tiistai 15. syyskuuta 2009

KADİR GECECİKadir geceniz mübarek olsun!

Kadir yösi siunattu olkoon!

Ensi yöna on Ramadankuukauden vietossa erittain tarkea ja merkittava yö. Tama on enkeleitten,rukousten ja anteeksiannon yö.
Moskeijat tayttyvat rukoilijoista.Monet moskeijat ovat avoinna koko yön.
Monet kayvat rukoilemassa useammassa moskeijassa illan ja yön aikana.
Taalla Antalyassa suuremmat moskeijat tarjoavat rukoilijoille pienia öljyssa paistetuja leipia ja fetajuustoa.
Moskeijat ovat yleensa niin taynna vakea,etta kaikki eivat mahdu sisalle,vaan rukoilevat moskeijan puutarhassa.
Olen ollut joka vuosi mukana moskeijassa,mutta nyt en tieda,lahdenkö,koska tytar paasi tanaan sairaalasta.Mutta katsotaan.Rukoilla voi myös kotona.

Teille,ystavat,jotka ette tata yöta vieta,niin rauhallista tiistai-iltaa.

12 kommenttia:

ebrufin kirjoitti...

Kadir geceniz mübarek olsun!

Meilla syöty ja juotu- herra lepaa ja lahtee kohta moskeijaan:) Muita meilta ei mukaan lahde.

mizyéna kirjoitti...

Ainiin, te olette päivän edellä meitä paastossa. Meillä on ensi yö vasta 26. yö. Mielenkiintoista.

Voiman yöhän tosin on joku viimeisestä kymmenestä yöstä eli ei välttämättä 27. yö vaikka sitä eniten veikataan.

Kauhean nopeasti, liian nopeasti, paastokuukausi on mennyt.

Anonyymi kirjoitti...

Rauhaisaa kadir gecesia teillekin!

Anonyymi kirjoitti...

Luin edellisen kirjoituksesi. Arvaa kuinka säikähdin, että kuka. Onneksi kaikki on jo parhain päin. Minäkin uskon, että juuri sinä oletkin hyvä huolehtimaan hänestä.Ihana tapa tuo sukulaisista ja läheisistä vastuun ottaminen. Voimia ja jaksamista teille KAIKILLE sinne.terv. Jennyjuulia

Sateenkaari kirjoitti...

Ebrufin: Minakin paatin jaada kotiin,koska tanaan paasi tytar pois sairaalasta,enka halua jattaa hanta yksin.Katson Kadir-ohjelmaa telkkarista.

Mizyena:Tosi mielenkiintoista todella tuo paivan ero.Löytaisipa jonkun erittain viisaan ja oppineen,jonka kanssa keskustelisi asiasta.
Meilla meni mies moskeijaan,ja mina jain kotiin tyttaren sairaalastapoispaasyn takia.Se voiman tunne ei ole kiinni paikasta.Se tulee sydammesta,mutta vahvistuu,jos rukoilemassa on samaan aikaan paljon kansaa.
Todella nopeasti on kuukausi mennyt.Meilla alkaa juhlakin paivaa ennen teita.Sunnuntaina on ensimmainen juhlapaiva.
Olen siivonnut pari paivaa ahkerasti,ja huomenna jatkuu.

Karoliina:Rauhallista on taalla.Mies moskeijassa,ja me tyttaren kanssa kotona katselemme uskonnollista ohjelmaa televisiosta.

Jennyjuulia:Voi etta,olisit laittanut postia.Kiitos sinulle kauniista sanoistasi,ja kannustuksestasi.Tuntuu aivan ihanalta,etta minuun ulkomaalaisena luotetaan taysin tallaisissa asioissa.Olen aina ollut tiiviissa yhteistyössa sukulaisten kanssa,ja ottanut heidan mielipiteensa huomioon.Tallaisissa asioissa ei nae kulttuurieroja olevankaan.Ja olenhan oikeastaan turkkilainen ehkapa enemman,mita suomalainen.
Tama pelkaamasi "kuka" voi erittain hyvin.Nahtiin viimeksi sunnuntaina.
Terveiset toimitetaan kaikille,kiitos.

mizyéna kirjoitti...

Siis oikeastiko siellä on jo päätetty, että Ramadan kuu siellä on tänä vuonna 30 päivää eli paastoatte vielä lauantaina?? Kuukausi on aina 29 tai 30 päivää ja sen keston tietää vasta edellisenä iltana kuusta katsomalla. Juhlapäivääkään siis ei voisi etukäteen tietää. Ennustaa toki voi mutta ei se varmaa ole.

Meillä (ja muissakin maissa) paasto päättyy lauantaina tai sunnuntaina eli juhlapäivä on sunnuntai tai maanantai. Asia selviää lauantai iltana. Jos uusikuu näkyy silloin, päättyy paasto. Jos kuu ei näy, paastotaan vielä 30. päivä.

Saatamme siis juhliakin samana päivänä!! :))

Sateenkaari kirjoitti...

Mizyena: Kylla nain on.Minulla on edessani Ramadankalenteri,missa tama ilmoitetaan.Taalla antalyassa on juhlarukous 20 syyskuuta klo 07.22.
Katsoin asiaa myös netista turkkilaisilta sivuilta,ja sama siella.
Kuun kiertohan on tarkalleen 29,5 paivaa.
Mutta tata laskutapaa,milla taalla Ramadankuukautta lasketaan,niin en tunne.
Olen kuullut paljon tuosta teidan tavastanne.Meilla oli Suomessa Tunisialaisia ystavia,jotka tasta kertoivat.Ja muutamat Arabit myös.Ja taallakin asuu Arabeja,mutta heidan tavoistaan taalla en tieda.
Montako juhlapaivaa teilla on.Taalla on kolme.

Sateenkaari kirjoitti...

Mizyena: ja olen kuullut sellaisenkin version tuosta laskennasta,etta jotkut maat Kayttavat kuunkierron laskennassa juuri tuota vanhan ajan tapaa(silmamaarainen arviointi).Jotkut maat mittaavat sen nykytekniikalla.Mutta en tieda,pitaakö tama paikkaansa.

Marge kirjoitti...

Huh, kun luin tuota edellistä postausta! Onneksi kaikki kääntyy nyt hyväksi ja hän saa tervehtyä sinun hellässä huolenpidossasi:)
Tuo on kyllä ihanaa, että suku auttaa tarvittaessa:)

Oikein hyvää loppuviikkoa!:)

Sateenkaari kirjoitti...

Lammin kiitos Marge kauniista sanoistasi.Ei ollutkaan tytölla ihan pikkujuttu.Postaan siita tuonnempana,kun kerkian.
Viikon jatkoja sinne myös

mizyéna kirjoitti...

Se ei ole vain meidän tapa vaan Islamilainen tapa. Niin kuuluu tehdä, katsoa kuusta. Islamilainen kuukausi on 29 päivää mutta jos uusikuu ei sinä iltana näy, on kuukausi 30 päivää.

Kyllä meilläkin on kalentereihin etukäteen merkattu Ramadan ja juhlatkin ja niiden arvioitu alkamisaika oli kuten teilläkin. Mutta koska kuu ei näkynyt (ei silmin eikä tekniikalla) siirtyi aloitus viis kaleneteriin merkatun päivän. Ja sama taas päättymispäivän kohdalla. Näin menetellään kaikissa maissa missä muslimeita asuu. Kuulen ensimmäistä kertaa, että joku maa päättää päivän jo etukäteen. Se ei ole islamin mukaista.

-S- kirjoitti...

Todella mielenkiintoista lukea nàistà eri uskonnonjuhlista, kuten tàstà erikoisesta yòstà. Tààllà katolilaisessa maassa on noita pyhimyksià joita juhlitaan aika usein..tietenkin vapaapàivàllà. Nytkin tulevana perjantaina on San Roccon juhla. Ettà ei tàmà katolilaisuus ja luterilaisuus niin kovin làhellà toisiaan olekaan, vaikka kristittyjà molemmat ovatkin.