maanantai 3. elokuuta 2009

METSAPALOT



Ovat taas uhkana joka puolella Turkkia.Palo saa hyvin herkasti alkunsa,kun luonto on rutikuivaa.osa on huolimattomasta tulenkasittelysta lahtenyt.Mutta eras tosi vaarallinen asia luonnossa on "lasinpalanen",joka auringon siihen suotuisasta kulmasta paistaessa toimii polttolasina.
Eilen aamupaivalla lensi kuvassa nakyvia sammutuskoneita ylitsemme kaksi kappaletta,mista arvasimme,etta Antalyan seudulla on jossain metsapalo.



Ja niinhan olikin. Manavgatissa aika suuressa mittakaavassa taas kerran.





Hyvin usein naissa paloissa palaa myös maanviljelijöitten taloja.
Manavgatin ymparistössa on myös turistikohteita,ja toivoa taytyy,ettei palot koskaan ylla naihin.





Lahes joka kerran joudutaan myöskin evakointitoimenpiteisiin. Kukapa haluaisi jaada odottelemaan sita,etta leviaakö palo oman asumuksen kohdalle,vaiko ei.






Murhe oman kodin menettamisesta on kasin kosketeltavaa.Kaikki eivat kerkia aina palon alta saada esim.kotielaimia pois.Eika aina koti-irtaimistoakaan. Monella ei ole vakuutuksia.Ja hyvin monet ovat viela köyhaa kansaa.
Kun naita juttuja uutisista seuraa,niin syva suru tulee naitten ihmisten puolesta.Samoin,kuin kertomissani luonnonmullistuksissa.
Kun taalla asuu,niin tallaiset asia kokee aikalailla itsekkin kongreettisesti lahimmaisestaan.

Kuvat eilisesta metsapalosta CNNturk:in uutisointia.

9 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tuo on todella ikävää! Täällä on ihan sama ongelma tähän aikaan vuodesta kun on rutikuivaa,monesti alkavat ihan ihmisten huolimattomuuden takia ja joskus tahallisesti...

Anonyymi kirjoitti...

Nuo tilanteet ovat varmasti tosi pelottavia ja ahdistavia ihmisille, jotka joutuvat seuraamaan läheltä....

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian:Tahallisesti sytytettyja tulee taallakin ilmi joka vuosi.

Marke:Totta,itse ei ainakaan toivo joutuvansa koskaan tallaisen yilanteen kohteeksi.
Juuri luin iltalehden uutisista,etta Suomessa on Kittilassa juuri maatopalo valloillaan.Ja hyvin vaikeakulkuisessa maastossa.

mimmuli kirjoitti...

Murheellisia uutisia..maaseudulla ihmiset ovat suojattomia..aivan erilainen siellä on kun nuo turisti paikat...onpas nyt turkkia koeteltu..tulvia...paloja..
Lämmin hali sinne ja ktos kommenteistasi=)

Katti kirjoitti...

Taitaa nuo palot olla ihan jokavuotinen riesa juuri tuon kuumuden vuoksi.Viimekesänä tähän aikaan kun olimme siellä Antalyassa oli tosi kova savun haju kentällä kun tulimme.Tuli oikein huono olo sitä ilmaa kun joutui hengittämän.
Bussista näimme paljon palokaluston liikehdintää moottoritiellä matkalla Alanyaan.
yksi syy tuon lasiilmiön lisäksi on huolimaton tupakointi.Se on oikea maailmanlaajuinen ilmiö.

Anni kirjoitti...

Tosi ikäviä nuo tulipalot. Aiheuttavat niin paljon tuhoa ja tuskaa. Surulliseksi tekee tuollaiset tapahtumat ja se että voivat olla tahallaan sytytettyjä tuntuu käsittämättömältä.

Sateenkaari kirjoitti...

Mimmuli: Vastahalit,ja kiitos itsellesi.Suomessa alkaa jo olla aika vahan eroa maaseu-ja kaupunkivaestön kanssa,mutta taalla tama ero on viela aika suuri.Maalla asuvat ovat oman naköisisa jo paallkkin pain.Mina pidan tasta puolesta.Samanlaista oli viela Suomessa,kun olin lapsi.

Katti.Muistan hyvin tuon viimekesaisen palon juuri teidan matkanne aikana.Samalla suunnalla taas tamakin palo.
On se uskomatonta,etta huolimattomuus tulen kasittelyssa ei vaan lopu.Useampi on kait niin tottunut heittamaan sen tupakantumpin luontoon ,eika kayta aivojaan lainkaan.

Susanne:Niin on.Tapahtuu tuo sitten missapain maailmaa tahansa.

ziriliini kirjoitti...

Todella murheellisia nuo palot ovat. Ja siellä päin ovat joka kesäinen riesa kuumuuden ja kuivuuden takia.

Itse kiinnitin huomiota tänään töistä tullessani, että pyörätien reunaankin oli laitettu metsäpalovaarakyltti. En ole ennen moisia nähnytkään, mutta minusta tuo on loistava idea. Sillä kyllä ne jalankulkijat ja pyöräilijätkin huolimattomasti tupakan tumppejaan viskelevät ja kyllä niistä palo voi lähteä aikaiseksi, jos maasto rutikuivaa. Nyt on onneksi satanut Suomessa paljon, joten tilanne ei ole ihan niin akuutti. Mutta tulen käsittelyssä ei koskaan voi olla liian huolellinen.

Sateenkaari kirjoitti...

Ziriliini: Ompa tosiaan hyva idea.Moni suurempi palo voi saada alkunsa vaikka tien pientareelta.
Taalla on naita metsapalovaroituksia metsien reunoilla ja sellaisilla alueilla,missa ihmiset kayvat piknikilla,seka maanteiden varsilla.Televisiossa on varoituksia jonkin verran,mutta valistusta tarvitaan paljon lisaa.