perjantai 28. elokuuta 2009

SUVAİTSEVAİSUUS



SUVAİTSEVAİSUUS,siitahan tassa onkin ehkapa kyse. Yksi tarkea asia,mita Ramazankuukausi meille haluaa opettaa,on juuri suvaitsevaisuus.
Tama oli ajatuksissani eilen illalla paallimmaisena,kun vietimme Ramazanfestivaalialueella useita tunteja .Kotiin palasimme vasta pitkalle yli puolenyön.
Kavelimme hiljalleen lapi ostoskojujen,lasten (ja isompienkin) pienen huvipuiston,monien pikkuruokaa ja makeaa tarjoavien kojujen ohi kohti alueen esiintymislavaa.



Saavuttuamme paikalle siella oli runsaasti vakea,mutta löysimme itsellemme istumapaikat helposti.
Meneillaan oli (kuva ylla,mutta huono,kun liian kirkkaat valot) İlahi-konsertti,joka on İslamilaista,uskonnollista musiikkia.
Rakastan tata musiikkia ja sen kuuntelemista.Se menee sielun sopukoille saakka.
Tata olisi mahdollista kayda kuuntelemassa joka paiva ennen paaston paatösateriaa.Eilen esitys oli myös myöhemmin illalla.
Antalyan kaupunki on tuottanut esiintyjat muualta.Kaikki esiintyjat ovat kuuluisia,ja osaavia taitajia.




Olimme tulleet katsomaan edellisessa postauksessani kertomastani Mevlevi-esityksesta.
Ensimmaisen kerran taman nain,ja taytyy sanoa,etta vaikka ryhma oli nyt pieni,niin esitys oli vaikuttava.
Ryhma tuli lavalle hiljaa ja hitaasti liikkuen,yksi kerrallaan,toinen toistaan tervehtien kumartamalla.Vaatetus oli niin soittajilla,kuin pyörijöillakin musta.Korkeat huopapaahineet paassa.Pyörijöita oli viisi,ja heidan johtajansa.
Esitys alkoi,ja paattyi rukouksella.
Esityksen alkaessa pyörijat ottivat mustan kaavun paaltaan pois,ja esiintymisasu on valkoinen.
İhmetella taytyy,ettei yhdenkaan paa mene pyöralle tuossa esityksessa.Se on pyörimista paikallaan niin,etta toinen jalka on koko ajan lattiassa kiinni,ja toisella jalalla otetaan vauhtia pyörimiseen.Kun pyöriminen taukosi,niin esiintyja ei edes horjahtanut. Kerrallaan pyöriminen kestaa lahes 10 minuuttia.




Kerroin tuossa alussa,etta ajattelin eilen illalla hyvin paljon suvaisevaisuutta.
Alkuun oli minullakin sellainen tunne,ettei tama koko Ramazanfestivaali sovi tahan kuukauteen.Nyt tulin toisiin ajatuksiin.
Kun olen tutustunut tarjolla olevaan ohjelmaan,ja alueen kokoonpanoon,niin taytyy sanoa,etta on hyvin toimiva.
Ramazankuukaudella on oma tarkoituksensa,ja omat tapansa,joita pitaisi noudattaa.Me kaikki olemme myös erilaisia,ja erilaisia myös uskomme suhteen.Suhteemme uskontoon on jokaisen omakohtainen asia.
Tuo festivaalialue on hyvin suuri.Kun olimme eilen tuossa uskonnollisessa annissa mukana,niin kaikki muu,mika alueella on,ei ollut mitenkaan hairiöksi.Kauppakojut,huvipuisto ja muut tallaiset on taysin erillaan toisistaan.Nain ei kukaan hairiinny.
Alueella on jokaisen suuntaukseen tarjottavaa.On ihmisia,jotka haluavat olla mukana noissa uskonnollisissa asioissa.Mutta eivat kaikki.Taalla asuu myös sellaisia,joilla on joku muu uskontohaara,kuin İslam.Myös turistit.
Jotta kaikilla olisi hyva olla tana kuukautena,ja kaikille löytyy jotain omaan elamaan sopivaa,niin aivan upeasti on Antalyan kaupunki taman jarjestanyt.
Demokraattisuus ja hyvaksynta toisen erilaisuudesta on suuri asia.Ketaan ei saa pakottaa johonkin muottiin.Ei edes uskonnon varjolla.Olen tata mielta,vaikka itse rakastan sita harrasta puolta Ramazankuukaudessa,ja sen viisauksia.
Kun tuolla alueella vietimme monia tunteja,niin yhtaan ainotta humalaista ei nakynyt,eika alkoholi haissut ohi kulkiessa.
Olen taman saman huomannut myös katukuvassa.Kylla tama kuukausi on suuremmalle osalle kuitenkin se Pyha,ja kunnioitettava kuukausi.Kaupungissa on selvasti nahtavissa hiljentyminen.
toinen asia,minka pistin merkille eilen illalla,oli se,etta ihmiset liikkuivat hyvin rauhallisesti,ja maltillisesti.Kukaan ei juossut taikka huudellut.Lapset(suurin osa) kulkivat vanhempiensa kanssa kadesta kiinni pitaen.

Joten suvaitkaamme myös tana Ramazankuukautena toistemme erilaisuus ja ajatukset.

İhanaa alkavaa viikonloppua!

11 kommenttia:

mizyéna kirjoitti...

Hyvä muistutus!! Jos ruvetaan tikulla kaivelemaan tuota festivaalia niin kovin islamilaista siitä ei saa. Mutta toivottavasti se lisää ihmisten hyvää tietämystä muslimeista sekä kohentaa jonkun uskoa tarvittaessa.

Mukavaa viikonloppua!

Sateenkaari kirjoitti...

Mizyena: Minun mielestani yhdessa tekeminen ja oleminen lisaa juuri tuota mainitsemaasi tietamysta enemman,kuin se,etta erotetaan erilaiset ihmiset omiin karsinoihinsa.
Varsinkin naissa suuremmissa Turkin kaupungeissa asuu todellakin paljon sellaisia,jotka edustavat jotain muuta uskontokuntaa,kuin İslam.
Turkissa on yhteistyö ja suvaitsevaisuus uskontokuntien valilla parantunut hyvin paljon.
Joitain yksittaistapauksia lukuunottamatta.
Talla viikolla oli mm. paaston paatösateria,johon osallistui monen uskontokunnan edustajia saman ruokapöydan aarella.

Sateenkaari kirjoitti...

Mizyena: Niin minakin ajattelin ensin,ennenkuin oli omia kokemuksia ja nakemyksia tuosta festivaalista.
Vaikka siihen sisaltyy sellaisa asioita,jotka kuuluvat Ramazankuukauden ulkopuolelle,niin siitakin huolimatta joka paikassa festivaalia on muistutus siita,mika kuukausi nyt on.
Ainakin ihmiset ovat sen hyvin sisaistaneet.Se todellakin jopa nakyi ihmisten olemuksesta ja kaytöksesta.
Kun tarjolla on myös paljon İslamiin liittyvaa ,niin moni sllainen,joka ei muuten niita asioita kovin paljoa ajattele,niin pysahtyy katsomaan,ja kuuntelemaan,ja nain sanoma menee perille.
On tuotu tata sanomaa ihmisten keskuuteen,eika pakoiteta ihmisia menemaan sanoman luokse.
Ja uskon,etta tassa on onnistuttu aika hyvin,silla se valtava jokapaivainen kavijamaara sen sanoo.Ja myös sen uskonnollisen ohjelman katsojamaara.Enemman siella İlahi-konsertissakin oli vakea,kuin huvipuistossa.

Jael kirjoitti...

Upea tuo bannerikuva!
Suvaitsevuus on tärkeä asia,joka meidän jokaisen tulisi aina muistaa.
Onhan se hienoa,että Antalya on järjestänyt tuollaista hienoa ohjelmaa Ramadanin ajaksi.

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian: Ja suvaitsevaisuus myös unohtuu hyvinkin helposti.
Muutama paiva sitten katsoin televisiosta,miten eri uskontokuntien edustajat istuivat leppoisasti paastopaivan paatösaterialla samassa pöydassa.
Tama on ollut taalla jo monivuotinen tapa.
Yhteistyö eri uskontokuntien on kehittynyt myönteisesti.Turkin vaestösta on İslaminuskoisia reilu 99%:a.Mutta sitten taalla asuu paljon sellaisia,jotka eivat ole turkin omaa vaestöa.
İstanbuliin on valmistunut suuri kompleksi,jossa saman katon alla toimii neljan eri uskontokunnan asiat.
Tama on suvaitsevaisuutta,mita taalla maailmassa tarvitaan.Valitettavasti vaan viela ei joka maailman kolkassa tallainen toimi.Verisia sotia kaydaan jatkuvasti,ja uskontojen valilla on hyvinkin suuria ristiriitoja.
Minulle todellakin tuli syva suvaitsevaisuuden tunne,kun sen muutaman illan vietin mieheni kanssa tuolla Ramazanfestivaalialueella.Ja tata asiaa olen miettinyt edelleen.

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian: unohtui,etta kiitos,etta pidat bannerikuvasta.Vaihdan sita aikalailla usein.Tuo on netista,mutta lahes kaikki muut kuvat ovat olleet omia otoksia huonolla kannykkakameralla.

mizyéna kirjoitti...

Suvaitsevaisuus on hyvä asia. Suomessakin on muuten järjestö mihin kuuluu ainakin kristityt, juutalaiset ja muslimit. Heillä on yhteisiä hankkeita.


Mutta islam asettaa rajoja kuitenkin siihen mihin kaikkeen voi ja saa ottaa osaa mikä ei ole kiinni suvaitsevaisuudesta. On eri asia suvaita joillekkin jokin tapa kuin ottaa siihen itse osaa. Enkä nyt tarkoita tätä juhlaa, enhän siellä ole ollut näkemässä mitä siellä on, vaan puhun yleisellä tasolla.

Sateenkaari kirjoitti...

Misyena:totta,nuo mainitsemasi kolme uskontoa toimivat yhteistyössa varmaan monessa maassa.
Loppujen lopuksihan(vaikka eriavyyksia on)niin Kristinuskossa on paljon yhteista İslamilaisuuden kanssa.
Oikeaas olet myös noitten rajojen suhteen.Tuo festivaali ei ole juhla,vaan tarjoaa nakemista,tekemista,tietoa İslamista,seka tarjoaa hyvin halpaa ostettavaa pazaarin muodossa.Onhan pazaarit Ramazanina muutoinkin avoinna.Minkaanlaista markkinatouhua sinne ei syntynyt,vaikka ensin nain luulin.Myyjat eivat huutele myymisiaan,niinkuin normaalissa pazaarissa.Nahtavasti heilla on tarkat saannöt.
meillehan on taalla maan paalla annettu vapaa valintamahdollisuus.Mutta mita emme tee itse,taikka mihin emme itse osallistu,niin meidan minun mielestani pitaa hyvaksya se sellaiselle,joka sita haluaa tehda.(Ei tietenkaan rikollisuutta,eika muuta sellaista)Tata varmaan sinakin tarkoi
tit.Emme saa olla itsekkaita,ja syyttaa naita ihmisia tekemisistaan.silla syyttamiseen meilla ei ole valtaa.
Tuolla festivaalialuuen keskella on pari suurta teepaikkaa,jotka siella ovat aina kesan ja talven.Niiltahan ei ole voinut laittaa myöskaan ovia kiinni Ramazanin ajaksi.Ne on nyt aidattu,jotta ihmiset erottavat sen,etteivat kuulu tahan alueeseen.naissa on myöskin elavaa musiikkia.Me mieheni kanssa emme mene tallaisiin paikkoihin Ramazanina,mutta hyvaksymme menemisen sellaisille,jotka sinne haluavat.
Rukouksillekkaan ei tarvita moskeijaa,vaan ne voi suorittaa lahes missa tahansa,kunhan paikka on puhdas.Olen nahnyt eraan arabin rukoilevan paivalla Jyvaskylan harjulla nurmikolla puitten alla.Matkoillaan joku rukoilee lentoasemalla.jne.
Jokaisessa uskonnossa on omat lakinsa,joita tulisi noudattaa.Mutta jokaisesta uskontokunnasta löytyy sellaisia,jotka naita lakeja eivat noudata.Nain on İslamissakin.
Mutta voimme auttaa tallaisia ihmisia takaisin kaidalle tielle,jos naemme heidan eksyneen.
Eikö niin.
Mielenkiintoista keskustella kanssasi Mizyena: Ja mielenkiintoista saada tietoa sinun maasi tavoista.
Kiitos kommenteista.Odotan lisaa.

Sateenkaari kirjoitti...

Mizyena:Onko Tunisiassa olemassa muita uskontoja,kuin İslam?Jos on,niin mika on İslamilaisuuden prosentti?

mizyéna kirjoitti...

Tunisiassa on 98% muslimeita ja loput 2% ovat kristittyjä, juutalaisia ja joitan muita pienempiä uskontoja.


Totta, että islamin mukaan myös Toora ja Evankeliumi ovat Jumalan lähettämiä kirjoja ja muslimit uskovat niihin alkuperäisiin. Mutta koska niitä muuteltiin ja jätettiin asioita pois niistä, ei niitä enää pidetä luotettavina ja niitä korjatakseen lähetettiin Koraani mikä on pysynyt sanasta sanaan muuttumattomana yli 1400 vuotta.

Suvaitsevaisuus kunniaan. Mutta jos muslimi näkee toisen muslimin tekevän jotain kiellettyä, tulee hänen estää se, sanoa siitä tai vähintään paheksua sitä sydämessään.

Sateenkaari kirjoitti...

Suunnilleen samat prosenttiluvut,kuin taallakin.
totta tuo kertomasi asia koraanin muuttumattomuudesta.Hieno asia minun mielestani.
Tarkoitin juuri tuota,mita sanot,etta jos nakee jonkun eksyvan kaidalta tielta,niin kuuluu ohjata takaisin oikealle tielle.Mina tekisin taman teossa,enka vain sydammessani.Ja liittaisin asia rukouksiini.