torstai 29. syyskuuta 2011

JAMİSTA TEHTYA

 Jaakaapissa oli hieman ylikypsyneita persikoita,joista sain Hilloa lettujen seuraksi.Aika usein teen parisen purkillista jotain hilloa.Enemman ei tule tehtya,kun taalla saa tuoreita hedelmia ympari vuoden.Aiti aikoinaan opetti,etta vaahto taytyy kerata pois hilloa keitettaessa sen paalta.Tata ei tule tehtya nain pienen maaran ollessa kyseessa.
Usein teen erilaisia tahnoja levitteeksi leivalle.Kun en juurikaan juustoja ja leikkeleita kayta,niin nama ovat mukava vaihtoehto ja helppoja tehda.
Talla kertaa kaapista löytyi aineet seuraavanlaisesti:Keitettyja kikherneita,1 pieni purkki(kaupasta ostettu valmis)munakoiso-paprikatahna.tomaattipyretta,tomaattia,valkosipulia,sipulia,viinietikkaa,vahan sokeria,mustapippuria,juustokuminaa,chilirouhetta,suolaa,minttua ja oreganoa.Kaikki kattilaan.Tosi vahan vetta.Sen verran,etta ei ota kiehuessa pohjaan.
Sitten vaan keitetaan hiljaisella tulella(aikaa en katsonut kellosta)ja sauvasekoittimella hienoksi.
Nama tahnat ovat myös  aamupalalla hyvia esim.keitetyn kananmunan seurana,ja lampimiin voileipiin ketsupin sijaan kaytettyna.

7 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

En olekaan pitkään aikaan keitellyt hilloja,viimeksi talvella raparperi-mansikkahilloa ja raparperia on nytkin pakkasessa hilloketta varten.Herkulliselta kuulostaa tuo tahnasi:)

Mine kirjoitti...

Minä olen jotenkin ihan kaupallistunut täällä. Ei tule mieleenkään, että täälläkin voisi säilöä tai mehustaa tai keitellä hilloja. Ihan kuin täällä olisi ihan jotkut omat elämisen lait joihin ei voi sekoittaa suomalaisuuteen mieltämiäni asioita. Pitäisiköhän ruveta hillottelemaan?

Tanja kirjoitti...

Voi kun oppis tekemäänkin vaan pari purkkia jotain... oon niin suurperheestä ja suurperheen äiti, että seison hillojen/ säilykkeiden kanssa tumput suorassa, kun ei ole tarpeeksi suurta kylmiötä. :D oon vähän tyhmä ;-)

Karoliina kirjoitti...

Ollapa yhta viitselias!

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian:En minakaan kovin usein keita,mutta valilla tekee mieli omatekoista,kun kaupasta ostetut ovat niin kovin makeita.Ja lisa-aineellisia.Kun tekee vahan kerrallaan,niin ei kerkia homehtumaan.Laitan aina vahan sitruunamehua joka hilloon,niin se sailyttaa ne aika hyvin.

Mine:Turkkilaiset enemman sailövat juureksia ja kasviksia,elikka tekevat "turşua(pikkelsia) tosi paljon.Nykyaan on hillo-ohjeita ruokalehdissa taalla vaikka minkalaisia,mutta taitavat vahemman hilloja tehda.
On mukavaa aina valilla,kun on omatekoistakin.

Tanja:Ei ole meillakaan,kuin jaakaappi,joten pari purkkia hilloa aina valilla hyvin mahtuu.
ja et muuten mikaan "tyhma "ole.

Karoliina:Mina en kaykkaan töissa,joten jaa aikaa kaikenlaiseen tallaiseen.Sinakin varmaan sitten elakkeella.

Heljä kirjoitti...

Tunnustan: en ole koskaan elämässäni tehnyt hilloa enkä osaa käyttää sauvasekoitintani.

huh - helpotti.

Tahnoista tykkään minäkin, mutta survon usein hankalasti haarukalla. Ehkä voisin anoa sauvasekoitinkurssille ;O)

Iloista perjantaita!

Sateenkaari kirjoitti...

Helja:perjantaini on iloinen,kiitos sinun ,Helja.
Hilloa saa kaupastakin,joten ei sita tarvitse tehda,jos ei halua.Ehkapa et olekkaan "hilloihminen".
Tuon sauvasekoitinkurssin voit toteuttaa itse(jos et sitten halua tulla kaymaan taalla meilla,hih)
Yksi hyva saantö sen kaytössa on,etta "ala nosta sekoitinta pois soseutettavasta silloin,kun se on kaynnissa.Nimittain saattaa vahan "roiskua".