maanantai 6. heinäkuuta 2009

KENELLE İSTUMAPAİKKA?Olen aikaisemmin maininnut,etta aivan talomme edesta kulke raitiotievaunu.Kaksi kertaa tunnissa kumpaankin suuntaan.Tama reitti ei ole kovin pitka,mutta maarattyyn kaupunginosaan paasee oikein mukavasti,ja nopeasti. Antalyaanhan on tulossa uusi metro-raitiotievaunu,jonka reitti on pitempi,ja se kulkee eri suuntaan,kuin tama vanha.Matkustan mielellani raitsikalla,koska yleensa se ei ole koskaan tupaten taynna,niinkuin dolmukset ja bussit.
Matkustan talla kulkuvalineella mielellani siitakin huolimatta,etta penkit eivat ole mitaan "leposohvia".Ja taten istumisen miellyttavyys kipealla selalla on hiukkasen epamukava.Penkit ovat vanhanajan puupenkit Kovasti jo kuluneetkin.
Mutta mukavuutta lisaa valjyys,ja yleensa aina paasee istumaan.
Anna istuinpaikka vanhemmallesi ,taikka sita muuten tarvitsevalle,on kaytöksen hyva saantö.
Tasta saannösta alkavat Turkinkin nuoriso jo lipsua.Ja varsinkin naispuoliset.Miehet (nuoret seka vanhemmat) antavat paikan aina hyvin kohteliaasti,mutta nuorissa naisissa on tapahtunut tassa asiassa muutos huonompaan.İstutaan,niinkuin ei huomattaisikaan vanhemman ihmisen lasnaoloa.Olen ottanut tavaksi tallaisessa tilanteessa sen,etta pyydan kohteliaasti nuorta naista nousemaan ylös,jotta saan istua.Ja huomautan kylla myös,etta "sina olet nuori,ja mina vanhempi". Ymmarran talvella,etta koululaiset ja opiskelijat ovat vasyneita pitkan koulupaivan paatyttya,ja silloin katsonkin lapi sormien.Ja talvella jaksan itsekkin seista,mutta en kesan kuumuudessa.
Tanaan viimeksi sattui tama tilanne kohdalleni,kun olin postissa. Osa postista oli remontissa,ja alakerrassa kova ruuhka.Otin vuoronumeron,mika ilmoitti 58 asiakasta olevan minun edellani.İstumapaikkoja ei postissa ole paljoa.Katselin ymparilleni,ja siirryin seisomaan paikkaan,missa istui nuori nainen.Tarkoituksella katselin suoraan hanta.Monet muut asiakkaat taman huomasivat,mutta kyseinen nuori nainen ei,tai sitten ei ollut huomaavinaan. En kauaa odotellut,kun pyysin itselleni istumapaikkaa.Nuori nainen jai odottelemaan vuoroaan hyvin vasyneen ja kyllastyneen naköisena tiskiin nojaten.
İhanaa alkanutta viikkoa!

6 kommenttia:

ziriliini kirjoitti...

Tuo on totta, että nykyään ei vanhemmille anneta istumapaikkaa. Itse uomasin tämän ikävän piirteen erityisesti Turussa asuessani. minulle kun on aina toitotettu, että vnhemmalle henkilölle tai huonosti liikkuvalle on annettava istumapaikka.

Jos bussissa on ollut tilaa, niin toki silloin omat lapset ovat saaneet istua, mutta jos on vähänkään täydempää, niin patistan tytöt seisomaan. koulupäivä tai ei takana... seisominen ei pahaa tee.

Välillä tästä on käyty keskustelua kotonakin. Ja tytöt ovat kertoneet, että kaverit pitävät tapaa outona. Itse jos Suomessa menee nuorisolle ehdottamaan paikan vaihtoa, niin haistattelua saa osakseen.

Mutta ihanaa, että Turkissa vielä miehet ainakin osaavat tämän kohteliaan säännön. Lisäksi tänne muuttaessani olin ilahtunut, kun Pieni ja pippurinen sai eskarissa bussilla matkustamista käsittelevän pienen värityskirjan, jossa oli vinkkejä mukavaan matkustamiseen ja juuri mainittuna, että on kohteliasta antaa istumapaikka sitä enemmän tarttevalle. Kuten vanhemmalle ihmiselle tai muuten hankalasti liikkuvalle.

sateenkaari kirjoitti...

Ziriliini: Taalla eivat onneksi haistattele.Ja todellakin olen pistanyt oikein merkille,etta nuorilla naisilla ovat kaytöstavat tassa asiassa muuttumassa huonompaan suuntaan.Turkkilaiset miespuoliset(nuoret ja vanhat) edelleen antavat paikan heti huomattuaan.Ja muutenkin miehilta löytyy kohteliaisuutta joka lahtöön.
Sina varmaan oletkin opettanut omat lapsesi kaikenlaisiin hyviin tapoihin.

ekku kirjoitti...

Kiva että miehet edes tuota sääntöä noudattavat.Mää veikkaan et täällä Suomessa harva ees uskaltaa mennä nuorelle miehelle sanomaan,jos istuu vanhempien ihmisten paikassa.Jos ei heti saa selkään niin ainakin heti kun jää bussista pois.Näin veikkaan..

sateenkaari kirjoitti...

Ekku: en minakaan menis Suomesa pyytamaan istumapaikkaa,mutta taalla uskallan sen tehda ihan hyvin.Enka ole ollut ainot huomauttaja asiasta.Kylla nakyvat sen turkkilaisetkin osaavan.

ii kirjoitti...

Suomessa kyllä usein on mummojakin, jotka pitävät laukkujaan viereisellä istuimella. Uskallapas istua edes penkinkulmalle, niin mummo tiuskaisee että älä viitsi siinä istua, mun laukkuni on siinä! Ihan tosi, tapahtunut allekirjoittaneelle ja jäin niin hämmennyksiin etten osannut edes suuttua vaan siirryin kiltisti johonkin muualle! Myöhemminkin olen nähnyt vastaavia tapauksia vierestä. Täällä sitä osataan vauvasta vaariin! :D

sateenkaari kirjoitti...

İİ: Olen kohdannut taman "mummo" ongelman kylla suomessa,mutta en niinkaan linja-autossa,vaan kauppojen kassoilla.Elakelaisilla tuntuu olevan ikuinen kiire.Jonossa ei malteta odottaa,vaan juuri silla "elakelaisen" oikeudella mannaan muitten odottavien ohitse.Eivat tietenkaan laheskaan kaikki elakelaiset tata taktiikkaa kayta,mutta aika yleista tuntuu olevan.