keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

VUOSİTUTKİMUKSİSSA

Olen aikaisemmin kertonut,etta jos laakaria tarvitsen,niin kayn Antalyassa valtion sairaalassa,joka on tutkimus ja opetussairaala.
Taas on se aika vuodesta,etta oli mentava tarkastukseen ja verikokeisiin.Lahinna taytyy tarkistaa kolesteroliarvot.
Viime perjantaina kavin laakarilla,ja maanantaiaamuna menin verikokeisiin.
Jalleen kerran sain todeta,miten hyvin taalla kaikki toimii.
Perjantaina  menin sairaalaan vasta ruokatunnin jalkeen klo 13.Ajatelin,etta otan selvaa laakareista,kun oma laakarini on jaanyt elakkeelle.Kun siina vastaanotossa asiasta kyselin,niin yllattaen sainkin ajan heti.Onneksi olin ottanut kaikki tarvittavat paperit varulta mukaan.
Maanataiaamuna sitten menin laboratorioon verikokeisiin.Tassa sairaalassa on polkiklinikoilla joka kerroksessa oma laboratorionsa.Aikaisemmin ei ole ollut,kuin muutama ihminen paikalla minun kaydessani laboratoriossa.Nyt oli tungosta,ja ajattelin,etta kuinkahan kauan saan odottaa.
Minua ennen oli reilu 30 ihmista jonossa.
Huomasin,etta laboratoriossa verikokeita on ottamassa 6 hoitajaa.Ja todella nopsaan jono hupeni ja tuli minun vuoroni.
Kun Suomessa olen kaynyt verikokeessa,niin jokaisella kerralla on ollut suonteni kanssa ongelmia.Minulla on ohuet suonet ja aikalailla piilossa.Taman totesi tamakin kokeen ottaja taalla nyt.Han sano minulle, etta toivottavasti menee hyvin.
Meni loistavasti.Neulan pistosta en juurikaan edes tuntenut.Kun Suomessa se on sattunut joka kerralla aikalailla.Verta otettiin kolmeen putkeen.Toimenpide oli ohi tosi nopeasti.
Hoitaja kyseli työta tehdessaan mista mina olen,Ei tiennyt Suomesta mitaan.
Tultuani ulos laboratoriosta,niin katsoin pistoskohtaa.Vain hyvin pieni neulanreika oli havaittavissa.Ja muuta ei ole ilmaantunutkaan.
Suomessa on jokaisella kerralla mennyt koko kyynartaive mustaksi.ja ollut kipea monta paivaa.Kertaakaan ei ole taalla sita tapahtunut.İhmettelen asiaa,kun kyllahan Suomessakin verikokeen ottajat ovat ammatti-ihmisia.
Oliskohan neulan paksuudessa sitten eroa.Jospa kayttavat taalla ohuempia neuloja.En tieda,mutta erittain tyytyvainen olen edelleen.
Huomenna menen kuuntelemaan tulokset.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sateenkaari, sinä taidat olla siellä Turkissa todella kotonasi - siksi kaikki jututkin toimivat niin hyvin.... ei ole ns. tikkuja ristissä...:D :D :D

Lezzie kirjoitti...

Olin keväällä elämäni ensimmäisen kerran etelänmatkalla ja juuri siellä Turkissa. Ihastuin tosissani turkkilaiseen elämänmenoon ja ihmisiin siellä. Ihanaa oli.

anja kirjoitti...

Tosi hienostihan siellä toimii nämä terveyshommat! Toivottavasti kokeiden tuloksetkin ovat hyvät. Onneksi joudun suht harvoin täällä labraan, harmittaa pitkä jonottaminen ja verkkainen toiminta.

Yaelian kirjoitti...

Muistan sinun aiemminkin kehuneen Turkin terveysjärjestelmää.Täällähän on myös paljon parempi järjestelmä kuin Suomessa,tosin nyt lääkärit lakkoilevat valtion sairaaloissa kun palkka on liian alhainen.
Minulla taas on sellainen esillä oleva verisuoni,joten verikokeen ottaminen on aina helppoa.
Toivottavasti tuloksesi ovat hyvät!

Vihreatniityt kirjoitti...

Turkissa tosiaakin näytää terveydenhuolto pelaavan. Onko valtionsairaala täysin ilmainen, vai pitääkö maksaa?

Tuula kirjoitti...

Hienoa kuulla, etta terveydenhoito siella toimii noin hyvin! Suomessa kuuntelin varsinkin vanhempieni mielipiteita siita, kuinka vaikeaa on paasta laakarille ja tutkimuksiin. Taalla olen ihan tyytyvainen ollut itse. Vaikka paljn taalla moititaan toimintaa. Pitkat ovat jonot moniin tutkimuksiin. Minulla ei ole ollut oikein ainakaan viela ongelmia siinakaan asiassa.

ii kirjoitti...

Kyllä Suomessa vaihtelee toi verikokeen otto ihan ottajan mukaan. Mulle ei ole tullut mustelmia kuin kerran (ja silloin sattuikin otettaessa, auts!)Viimeksi kun kävin sokerirasitustesteissä oli onneksi molemmat verikokeen ottajat taitavia, muuten olis saattanutkin napsahtaa hermo, kun pistettiin niin monta kertaa...

Sateenkaari kirjoitti...

Marke:kylla se noin on,etta kotonani taalla olen.Ja todella itsestaan riippuu moni asia,etta elama on jarjestyksessa ja "lahes" kaikki toimii.

Lezzie:Mukava kuulla,etta sait taalta miellyttavat kokemukset ja muistot.Ehkapa tulet uudelleenkin.

Anja:Tanaan kavin kuulemassa tulokset.Kolesterooli oli huippuhyva.
Taas kokeillaan,etta pysyisikö kolesterooli ilman laaketta alhaalla.Aikaisemmin ei ole onnistunut,vaikka olen tiukasti noudattanut ruokavaliota.
Taalla ollaan kolesteroolilaakityksen kanssa sita mielta,etta jos vaan suinkin arvot pysyisivat tarpeeksi alhaalla,niin laaketta ei suositella syötavaksi,koska se rasittaa maksaa ja munuaisia.Ja minulla arsyttaa aikalailla vatsaa.
Suomessa,kun laake kerran maarattiin,niin ei puhettakaan lopettamisesta,vaikka arvot olivat siellakin jo tosi hyvat.
Mutta saattaa olla,etta joudun tauon jalkeen taas aloittamaan uudelleen.

Yaelian:Toivotaan,etta laakarilakot teilla pian loppuvat.
Tulokset olivat tosi hyvat.

Vihreatniityt:Ainakin taalla Antalyassa toimii hyvin,kun on lisaksi tutkimus-ja opetussairaala,niin laakarit ovat huippuluokkaa.
Taalla on olemassa hyvin monenlaista systeemia terveydenhuollossa.On monenlaisia vakuutuksia.Vahavaraisille hoito ja laakkeet ovat ilmaiset (ja sellaisille,joilla ei jostain syysta ole vakuutuksia).İlmainen hoito vaatii aina saannölliset tarkastuksissa kaynnit ja laakarin allekirjoittaman todistuksen.

Tuula:Hyva,etta myös teilla on toimiva sairaanhoitojarjestelma.Suomessahan on monia paikkakuntia,joissa on todella vaikeaa paasta laakarille ja tutkimuksiin kunnallisella puolella.

İİ:Mina olen ollut Suomessa monella paikkakunnalla terveyskeskuksen hoidossa,ja paljon kaynyt verikokeissa.Vain muutaman kerran on mennyt hyvin.Viimeksi,kun siella asuimme,niin alkoi jo pelottamaan koko verikokeen otto.
Hyva,etta sinulla on hyvat kokemukset.

Maikku kirjoitti...

Muuten tunnustan, kun asia tuli puheeks, että jätin tänä vuonna vuositarkastuksen väliin ;/! Mulla on se aina tammi-helmikuussa ja sain ilmoituksen et mun lääkäri ei ole saatavissa, siirty opetus hommiin.Hän on mulla ollut sama yli kymmenen vuotta, hoiti mun kaikki sairauseläke- ja lääkejutut ok.No,pakkohan se on jossain vaiheessa tänä vuonna mentävä, olo kyllä on ollut ok, ja seuraan kyllä itteeni, muuta näin tein...;)

sho(e)paholic kirjoitti...

Huhhuh, inhoan verikokeita, tuli kylmiä väreitä, ynh!
Mulla on jäänyt Suomen toiminnasta kammo, kun kerran nuorempana en uskaltanut heti antaa ottaa verikoetta, vanhempi täti ROnskilan Manta tuli ja runnoi piikin suoneeni. Käsi mustana, kipeänä ja kauhu nuorella ihmisellä iänkaikkinen. Olen miettinyt, että minun pitäisi mennä luovuttamaan verta joskus, jotta saisin kammoni voitetuksi - siinä kun on kyse vapaaehtoisuudesta viimeiseen tippaan asti ja pois saa kävellä ihan milloin haluaa.

Sateenkaari kirjoitti...

Maikku:Tuollaisessa tapauksessa onkin vaikeaa,kun joutuisi uudelle laakarille.Mutta meneppahan nyt kuitenkin.Jospa siita uudestakin laakarista tulisi "huolehtivainen".

Sho(e)paholic:Noita tuollaisia tapauksia on aika paljon,varsinkin hammaslaakaripuolella.Ja ainakin silloin,kun mina olin lapsi ja nuori.
Olen saanut hammaslaakaripelon tuollaisesta kayttaytymisesta.

Johanna / Omamaamansikka kirjoitti...

Tuo otsikon kuva on niin upea! I love it!

Vuositarkastus on täälläkin taas suoritettu ja arvot on kohdallaan. Olenkin nyt herkutellut salamilla, suklaakakulla ja muilla asiaankuuluvilla herkuilla :)

Sateenkaari kirjoitti...

Johanna:Kiitos.
Minun on herkuttelua vahennetava ja muutettava nyt,kun taas jatettiin kolesteroolilaakitys pois.
İtsekkin haluaisin olla ilman sita laakitysta.Kolesteroolilaakityksella kun on omat sivu-ja haittavaikutukset.Haitallisesti se vaikuttaa munuaisiin ja maksaan.Paino tuppaa nousemaan jonkun verran.Keraa nestetta elimistöön ja ainakin minulla pitaa ylla vatsavaivoja.
Ostin eilen heti EPA-kalanmaksaöljykapseleita,joitten katsotaan auttavan kolesteroolin hallinnassa.
Kolesteroolilaakitys myös nostaa iakkaammilla ihmisilla hiukan riskia sairastua aivoverenvuotoon.
Toisaalta taas laakitys auttaa sepelvaltimotautisilla,kuten mina.