lauantai 6. helmikuuta 2010

HAMAM (turkkilainen sauna)Turkkilainen sauna eli HAMAM arabiaksi on Lahi-idan alueelta lahtöisin oleva höyrysauna.Nykyaan HAMAM tunnetaan epavirallisesti turkkilaisena saunana.
Turkkilaisessa saunassa ei ole kiuasta,eika siella ole erityisen kuuma,mutta ilma on varsin kosteaa ja höyryista.
Saunan lammittamiseen kaytetaan yleensa puuta tai kivihiilta.
Turkkilainen sauna oli merkittavassa asemassa Osmanien valtakunnan kulttuurissa.
Turkkilaisessa saunassa yhdistyvat roomalainen kylpyla ja bysanttilainen arkkitehtuuri,seka turkkilais-islamilainen kylpemisperinne.
Tyypillisessa turkkilaisessa saunassa on kolme huonetta: kuuma,lammin ja viilea.

Kuuma huone on yleensa kooltaan suuri,ja sinne tuovat hieman valoa pienet ikkunat.Keskella on suuri marmorinen taso,jossa kylpijat makaavat.Huoneen nurkissa on syvennyksia,joissa on suihkulahteita.

Lampimassa huoneessa pesydytaan vedella ja saippualla.

Turkilaisessa saunassa voit joko peseytya itse rauhassa,taikka tilata pesun,seka hieronnan.

Kylmassa huoneessa pukeudutaan ja juodaan virkistavia juomia,ja monessa tapauksessa myös hieronnan jalkeen otetaan nokoset tarkoitusta varten rakennetuissa kopeissa.


Kylpemisvaatteena turkkilaisessa saunassa kaytetaan ohutta pyyheliinaa.

Meilla mieheni kay hamamissa aina silloin tallöin.Erityisesti han rakastaa varhaisia aamusaunomisia miesten kesken,jolloin saunomisen ja hieronnan jalkeen nauttivat teeta hetken jutellen,ja sitten otetaan rentouttavat nokoset.
Mina en erityisemmin ole innokas saunoja.En Suomessakaan.Mieheni rakasti saunomista myös suomalaisessa saunassa.
Olemme suunnitelleet lahtea "perhesaunomaan" hamamiin,mutta aina se vain jaa.
Myös aivan tavallisia saunoja löytyy taalla hotelleista,mihin voi varata saunomisajan.

Kun olin lapsi,niin tuolloin ei kerrostaloissa monessakaan ollut viela saunaa,vaan Suomessakin olivat kaytössa yleiset saunat.Nama toimivat lahes samoin periaattein,mita taalla Turkissa hamamit.
Kaytiin aina aidin kanssa naissa saunoissa.
Siella olivat pesijat,jonka aitini tilasi meidat pesemaan.
Ensin tietenkin löylyhuoneeseen,sitten pesuhuoneeseen,ja sen jalkeen pukuhuoneeseen,missa oli lavitsasangyt.Pukuhuoneeseen aitini tilasi juomiseksi yleensa virvokkeita.

Nyt iltakaffeen keittoon,ja telkkarin aareen katsomaan "turkkilaista kykyjenetsintaohjelmaa".
İhanaa viikonloppua,ystavat.

13 kommenttia:

Sirokko kirjoitti...

Vau, onpa upea hamam! Minä en ole saunaihminen ja julkisia suorastaan inhoan, hamamissakaan en ole koskaan käynyt, ei miehenikään, vaikka olisi yksi ihan vieressä.

Heljä (rouvaHoo) kirjoitti...

Hieno! En ole hamamissa käynyt vaikka ne Marokossakin yleisiä. En ole mikään hirmuinen saunan ystävä, ehkä kerran Suomen reissuilla käyn, en joka päivä vaikka tarjolla olisi. Eniten nautin saunasta ihan yksin.
Yllätyin Koon äiti ja sisko innostuivat vanhempieni rivitalosaunasta "ihan kuin hamam" sanoivat!
Rentoa sunnuntaita!

Yaelian kirjoitti...

Hienoja hamameja.Minäkään en ole saunaihminen.Mulla oli Helsingin asunnossani sauna,enkä ikinä käyttänyt sitä.....
Mukavaa sunnuntaita Sateenkaari!

anna kirjoitti...

Täällä yksi joka ei voisi elää ilman suomalaista saunaa, saunan lauteilla tulee parannettua maailmaa omissa ajatukisissa, mutta ennen kaikkea rentouduttua.

Rakastan saunan harmonista tunnelmaaa. Ihaninta se on kun sinne pääsee ykisn vain ajatukset seuranaan.

Turkkilaisessa yleisessä saunassa kerran käyneenä täytyy myöntää, että en pitänyt (liian kylmää). Ja yleisessä saunassa häiritsi myös ventovieraiden tuijotus.

Susanne kirjoitti...

Tuo hamam on kaunis sisustukseltaan, mutta saunalta se ei oikein tunnu:) Ja hieronta saunan yhteydessä kuulostaa ihanalle.
Itse en ole himo saunoja mutta kyllä ainakin pari kertaa viikossa suomalaiseen saunaan tekee mieli. Siellä voi rentoutua ja nauttia vaan olostaan.

Sateenkaari kirjoitti...

Sirokko,Helja,Yaelian,Anna ja Susanne:Minakaan en ole mikaan himo saunoja.Suomessa meilla oli valilla asunto,missa oli sauna,ja mieheni saunoi ainakin kaksi kertaa viikossa.
Hamamissa olen pari kertaa kaynyt,ja tykkasin kylla siita harmoniasta ja kiireettömyydesta,mika siella vallitsi.Seka siita,ettei ollut liian kuuma.
Hierontaa en voi ottaa vammojeni takia.
Suihkussakaan en viihdy kovin pitkaan.

Marika kirjoitti...

Olenkin monesti miettinyt käyttävätkö turkkilaiset saunoja vai onko ne lähinnä turisteille suunnattuja.
Minä tykkään kyllä saunoa täällä ja siellä ;)

Sateenkaari kirjoitti...

Marika: Luulen,etta enemmistö hamamissa kavijöista on turkkilaisia.Turisteille hamamia markkinoidaankin turkkilaisena erikoisuutena.
Varsinkin nain talvisin kylmilla ilmoilla monen turkkilaisen pesupaikkana toimii hamam,koska hyvin monilla ei ole kotona kuumaa vetta,ja pesutilat ovat kylmat.

Sanush1 kirjoitti...

Tykkään saunoa silloin tällöin minäkin.Ja äitini kanssa hamamissa tulee käytyä joka reissulla!Hieronta on ihana,ja hamamin jälkeen olo on niin rentoutunut että meinaa väkisin nukahtaa.Marraskuussa kävin hamamissa viimeksi mieheni kanssa,ja siellä meille varta vasten lämmitettiin suomalainenkin sauna.Se kyllä lämpeni tosi hitaasti,mutta mieheni tykkäsi kun oikein hikoili.Tuolloin hamamissa ei ollut muita lainkaan.Minut hieroi nainen ja mieheni tietty mies.Ja hinta taisi olla sen 20e.

Sateenkaari kirjoitti...

Sanush1:Uussimmissa hamameissa on monessa jo suomalainenkin sauna,joka lammitetaan tilauksesta,kuten teillakin.
Muutama vuosi sitten kavin hamamissa,missa oli lampöhuonessa myös kiuas,mutta se ei ollut kovin kuumaksi lkammitetty.Kun siihen heitti vetta,niin vahan tuli höyrya.

tarjuska kirjoitti...

Hei taas! Kävimme mieheni kanssa viime kesänä hotellin hamamissa ja otettiin pesu ( minulla naispesijä sermin takana, en halunnut samalle pöydälle muiden kanssa ) ja sen jälkeen vilvoittelua teekupposen kera erillisessä huoneessa, siinä köllöteltyämme saimme vielä savinaamiot naamaan ( vihreät) vähänkö rupes naurattamaan, kun istuttiin siinä vihreät maskit naamalla, viimeisenä silauksena hoidolle menimme aromaterapeuttiseen kokovartalohierontaan...kyllä oli olo kuin uudestisyntyneellä..aivan mahtva kokemus!!!

Natjale kirjoitti...

Kuulostaa oikein mukavalle.

Ei se meidän turkkilainen sauna noin iso ollut ja ihan ite piti peseytyä... ja oli siellä minun mielestäni juuri mukavan lämmintäkin.
Suomalainen sauna on usein liian kuiva ja kuuma minulle. Omassa saunassa osaan lämmittää (puusauna sen olla pitää!) ja kastella saunan ennen löylyjä ja lirutella vettä kiukaalle oikean kosteuden saamiseksi :-)

Sateenkaari kirjoitti...

Tarjuska:Minua harmittaa,kun en voi sita hierontaa ottaa.Ehkapa se menisikin hyvin,mutta vammojeni takia ei saa tehda yhtaan ainottaa vaaraa liiketta.Ja hamamin hierojillakay työ niin automaattisesti,etta saattaisi vahingossa hieroa vaarin.Joten en ole uskaltanut.

Natyale:Varmaan siella teilla on samanlaisia turkkilaiset saunat,mita Suomessakin.Mutta höyrysaunoja ovat kuitenkin.Lampiavat varmaan sahkölla,joten se ei ole sama,mita taalla puilla taikka kivihiililla.
Puulammitteinen sauna on minunkin mielestani se paras.Ja samoin mina aina kastelen saunan ennen kylpemista.
Reilu 2,5 vuotta on edellisesta saunassakaynnista.Ei turhan usein.