torstai 4. elokuuta 2011

RAMADAN DAVULCU (RAMADAN RUMPALİ)

 Ramadankuukauden ajan on kaduillamme "yötyölaisia",joita ei muulloin siella nae naissa merkeissa.
Nimittain rummunsoittajia.
Jo hyvissa ajoin Ramadanin alkamista on haettava lupa kaupungilta talle työlle.Nykyaan tama on luvanvaraista toimintaa..Aikaisemmin ei lupia tarvinnut,ja silloin rummunsoittajia oli paljon enemman kaduilla.
Palkka tasta työsta tulee kansalaisilta.Kun Ramadan on loppumassa,niin rummuttajat keraavat palkkansa ovelta ovelle talosta taloon silta alueeelta,missa ovat työskennelleet.On sitten kunkin kansalaisen omantunnon varassa,minka verran antaa.
Vuosia sitten oli tassakin systeemi toinen.Kun rummuttaja öista työtaan teki ikkunoitten alla,niin ihmiset heittivat kadulle ikkunoista ja parvekkeilta roposia.Joku antoi myös ruokaa ja leivonnaisia.

Joku tekee työtaan yksin ja joku kaverin kanssa yhdessa kulkien aamuöisilla kaduilla.
Tama on yksi seikka,jota rakastan Ramadanissa.Viime yöna valvoin,ja istuin parvekkeella klo 03.30 kuuunnellen,miten rummun aani ensin tuli kauempaa,ja vahitellen laheni ja koveni.Rummuttaja ei tullut tasta meidan editsemme,vaan kulkia takapihan puoleisella kadulla.
aamuyön hiljaisuudessa kuitenkin taman rummun aani kiirii kauas,ja kuuluu jo kaukaa.
Juuri avasin ovet ja ikkunat,kun koko paivan on ilmastointi pörrannyt kuumuuden takia.Hiukan on pilvia taivaalla ja lampötila nyt +31 astetta.Hienoinen tuulenvire menee huoneesta toiseen.

www.youtube.com
Amasrada Ramazan ayinda gece sahurda davulcu
 
Tuosta linkista paaset katsomaan rummuttajaa.
 
Kuvat ja video netista otettuja.

9 kommenttia:

anumorchy kirjoitti...

Olimme muutama vuosi sitten Antalyassa Ramadanin aikaan, emmeka kuulleet mitaan rummutuata (pensionimme oli vanhassa kaupungissa, jossa niita luulisi olevan). Tykin laukaukset sen sijaan kuuluivat hyvin.

Sateenkaari kirjoitti...

Anumorchy;Onpas kummallista.Nykyaan on kylla karsittu tata sellaisilta kaduilta,missa on hotelleja ja pensionaatteja,etteivat turistit hairiintyisi.
Kaupunki antaa rumpaleille omat alueet,jotka on tarkkaan maaritelty.
Kylla minakin luulisin,etta juuri vanhassakaupungissa heita kulkisi.Mutta en tieda.
Tykinlaukaukset jatkuvat edelleen paaton paattymisen merkiksi.

Susadim kirjoitti...

Tuon rummutuksen haluaisin kuulla joskus. Hyvää Ramadania sinulle Sateenkaari!

Ciacy kirjoitti...

Oi, en olekaan kuullut että ramadaniin kuuluu tuollaisetkin rummunsoittajat. Tykkäätkö itse enemmän siitä, että ramadanin jälkeen rummuttaja tulee ovelta ovelle vai olisiko kiva, jos hän vieläkin soittelisi parvekkeiden alla ja saisi palkkionsa samantien?

Yaelian kirjoitti...

Mielenkiintoinen perinne Ramadanin aikana ja oli mielenkiintoista lukeakin siitä:)

ii kirjoitti...

Huh, mä en kyllä pidä tuosta yöllisestä rumpumekkalasta. Tai kyllä se vielä menee, jos sattuu asumaan vähän ylemmissä kerroksissa, mutta jos asuu siinä katutasossa tai vielä alempana, niin se ääni on kyllä järkky. Onneksi eivät kuitenkaan koko yötä ravaa siinä edestakaisin :)

Minttuli kirjoitti...

On aina mielenkiintoista lukea paikallisista tavoista, kuten nyt nämä rumpalit. Varmaan todella vaikuttavaa, kuten videon kuvat ja ääni kertovat.
Hyvää viikonloppua.

Johanna / Omamaamansikka kirjoitti...

Kuulostaapa eksoottiselta. Nämä ovat juuri niitä asioita, joista on kiva kuulla enemmänkin. Ramadan on tuttu terminä, mutta siihen kuuluvat perinteet eivät.

Hyvää viikonloppua!

Sateenkaari kirjoitti...

Susadim:Kiitos,Susadim.İhanaa kuulla sinusta.
Toivotaan,etta paaset tuon aanen kuulemaan.

Ciacy:Edelleen rummuttajat soittavat kaduilla ja parvekkeitten alla,mutta palkkion antaminen on muuttunut.
Entinen oli minulle enemman mieleen.Toki voi nykyaankin pudottaa parvekkeelta ropoja,mutta harva sita tekee,kun tiedetaan,etta Ramadanin lopulla keraavat palkkansa.

Yaelian:Mina henkilökohtaisesti toivon,ettei tama perinne haviaisi.

İİ:Paljon varmaan on sellaisia,jotka eivat tuosta öisesta rummutuksesta pida.
Mutta se on osa Ramadania,ja tosi vanha perinne,jota ei minun mielestani saisi havittaa.Ne,jotka eivat siita pida,niin yleensa ovat muuta uskontokuntaa.Jos ei asu islamilaisessa maassa,niin voi valttaa matkustamasta Ramadanin aikaan.Jos taas asuu,niin sitten se on vaikeampi valttaa.

Minttuli:Koko Ramadanin ajassa on paljon sellaista tunnetta ja vaikuttavaa,kuten juuri tuo rummutus.
Mukavaa sunnuntaita sinulle.

Johanna:Mukava,etta tykkaat.
Varmaan siella teidankin asuinymparistössa on sellaisia,jotka Ramadania viettavat.Mutta jos ei niita ole laheisisa,niin jaa tavat vieraaksi.Ja ei tietenkaan tallaisia,kuten tama rummutus ole ei-İslammaissa.