perjantai 23. lokakuuta 2009

POİS SAİRAALASTA



Tiistaina paasi mieheni pois sairaalahoidosta.Taikka voi hyvin sanoa,etta "me" paasimme.Silla olinhan yhta yöta lukuunottamatta sairaalassa kaikki 9 paivaa ja yöta.Kotona kavin vain pikapikaa suihkussa,ja hakemassa puhtaita vaatteita.Taalla Turkissa myös potilaat ovat omissa vaatteissaan.Tama oli minulle ensimmainen kerta,kun vietin sairaalassa omaishoitajana aikaa tassa mittakaavassa.Ja kokemuksena hyvin myönteinen.
Sairaalaan mennessammehan mieheni sairaus oireili todella paljon.Paasi etenemaan,koska ensin ei missaan kokeissa,eika röntgenkuvissa mitaan nakynyt.Oli tosi piilossa.Kun sitten menimme sunnuntaiaamuna ensiapuun,niin tuolloin jo nakyi kaikissa kokeissa.Ensiavun hoitaja soitti kotiin keuhkokirurgille,joka oli viimeksi perjantaina ollut puheissa kanssamme.Han maarasi otettavaksi sisalle sairaalaan,ja tulikin aika nopeasti katsomaan tilanteen.Onneksi han oli takapaivystajana.Aivan ihana ja luotettava laakari,seka todella tunnollinen.
Taudinmaaritys siis oli,etta sydanpussin tulehdus(viruksen aiheuttama)ja nestetta keuhkossa.Tautina tama oli tosi inhottava ja rankka.Sen verran paasi etenemaan,etta teki kaikki lihakset myös kipeiksi.Neste keuhkossa vaikeutti hengitysta,ja aiheutti sydammentykytyksen.Keuhkoihin sattui,kun vahankin yritti kaantya sangyssa.Normaalissa nukkuma-asennossa ei voinut olla ollenkaan.Tassa taudissahan virus tai bakteeri paasee jostain kautta vereen,ja siella etenee jokaiseen ruumiin kolkkaan.Tauti ei ole kovinkaan harvinainen.Ja monasti sen saaneet ovatkin ensin sairastaneet flunssan.
Miehellanikin oli juuri ennen taman sairauden alkua nuhaa ja yskaa.ehkapa siita,tai sitten jostain muusta.
Hoito on "shokkihoitoa" todella. Laskin,etta ensimmaiset 6 paivaa laakeaineita oli 11,joista suoneen 8 ja 3 tabletteina.Nain valtava laakemaara sitten aiheuttaa myös hankaluuksia.Miehellani pahoinvointia.
Kun sairaus itsessaan jo aiheuttaa monia oireita,kun virus paasee lihaksiin ja keskushermostoon,niin potilaan olo on todella tuskainen.
Hengitysvaikeus helpotti hyvin nopeasti,mika oli suuri asia.Ja pahin kipukin suhteellisen nopeasti.Raakkia oli lukuisat laakkeet suoneen,jotka polttivat sinne mennessaan.Miehet kun eivat yleensa sieda kipua niin hyvin,mita naiset.
Viimeiset kolme paivaa laakitysta vahennettiin 7:aan,ja kotona otetaan nyt vain omat vakituiset laakkeet,ja tulehduskipulaaketta.
Nyt vain taytyy toivoa,etta tauti paranee kunnolla,eika uusisi.Uusii tietojen mukaan joka kolmannella sen sairastaneella.
Tanaan kaytiin jo tuossa kotipuistossa kavelemassa,mutta kovasti viela vasyttaa.Eika ole ihmekkaan.



Tuossa kuvassa on tuoli,missa mina nukuin yöni. Tuolin saa puoli-istuvaan asentoon,ja jalkatuen ylös.Sairaalan puolesta on omaisille viltit.Tyynyn vein kotoa.Tuolin saa yöksi siirtaa potilaan viereen.Paivalla se on pois sangyn vieresta.
Kerron sairaalan paivasta seuraavassa postauksessa.
Kivaa huomista perjantaita kaikille.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aurinkoiset huomenet Istanbulista!

Onpa kiva kuulla, etta kotiin olette paasseet! Ja rankkaa on varmasti ollut, molemmille. Ei tuo sinun tuoli-sankysi kovin mukavalta vaikuta ;)

Toivottavasti tama tauti on nyt selatetty, ja paasette nauttimaan Antalyan alkavasta syksysta :)

Sky Mikaela kirjoitti...

Kaikkea hyvää teille täältä Hollannista toivottelee natjale :-).
Kiva kuulla, että miehesi pääsi jo kotiin.

SaaraBee kirjoitti...

Hieno juttu, että olette nyt kotona. Oma sänky tuntuu varmasti todella mukavalta. Kaikkea hyvää teille molemmille!

mizyéna kirjoitti...

Voi miten kivaa, että pääsitte kotiin. Varmaan aikmoista nukkua omassa sängyssä tuon tuolin jälkeen.

Ihanaa viikonloppua!

Sateenkaari kirjoitti...

Karoliina:Nahtavasti virus on selatetty,koska kuumetta ei enaan ole,mutta nahtavaksi jaa uusiiko tauti.Uusiintumisprosentti on aika korkea.
Kivaa paivanjatkoa İstanbuliin.

Natjale. Terkut Hollantiin,ja kiitos

Vihreatniityt:Toki on hienoa olataas kotona.Minun hermokipuni ei vaan ole yhtaan tykannyt nyt kotisangysta.

Mizyena: Kiitti.
En koknut mitenkaan kovin vaikeana tuolissa nukkumista.Senhan sentaan sai puolinukkuvan asentoon,jajalkatuki oli.Ekan kolarin jalkeen nukuin kotona 7 kuukautta puoli-istuvassa asennossa.joten harjoiteltua on.Enemman unia sairaalassa hairitsi vieressa olevassa sangyssa 80 vuotiaan papan yölliset kivut.

Jael kirjoitti...

Hienoa että olette päässeet kotiin:-) Kuulostaa aika pahalta tuo sairaus,mutta hyvä,että parantuminen on sujunut noin hyvin.Toipumisiin ja hyvää viikonloppua!

Susadim kirjoitti...

Kiva, kun olette päässeet sairaalasta pois. Kotona on kuitenkin niin paljon mukavampi olla toipilaankin. Rentouttavaa viikonloppua ja hyviä vointeja!

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian:Sydanpussin tulehdushan on vakava tauti hoitamattomana.Tassahan virus tai bakteeri paasee jostain syysta verenkiertoon aiheuttaen lukuisia ongelmia.Mutta tauti voi olla myös oireeton.kun virus tai bakteeri kiertaa verenkierrossa hoitamattomana tarpeeksi kauan,niin lopulta se aiheuttaa samanlaisen tilan,mita on verenmyrkytys,ja sydan pysahtyy.Tama kuitenkin on harvinaista.yleensa laakari kuunnellessa jo kuulee suhinasta,etta kaiki ei ole kunnossa.Tama nakyy usein jo myös sydanfilmissa.Miehellani oli valtavasti oireita,mutta meni melkein kolme viikkoa,ennenkuin tauti nakyi missaan.
Potilalle itselleen tauti on tuskallinen,ja vaatii karsivallisyyttaa niin potilaalta,kuin hoitajaltakin,mutta hoidettuna ei ole vaarallinen.
Kiitos samoin sinne ihanat viikonloput
Susadim:Toki kotona on toipilaan mukavampi olla,kuin sairaalassa.Tassa taudissahan toipuminen ei tapahdu hetkessa,joten pienia askeleita ylöspain joka paiva.
Kiitos samoin sinulle ihanat viikonloput

ebrufin kirjoitti...

No hyva etta paasitte kotiin vihdoinkin!

Mina istuin melkein samanlaisessa tuolissa taman paivan- anopin aaressa...nyt siella on kaly, ja viikonloppuna kuka milloinkin...en viela tieda...

Hyvaa ja aurinkoista viikonloppua teille!

Sateenkaari kirjoitti...

Ebrufin: Luin blogistasi,etta olet kanssa ollut omaishoitajana sairaalassa.
Cok geçmiş olsun.
Aurinkoa myös sinne Tuppulaan.Tata lamminta on riittanyt ihmeen pitkaan tana syksyna.

Susa kirjoitti...

Ihanaa etta paasitte kotiin! Ja omaan sankyyn! Kaikkea hyvaa teille :) *halaus*