sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

RAMAZAN (RAMADAN)

Taas ollaan tultu aikaan vuodesta,jolloin aloitamme Ramadanin vieton.(Taalla Turkissa nimitys on Ramazan,jonka katsotaan olevan se alkuperainen nimitys pyhalle kuukaudelle).Asiasta on paljon eriavia mielipiteita,josta olemme taalla blogissanikin keskustelleet.
Tanaan ovat ihmiset tehneet viimehetken ostokset Pyhan kuukauden aloittamista varten.
Huomen aamulla kello 04.19 alkaa ensimmaisen paivan paasto taalla Antalyassa.Paivan paasto paattyy Antalyassa huomenna kello 20.14.
Kellonajat vaihtelevat hieman maan eri osissa.Tama riippuu auringon kierrosta.
Myös paaston alun ja loppumisen ajankohta muuttuu kuukauden aikana paivittain.Paastoaika lyhenee parilla minuutilla paivittain.
Jo viime kesana oli Ramazan kuumana vuodenaikana.Ja tulee sita olemaan viela muutaman vuoden eteenkinpain.Ramazanhan alkaa joka vuosi aina n. 10 paivaa aikaisemmin,mita edellisvuotena.
Mina en paastoa sairauksieni takia,mutta elan hartaudella tata kuukautta.Tama on kuukausi,jota joka vuosi odottaa tulevaksi.Osallistuminen kuukauden viettoon ei ole vain pelkkaa paastoamista,vaan siihen sisaltyy niin paljon muuta.Hiljentymista,hartautta,hyvaa tahtoa,kanssaihmisten huomioonottamista ja tarkeana osana tietenkin Koraanin lukemista,seka rukoilemista.Tana kuukautena ehkapa kaikkein eniten tulee myös harjoitettua itsetutkiskelua,mika ei koskaan ole pahasta.
Kaikki yhteinen oleminen ihmisten kesken myös lisaantyy Ramazankuukauden aikana.
Rakastan yhdessa syötyja aterioita ja muuta yhdessaoloa.
Kaikessa tekemisessa,seka olemisessa on oma tunnelmansa,jota on vaikea selittaa.

Haluankin toivottaa teille,jotka Ramazania vietatte :Hayırlı Ramazan ,Rauhaisaa Ramzankuukautta.
Teille muille ihanaa alkavaa elokuuta.

10 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

OIkein hyvää Ramadania tai Ramazania.Ei varmaankaan ole helppoa paastota ja etenkin olla juomatta kuumimpaan vuoden aikaan.Aika aikaisin osui pyhäkuukausi tällä kertaa.

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian:Ei ole todellakaan helppoa.
Jos terveysvaaroja on olemassa,niin paastota ei tarvitse.Pitaa vaan sitten antaa omastaan ja auttaa köyhia,jolla korvaa sen,ettei paastoa.

Tuula kirjoitti...

Tutustuin ensimmaisen kerran Ramadaniin Ruotsissa tyoskennellessani kolmisenkymmenta vuotta sitten. Olin toissa sairaalaan keittiossa ja minulla oli monta muslimi tyokaveria. Ajattele, tehda toita ruuan kanssa ja paastota koko paiva! Eipa ollut varmaan helppoa.

Hyvaa elokuuta!

Minttuli kirjoitti...

Hyvää Ramazanin aikaa sinulle ja alkanutta elokuuta.

ii kirjoitti...

Hyvää Ramazanin aikaa ja elokuuta! Toivottavasti anoppinikin tajuaa olla paastoamatta, kun sai juuri sydänkohtauksen...

Tuota minäkin olen Tuula ihmetellyt, Suomessa varsinkin tekee pahaa ajatella, että ihminen on jossain pizzeriassa töissä ja paastolla koko päivän, täällä se auringonlaskukaan ei tule niin aikaisin. Kerran erehdyttiin hakemaan pizzaa tällaisena aikana ja suorastaan hävetti odotella niitä pizzoja. Onneksi en käy pizzerioissa kovin usein ;)

Vihreatniityt kirjoitti...

Sinulle hyvää Ramazanin aikaa. Entisen pomoni kautta tuli ramadan tutuksi. Jaoimme saman toimistohuoneen, joten en aluksi tiennyt mitä teen syömisen kanssa. Meillä nimittän ei ollut kunnon ruokahuonetta. Ainani mietittyäni kysyin ihan suoraan ja hän totesi, että sinä syöt ihan normaalisti työpöydälläsi, kuten aina. Yritin kyllä olla mahdollisimman paljon pois lounastunneilla, mutta ei se aina onnistunut. Ramadanin jälkeen hän toi minulle ihania sokerisia pikkuleipiä. Taidankin lähetää hänelle tänään sähköpostia ja toivottaa hänelle kaikkea hyvää paastonajalle.

Heljä kirjoitti...

"Rauhaisaa Ramzankuukautta" myös sinulle.

Itselleni varmasti vaikeinta olisi olla juomatta vettä kuumalla, mutta ei se ehkä helppoa muutenkaan olisi.

Huomasin, että Koo oli printannut tuohon paikalliset ajat eli täällä tänään on alkanut 03:43 ja päättynyt 21:27, viimeisenä päivänä 04:45 - 20:26 eli kaksi tuntia lyhyempi! Olipa jännä huomata miten se päivä 30 päivän aikana lyhenee!

Heta kirjoitti...

Oikein rauhallista Ramadania sinulle!

Johanna / Omamaamansikka kirjoitti...

Hyvää Ramazankuukautta Sinulle ja läheisillesi. Kyllä hiljentyminen ja kaikenlainen elämänsä sisällön tutkiminen ja siivuous on paikallaan yhdelle jos toiselle.

Sateenkaari kirjoitti...

Tuula:Sivullisista tuntuu,etta paastoaminen on vaikeaa monesta syysta.niille,jotka paastoa toteuttavat uskonsa tahden,niin ei se ole vaikeaa.Minakin olen vuosia paastıonnut,ja silti tehnyt paivalla ruoat valmiiksi iltaa varten.Ei siina tule nalka.
Nyt ,kun paasto on nainkin kuumana aikana,niin se tuottaa joillekkin vaikeuksia.Kaikilla ei ole mahdollisuutta jarjestaa itselleen viileita olosuhteita.Mutta koskaan en ole kenenkaan paastoajan kuullut valittavan.

Minttuli:Kiitos

İİ:Monet hyvinkin sairaat paastoavat,vaikka siihen ei mitaan pakotteita ole.Painvastoin mm. sairaat vapautetaan paastosta,mutta velvoitetaan tekemaan sen eteen sitten muuta.
Tuossa juuri Tuulalle sanoin,ettei varmasti ruoan nakeminen ole vaikeaa paastoajalle,mutta tupakkaihmisille tuottaa vaikeutta olla ilman tupakkaa.

Vihreatniityt:Useinhan se onkin vaikeampaa niille,jotka joutuvat aterioimaan paastoajan nahden,mutta sille paastoajalle se ei olekkaan vaikeaa.
Kaunis ele,joten toivotappa entiselle pomollesi hyvaa Ramadania.

Helja:Ja kun viela sita nestetta ei voi tankata varastoon kuumana aikana.Nestehukan vaara on monella olemassa.Huomasin tanaan,etta monet kaupat ja ravintolat avasivat tanaan ovensa tassa meidan kadullamme normaalia myöhemmin.
Todellakin paastopaiva lyhenee hiukan joka paiva.

Heta:Kiitos

Johanna:Kuten jo kerroin,niin Ramazan on paljon muuta paaston lisaksi.Taynna niita hyvia asioita.

Kaikille yhteisesti:Lammin kiitos "toivotuksista".
Minulla on aina sellainen hullu tunne tallaisissa postauksissa siita,etta jokaiselle vastaajalle aloittaa sanalla "kiitos".Saman asian voi esittaa kaikille yhteisesti minun mielestani.Vai voiko??