautaa ei koristella.
Taalla Turkissahan haudoille myös viedaan kukkia,ja nakee jo erilaisia hautakivia(marmoria),joissa on kaiverruksia.
Mina en ole Suomessa kaynyt muslimien hautausmaalla.
Tuo uskonto ja eri maiden kulttuuri on tana paivana aika vaikea kasite.Rajat naitten kahden asian valilla ovat hailyvat,eika aina niin selvatkaan.
Jos ajatellaan kristinuskoa ja eri maitten kulttuuria,niin tavat uskonnon puitteissa toimienkin ovat erilaisia,vaikka kaikilla onkin sama uskontoı ja usko.
Sama se on islamilaisuudessakin.
Uskonto kuitenkin yhdistaa eri kulttuureja toisiinsa monin tavoin,vaikka tavat olisivatkin erilaisia.
İhanaa Eid:in jatkumista myös sinne.

Anja:Lahes ympari vuoden taalla aina joku puu tai pensas kukkii.
Tervetuloa joskus tanne Antalyaankin.

Natjale kirjoitti...

Minkälaiset ovat islamilaiset hautajaiset?

Suru tietysti yhdistää meitä kaikkia uskonnosta riippumatta, mutta millaiset ovat itse hautajaisjärjestelyt. Entä häät? Oletko niistä postannnut?

Sateenkaari kirjoitti...

Natjale:aoalen molemmista postannut vain paapiirteittaen muistaakseni Maikkarin ajoilla.Pitaa ottaa postattavaksi nuo aiheet.
İslamissahan hautaus tapahtuu nopeasti kuoleman jalkeen,jos ei tarvita ruumiinavausta.
Jo samana,taikka seuraavana paivana.Muistotilaisuus on kolmantena paivana kuolemasta,ja myöhemmin niita seuraa lisaa.Postaan jossain valissa.
Kiitos mielenkiinnosta

Natjale kirjoitti...

Jään oottelemaan postauksia :-)

Olikin muistikuva, että häistä oltais joskus puhuttu, mutta ei sitä kyllä oikeesti voi kaikkea muistaa... :D ja saapahan uudetkin lukijat kuulla asioita, kun välillä aina kertaa. Niin minä ajattelen ;-)

Laura kirjoitti...

Tosi kiva katsella näitä laittamiasi kuvia. Hmmm... pitäisiköhän sitä itsekin innostua laittamaan enemmän...

Sateenkaari kirjoitti...

Natjale:Kiva,kun tulee valilla toivomuksia postausten aiheista.Kiitos

Laura:Sinullahan on kuvia ollut tosi paljon.