maanantai 25. tammikuuta 2010

KYLMAATana aamuna totesin,etta vuorilla nayttaa olevan todella paljon lunta.Ja kylmakin oli,kun aamulla parvekkeella kavasin.Mittari naytti kello 10.00 kuutta astetta.İtatuuli oli kova.
Viime vuonna juuri tahan aikaan pakkailin loppuja Fethiyessa.1.2 muutimme Antalyaan.Tuolloin oli lampimat ilmat.Tama talvi on kummallinen.Ensin on ollut todella lamminta,ja nyt sitten todella kylmaa.

Pohjois-ja itaturkissa laajoilla alueilla on satanut ennatysmaara lunta ja pakkanen paukkuu.
İstanbuli on ollut nyt kolme paivaa lumisateen valtaama.
Muutama netista otettu kuva talvisesta Turkista.

Monia kylia on lumen saartamana,kun teita ei ole saatu aurattua. Ja on sellaisia kylia,mihin ei edes kunnon teita olekkaan.
Lumivyöryt tukkivat teita helposti tallaisilla ilmoilla.
Ja sankan lumisateen vuoksi oli eilenkin ollut myös linja-autojen matka katkennut tien paalle.Yli 30 tuntia siella olivat ihmiset joutuneet odottamaan,kun kertakaikkiaan paikalle ei paassyt.Meilla taalla Antalyassa ei ole lunta.Ja tanaankin oli kaunis aurinkoinen paiva,mutta kylma.Huomenna nayttaisi olevan saatiedotuksen mukaan puolipilvista ja keskilampötila paivalla +11.Yölla vain +3. Meidan mittari nayttaa nyt parvekkeella 7 kerroksessa +5.
Vaatteita pitaa lisata aina illan tullen kotonakin.Mieluummin pistan enemman paalle,kuin lammitan kodin saunaksi.Tai meillahan lammitetaan vain olkkari ja yöksi makkari.
Yleensakkin turkkilainen tapa on talvella,etta lammitetaan se huone,missa oleillaan.

18 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Täälläkin oli tänään aika kylmää,tosin olin vain pienen ajan sitä kokemassa,koska olen flunssassa.Mutta viikonloppuna pitäisi täällä taas olla lämmintä.Pohjoisessa Israelissa on luntakin jo,mutta ei tarpeeksi hiihtämiseen.

Sirokko kirjoitti...

Mekin saatiin uutisissamme ihailla turkkilaisia lumimaisemia, aika moista. Ihmisille ei niinkään kivaa.Siellä idän suunnalla onkin ollut kova talvi vaihteeksi.
Mukavaa viikkoa sinne!

RouvaHoo kirjoitti...

Harmi, että sielläkin nyt lumi ja kylmä kiusaa. Meilläkin vierashuoneessa usein patteri kiinni, mutta nyt kun olemme "siirtymävaiheessa" ja Miriam jo siellä nukkuu niin sekin lämpeää.
Täälläkin täkäläisittäin kylmä ja öisin nollan tienoilla, mutta päivällä sellainen mulle sopiva talvi eli viitisen astetta, mistä pukeutumisella selviää.
Tiistaihalaus päivääsi - älähän palellu!

Heljä

Katti kirjoitti...

Olen seurannut lehdestä teidän lämpötiloja ahkerasti.Siippakin huomasi viikonloppuna viileät lukemat lukiessaan lehteä ja totesi,että onpa kylmää nyt sielläkin.Pian teillä kuitenkin alkaa jo kevät.Meillä ei ihan vielä.Lunta on luvassa lisää,riittäs jo!

Terveisiä:)

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian:Pikaista paranemista,ystava.
Taalla vuorilla on paljon lunta,ja hiihtokeskukset nettoavat nyt hyvin.

Sirokko:İdassa taalla on joka talvi paljon lunta ja pakkasia.Kun siella sitten naista kylista joku pitaa vieda sairaalaan,niin on aikamoista hommaa.Lumihangessa vetavat reen tyyppisessa ahkiossa ensin,ja loppumatka ambulanssilla.Ja tama vetamismatka saattaa olla kilometrien mittainen.

Helja:Mina myös tykkaan tasta talvesta.Miehella on villapuserot ja toppatakit paalla,mutta minulla ohut vuorellinen takki ja alla joku pitkahihainen.En palele kovin herkasti.
Vastahalus,ystavain,sinun paivaasi.

Katti:Joskus yöt ovat kovastikkin kylmia pitkaan kevaaseen,mutta paivalampötilat alkavat kuukauden paasta kohota.
Halaus Kattilan talveen

Seija kirjoitti...

Voi kuinka pitkään te jo olettekin olleet siellä Turkissa.
Siellä ei näytä juuri nyt parhailta turistikeleiltä. ;)
Kuvien maisemat olivat lumisia kuin täällä. Meillä juuri nyt -6 astetta.
Lämmitätte vain sen huoneen jossa oleilette?? Se oli erikoinen asia. Millainen lämmityssysteemi teillä olikaan? Entä keittiön lämmitys, jossa ollaan kaiketi vähän väliä?
Minkä tasoiset eristykset asunnoissa on? Olet varmasti kertonutkin, mutta olen autuaasti unohtanut.
Toivottavasti talvikelit eivät aiheuttaisi siellä suuria hankaluuksia. :)
terveisiä!

Natjale kirjoitti...

Taitaa olla tuo lämmitys hollantilainenkin tapa, me vaan lämmitämme suomalaisittain :D. Meillä tosin ei ole edes mahdollista lämmittää vain yhtä huonetta.
Tunnistin on kylmimmässä huoneessa (eli alakerrassa) ja kun siellä on hyvä lämpötila, täällä ylimmässä kerroksessa läkähtyy...

Että näin meillä.

Mukavaa tiistaita!

ebrufin kirjoitti...

Mina pesi tanaan partsin paljain jaloin! Kotimme katsoo etelaan, ja kaikki lampö "keraantyy" hyvin sisatiloihinkin- pohjoisesta kylla tuulee kylmaa, mutta se vaikuttaa toiselle puolen rakennusta:)

Sisalampötila +22 iltaisin. Tipahtaahan ulkona lahelle nollaa yölla, mutta onneksi aurinko sitten lammittaa.

Sateenkaari kirjoitti...

Seija:
Kylla taalla Antalyassa turisteja liikkuu nytkin.Luntahan etetelarannikolla ei ole,kuin vuorilla,mutta yöt ovat nyt olleet tosi kylmia.Kavin tanaan kaupassa,ja farkkujen alla polvisukat.Ei ollut yhtaan kylma.
Ensi yöksi luvattu -1.
Meilla on lammittamiseen talvella ja jaahdyttamiseen kesalla huonekohtainen ilmastonti olohuoneessa ja makuuhuoneessa.Keittiöön laitan kannettavan infrapunalammittimen,jos tarvitsee.Mutta keittiömme on niin kivasti huoneitten valissa,ettei siella yleensa ole kylma.Kun kaasuhella on auki,niin siita tulee tarvittava lammin.
Yölla emme lammita ollenkaan,kun on paksut peitteet.Tana aamuna oli huonelampötila ylösnoustesssa +14.İlmastointi paalle,ja 10 minuutissa on lammin.
Seinat eivat ole eristettyja,joten talvella tulee kylma sisalle ja kesalla kuuma.Joka huoneen lammittamiseen menisi suuri raha.Paivalla aurinko lammittaa mukavasti.Ja asuntomme on ylimmassa kerroksessa,niin myös katon kautta saadaan lamminta.Kesalla tietty huonompi juttu.
Taalla olisi saatavilla asuntokohtainen koko kodin lammityssysteemi,mutta vuokra-asuntoon ei kannata laittaa.Ja kylma aika on niin lyhyt.
Tuntuuko sinusta,etta ollaan oltu jo taalla kauan.2,5 vuotta.Minusta tuntuu,etta justhan me tanne muutimme.
Kiios,sinne kaikille myös terveisia.

Natjale:Monissa maissa on kevyemman lammityssysteemit,mita Suomessa.
Jos teilla on avorappuset ylakertaan,niin lampöhan nousee aina ylöspain,joten ei ihme,etta ylakerrassa on liian lammin.
Hollantiin myös kivaa tiistaita

Ebrufin:HUİ,paljain varpain.Muistan kylla,miten lammin teilla oli siina alakerrankin parvekkeella silloin,kun kavin.Enkös kaynytkin tammikuussa ennen meidan muuttoa.
Ja saatte "Erkista" hyvan lampiman asuntoon.
Mutta viime vuonna oli kylla tahan aikaan lampimampaa.
Minulla tulee tuossa +22 asteen lampötilassa jo kuuma.Pidan lammön +20 asteessa.

anna kirjoitti...

Kylmää on Pohjolassa, mittari näytti äsken Ruspsua päiväkodista hakiessani -16 astetta, loppuviikoksi luvattu lumimyrskyä :(.

Että tämän pakkasenkin vielä jotenkin kestää kun vaatetta laittaa tarpeekis päälle (toppahousut ovat olleet päällä joka armas päivä sitten viimevuoden). Mutta sitä tuulta, viimaa ja tuiverrista ei tarvitsis olla näillä pakkaslukemilla. Ja mitä lumentuloon niin jo riittää, eihän tuo ehdi kohat edes vapuksi sulaa . . .

Lämmittystä saisi olla enemmän, mutta asutaan nyt väliakaisessa sunnossa kaukilämpöalueella ja vaikka kuinka säätäisi pattereita kovemmalle, niin psysvät kylmän haaleana. Lattialla on vain muovimatto betonin päällä, joten tossut ja villasukat ovat myös olleet tänätalvena kovassa käytössä.

Suihkuunkaan ei meinaa tareta ilman, että sauna on päällä ja niin se täällä meillä on ollutkin harvase päivä päällä.

Niin on kylmä suhteellista :)

Sateenkaari kirjoitti...

Anna:Jos muovimatto on laitetu suoraan betonin paalle,niin varmasti on kylma.
Suihkuhuoneen voisi lammittaa ennen suihkuun menoa jollain halvalla lammittimella.Niita ovat infrapunalammittimet,ja sitten halpa on ostaa sellainen lampöpuhallin.Pitaa kylla sitten ottaa pois paalta suihkun ajaksi,ettei saa sahköiskua.
Minulla on kaukolammöista kasitys,etta sitakin saa taloyhtiöissa saadettya,mutta nihkeasti saatavat.
Onneksi on teilla valikainen asunto.

tarjuska kirjoitti...

No niin..nyt on sitten saatu sinnekkin se talvi....täällä se jatkuu pakkasineen jotka eivät ota lauhtuaakseen...ihana kuva jäätyneistä marjoista!

Sateenkaari kirjoitti...

Tarjuska:Netista otettu kuva.Ei onneksi ole viela Antalyassa marjat jaatyneet,vaikka ei se paljoa ole puuttunut.Nyt on yöksi luvattu -1 astetta.Mutta lampöisempi on ,kuin eilen illalla.

Anonyymi kirjoitti...

Terveisia Alanyasta! :) Taalla myoskin kylma, myos kotosalla oisin ja aamuisin. Lammitamme vain yhta huonetta ınfrapunalammittimella, nain talvella syomme, oleskelemme ja nukumme siis tassa pienimmassa huoneessa. Keittiossa hieman lampimampaa ruokaa laitettaessa, uunikin lammittaa. Monta villapaitaa on paallekkaın, kun viela juo kuumaa teeta niin parjaa hyvin.

Maria

Vihreatniityt kirjoitti...

Yrittäkää tareta. Minäkin kääntelen päiväksi makuuhuoneiden patterit kiinni. Muuten tulee aivan hirveän suuri kaasulasku.

Sateenkaari kirjoitti...

Maria:İhanaa kuulla sinustakin valilla.Kiitos terveisista.
Meillakin oli aika,jolloin lammitimme vain infrapunalammttimella,mutta silloinkin kannoimme sen yöksi makuuhuoneeseen,missa lammitimme makkarin ennen nukkumaanmenoa.Sitten ostimme "elektrikbattaniyet" sankyyn,ja aivan ihana keksintö.Lammittaa sangyn ennen nukkumaanmenoa.Naita ei saa missaan tapauksessa jattaa paalle,kun menee nukkumaan.Pidan ilmastointia nain kylmilla puoli tuntia paalla makkarissa illalla,etta seinat lampiavat.Kun on paksut peitot,niin yhtaan ei tule kylma.
Meilla on pieni keittiö,johon ei mahdu ruokapöyta.Syömme aina olkkarissa.
Turkkilainen yleinen tapa,etta talvella asutaan vain yhta huonetta.
Ja kerrospukeutuminen on valttamatönta.
Mutta ei tama kylma aika niin pitka ole.
İhania paivia sinne Alanyaan.
Öptüm.

Vihreatniityt:Mina kanssa kauhulla odottelen seuraavaa sahkölaskua.

ekku kirjoitti...

Onko sulla Sateenkaari facebookkia tai sähköpostia,jos joskus haluis laittaa viestiä?

Sateenkaari kirjoitti...

Ekku: Fasebookkia ei ole,enka sita ainakaan talla nakymalla aloitakkaan.Blogini brofiilissa on sahköposti,johon voit ottaa yhteytta,niin sen jalkeen annan oman postini.