torstai 4. helmikuuta 2010

LUNTA


Lumi senkun vain lisaantyy noilla vuorilla.Kuva talta aamulta.İtatuuli puhaltelee,ja se tietaa sita,etta on myös paivalla kylma.İta-Turkissahan on todella paljon lunta,ja ollut myös aika kovia pakkasia.
Meilla parvekkeella mittari nayttaa (valehdellen,kun auriko siihEn paistaa) +18.Mutta en menisi istuskelemaan,silla sen verran on tuuli kylmaa myös taalla 7 kerroksessa.Saatieto nayttaa Antalyan todellisen keskilampötilan juuri nyt +10 astetta.
Mutta auringosta en se hyöty,etta voi pitaa ikkunoita ja parvekkeen ovia avoinna,jotta asunto tuulettuu oikein kunnolla sateitten jaljilta.Jos ei tuulettele,niin nopeasti alkaa hometta olemaan seinissa.
Turkkilaiset eivat tata ymmarra,vaan heilla on tiiviisti kaikki lavet kiinni yöta paivaa,ja monella onkin sitten seinat homeessa ainakin niissa huoneissa,mita ei lammiteta.Maalaavat sitten joka vuosi seinansa.
Mina tuuletan myös sateisina paivina,ja pikkusen lammitan nekin huoneet,missa ei oleilla.Mutta eipa ole homettakaan yhtaan.
Nyt paivakahffeelle,ja sitten siivouksia jatkamaan.

8 kommenttia:

ii kirjoitti...

Mä kanssa aina ihmettelen, että eikö turkkilaiset tosiaan tiedä mitään homeesta? Kaikenlaisissa homeisissa lävissä asuvat sellaisetkin ihmiset, joilla olisi varaa muuttaa muualle. Kuvittelevat, että se on vain kosmeettinen haitta.

Suihkut monissa vanhoissa taloissa on rakennettu niin, että kaakelia on ehkä puoleen väliin seinää ja sen jälkeen jotain huokoista materiaalia loppuseinä. Aivan järkyttävää! Ja sitten kämppään lätkäistään vielä upouudet pimapenit niin, ettei ilma kierrä mistään... tuulettaahan ei voi, ettei vilustu :D

mizyéna kirjoitti...

Sama juttu täällä. Mä tuuletan talon päivittäin kunnolla. Samoin erityisesti pesutilat jotka ovat pohjoiseen päin eli niihin ei paljon aurinko paista. Aina ikkuna raollaan.

Petivaatteet täällä heitetään pihalle tai partsille aurinkoon päivittäin. Monet heittää patjatkin. Lähtee yön kosteus pois.

Mutta muuten kaikilla on ikkunat säpissä ja luukut kiinni läpi vuoden. En tajuu.

anna kirjoitti...

Tuo homeen haju on kyllä niin yleinen välimeren maissa, mutta ihmekkös se jos aina laitetaan maalia vaan päälle. Eipä menisi varmaan suomen rakennusviranomisilta läpi nämä korjausmenetelmät.

Täällähän on vähän väliä uutisissa, että kouluja ja päiväkoteja joudutaan sulkemaan homeen takia mm. altistavat hengitystie sairauksille.

Mietin juuri, että miten Turkissa, onko siellä paljon astmaa sairastavia?

Sateenkaari kirjoitti...

İi:Vanhoissa taloissa ei edes kylpparin seinia ole kunnolla eritetty.Uusissa jo laitetaan kosteussuoja.
Meilla on kylpparissa seinat kokonaan kaakeloitu.İkkunaa ei ole,mutta tuuletushormi on suuri,missa avattava ritilaikkuna.
Kun kaymme suihkussa(myös talvivisin),niin nkylpparin tuuletusikkuna on auki,seka ovi raollaan,ja vastapaata olevan huoneen ovi hiukan auki ulos.Nain saa ilmavirran kulşkemaa,jotta kosteus poistuu samantien,kun sita suihkun aikana tulee.
Kunpa turkkilaiset ymmartaisivat,etta se tuuletettu raikas ilma pysyy lampöisempanakin,kuin se ummehtunut vanha ilma.

Mizyena:Taallakin jotkut laittavat sankyvaatteet aurinkoon,mutta suurin osa ei sita tee.Ja jos laittavatkin,niin niista ei puistella kuin tyynyt.Peittoja ei juurikaan nae tuulettumassa.Ne pestaan talven jaljilta kevaalla.
Patjoja en ole nahnyt ulkona koskaan.Ehkapa maaseudulla,mutta ei kaupunkiasunnon parvekkeella.
Turkkilaisnaiset kylla siivoavat muuten oikeastaan "aina".

Anna:Tieto tuosta homeongelmasta on taallaki laakareilla ja muilla asiantuntijoilla,mutta ei kansalaisilla.Kun on johonkin systeemiin totuttu,niin sita ei turkkilainen helposti muuta,kuten tuo ahkera maalaaminen.
Astmaa on taallakin paljon,ja sen hoito samamnlaista,mita Suomessa.Laakkeet ovat samat myös.
Mutta valistus ontuu viela.Ja todellakin ihmisten vastaanottavuus valistuksen suhteen.
Kohta,kun tulee kevat,niin televisiosta tulevat myös siitepölytiedotukset varoituksineen ja ohjeistuksineen.Mutta kun suurin osa turkkilaisista ei ole kiinnostunut uutisten katsomisesta,niin namakin neuvot saavuttavat vain pienen osan kansaa.
Kertaakaan en ole tavannut sellaista astmaatikkoa,joka osaisi ottaa oikein astmalaakkeensa.Ohjeet on saanut,mutta ei niita noudata.Monelle olen tatakin asiaa opettanut.

Yaelian kirjoitti...

Minäkin tuuletan koko ajan,vaikka olisi kylmäkin.Kylppärissä etenkin,kaappikin on hyvä pitää auki,ainakin kostealla ilmalla.
Täällä oli myös kovin tuulista tänään,ja pohjoiseen tuli runsaastikin lunta...

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian:Kaappeja tuuletan minakin ahkerasti.Vaatteet kostuvat kaapissa,ja kosteus ei paase niin nopeasti haihtumaan,jos ei pida kaappien ovia avoinna tarpeeksi usein.
Tuleekohan kuuma kesa,kun talvi on ainakin taalla kylma?

Heljä (rouvaHoo) kirjoitti...

Täälläkin sama keino homeeseen: maalia päälle! En voinut uskoa, kun aikoinaan vuokraisäntä kertoi, että tulee maalaamaan kun valitin ikkunapielien homeesta.
Mä liityn myös tuulettajiin, kuten muutkin kommentoijat.
Lämmin halaus, ettet kylmety!

Sateenkaari kirjoitti...

Helja:Kiitos ihanasta lampöhalauksesta.Tarpeeseen tulikin.Meinas olla kylma illansuussa,kun odottelin bussia pysakilla tullessani ystavan luota kylasta.Todella kylma,ja minulla liian vahan vaatetaa paalla.
Mutta kotiin tultuani lapituuletin asunnon,ennenkuin laitoin lammityksen paalle.