tiistai 22. syyskuuta 2009

RAMAZAN BAYRAM (RAMADAN JUHLA) 1 paivaRamazankuukauden paatösjuhla alkoi taalla meilla aurinkoisessa ja lampimassa saassa.Aamupaivalla kaupunkikierroksemme ensimmainen kohde on aina mieheni aidin haudalla kaynti.İsa on haudattu Fethiyeen,aiti tanne Antalyaan.Hautausmaalla kaynti on aina harras tapahtuma uskonnosta riippumatta..On se sitten taalla Turkissa taikka Suomessa. Hautausmaan ulkopuolelta ostetaan kukat haudalle vietavaksi.Haudan aarella vietetaan hijainen hetki rukoillen.
Hautausmaalta suuntasimme tervehtimaan,ja toivottamaan siunattua juhlanaikaa lahes 90 vuotiaalle mieheni entisen vaimon aidille.Han on aivan ihana ihminen.Ollut sita myös minulle aina.Kunnioitan hanta suuresti.Muistan,miten vuosia sitten eraana Ramazankuukauden paivana menin hanen kanssaan moskeijan rukoushetkeen.Nimenomaan hanen pyynnöstaan.
İslamilaiseen tapaan taalla kuuluu,etta tallaisina juhlapaivina nuoremmat kayvat vanhempien ihmisten luona suutelemassa heidan kattaan.
Mieheni oma suku on lahes kaikki Fethiyessa,joten taalla Antalyassa meilla ei kayntipaikkoja paljoa olekkaan naissa merkeissa.Fethiyessa asuessamme riitti vilsketta.Tervehdyskaynnin jalkeen paatimme kavella ja katsella ymparillemme kauniita maisemia.Askettain leikkauksessa ollut tytar oli mukanamme,ja ensimmaista kertaa nyt pitemmalla kavelylenkilla.
Turkin lippu liehui korkeassa lipputangossa matkamme varrella.
Korkealta naköalapaikalta ihastelimme sinista merta(joka ei nay kaikissa kuvissani sinisena,koska kannykkani kamera ei ole mita parhain)İhastelimme alhaalla merella lipuvia pikkualuksia.


İstuimme puiston penkilla kauniita kukkaistutuksia ihaillenTaloja,ja ohikiitavia autoja katsellen.Kaupunki oli rauhallinen,ja suhteellisen hiljainen normaaliin viikonloppuun nahden.Kavelymatkamme oli aika pitka,mutta astelimmekin verkkaiseen tahtiin valilla istuskellen.Tytar jaksoi kavella hyvin,joten tervehtyminen on hyvalla alulla.Ja liikunta edistaa paranemista,kun tikkeja on vatsassa monessa kerroksessa.
Seuraavassa postauksessa lisaa kuvia eiliselta paivalta.

9 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Mukavalta kuulostaa Ramazan juhlapäivänne. Kiva että miehesi tytär jo jaksaa olla jalkeilla,ja tuo,että miehesi entisen vaimon äiti on ottanut sinut niin hienosti vastaan,on tosi upeaa!

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian:Kiitos,ystava kauniista sanoistasi.
Tytar toipuu nailla nakymin hyvin.Toivottavasti oman itsensa hoito jatkuu senkin jalkeen,kun meilta lahtee Fethiyeen.
Mieheni entisen vaimon aiti on aivan ihana ihminen ihan aidosti.Muutama vuosi sitten halvaantui,ja liikuntakykya ei paljoa ole,mutta jarki toimii edelleen hyvin.
Mieheni entinen vaimo asuu myös samassa huushollissa aitinsa kanssa,eika siella kaydessamme ole koskaan mitaan ongelmaa.Tama on ollut lapsille erittain hyva asia,koska nain olemme voineet yhteistyössa hoidella lasten asioita.En ole koskaan kuullut,etta lasten aitikaan olisi minusta pahaa sanaa sanonut.Ehkapa tata edesauttaa se,etta aiti on jonkun verran psyykkisesti sairas.Olen ollut hanelle myös valilla tukihenkilöna joissain asioissa.
Olen myös lapsille aina sanonut,etta heilla on biologinen aiti,jota pitaa arvostaa,ja kunnioittaa.
Kevaalla kerroin siita miehesta,jota puukotettiin.Han on mieheni lasten aidin siskonpoika.Eli siis sukua lasten aidin puolelta.Olemme tiiviisti tamankin perheen kanssa tekemisissa.
Monasti nama asiat ovat asenteista kiinni.

Sateenkaari kirjoitti...

Huomasin muuten,etta taalla bloggarissa on tapahtunut muutoksia.Uuden tekstin kirjoitussysteemi on muutettu.Valokuvien laittaminen on helpottunut.
Mutta onkohan edelleen jotain tekeilla,koska en paase moneen blogiin ollenkaan.Nakyvat kylla,mutta eivat aukea.
Onko muilla samaa ongelmaa?

-S- kirjoitti...

Heissan! Mulla on kommenttikenttien aukeaminen hidastunut TODELLA paljon...ja oma kommenttiboxini omassa blogissani on muuttunut. Muita eroja en ole vielà huomannut.
Ihania kuvia olit ottanut, vaikka vain kànnykàllà...parempi sekin kuin ei mitààn :D Nytkà Ramadan vasta loppui....luulin ettà paljon kauemmin aikaa sitten, eh....kuukausi oli aika pitkà

mizyéna kirjoitti...

Mä en ole huomannut mitään eroa bloggerissa?

Jäin miettimään tuota käsille suutelutapaa, että onko se islamilainen tapa vai vain turkkilainen tapa koska en tiedä sitä tehtävän muissa muslimimaissa?

Haudoilla käydään näköjään täälläkin myös iidinä vaikka siitä ei pitäisi tehdä sellaista tapaa juuri sille päivälle. Kukkiakin (ehkäpä joku kynttilöitäkin?) istuttavat vaikka muslimeita on kielletty seuraamasta tätä toisinnuskovien tapaa. Kulttuurit muuttavat uskontoa vuosien saatossa.

Sirokko kirjoitti...

Tuo teidän rannikkonne on aivan ihanan näköinen!
Kiinnitin huomiota siistiin hautausmaahan. Siellä siis viedään kukkiakin haudoille, täällä ei koskaan ja hautuumaat ovatkin aika ankeita paikkoja. Mizy tuolla jo kertoi syynkin.

Sateenkaari kirjoitti...

-S-:Onpa jannaa,etta minulla on muuttunut systeemit taalla.Enka ole asetuksiin koskenut ollenkaan.Koko uuden tekstin kirjoituspaikan ulkonakökin on erilainen.Ja todellakin takkuillut tosi paljon.
Nyt vasta loppui paaston aika.Kestaa kuukauden.
Kiitos,etta pidat kuvistani.

Mizyena:Ai,ei sinullakaan ole mikaan muuttunut.
Minun mielestani tuo kadellesuutelu on turkkilaiseen kulttuuriin kuuluva tapa.Kun seuraa telkkarista eri maitten Muslimien kayttaytymista,niin huomaa suuria eroavaisuuksia,jotka johtuvat kulttuurista.
Onko Tunisiassa tapana poskisuudelmat.Taalla ne ovat yleisia mies,mies ja nainen-nainen yhdistelmassa.Rajoituksia tulee sitten vastakkaisen sukupuolen ollessa kyseessa.
Taalla pidetaan kaikkein parhaimpana haudallakayntipaivana paivaa ennen juhlan alkamista.
Kukkia viedaan ahudoille,mutta kynttilöita ei juurikaan nae taalla.Kukat ovat yleensa leikkokukkia(neilikka yleisin) ja astetaan haudan paalle "pitkalleen",eika maljakkoon.Maljakossa nakee vain vahan kukkia.Nyt on alkanut yleistya kukkien istuttaminen.Ennen haudat olivat aikalailla luonnonvaraisina.
Nain on,etta kaikki muuttuu ajan kanssa.Joittenkin asioitten ei soisi muuttuvan,mutta minkas teet.

Sirokko:Kiitos.Taalta Antalyasta sinne Ebrufinin rannoille ovat rantamaisemat aivan upeita.İtse en ole kaynyt pohjoisempana,mutta tiedan,etta sieltakin löytyy erittain kauniita paikkoja.
Monet İslamilaiset maat ovat pystyneet sailyttamaan akalailla taydellisesti İslamilaiseen kulttuuriin kuuluvia asioita.
Taalla nakee hyvia ja ei hyvia uudistuksen askeleita.Naissa turistipaikoissa on muuttunut paljonkin.Mutta Turkkiş on niin suuri maa,etta löytyy myös sita vanhaa ja arvokasta.

Sateenkaari kirjoitti...

Minulla on lukijat edelleen kateissa.Nakyvatkö lukijani teidan koneillanne,ystavat?

Pirjo kirjoitti...

Minulle tuo Ramadan juhla on tullut tutuksi vasta täällä Saksassa,jossa on paljon turkkilaisia,muutamat työkaveritkin kakkua tarjosivat kyseisinä juhlapäivinä,ja turkkilainen lähikauppiaamme harmitteli kun emme päässeet kahville kauppaansa sinä päivänä