lauantai 30. toukokuuta 2009

TALLA VİİKOLLA!


Viime viikollahan mieheni kavi tiistaina kardiologin vastaanotolla. Tuloksena oli,etta keskiviikkoaamuna klo 9 sairaalaan pallolaajennusta varten.
Mina laksin mukaan,kun taalla Turkissa taytyy olla tallaisissa tapauksissa hoitaja myös omasta takaa mukana.
Menimme sairaalaan siis kolo 9. Klo 10 mieheni oli valmistettu toimenpidetta varten(puoliksi).Viety osaston huoneeseen.Laitettu tippaneula paikalleen kateen. Ja sitten alkoi odotus.Vaikka mieheni pelkasi kovasti,niin han pystyy silti olemaan tosi rauhallinen.Onneksi huoneessa oli televisio,jota katselin siina odotellessa.

Klo12.30 tultiin hakemaan kerrosta alemmaksi.Tassa vaiheessa tarvittiin sitten minua.Samaan aikaan vietiin kaksi muuta.Tuotiin pyöratuoli,jolla kuljetettiin. Yksi sairaalan miesavustajista laksi mukaan nayttamaan tieta,ja availemaan ovia,kun me omaiset työntelimme pyöratuolia.


Meidat ohjattiin tuon ylakuvassa nakyvan oven taakse,missa pallolaajennukset tehdaan.
Siella oli toimenpidetta odottaville sangyt.Nyt tehtiin loput valmistelut.Puettiin paalle vihrea leikkausali"mekko". Tekarit pussiin,ja odottamaan.Nyt tuli sitten minulle hommaa.Meille ei oltu sanottu,etta pitaa tuoda kaksi tyhjaa cd:ta mukana.Jouduin lahtemaan niita ostamaan.Mutta ei kaukaa.Sairaalan vastapaata on pikkumarket,jossa naita on myynnissa.Kaikki pallolaajennukset tallennetaan cd:lle.Yksi jaa sairaalaan,ja yksi potilaalle.
Tehtavan suoritettuani,minut ohjattiin tuon ylakuvan oven ulkopuolelle odotushuoneeseen odottamaan .Kuten ovestakin nakyy,niin paikassa on varoitus radioaktiivisista sateista.Toimenpiteet tehdaan kylla suljettujen ovien takana,mutta varovaisuus on mielestani hyva asia.
Nyt ei ollut telkkaria,kun odottelin. .Kurkin valilla tuon lasioven lapi,etta milloin ilmestyy mieheni kengat suojapusseineen toimenpideoven taakse.Sattumalta satuin juuri nakemaan,kun mieheni vietiin sisalle.Kello oli tuolloin 15.30.
Pallolaajennus kesti puoli tuntia.




Tasta jo arvelin,etta oli ollut suhteellisen helppo. Ja niin olikin.Tuo kaaviokuva nayttaa tilanteen.
Taysin tukossa ei ollut,kuin tuo yksi erittain ohut suoni. Ja sita ei myöskaan voitu ohuuden takia avata.Viisi muuta saatiin helposti hoidettua.Naista mitkaan eivat olleet kokonaan tukossa. Yksi puolet,ja muut vahemman. Tukokset olivat myös pehmeita.Onneksi.
Klo 16 toimenpide oli valmis,ja paastiin takaisin osastolle. Toimenpiteessahan viedaan reisivaltimosta hyvin ohut katetri verisuoniin,jonka avulla laajennus tehdaan.Reisivaltimo oli painesiteessa tassa vaiheessa. Osastolla valtimon paalle laitettiin 10 kilon hiekkapussi.Tata pidettiin 6 tuntia sangyssa selinmakuulla.Kuuden tunnin kuluttua sai kayda vessassa,mutta muuten ei viela saanut kavella.Taalla hoitaja tuo laakkeet,laittaa tipat,antaa tarvittavat pistokset,mutta työta jaa omaisillekkin.Kun on kyse vuodepotilaasta,niin kaikennaköinen potilaan avustaminen kuuluu omaisille.Niimpa minakin siina sitten auttelin.Ruokailussa.Ja hiekkapussin poisoton jalkeen vaihdoin sankyyn puhtaat lakanat,koska hiukkasen oli verta tipahdellut.Vein pyykkipussiin likaiset,ja hain puhtaat tilalle.Klo 23.10 laksin yöksi kotiin. Samassa huoneessa oli vanhempi mies,ja hanen vaimonsa avustajana.He olivat pitemmasta matkasta,joten vaimo yöpyi sairaalassa. Ja vaikka olisi Antalyan kaupungista,niin yöpya voi.
Torstaiaamuna sai kavella normaalisti.Ja mieheni paasi tallöin kotiin.Sen verran toimenpide vasytti,etta mieheni nukkui melkein koko torstain ja viela yön paalle.Perjantaiaamuna oli taysin virkea lahtemaan töihin.
yhteenvetona toimenpiteelle sanoisin,etta te,jotka olette tallaiseen menossa,niin pelata ei kannata.Valtimokohta kuoletetaan,ja itse toimenpide on kivuton.Kuoletuspiikki sattuu sen verran,kuin yleensakkin.
Vaikka taalla Antalyassa on reilu miljoona asukasta(ja naihin toimenpiteisiin tulee tanne myös muualta),niin nain nopeasti paasee hoitoon(heti).Keskiviikkona kolme laakaria teki tata koko pitkan paivan.Joka paivalle on laitettu jollekkin laakarille työvuorolistaan myös tama tehtava.Lista nakyvilla myös potilaille. Aina naita ei tehda koko paivaa,vaan tarvittaessa. Silla akillisisa tapauksia tulee myös.
YLEİSTA TİETOA:SAİRAALAN RUOKA: En tieda,onko tama kaytantö muualla Turkissa,mutta Antalyan valtion sairaalassa ja vakuutussairaalassa taalla ainakin. Naissa sairaaloissa ruoka on taysin suolatonta.Ruokakarryssa on suola-astia,mista pyydettaessa laitetaan hiukkasen suolaa.Jos sinulla on oma suolapurkki ja sen hoitaja nakee,niin nappaa pois. Ruoka on hyvaa sairaalaruokaa.Kevytta ja terveellista. Keitettya ja uunissa tehtya. Turkkilainen keitto on joka aterialla,ja sen lisaksi sitten paaruoka.Kalaa,kanaa ja kasviksia.Punasta lihaa on hyvin vahan.
Tama nyt pallolaajennuksesta ja kaikille mukavaa lauantai-iltaa!

11 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hyvä että miehesi nyt voi paremmin! Kivutonta toipumista ja oikein hyvää viikonloppua!

Sky Mikaela kirjoitti...

Meillä apelle juur ja tehtiin laajennus. Tuossa reilu kymmenen vuotta sitten vedettiin leikkauksessa koko rinta auki, otettiin toisesta jalasta ilmeisesti suonta kun oli koko jalkakin viilletty auki ja sairasloma oli pitkä.

Nyt oli kotona pian ja saman tien "lenkille".

Kiva kuulla että kaikki meni hyvin. On se kuitenkin aina sellainen huolen paikka.

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian: kiitos.Toipuminen on ollut nopeaa,ja jo nyt on nakyvissa toimenpiteen hyöty.

Natjale: Apellesi on varmaan silloin kymmenen vuotta sitten tehty ohitusleikkaus.Se on avodysanleikkaus,jossa siirretaan suonta juuri useimmiten jalasta.
Kiitos sinulle,nyt on ainakin talta eraa helpottanut.

Ritva kirjoitti...

Ihanaa kun miehesi voi hyvin ja nyt voitte nauttia kesästä siellä!
Mielenkiintoinen postaus. En tiedä miten tuo leikkaus Suomessa tehdään ja miten paljon siihen aikaa menee, mutta ainakin siellä Turkissa kuulosti luotettavalta ja hyvin järjestetyltä nuo asiat.

Susadim kirjoitti...

Onneksi kaikki meni hyvin ja hyvä kun leikkaus tuli niin pian -ette kerenneet hermoilla turhaan. Hyviä vointeja!

ebrufin kirjoitti...

Ihana homma:) Kavin jo eilen lukemassa taman "raporttisi", mutta en kertakaikkisesti reisun paalle jaksanut kommentoida missaan mitaan.

Geçmis olsun!

Unknown kirjoitti...

Ihanaa kuulla etta kaikki meni hyvin ja miehesi on jo toipunut! :) Çok büyük gecmiş olsun! Pikaista paranemista!!

On myos mielenkiintoista lukea miten siella sairaaloissa toimitaan! Me ei viela olla minkaan isomman takia jouduttu valtionsairaalaan, joten oli tosi kiva kuulla niiden toiminnasta :)
Laheisen mukanaolo on mielestani tosi hyva juttu, potilaan olo on turvallisempi kun yksin kohdata kaikki toimenpiteet. Toimenpiteiden jalkeen myos se laheisen apu on korvaamatonta, itse sen tiedan jo omista kokemuksistani. Kunpa Suomessakin joskus tallaiseen mentaisiin...

Hyvaa sunnuntaita! :)

Sateenkaari kirjoitti...

Susanne:Kiitos! Olen netista tutkinut Suomen juttuja tasta samasta operaatiosta,niin samalla lailla tehdaan,ja varmaan aivan yhta hyvin,mutta mika on huonoa Suomessa,niin moni joutuu odottamaan toimenpidetta.Luulisin,etta infarktin kohdalla toimitaan Suomessakin nopeasti.Mutta ainakin olen lukenut,etta ohitusleikkauksiinkin monet jotuvat odottamaan liian kauan.

Susadim:Kiitos!kylla kerkes mies tuossakin ajassa pelata kovasti.kun mentiin sairaalaan,niin oli aivan kuin ei olis ollut mukana ollenkaan.Mutta kummasti rauhoitti itsensa sitten viime tunneilla.

Ebrufin:Kiitos sinullekkin.Tiesinhan toki,etta olit reissussa.Ja eihan nailla kommenteilla ole mitaan aikataulua.Minulla on ainakin valilla ajasta pulaa kommentoiseen.kun viela yritan kommentoida tasapuolisesti.ja valilla jaa kylla kommentoimatta,vaikka kaykin lukemassa.samassa veneessa istumme taalla kaikki.
Öptüm.

Kiitos heli: Kuten tiedat,niin aika suuri kirjo on taalla naitten valtion sairaaloitten valilla.Vaihtelee eri paikkakunnilla.Me ollaan nyt onnellisessa asemassa siina,etta Antalyassa on todella patevat laakarit,ja asiat muutenkin kutakuinkin kohdallaan.Mutta puutteitakin on.Kuten se mieheni olo silloin tehohoidossa.Tuo pallolaajennus olisi pitanyt tehda silloin.Mutta osaston laakari(kardiologi)ei tata tehnyt,koska hanen mielestaan (kuulemma) mikaan viitannut siihen,etta kyseessa olisi infarkti.Ja hanen sanojensa mukaan ei myöskaan juoksumattotesti sita nayttanyt.Mutta,kun me menimme taitavalle sydankirurgille,niin han katsoi juuri tuon juoksumattotestin,ja sanoi heti,etta oli infarkti.Osaston laakri siis oli huolimaton.Tallaisessahan ei saa jattaa arvailujen varaan,vaan pitaa tarkistaa.Nyt jalkeenpain tama osaston laakari,kun mieheni meni hanta puhuttelemaan,niin kovasti selitti sita,ettei kaikkilla nay infarkti millaan laitteilla.Joten sita suuremmalla syylla olisi pitanyt hanen tarkistaa tilanne.Saattaahan se olla,ettei hanella ole tarvittavia taitojakaan olemassa.Aiomme tehda valituksen ,jos jossain valissa kerkiamme,ettei tapahdu toisille.Emme olleet niin kovin huolissamme asiasta,kun tiesimme,etta paasemme patevan laakarin hoitoon pian.Ja vauhtia tulikin nopeasti asioihin.
Minakin pidan tuota omaisen mukana olemista potilaan hoidossa todella hyvana asiana.Kun vertaa tassa asiassa hoitajien työta Suomen sairaaloissa,niin kylla taalla paasevat helpolla,kun omaiset tekevat paljon työta myös sairaaloissa.Mutta toisaalta taas jaa hoitajille aikaa keskittya niihin sairaanhoidollisiin tehtaviin kunnolla..
Mersiniin myös aurinkoista sunnuntaita.

Marjut kirjoitti...

Kiva kuulla että pallolaajennus on sujunut hyvin ja toipuminenkin alkanut mukavasti.
Hyvää tätä viikkoa :)

Sateenkaari kirjoitti...

Kiitos Marjut! Ja kylla on heti ollut pallolaajennuksen suotuisat vaikutukset nakyvissa. Ero entiseen on suuri.

Sky Mikaela kirjoitti...

Juu, niin sen apen kanssa oli silloin kun sydäntä operoitiin oikein kunnolla, mutta nyt riitti siis tuo sama kuin miehelläsi.

Appi oli kuulemma ihan väsynyt ennen toimenpidettä, edes imurointi ei sujunut.
Nyt käy taas lenkillä ja golfaamassa.