lauantai 20. marraskuuta 2010

PALOKUNTA-ASİAAPalo-ja pelastustoimi on hyvin tarkea elin joka puolella maailmaa.
Antalyassa on kaupunki viiime vuosina uusinut palokalustoaan (autoja ja muuta kalustoa).Taalla ei ole vain yhta suurta paloasemaa,vaan monta pienempaa yksikköa.Kaupunki on sen verran suuri,etta paloturvallisuuden takia tama on tarkeaa,jotta jokaiseen kaupunginosaan saadaan tarpeen tullen mahdollisimman nopeasti apu paikalle.
Meilla lahin asema on tuossa vinottain vastapaata olevassa puistossa.
Yleinen hatanumerohan Turkissakin on se 112.Antalyassa on myös hatakeskus(kuvassa),josta 112 numerolla saa niin palokunnan,ambulanssin,kuin poliisinkin.
Poliisille voi soittaa myös suoraan numeroon 155 ja Palokunnalle numeroon 110 Jandarma (Santarmi) 153.
Minkalaisen alueen tama Antalyan hatakeskus kattaa,niin siita minulla ei ole tietoa.İtse ajattelisin,etta se on laanin alue.


Suomessa yleensa lahtee palopaikalle ns.johtoauto ensimmaisena.Taalla Antalyassa se on kuvassa nakyva moottoripyöra,joka ei kuitenkaan lahde pienempiin juttuihin.Olen seurannut,etta kun tasta menee yksi paloauto,niin sita ennen ei mene tuota moottoripyöraa.Saattaa olla,etta sen lahtö riippuu tapauksesta.

Ja sitten Suomeen,ja vanhoihin asioihin.Kuvassa ovat palokuntanaiset ,ja nayttaa,etta kuva on otettu Jyvaskylassa.
Suomessahan toimii viela tana paivanakin Vapaapalokuntia(tai puolivapaapalokuntia),joissa on myös, niin nais-kuin nuorisotoimintaakin.
Mina olin 1970-luvulla juuri Jyvaskylan Vapaapalokunnan naisjaostossa mukana.Tuo kuvassa nakyva puku on naisten virkapuku.Minulla oli tuollainen myös.
Tuolloin naisten toimintaan kuului olla se tukiryhma palokunnassa työskenteleville miehille.Oli muonitusta tulipaloihin ,vaatehuoltoa,asiantuntemusten antamista ja koulutusta.,Siihen aikaan pidettiin vuosittain myös "Palokuntajuhlat",joissa kaikki Vapaapalokuntalaiset esiintyivat edukseen.Vierailevia Palokuntia tuli matkojenkin takaa paljon.Juhla alkoi aina nayttavalla marssilla kaupungin halki juhlapaikalle.
Tuolloin Jyvaskylankin Vapaapalokunta toimi taysin vapaaehtoistyövoimin.
Nykyaan Vapaapalokunnat ovat tietaakseni lahes kaikki kunnallistetuja,ja eivat enaan taysin vapaaehtoisvoimin toimivia.


Tuosta ajasta minulla on sailynyt muistona rintamerkki,jossa lukee" Suomen Palokuntien Keskusliitto".En millaan saanut siita hyvaa ja selvaa kuvaa.Sen verran on pieni.
Kuvat ovat kaikki netista otettuja,paitsi tuo minun oma rintamerkkini.

İhanaa ja turvallista viikonloppua kaikille.

8 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Mielenkiintoist oli kuulla vapaapalokuntatoiminnastasi,hienoa työtä!
Aivan lähelläni on paloasema,joten aina kun jossain on tulipalo kuulen sireenin kun se lähtee liikkeelle...
Hyvää viikonloppua!

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian:Oli mukavaa harrastustoimintaa tuo palokuntanaisten juttu.Moneen tulipaloonkin oltiin yölla viemassa syömista,jos palo oli suurempi,ja kesti pitempaan.Paloauton kyytiinkin aina valilla paasi.
Paljon oli kesaleireja,joissa oltiin muonitustehtavissa.Ja paljon muuta.

seijastiina kirjoitti...

Hienoa työtä ja mukava lukea näitä asioita.
Kerrot mukavasti, pidän siitä.


Leppoisaa sunnuntai päivää ja kiitos ystäväni ♥

Sateenkaari kirjoitti...

Seijastiina:Kiitos,kun pidat lukemastasi,ja olet kiinnostunut.

Marge kirjoitti...

Oli mielenkiintoista lukea, että olet ollut myös tällaisessa työssä mukana! WOW!:) Olet kyllä merkkisi ja muistosi ansainnut!:)

Sinulle, suloista sunnuntaita!:)

Sirokko kirjoitti...

Mielenkiintoista, että olet ollut tuollaisessakin toiminnassa mukana.Palokuntalaiset tekevät rankkaa työtä. Onko muuten nainenkin palomies.. vai palonainen...
Kyllä Suomessa kai vapaapalokunnat vieläkin toimivat vapaaehtoisvoimin, mutta usein tekevät toimintasopimuksen alueellisen pelastuslaitoksen kanssa, joka ei muuten sekään enää ole kunnallinen. Niin vaan kaikki muuttuu ja monimutkaistuu.

Sateenkaari kirjoitti...

Marge:Kiitos,Marge ihanista sanoistasi.Olen aika paljon ollut mukana vapaaehtoistoiminnassa elamassani.

Sirokko:Kylla ne naiset ovat "naisia" siella palokunnassakin.Ainakin nama vapaapalokuntanaiset.

ii kirjoitti...

Pari kertaa jouduttiin Istanbulissa soittamaan palokunta paikalle, kun kylpyhuoneen tuuletushormissa oli lokki :D Ja kerran oli melkein tosi kysymyksessä, kun porasin reikää seinään ja pora syttyi tuleen! Onneksi se siitä sitten itsekseen sammui, meinasi iskeä paniikki. Kamala muovin käry vain tuli. Vietiin kyseinen pora kyllä seuraavana päivänä kiukkuisena takaisin markkinapaikalle, heh.