lauantai 5. helmikuuta 2011

RESEPTEJA UUSİMASSA JA PERHELAAKARİ

Kayn uusimassa laakereseptini kolmen kuukauden valein.Valilla sydanlaakarilla suuressa valtion sairaalassa ja valilla meidan terveyskeskuksessamme.Terv.keskuksessa kavin kolme kuukautta sitten,ja niin menin sinne nytkin.
Kun saavuin paikalle terv.keskuksen eteen,niin tein huomion,etta jotain on muuttunut.Apteekki,mista aina ostin laakkeet,oli poissa,ja tilat oli yhdistetty viereisen apteekin kanssa.Nain kahdesta pienesta ja ahtaasta apteekista oli saatu yksi iso ja varmaan paremmin toimiva ajatellen asiakkaita.Systeemikin apteekissa oli muuttunut.Nyt annoin reseptini,ja se vietiin samoin,mita Suomessa on kaytantö,niin kirjoitettavaksi,missa tata työta teki kolme ihmista.Nain on saatu työnjako niin,etta yksi tekee yhden työn ja toinen toisen.Ennen se,joka otti reseptin,niin hoiti homman loppuun asti itse.
Olin kylla tasta televisiosta nahnyt,etta muutoksia on tulossa.

Myös terv.keskus oli muuttunut.Siella oli tehty remontti.Kaikki oli uutta ja vaaleaa.Etsiskelin luukkua,missa ilmoittaudutaan,mutta sitapa ei ollutkaan.Kyselin,ja minut ohjattiin eraan laakarin oven taakse odottamaan.
Tamankin olin unohtanut.Antalyassa nimittain joulukuussa otettiin kayttöön perhelaakarijarjestelma.Minua ennen oli aiti kahden lapsen kanssa ja nopsaan tuli myös minun vuoroni.
Meidan perhelaakarimme on nainen,ja vaikutti kovasti mukavalta.
Samassa huoneessa ottaa vastaan kaksi laakaria.Ainakin nyt nain oli.Tilanteethan ovat vasta muotoutumassa,joten nahtavaksi jaa,mita on jatkossa.
Toinen laakari oli mies,ja kovasti jutusteli minulle,kun siina vuoroani omalle laakarille odotin.Olisin saanut teetakin siina odottaessani.
Taallahan on systeemi sellainen,etta jos ei mitaan kovin salaista vaivaa ole,niin laakarin huoneeseen otetaan jo seuraava potilas odottamaan,ennenkuin edellinen on poistunut.
Tallainen kaytantöhan on monessa maassa.Ja se todella toimii joustavasti.
Luulisin,etta tallainen perhelaakarijarjestelma on tannekkin tervetullut.Miten se toimii,niin ajan kanssa siihen tutustun.

Kivaa Viikonloppua kaikille.

15 kommenttia:

mummeli kirjoitti...

Tuo perhelääkäri systeemi on siitä kiva, että pääsee samalle lääkärille jos osuu hyvä lääkäri itselle. On paljon mukavampi mennä tutulle lääkärille kuin joka kerta eri ihmiselle.
terveisiä sinne Antalyaan.

Yaelian kirjoitti...

Hyvää viikonloppua Sateenkaari! Mielenkiintoista oli lukea teidän terveyskäytännöstä.Täällähän on pakko kuulua johonkin sairaskassaan,jonka saa itse valita.Voin suoraan tilata ajan erityislääkärille,mutta minulla on myös perhelääkäri,joka on vielä tosi mukava:-)

Minttuli kirjoitti...

Kuulostaa toimivalta systeemiltä siellä.
Mukavaa aina tietää sikäläisistä arkielämän kuvioista.
Muuten, täällä toimii ihan hyvin tuo omalääkäri ja oma hoitaja konsepti.
Toista se on isommissa kaupungeissa.
Oikein hyvää illanjatkoa ja sunnuntaita sinulle ja keväistä mieltä.

Maikku kirjoitti...

Samat jutut odottaa, mutta taidankin yrittää apteekin kautta suoraan, muistelin että sellainen toimii kun olen YO apteekin vakiasiakas, on kortti mitä näytetään asioidessa, ovat kirjoittaneet siintä, mutta tietysti en muista mitä!? Se vain mietityttää että joutuuko siintä maksamaan...;/ jos, niin on köpötän ter.keskukseen ja hoidan homman siellä!

ekku kirjoitti...

<kuulostaa hyvältä jutulta toi perhelääkärijuttu.Tääl se kulkee omalääkäri nimellä

Ciacy kirjoitti...

Kiva kun on yhdistetty yhdeksi suureksi apteekiksi, varmasti toimivampi eikà kilpailutilannettakaan synny.
Minua hàiritsee tààllà yksityisyyden puuttuminen. Kovalla àànellà puhutaan kaikkien vaivat. Ei tààllà silti tuota ole, ettà seuraava odottaa jo lààkàrin huoneessa, onneksi. Kyllàhàn se varmasti nopeuttaa, eikà lààkàri jàà keskustelemaan turhanpàivàisià (kuten tààllà aina tekevàt), mutta minua àrsyttàisi se ettà toinen on kuulemassa kaiken...oli kyse sitten vain pelkàstà kuumeesta tai jostakin vakavammasta. Toisaalta koska pitàà vetàà raja siihen, ettà asia on salainen. Eikò silloin ihmisten epàilyt vasta heràisikin jos yhtàkkià joku ei haluakaan seuraavaa asiakasta odottamaan?!?! En tiedà. Vàhàn kakspiippunen juttu tuo kyllà on. En ole kuullut aikaisemmin tuollaisesta kàytànnòstà.

Sateenkaari kirjoitti...

Mummeli:Minakin olen kaynyt terv.k. uusimassa vaan resepteja.Kun on muuta asiaa,niin menen erikoislaakarille sairaalaan.Flunssaa ei ole ollut,ja siita menisin varmaan terv.k:seen.

Yaelian:Sama on taalla,etta vakuutuksia on monenlaisia.Valtion sosiaaliturvaa kehitetaan koko ajan,ja parannuksia tulee.

Minttuli:Luulen,etta taalla myös toimii,kunhan systeemiin totutaan.

Maikku:Ennen ainaki Suomessa sai uusia reseptit apteekin kautta,ja se oli maksutonta,mutta nykyaan en tieda.

Ekku:Mina ainakin tykkaan.

Ciacy:Taalla laakari paattaa sen,kutsuuko seuraavan odttamaan ennenkuin entinen potilas on poistunut.Tietenkin potilas voi sen kieltaa itsekkin tarvittaessa.Ainakin yksityispuolella ja erikoislaakarin vastaanotolla.
Mutta on paljon tilanteita,jolloin se ei minun mielestani haittaa,etta siihen tulee joku muukin.
Kun nyt olin uusimassa sita reseptia,niin minun edellani oli aiti kahden lapsen kanssa.Laakari katsoi lasten korvat ja kurkun,seka kirjoitti reseptit.
Sisareni,joka asui kauan ulkomailla,niin kertoi heilla olleen myös sama systeemi,ja piti sita hyvana.Suomalaiset ovat tottuneet ylimitoitettuun yksilönsuojaan,joka on hyva asia,mutta joissain tilanteissa haitaksi.

Johanna kirjoitti...

Meillä mennään aina omalle lääkärille ja sitten apteekki on yleensä ruokakaupan yhteydessä. Tykkään ihan erityisesti siitä, kun apteekista soittavat seuraavana päivänä ja varmistavat, että kaikki on kunnossa.

Verna kirjoitti...

Kuulostaa toimivalta ja lämminhenkiseltä! : ) Meillä ei juuri omalääkäri -systeemikään tahdo enää toimia, sillä lääkäreiden vaihtuvuus on valtaisaa...

Onneksi työterveyshuollossa sentään ovat samat lääkärit pysyneet, vaikka siellä tulee käytyäkin harvoin...

Mukavaa viikkoa sinne kauas! : )

Sateenkaari kirjoitti...

Johanna:Tuota en ole kuullutkaan,etta apteekki on ruokakaupan yhteydessa.Mutta sehan on vaan katevaa.
Ja onpas ihanaa,etta apteekki pitaa noin hyvaa huolta.

Verna:Miten ollakkaan,olet ollut muutaman paivan mielessani.İhanaa kuulla sinusta.Tarkoitus on ollut saada aikaiseksi sinulle sahköpostia.
Kohta voi kysya,etta mika toimii Suomen terveyskeskusjarjestelmassa??
Kivaa Viikkoa,ystavani.

anja kirjoitti...

Hieno systeemi on omalääkärijärjestelmä. Meilläkin oli, mutta sos.ja terv.toimen leikkaukset vei järjestelmän, lääkäripula jatkuva ja esim. reseptien uusimiset terv.keskuksessa kestää kaksi viikkoa. Terveyskeskukseen ei pääse läpi puhelimella ilman pitkää jonottamista. Jotakin pitäs meillä tehdä asian parantamiseksi. Kukaan ei vaan tahdo tietää, mitä. Taidan muuttaa minäkin sinne Antalyaan. Hm.

Sateenkaari kirjoitti...

Anja:Suomi on menossa hyvaa vauhtia "Amerikanmalliin".Kauankohan kansalaiset katsovat tata alaspainmenoa noin hiljakseen,mita nyt.Kaikki yksityistetaan ja monellako on niihin palveluihin varaa.Ja kuka ne maksaa.Veronmaksajat tietenkin.

Marge kirjoitti...

Sitä minäkin pelkään Sateenkaari(viitaten edelliseen kommenttiisi). Tosiaan, paikkakunnista riippuen Suoemssa saa kauan jonottaa (itsellä sekä hyviä että huonoja kokemuksia)läkärille, lääkäripula vallitsee jne....
Pääseekö siellä nopeasti lääkärille?
Toivon, että yksityistäminen ei menisi täällä liian pitkälle tällä saralla!

Oikein mukavaa loppuviikkoa sinulle ystäväin!<3

Sateenkaari kirjoitti...

Marge:Yksityistaminen on jo minun mielestani mennyt liian pitkalle.Muutama paiva sitten oli netissa juttu siita.miten Jyvaskylan 10 terveyskeskuslaakrin virkaan oli hakijoita vain 1.
Laakareita ei kiinnosta enaan työ terveyskeskuksissa.
Jos jotain eivat paattajat pian tee,ja kansa huuda haloota,niin hyva ei tuosta seuraa.
Taalla paasee seka sairaalaan erikoislaakarille.etta terveyskeskukseen laakarille ilman ajanvarausta heti.Tarvitsee vain odottaa sen verran.kun edellasi on ihmisia.Ja aika nopsaan paasee.İsossa sairaalassa joutuu joskus odottamaan vuoroaan kauemmin.

Minna kirjoitti...

Hei, pitkästä aikaa kommentoimassa, vaikka postaukset käynkin aina lukemassa :)
Tuntuu niin erikoiselta tuos systeemi, että kaksi lääkäriä ja niinkuin kerroit myös kaksi potilasta samaan aikaan huoneessa. Me kun ollaan suomessa tottu niin tiukkaan vaitiolovelvollisuuteen, ettei edes käytävällä voi paljon mitään tutulta potilaalta kysyä. Täällä Saudeissa onkin sitten ihan eri meininki... :))
Laitankin sinulle vaikka sähköpostia viimeisistä kuulumisista. En ole jaksanut blogia kirjoittaa, ehkä elmä on muuttunut "normaaliksi" täällä hiekkamaassa :)
Terkkuja ja kuulumisiin!