torstai 7. toukokuuta 2009

HYVAA JA TERVEELLİSTA LEİPAA!



Viela kymmenisen vuotta sitten taalta Antalyasta oli vaikea löytaa kokojyvaleipaa.Valkoinen leipa on kylla taalla ollut aina aivan ihanaa,kun sen hakee kuumana leipomosta. Mutta terveellisyys siita on kaukana. Muistan ajan,kun suurista kaupoista alkoi pikkuhiljaa saada kokojyvaleipaa. Ruisjauhot olivat hakusessa.Kauraryynia oli. Sita en muista,oliko tuolloin jo kaupoissa kokojyvajauhoja. Ei ainakaan joka kaupassa.
Nyt ovat ajat muuttuneet tassakin asiassa. Joka pienestakin leipomosta saa kokojyvaleipaa.Ruisjauhoista tehdaan myös paljon,mutta ei hapatettua,niinkuin Suomessa.



HALK EKMEK (KANSAN LEİPA) on suhteellisen uusi tuotenimi taalla. Ainakin İstanbulissa,Ankarassa,Antalyassa ja muutamassa muussa kaupungissa valmistetaan talla nimikkeella "kaupungin" leipaa.. Leipomot ovat kaupunkien yllapitamat.. Kuvassa Antalyan leipomo. Leivat valmistetaan uusimmilla tekniikoilla.Leipomot ovat nykyaikaisia ja puhtaita.Ainakin taalla Antalyassa. Leipaan ei kayteta minkaanlaisia lisa-aineita.Leipaa on seka valkoista,etta kokojyvaleipaa.Ylakuvassa kokojyvaleipaa.




Tuossa tulee uunista valkoista leipaa.





Leipaa myydaan ympari kaupunkia tuollaisista pienista kojuista ympari vuoden.Myyntipisteita on kaupungissa paljon.Leipaa ei toimiteta kauppoihin,eika pikkumarketteihin.Leivan lisaksi myytavana on vain pullotettua vetta.
Leipakoju on meilla aivan talomme vastapaata,ja kauppa kay hyvin.
Olen kiinnittanyt huomiota myös siihen,etta Turkkilaiset ovat oppineet syömaan muutakin,kuin vain valkoista leipaa.
Tama HALK EKMEK on lisaksi halvempaa,kuin muu leipa.Talla hetkella normaalin kokoinen leipa maksaa taalla Antalyassa 35 kurus= 17,5 centtia. Normaali hinta on 45 kurus.Yksityisen leipomon tekema leipa maksaa 60 kurus=30 centtia. Kokojyvaleipa on yksityisen leipomon tekemana vielakin hinnakkaampaa.
Muistakaamme syöda myös terveellisesti talla leipapuolella!

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hyvännäköistä leipää.Täällä saa hyvää kokojyväleipää ja ruisleipää ja sille on myös paljon kysyntää.
Minkälaista leipää teillä sitten on marketeissa?

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian: Leipaa taalla on hyvin monenlaista.Valkoista leipaa on ehkapa prosentuaalisesti viela eniten.Mutta sen lisaksi löytyy kokojyvavehnasta tehtya,rukiista tehtya,kauraa kaytetaan paljon. Suuret marketit leipovat myös itse laipaa paikan paalla.Kaikenlaiset jyva-ja siemenleivat ovat lisaantyneet.Myös maisiijauhoista tehtya leipaa on.