tiistai 29. syyskuuta 2009

RUSİNASOPPAA JA KYLAİLYA
"Rusinasoppa",siina on vanha suomalainen jalkiruoka.Mutta se on myös turkkilainen syöminen.Vuosia sitten,kun en viela ollut niin hyvin perilla turkkilaisesta ruokakulttuurista,niin hammastyin,kun mieheni pyysi minua tekemaan juuri tata "rusinasoppaa". Mieheni aiti kuulemma keitti sita usein.Sen verran oli ohje erilainen,etta sita ei suurustettu millaan.Mina suurustan hiukan aina perunajauhoilla.Suomessahan rusinasoppa syödaan yleensa riisipuuron kanssa,mutta taalla Turkissa keitetyn riisin kanssa.
Eilen illalla valmistin riisia ja rusinasoppaa,jota sitten tana aamuna nautin aamupalaksi.Huomenna haen kaupasta kauraryynia,ja teen kaurapuuroa riisin sijaan.

Puolen paivan aikaan sain tanaan yllatyspuhelun,ja kutsun paivakahville suomalaisen ystavattareni luokse,joka on taalla aina silloin tallöin useampia viikkoja kerrallaan.Nopsasti laitoin itseni lahtökuntoon,ja kukkakaupan kautta kylille.
İltapaiva sitten kuluikin rattoisasti rupatellen.
Syksy on tullut tannekkin.Sen huomaa mm. siita,etta kukkivat kukat alkavat vaheta oleellisesti.Tuo mahtava elamanlanka kukki viela palmun runkoa kiertaen kauniisti,enka malttanut tietenkaan olla kuvaamatta.
İllalla tulee jo huomattavasti aikaisemmin myös pimeaa.Aurinko kulkee paivalla paljon alempana,joten talven ovi on raollaan.

11 kommenttia:

RouvaHoo kirjoitti...

Ihana yllätyssoitto! Kunnon kahvihetki ystävän seurassa on kultaa kalliimpi.
Suurustetta minäkin rusinasoppaan laittaisin. Harvinaista herkkua vaikka kaikki tykätäänkin.
Kun mieheni sai ensimmäistä kertaa paikallisissa Suomen itsenäisyysjuhlissa hernekeittoa, hän kertoi että se oli ihan kuin hänen äitinsä laittamaa... olin, että juu juu. Mutta Marokossa onkin ihan vastaavanlainen rokka, potkaa ei toki laiteta ja sinapin tilalle lorautetaan oliivi tai argan öljyä.
Tiistai-illan hämärästä
Heljä

Marika kirjoitti...

Rusinasoppa on hyvää! Kun kunnolla liottaa rusinat ja sitten kiehauttaa suurusteen kera ;) njaam!!
Tavallinen riisikin on varmasti makoisaa seurana.

Yaelian kirjoitti...

Kivaa kun tuli tuttava sinne vierailulle ja vieläpä ihan yllätyksenä!Rusinasoppaa en ole varmaan vuosiin syönyt...

Sateenkaari kirjoitti...

RouvaHoo,Marika ja Yaelian:Tuota rusinasoppaa ei minunkaan tule kovin usein tehtya,mutta joskus jopa tekee mieli naita vanhan ajan herkkuja.
Ystavan kanssa rupattelu kahvin kera todellakin on terapiaa monin tavoin.Ja meille ulkosuomalaisille suomenkielella puhuminen hengenheimolaisen parissa piristaa pitkaksi aikaa.
Helja,tuo kertomasi Marokkolainen versio hernekeitosta kuulostaa hyvalta.

Heli kirjoitti...

Oih, en tiennytkaan etta rusinasoppa tunnetaan myos Turkissa. Ainakaan mieheni ei ole sita syonyt. Naytti kylla hyvalta :) Ja teki mieli kylla nyt kaurapuuroa... :P Se on kauppareissu edessa minullakin.

Ihanaa kun on tuollaisia ystavia piristamassa paivaa :) Ystavat ovat ehdottomasti kultaa kalliiimpia kuten RouvaHoo jo mainitsikin.

Karoliina kirjoitti...

Enpa ole rusinakeiton olemassaoloa muistanutkaan! Taytyykin joku paiva testata, josko poitsu suostuisi syömaan :) Vaikka sitten juuri kaurapuuron kera, se kun on hanen mieliaamiaisensa.

Mukavaa syksynalkua sinne etelaan!

(Aina kun ajattelen Antalyaa, mieleeni tulvii Hanımelin tuoksu!!)

ii kirjoitti...

Mun mies kans viime jouluna pokkana sanoi, että anoppinsa tekemä riisipuuro ja sekahedelmäsoppa oli kuin äitinsä laittamaa. En ole itse kyllä Turkissa koskaan rusinasoppaa syönyt.

Sateenkaari kirjoitti...

Heli:Kylla ainakin minun mieheni aiti sia oli tehnyt.Mutta sehan saattaa olla vain jollakin alueella taalla tunnettu,ja toisella ei.Mina en sita kylla ole kenenkaan kotona syönyt.

Karoliina:Valilla muistuu mieleen noita ihan perusruokia,ja herkkujahan ne ovatkin.Viime talvena löysin kuivattuja luumuja,ja tein luumukiisselia.Luumut olivat vain kivellisisa,joten oli kova sylkeminen kiisselia syödssa.
Hanımelin tuoksu onkin aivan ihana.Eikö siella pohjoisessa sita kasva.
Kiitos sinne myös raikkaita syksyn hetkia.

İİ:Vaikka miehelleni oli tuttu juttu tuo rusinasoppa,niin missaan sita en ole taalla syönyt muuta kuin omaa tekemaa kotona.

Sirokko kirjoitti...

Jee rusinasoppaa! Minä toin Suomesta perunajauhoja kun täältä ei saa ja aion ruveta litkimään luumukiisseliä, välillä voisi tehdä rusinaistakin. Ei niitä kukaan muu täällä syö. Jännä että sielläkin tunnetaan rusinasoppa.

mimmuli kirjoitti...

Hassua että sielläkin on tuo rusinasoppa ja riisi=) pop. Kohta on taas sesonki aika syödä noita herkkuja. Ihanasti siellä kukkii vielä elämänlanka. Mukavaa viikonloppua sinne Turkkiin=)

Sateenkaari kirjoitti...

Sirokko:Jannaa todellakin,etta noinkin tavallinn ruoka löytyy myös taalta.On niita kylla muitakin,mutta aika vahan kuitenkin.Meilta saa taalta perunajauhoja,joilla voi suurustaa.Ja lisakis on monia muita suurustamiseen tarkoitettuja tarkkelysjauhoja.

Mimmuli:Riisi se vasta "pop" taalla onkin.
Kiitos samoin sinulle ihanaa viikonloppua.