perjantai 21. elokuuta 2009

RAMADAN 2009



Olemme siirtyneet perjantain puolelle.Tanaan on 21 paiva elokuuta,ja aloitamme Ramadanin vieton (paastokuukausi).
Kirjoitin tasta kuukaudesta vuosi sitten MTV3:n Helmen blogissani tarkemman selvityksen,joten jatan sen nyt tekematta. Jotain laitan kylla kuukauden kuluessa.Taalla Antalyassa kaikki on suuremmassa mittakaavassa,mita Fethiyessa asuessamme.Meita vastapaata oleva suuri kaupungin puisto on muuttunut Ramadanfestifaalialueeksi.Sinne on kaupunki rakentanut valtavasti pazaarimyyntipisteita.Kayn niita kuvaamassa,ja laitan tanne.Pienimuotoinen huvipuisto on lapsille,ja esiintymislavoja nayttaa nousevan.Katsotaan,mita siella tulee tapahtumaan.
Se,mika meita mieheni kanssa surettaa,niin on,kun sairauksiemme vuoksi emme voi paastota.Paastopaiva on pitka(15 tuntia),ja nyt on todella viela kuumaa,joten sydansairaalle vaarallista olla nain pitka aika juomatta ja syömatta.
Koraanikin maarittelee,etta sairaat vapautetaan paastosta,mutta heidan pitaa ruokkia köyhia.

SİUNATTU OLKOON RAMADAN kaikille sita viettaville ympari maailman

RAMAZAN MÜBAREK OLSUN

14 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Oikein hyvää Ramadania ja helppoa paastoa!

anne kirjoitti...

Hyvää Ramadaa Sinulle ja miehellesi!

ebrufin kirjoitti...

Hyvaa Ramadania teille! Ei minunkaan mieheni saisi kai paastota, mutta niin vaan aikoo tehda...ja mina murehdin taalla viela viikon hanen mahdollisia verenpaineitaan:(

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian: Kiitos ystava.Emme paastoa ainakaan nyt alkupuolella,mutta jos ilmat viilenevat,niin sitten ehkapa

Anna: Sinulle,ystava myös kiitos!

Ebrufin:Ystavaiseni,kiitos.Me emme paastoa.Nyt taas ilmat kuumenivat,ja on todella kuumaa.Mieheni verenpaine on laakityksesta huolimatta ollut korkea,ja joutuu ehka menemaan ensi viikolla laakariin.Joten ei voi paastota.Ja minulla taas laskee verenpaine tasta kuumuudesta liian alas,joten juoda pitaa koko ajan paljon.
Miehesi olisi pitanyt neuvotella laakarin kanssa paastosta.Kun viela on tuollainen työ hanella.Mutta koeta sina olla murehtimatta.
Öptüm

Annu kirjoitti...

Paastoaika tekisi hyvää täälläkin, kun niin monet kärsii ylipainosta.
Ramadanin sanomassa olemme täälläkin mukana, vaikka emme paastoa. Arvostan ihmisiä, jotka noudattavat vakaumustaan. Perheillä on varmaan omia tapoja soveltaa paastoa itselle sopivaksi. Täydellisyyteen ei tarvitse pyrkiä,

Verna kirjoitti...

Hyvää Ramadania teille molemmille! Ja kiitos vielä viime vuotisesta asian esittelystä. On suuri rikkaus saada tietoa eri puolilla maailmaa asuvien ihmisten tavoista ja perinteistä.

Tapa uskoa on henkilökohtainen. Oli vakaumus mikä tahansa, kun se perustuu rakkauteen, on se yksi elämän suurimmista lahjoista. Ja kuitenkin olemme lopulta kaikki yhtä suurta perhettä telluksen pinnalla.

Sateenkaari kirjoitti...

Annu:Oletteko koskaan olleet Sarköyssa ramadanin aikana.Olisi varmaan mielenkiintoinen kokemus.Turkkiin ja varsinkin İstanbuliin tulee joka vuosi euroopasta ja muualta maailmasta ja muista uskontokunnista tutustumaan Ramadanin viettoon taalla.
Ramadania vietetaan lahes samallalailla kaikialla İslamilaisessa maailmassa.Mutta eroavaisuuksia tulee juuri siita,etta onko terve vaiko sairas.Matkalla tai kotona.jne.Sitten on tietenkin sellaisia,jotka eivat vieta Ramadania olenkaan.Kaikki kun olaan erilaisia.Jokaisella tama on oma valinta.

Kiitos ystavaiseni,ja oleppahan hyva.En ole viela lopettanut maikkarin blogia,kun jollain saattaa olla siella joku tieto,mita haluaa hakea.
Tapa uskoa todellakin on jokaisen henkilökohtainen asia.
Ja kumpa me kaikki maapallon asukkaat ajattelisimmekin noin,etta olemme yhta suurta perhetta.Se on viela hyvin suuri kysymys tana paivana.

Unknown kirjoitti...

Hyvaa ramadania myos sinulle naapuri :) Mina en myoskaan pysty paastoamaan tana vuonna raskauteni takia, mutta tykkaan hirveasti ramadan-kuukaudesta. En kuullut viime yona rummuttajaa, en tieda kierteleeko taalla sita ollenkaan. Nain iltaisella etenkin on ihanan seesteista kaduilla kun ihmiset ovat kotona ja odottavat vain ruokaa. Tosin saa olla varovainen ettei ketaan suututa puheillaan koska paastoavat voivat olla aika kiukkuisia :D Ainakin tanaan en saanut lahikaupalta aina niin sydammellista palvelua kuin aikaisemmin...

mizyéna kirjoitti...

Ramadan Mubarak!! Meillä alkaa paasto vasta huomenna, samoin kuin suomessa ja saudeissakin ainakin. Muista maista en tiedä. Uusikuu ei siis meillä eilen illalla näkynyt.

Vaikka ette paastoa niin kuukausihan on kuitenkin kovin erityinen tunnelmaltaan. Miten muuten korvaatte paaston??

Sateenkaari kirjoitti...

Heli:Kiitos naapuri!
Ei kulkenut meillakaan eka yöna davulcu. Eilen illalla kaytiin kylassa ,missa poika hoitaa davulcun tehtavaa,mutta hankaan ei tiennyt tasta meidan alueesta.Luulen,etta tulee kylla jossain vaiheessa.Nyt,kun tama on luvanvaraista työta,niin lupia ei ole nahtavasti myönnetty niin paljo,etta joka alueella olisi oma davulcunsa.Ennenhan tata sai tehda kuka vaan,ja silloin niita kierteli samana yöna useampiakin.Nythan saavat palkkansakkin niin,etta Ramadanin viimeisella viikolla kiertavat paivalla rummuttamassa,ja keraamassa taloista palkkansa.Ennen kansalaiset heittivat pyölla parvekkeelta rahaa silloin,kun rumpali tuli rummuttamaan.
Kylla paastoaja tulee helposti kiukuiseksi tallaisessa kuumuudessa.Ja kun monet ovat ilman tupakkaa koko paivan,niin parasta onkin olla puhuttelematta.
Öptüm

Miziyena:Kiitos sinne Tunisiaan.
Kun asuimme Suomessa,niin siella asuvilla arabeilla ainakin alkoi paasto aina paivan pari eri aikaan,kuin muilla.Taalla ovat tiedemiehet kovasti kayneet televisiossa tuosta taas keskustelua,ja vaittavat olevansa oikeassa paaston alun suhteen.Vaikea sanoa,kun on vain maallikko.Aikaisemmin Suomen aikataulu oli sama,mita Turkin.

Pyrimme mahdollisuuksien mukaan korvaamaan paastoamattomuuden auttamalla vahaosaisia.
Ramadanin paastohan on tarkein viidesta pilarista,joten ei sita voi sivuuttaa ihan noin vain.
Koko kuukausi todellakin on niin erityinen tunnelmaltaan,etta vaikka ei paastoakkaan,niin pyrkii kaikin tavoin pitamaan muista siihen liittyvista asioista kiinni.

mizyéna kirjoitti...

Paasto ei ole tärkein pilareista vaan uskontunnustus eli shahada, ilman uskoa ei ole islamia. Toiseksi tärkein on rukous, se erottaa uskovan epäuskovasta ja on ensimmäinen asia mistä uskova tuomionpäivänä joutuu tilille. Mutta toki Ramadan on tärkeä ja yksi pilareista eli pakollinen. Minä en vain ollenkaan ymmärrä muslimia, jos paastoaa mutta ei rukoile. Koska ilman rukousta muulla ei ole väliä.

Menipäs henkeväksi. Ihanaa pyhän kuukauden jatkoa. Kiva saada seurata muiden blogeja muslimimaista.

Sirokko kirjoitti...

Oikein mukavaa Ramadania teille! On siinä oma tunnelmansa vaikka ei paastoaisikaan. Täällä suomessa tosin tunnelmasta ei ole tietoakaan.

Susa kirjoitti...

Hyvaa Ramadania Sateenkaari!

Sateenkaari kirjoitti...

Miziyena:Paasto ei ole pilareitten listan mukaan tarkein.Mutta yleisesti juuri Ramadanin paastonaikaa pidetaan tarkeimpana,koska sehan sisaltaa myös nuo listan ensimmaiset pilarit,uskontunnustuksen,rukoukset ja almut.Muina aikoina Ramadanin ulkopuolella nama pilarit ovat monen kohdalla hyvin irrallisia.Ramadanin aikana taas kiinteasti yhdessa,ja nain muodostuu tama Ramadanin tarkeys.

Muodostin lauseeni liian vajavaiseksi.Kiitos huomautuksesta.

Mina myös en ymmarra paastoamista ilman rukousta.İlman rukouksiahan myös paasto menettaa merkityksensa.Eika siina ole viela kaikki.Paaston,ja rukousten lisaksi Ramadankuukauden aikahan (hyva muulloinkin)on hiljentymisen,itsetutkiskelun,hyvien tekojen ja ajatusten aikaa.

Kiitos samoin sinulle sinne lahden taakse.
Elamme henkevaa kuukautta,joten se nakyy puheissammekin.

Sirokko: Kiitos!Suomessa ei Ramadan ole laheskaan sama,mita se on taalla İslamilaisessa maassa.Jo se,etta kuulee rukouskutsut,kuuluu taman kuukauden tunnelmaan.Ja yhteiselo toinen toistemme kanssa.Myös naapuri naapurin kanssa,on suuri osa tata kuukautta.

Susa,kiitos!