sunnuntai 2. lokakuuta 2011

HUOMAAVAİSUUTTA

Huomaavaisuus ja toisen kunnioittaminen ovat taalla Turkissa  eras asia,mista pidan todella paljon.
Tahan huomaavaisuuteen liittyyvat mm. naapurisuhteet.Toki myös taalla on naapureita,jotka ovat aina napit vastakkain toistensa kanssa.Mutta suurin osa nauttii naapurinsa ystavallisyydesta ja avunannosta.
Nyt,kun mieheni on ollut Suomessa(ja on edelleen),niin on tullut eteen asioita,joissa olen tarvinnut neuvoa ja pienta apua.İsannöitsijaperheemme asuu samassa talossa ja heidan ovikelloaan olen muutamaan kertaan soittanut.İsannöitsijamme on ystavallinen keski-ikainen mies.
Avunannosta kiitollisena vein Ramadanjuhlana isannöitsijaperheelle itse tekemaani turkkilaista makeaa leivonnaista.
Taalla on yleinen tapa,etta jos viet naapurillesi jotain,niin lautasta tai muuta astiaa ei koskaan palauteta tyhjana.
Eilen illalla soi ovikello,ja ovella oli isannöitsijamme tuon kuvan herkkulautasen kanssa.Han siis palautti lautaseni.Lautaselle oli koottu kauniisti kuivattuja aprikooseja ja viikunoita seka turkkilaista,niin hyvaa pahkinaista marmeladia.Olivat olleet lomamatkalla isannöitsijamme synnyinseudulla ja sielta toivat tuliaisia.
Tallaiset hyvat naapurisuhteet tuovat myös turvallisuutta elamaan,kun tietaa,etta tarpeen tullen on talossa joku kehen turvautua.

Mukavaa alkavaa viikkoa,ystavat

10 kommenttia:

Ciacy kirjoitti...

Olipas kiva tuo tapa, ettà ei puhdasta tyhjàà tarjoiluastiaa takaisin palauteta vaan siihen keksitààn sitten jotain muuta kivaa :D

Yaelian kirjoitti...

Ihana tapa,että tuodaan takaisin tarjoiluastia jollain täytettynä. Ja kivat naapurit ovat kyllä tärkeä juttu!

A-L kirjoitti...

Nyt minun täytyy nolona tunnustaa, että kun olen antanut, olen pyytänyt, ettei minulle "makseta" samalla tavalla, vaan antamisen ketju voisi kiertää eteenpäin.
Enpä ole tuota tyhjän tarjottimen näkökulmaa huomannut.

Meillä alkaa olla öisin viileää, jopa pakkasasteita lupailevat, hui.

Aurinkoa!

Marge kirjoitti...

Hei Ystääväin!
Aivan ihanaa luetteavaa!♥
Todellakin, huomaavaisuus ja toisten kunnioittaminen ovat todella tärkeitä arvoja!! Eikä se edes tarvitse tarkoittaa mitään suurta, mutta jo pienet asiat tekevät hyvän mielen, esim. että pyrkii ajjattelemaan asioita myös toisen kannalta, eikä vain omalta puoleltaan:)
Sait oikein herrrkkuja:)
Oikein ihanaa uutta vikkoa sinulle, ihana blogiystäväni!♥

anja kirjoitti...

Hienoa vastavuoroisuutta! Niinhän pitäisikin olla. Valitettavasti totuus on yleensä toisenlainen. Mutta antamisen ilo jää joka tapauksessa.
Mukavaa viikkoa sinulle Sateenkaari.

Elegia kirjoitti...

Onpas kaunis tapa. Varmasti luo turvaa, kun tunetee naapurit ja voi pyytää apua. Minusta on myös hienoa se, että kiitosta osoitetaan ja toisaalta myös se, että kiitosta arvostetaan. Ihana kirjoitus!

Elegia kirjoitti...

Niin muuten, tuli tässä mieleeni sekin, että oma ajatusmaalimani on aika suomalainen. Eli astia pitäisi palauttaa kiiltävän puhtaana, ettei siitä koituisi vaivaa takaisin palautetettaessa. Eli ettei lainaajan tarvitsisi tiskata. Jotenkin hassua!

Sirokko kirjoitti...

Täällä on sama tapa, ei sovi palauttaa tyhjää lautasta, aika usein ne lautaset kyllä jää vallan palauttamatta, mutta sitähän varten monilla onkin kierrätyslautaset erikseen.
Mukavaa kun saa tukea ja apua tarvittaessa naapureilta, se on tärkeämpää kuin mikään muu.

Sateenkaari kirjoitti...

Ciacy:Tapa,josta mina pidan paljon.On mukavaa antaa ja mukavaa myös saada.

Yaelian:Kun taalla useimmiten viedaan naapuriin jotain omassa astiassa,niin on mielta lammittavaa,kun astia tuodaan jollain teytettyna takaisin.Jotenkin kylma tapa,etta pistetaan tyhja astia ovesta sisaan.

A-L:Suomessa ei tallaista tapaa yleensa olekkaan,ja on sitten aivan eri asia,jos itse haluaa olla "kierrattamatta".Suomessa todellakin tulee se tunne,etta alkaa "kiertokulku",mista moni ei tykkaa,mutta taalla tama on maan tapa ja ihana sellainen.Eika tasta taalla tule "kierratysta".Saattaa menna kauankin,ennenkuin taas vie jotain.Yleensa juhlien aikana enemman.

Elegia:Kiitos.Tama on juuri sita erilaisuutta eri kulttuurien valilla.Suomessa ei muutenkaan menna tuosta vaan lainaamaan naapurilta "sipulia,sokeria,persiljaa,hiivaa jne",mutta taalla se kuuluu kulttuuriin,kuten myös tuo naapurin ilahduttaminen vaikka "lampimaisilla".
Suomessa mina myös olen aina vienyt astian takaisin puhtaana.
Kun viimeksi asuimme Suomessa,niin vein jouluaaton aattona naapuriin juuri paistamaani pullaa.Jouluaattona sitten naapurista tulla tupsahti "joulupukki" soittamaan ja laulamaan.Joten kylla onnistuu Suomessakin.

Sirokko:Taalla myös aika usein saattaa "unohtua" joku tavara palauttamatta,mutta jostain syysta nama ruokatavaralainat tai muuten vaan viedyt omassa astiassa tulevat takaisin.Meilla on kerran ollut taalla naapuri,joka ahkeraan lainasi milloin tikkaita tai jotain muuta kodin tavaraa,niin lahes poikkeuksetta sai sen kayda pyytamassa takaisin.

Sateenkaari kirjoitti...

Marge:Kiitos,Marge kauniista sanoistasi.
Ei todellakaan suurta tarvita ilahduttaakseen toista ja ilahtuakseen itse.Vuorovaikutus on tarkea.Ja taalla se on arkipaivaa.