maanantai 24. elokuuta 2009

KAUPALLİSUUSRamadaniin on tietysti aina kuulunut osana myös kaupallisuus.Varsinkin ruokapuolen,koska paastokuukauden aikana kotiruokailuun kiinnitetaan entista enemman huomiota. Ruokavieraita on lahes joka kodissa enemman,mita tavallisesti.
Ravintolat tayttyvat ruokailijoista,ja menekki kasvaa myös silla puolella.

Meidan vastapaata oleva kaupungin puisto muuttui festivaalialueeksi Ramadanin ajaksi.
Otin tanaan tuon ylakuvan paivalla ohi kulkiessan..Erilaisia myymalöita on valtavasti.Kuvassa vain pieni murto-osa.
Lisaksi on paljon pikkuisia ruokaravintoloita.Tarjolla on myös erilaista makeaa,ja jaatelöa.
Lapsille on pieni huvipuisto.Toissailtana kavelimme alueen lapi,mutta kuvien ottaminen oli aivan mahdotonta,koska kansaa oli niin tuhottomasti.Ehkapa parin viikon kuluttua on valjempaa,ja pystyy ottamaan kuviakin.
Viimeisena etappina oli meren aarelle rakennettu teepaikka,johon pysahdyimme teeta juomaan.Orkesteri soitti hyva musiikkia.Joka ilta on joitain esiintyjia,ja myös teatteria on tarjolla.
Noin ihanan hymyn saimme teemme kera iloiselta tarjoilijatytölta,vaikka vakea oli paljon,ja tarjoilijoilla tosi kiire.

Nyt ainakin uutisten mukaan on tama Ramadanfestivaali erilaisine asioineen aika monessa kaupungissa taalla jo olemassa. Ainahan on ollut Ramadanina omat juttunsa,mutta kylla minun mielestani liikaa alkaa kaupallisuus vallata tata muuten niin tunnelmaltaan lamminta ja rauhallista kuukautta.
Tastakin varmaan ollaan monta eri mielta,mista ei voi kiistella.
Kun liika kaupallisuus valtaa alaa tallaisissa asioissa,niin helposti unohtuu se perustarkoitus,miksi jotain vietetaan.
Laitan lisaa kuvia,kun saan niita otettua.
İhanaa alkanutta viikkoa.

9 kommenttia:

sho(e)paholic kirjoitti...

Tuo tarkoituksen unohtuminen on ihan sama kuin jouluna mielestäni. Miksi sitä vietetään ja mitä kaupallisuus on siitä tehnyt? Helvetin maan päällä ainakin, jos katsoo joulumyyntejä :( ¨Vaikea muistaa, kun yrittää puskea jouluruuhkissa eteenpäin ja löytää toiselle jotain kivaa, että minä ostan tämän, koska kuusen alla kaikessa rauhassa aukaistuna tunnelma on eri kotona. Silloin vain tekisi laittaa kyynersuojat päälle ja käyttäytyä väkivaltaisesti muita tientukkoja kohtaan ;)

Mutta ihania kuvia on täällä blogissasi ja banneri on tosi kiva :)sopii aikaan ja tekstiisi. Oikein mukavaa alkavaa viikkoa Turkkiin :)

sateenkaari kirjoitti...

sho(e)paholic: Onpa ihanaa kuulla sinusta.Olen kaynyt kurkkimassa blogissasi,mutta ei kuulumisia.
Kiitos,etta pidat kuvista,ja asettelusta.
Minua todella hiukksaen hairitsee liian kaupallisuuden tulo myös tahan Ramadankuukauteen.Ramadanin paatösjuhlaan kaupallisuus sopii,muttei koko kuukauteen,jolloin on tarkoitus hiljentya Ramadania viettamaan perheen ja ystavien parissa.
Toki paivan paaston jalkeen perheet menevat ystavineen viettamaan iltaa tuolle Ramadanfestivaalialueelle,keskustelemaan ja teeta juomaan.Mutta siella kuitenkin vallitsee enemman sirkustunnelma,kuin Ramadanin lasnaolo.
Tietenkin Antalya on turistikaupunki,ja myös turisteja on tassa ajateltu.Enemman mielstani pitaisi tuoda turristille myös nakyviin tavallisen ihmisen Ramadanin viettoa.Tuota sirkustunnelmaa ja markkinahumua jokainen nakee omassa maassaankin.
Jollakin toisella voi olla muu mielipide,mutta tama on minun mielipiteeni.

anna kirjoitti...

Itse koen nykyään pääsiäisen uskonnollisempana juhlana kuin joulun. Joulu on liian pinnallinen ja kaupallinen. Joulun sanoma on tyystin unohdettu. Siksi olemme perheen kanssa olleet jo useana vuonna juuri Joulun pois Suomesta, vaikka joulua vietetään melkein joka puolella maailmaa on se ollut kokemuksena huomattavasti hienompi kuin suomalainen pakko-ostaa-joulupukkijoulu.

Mutta niin kuin sanoit omia mielipiteitä ja maksunsa kullakin.

Hiljentymisen Teille ja itsellenikin suoden.

Susanne kirjoitti...

Minulla on ollut ihan väärä käsitys Ramadanista. Olen luullut että Ramadan kuukauden ajaksi kaikki hiljenee, päivällä ei syödä mitään ja yöllä salaa pikkuisen.
Kiitos sinulle kun kirjoitat elämästä siellä. Minusta on mielenkiintoista lukea postauksiasi!

sateenkaari kirjoitti...

Anna: İtse kun olen sen "vanhan ja hyvan ajan kasvatti",niin siksiköhan tuo liian kaupallisuuden tulo varsinkin naihin uskonnollisiin tapoihin untuu ikavalta.Jokainen ostaa sen miata ostaa,mutta kun nykyaan kaikkea pitaisi olla ja kaikilla.Eikaq kuitenkaan monellakaan tana paivana ole siihen kaikkeen varaa.
Hengen antimet eivat mitaan maksa,ja monet juhlapaivat menevat jopa paremmin ilman sita kovaa kiiretta ja suurta rahanmenoa.

Susanne:Paa asiassahan Ramadanin tarkoitus on hiljentya ja rauhoittaa niin itsensa,kuin elamansa.
Vahan reilu 10 vuotta sitten viela taalla Antalyassakin taman huomasi joka paikassa.Tuolloin jopa kerrottiin matkojaan suunnitteleville,etta Ramadanin aikan on erilaista,mita muulloin.Monet ravintolat lopettivat alkoholin tarjoamisen taksi ajaksi.Suuri osa liikkeista sulki ovensa jo paastoaterian alkaessa.YMS.
Nyt nain suuressa kaupungissa,mita Antalya on,ei tata hiljentymista juurikaan huomaa,vaikka se suurella osalla turkkilaista vaestöa on jokapaivaista.Paivalla paaston aikaan on kaupungilla kylla huomattavasti hiljaisempaa..Turistipaikoilla liikkeet ovat auki yömyöhaan.Vain muutama ravintola poistaa vakevien anniskelun taksi kuukaudeksi.Tama turritien takia.
Viime vuonnahan asuimme viela pienessa Fethiyen kaupungissa.Siella tama hiljentyminen oli nakyvampaa.Ei ollut tuota markkinahumua,mita taalla Antalyassa.
Maaseudulla,ja juuri naissa pikkukaupungeissa se vanha kulttuuri on hyvin esilla.
Myös uskonnollinen kulttuuri on nakyvasti alkanut muuttamaan muotoaan jossain maarin.Perusasiat tietenkin ovat ja pysyvat,eihan niita kukaan voi muuttaa,mutta nykypaivan tuulet tuovat kaikenlaista mukanaan,kuten juuri tuon liian kaupallisuuden.

sateenkaari kirjoitti...

Ystavat: huomaan,etta olen alkanut tekemaan paljon kirjoitusvirheita.Johtuneeko sitten tasta kahden kielen elamasta.Yrittakaa ottaa kuitenkin selvaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ramadanin tarkoitus on todellakin päässyt unohtumaan jos pääasiaksi nousevat ostokset, kokopäiväinen ruoanlaitto ja öinen juhlaruokien syöminen, huvituksissa käyminen ja jopa kielletyt asiat. Tehdään asioita joilla ei ole islamin kanssa mitään tekemistä. Ramadan on Pyhä kuukausi, jolloin paastotaan yksin Jumalan tähden, tulisi lukea Koraania, rukoilla enemmän, keskittyä palvontaan ja hyviin tekoihin sekä ruokkia köyhiä.

Löysin tällaisen osuvan tekstin: "Viisas henkilö tahtoo syödä elääkseen, ei elää syödäkseen. Paras ruoka on sellaista, joka on käyttöä varten, ei se, mikä on tarjolle panemista varten. Mutta ihmiset laittavat kaikenlaisia ruokia (Ramadaanin aikana) ja pitävät ruoanlaittoa taiteenlajina, jolloin kotiäidit ja palvelijat käyttävät kaiken aikansa ruoan valmistukseen, ja tämä pitää heidät poissa palvonnasta, ja ihmiset käyttävät paljon enemmän aikaa ruokailuun Ramadaanin aikana kuin muulloin. Täten tästä kuukaudesta tulee huonon ruoansulatuksen, lihavuuden ja vatsasairauksien kuukausi, jolloin ihmiset syövät kuin ahmatit ja juovat kuin janoiset kamelit, ja kun he nousevat ylös rukoillakseen Tarawih, he tekevät niin vastoin tahtoaan, ja jotkut heistä poistuvat kahden ensimmäisen rak'ah'n jälkeen."

Tässä on ajattelemisen aihetta. Ramadan kareem!

sateenkaari kirjoitti...

Anonyymi: hyva kommentti, kiitos.
Onhan niin,etta paljolti juuri ihminen on se,joka tuon kaiken tekee.Kenenkaan ei siihen ole pakko.Meillahan on taalla maan paalla vapaa valinta asioitten suhteen.
Tuosta Ramadanin syömisesta: Mina henkilökohtaisesti en ole kenenkaan nahnyt ahmivan ahmatin lailla,taikka juovan kamelin lailla.İtse en nain toimi,eika myöskaan ne ,joitten kanssa olen taman 15 vuoden aikana Ramadania viettanyt.
Mutta omat kokemukseni ovat vain pieni osa tata suurta asiaa.
Ja ihminen,joka on Muslimi myös sydammessaan,niin ei noin tee.
Paaston tarkoitus ei todellakaan ole se,etta sen paatyttya illalla,aletaan syömaan,ja syödaan koko yö.
Hyva kommentti,mutta kirjoitus on hiukkasen karrikoitua tekstia.
Herattaa kylla oivan ajatuksen.

sateenkaari kirjoitti...

Anonyymi:huvituksissa kayminen voi olla myös uskonnollista.On paljon hyvia teatteriesityksia Ja elokuvia uskontoon liittyen.Nama ovat minun mielestani ihan ok,mutta liika markkinahumu ei sita ole.
Mm. huomeniltana on tuossa meidan puistossa Mevlevi-esitys,jota haluan menna katsomaan.
Enka ainakaan mina ole koskaan kuluttanut koko paivaa ruoanlaittoon Ramadaninakaan.Jonkinverran joinain paivina enemman aikaa,mita normaalisti,koska syöjiakin on monasti enemman,mita vain oma perhe.
On sellaisia ruokia,mita tehdaan myös enemman juuri Ramadanina.Mutta aikalailla sita samaa ruokaa,mita muulloinkin.Tasta aiheesta vain puhutaan enemman Ramadanina.