perjantai 4. marraskuuta 2011

KURBAN BAYRAM (UHRİJUHLA)


On tullut taas aika viettaa uhrijuhlaa,joka alkaa sunnuntaina,kestaen nelja paivaa.Uhrijuhla pohjautuu Profeetta Abrahamin koettelemukseen,jossa hanet kaskettiin uhrata ainoa poikansa.
Juhlapaiva alkaa aamurukouksella.Viela muutama vuosi sitten saattoi nahda Antalyassakin sivukaduilla elainten teurastusta,mutta nykyaan se on kielletty.Kaupungissa on teurastuspaikat,joihin voi vieda ostamansa elaimen teurastettavaksi.Taikka sitten voi pyytaa ammattiteurastajaa kotiin (omakotitalot) suorittamaan tehtavan.Maaseudulla taloissa tama yleensa osataan ja suoritetaan itse omin vaen voimin.
Mutta joka vuosi tapahtuu paljon tapaturmia,kun "ei ammattilainen" teurastaa taikka leikkaa lihaa.Laakareilla on työta ommellessaan haavoja .Ja aina nama haavat eivat aivan pienia olekkaan.
Jokaisen,joka elaimen teurastaa,niin kuuluu antaa osa siita lihasta köyhille.
Me emme teurasta,joten autamme vahaosaisia muuten.
Tana vuonna jatan juhlasyömiset ja herkut vahemmalle,ja sen osan lahjoitan keraykseen maanjaristyksen uhreille.
Miehenihan on edelleen Suomessa,joten vietamme juhlaa ystani kanssa.Han tulee huomenna,lauantaina meille ja katsotaan,mita keksimme,mista kerron sitten juhlan jalkeen.

Oikein hyvaa Uhrijuhlaa niille,jotka sita viettavat.
Muille ihanaa viikonloppua.

11 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Hyvää uhrijuhlaa.En olekaan ennen pistänyt merkille,että tuo kurban sana ja heprean korban sana ovatkin niin lähellä toisiaan,tarkoittaen uhria.
Abrahamillahan oli 2 poikaa...

mizyéna kirjoitti...

Siunattua juhlaa teille siitäkin huolimatta, että ette uhraa ♥

Sirokko kirjoitti...

Hyvää juhlaa! Ei mekään olla enää vuosiin teurastettu lammasta, auttamistapoja on muitakin.

Sateenkaari kirjoitti...

Yaelian:Kiitos.Minakin olin sita mielta,etta Abrahamilla olisi kaksi poikaa.Tarkistelin suomenkieliselta wikipedian sivustolta,missa sanottiin,etta "ainoan poikansa",joten sitten niin tanne laitoin.Pitaisi tarkistella useammalta sivustola.Nyt tuli sellainenkin mieleen,etta olisiko se toinen poika mahdollisesti syntynyt tuon uhraustapahtuman jalkeen.Taas tuli tutkimisen aihetta.
Kiitos,kun huomautit.

mizyena:Kiitos.Kun asuttiin Fethiyessa,missa ovat meidan lahimmat sukulaisemme,niin siella osallistuttiin myös uhraamiseen,vaikka ei itse sita suoritettu.
Nyt tana vuonna on auttamisen katse kokonaan maanjaristyksen uhreille.

Sirokko:Kiitos.Totta.Auttaa voi monin eri tavoin.Voit esim.ostaa uhrielaimen lihaa,ja lahjoittaa sita vahavaraisille.
Mutta kuten tuossa edellisessa sanoin,niin tana vuonna auttamisen tarkeys on siella maanjaristysalueella.Kovasti on ollut televisiossakin suosituksia siita,etta ihmiset jattaisivat uhraamatta,ja lahjoittaisivat summan maanjaristyksen uhreille.

Maikku kirjoitti...

Olen reissuillani ollut "Uhrijuhla"n aikaa Marokossa ja samoin Turkissa! Muistan kyllä teurastuksen ja ruuan jakamisen. Suosittelen ihmisille etsikää tietoa ennen matkaa paikallisista tavoista, jotkut sitten vain ihmettelevät, ettäs mitäs tässä oikeen tapahtuu kun eivät tosissaan tiedä/osaa olla ja kunnioitaa näitä vanhoja tapoja näissä maissa!
Onhan meilläkin tämä sama vanha tapa ollut siis "KEKRI" kyllä siinä monta saman tyylistä yhdessä suvun kanssa oloa! Tapa ikivanha perinteinen, kylläkin jo unohtunut, mutta yritetään uudestaan lämmitellä....;)

Karoliina kirjoitti...

Rauhaisaa kurban bayramia!
Turkissa valitettavan moni on tykkanaan unohtanut tuon kohdan, etta siita elaimesta olisi todellakin tarkoitus lahjoittaa osa vahempiosaisille... Ostetaan iso elain ja kayttamattömat lihat tungetaan pakkaseen - mista ne hyvassa lykyssa ensi vuoden kurbanina sitten heitetaan pois uusien lihojen tielta.
Mieluummin sitten juuri noin, etta jattaa elaimen teurastamatta ja lahjoittaa rahat muualle.

Nykyaanhan on myös mahdollista kustantaa uhrielain vaikkei itse lihaa tarvitse, elain lahjoitetaan silloin kokonaisuudessaan köyhille.

Minttuli kirjoitti...

Hyvää kurban bayramia!
Muistan kun ensimmäisen kerran vierailin Turkissa Alanyassa vuonna -93 ja ihmettelin lampaiden määrää. Olin silloin ihan tietämätön tästä juhlasta. No sen jälkeen otin asioista selvää...

Maanjäristyksen uhrien auttaminen on paikallaan ja avustukset menevät todella oikeaan kohteeseen.

Mine kirjoitti...

Meille Kurban- bayram tarkoittaa lomaa koulusta, joka otetaan ilolla vastaan. Yritän saada Euroopan kierrokseni loppuun ja postata omalta osaltani jotakin tunnelmia tästä juhlasta, joka kirjaimellisesti tulee ikkunamme alle tilapäisten karjasuojien muodossa ja lihalahjoituksin naapurien toimesta...

Iyi Bayramlar!

Sateenkaari kirjoitti...

Maikku:Viela reilu 10 vuotta sitten monet turistit saivat konkreettisesti kokesa ja nahda elaimien uhraamista,kun sita viela katujen varsilla sai tehda.
Nykyaan tasta puolesta ei turisteille vality oikeastaan mitaan.Teurastuspaikat eivatole kaupungin keskustassa,eivatka turistien kulkupaikoilla.
Niinhan se vaan on,etta monet perinnetavat haviavat ajan saatossa.Seuraavat sukupolvet voivat vaan lukea niista historiasta.

Karoliina:Kiitos.Ystavan kanssa oltiin tanaan ulkona,ja keskusteltiin juuri tuosta aiheesta.Todella monet uhraavat yli oman tarpeen.Toivottavasti mahdollisimman moni on tana vuonna muistanut vahaosaisia.

Minttuli:Kiitos.On sinulla mahtanutkin olla ihmetysta kerrakseen niista lampaiden suurista maarista.Tietoa aina saa,kun etsii ja niin sita oppii uutta.

Mine:Taytyy kayda kurkkimassa blogissasi.On teilla siella sitten maakinaa ja ammuntaa vahan aikaa.

Johanna / Omamaamansikka kirjoitti...

Hyvää uhrijuhlaa! Teillä on sitten pitkä pyhä. Opin aina uusia asioita täältä Sinun blogistasi :)

Sateenkaari kirjoitti...

Johanna/Omamaamansikka:Kiitos.Liiankin pitkat pyhat.Kaksi paivaa olisi sellainen sopiva.Ainakin minulle.