tiistai 26. huhtikuuta 2011

İYİ UYKULAR ÇOCUKLAR (HYVİA UNİA LAPSET)

http://www.beyazgazete.com/video/2010/10/07/iyi-uykular-cocuklar-bugun-basliyor-cnnturk.html
Turkissa on ollut 7.10.2010 asti kaytössa tuo,etta televisioruutu toivottaa lapsille hyvaa yöta.Nykyaan yleisin tapa on tuossa kuvassa nakyva teksti.
Turkin kulttuurin kuuluu hyvin olennaisena osana,etta valvotaan myöhaan.Myös lapset valvovat.Vierailulla saatetaan olla yömyöhaan ja lapset mukana.Monet lapset kylla nukahtavat kylassakin ollessaan,kun vasyttaa.Mutta kotiinlahtiessa tulee heratys,ja nain unet hairiintyvat.Jos liikkuu myöhempaan ulkosalla,niin nakee aiteja ja isia kantamassa nukkuvaa lasta.Pienemmilla on nykyaan jo taallakin rattaat,joten heita ei tarvitse kantaa.On siina kantamista,jos lapsi on jo 3-5 vuotias.
Kouluissa on tahan alettu kiinnittamaan huomiota jo vuosia sitten,kun koulutyökin karsii vahista unista.
Kuinka paljon tama television projekti sitten on auttanut asiaa,niin sita en tieda.Mutta ainakin omassakin(turkkilaisessa) suvussa on yleista,etta lapset valvovat todella myöhaan.Jos kylailemassa ollaan jossain,missa tama tapahtuu,niin mieheni kylla huomauttaa asiasta,ja pitaa pienen puhuttelun.On taman oppinut Suomessa,etta lasten pitaa menna aikaisemmin nukkumaan,kuin aikuisten.
Tuo hyvanyöntoivotus tulee televisiosta klo 21.30-22 valilla.
Linkin takana on video siita,kun projekti alkoi.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minä olen monesti ihmetellyt, että miten etelän ihmiset jaksavat ylipäätään herätä niin aikaisin aamulla - kun siellä syödään ja valvotaan kuitenkin tosi myöhään. Aikaisin aamulla on kuitenkin jo paljon väkeä aloittelemassa työpäiväänsä. Itse herään ennen viittä, mutta kyllä minä menen nukkumaankin lähes aina ennen kymmentä - joskus jopa näin kahdeksan jälkeen heti.

Sateenkaari kirjoitti...

Marke:Kesakuumalla varsinkin taalla ihmiset valvovat tosi myöhaan.niilla,joilla työpaivat ovat pitkia ja työpaiva paattyy myöhaan,niin pakostakin ateriakin on myöhainen.
İhmisten vasymyksenkin huomaa oikein hyvin kuumana vuodenaikana.Se nakyy myös kolaritilastoissa ja muissa onnettomuuksissa.
Mutta on sitten paljon sellaisia ammatteja(perheyritykset mm.),missa voi jarjestaa pienen lepotauon paivasaikaan.Varsinaista siestaahan ei Turkissa ole.

Sirokko kirjoitti...

Ai ei siestaa! Pitikin juuri sanoa, että ottavat päivällä takaisin tunnin pari. Täälläkin on tapana pienten lasten valvoa aikuisten mukaan, tosin aikuisetkin sentään menevät ennen puolta yötä maate. Vähän ovat sukulaislapset narisseet kun minä olen meillä aina passittanut kylmästi kaikki lapset kahdeksalta petiin, omat ja vieraat.

Sateenkaari kirjoitti...

Sirokko:Valtion ja kaupungin virastot,pankit jne ovat paivalla kiinni kaikki samaan aikaan tunnin taikka puolitoista.Posteissa toimii postin puoli osittain koko paivan,mutta pankkipuoli on kiinni sen ruokatunnin.Valtion sairaalan poliklinikoilla ovat laakarit ja vastaanottoapulaiset kaikki samaan aikaan syömassa klo 12-13.
Tallainen on hyva systeemi,kun aika on kaikilla sama,niin eim tarvitse miettia,etta mihinkahan aikaan sekin virasto on "syömassa".

Aikalailla taallakin varsinkin talvisaikaan kodit hiljenevat puoleen yöhön mennessa.Mutta kylla se on koululaiselle se puolenyön aikakin liikaa valvottu,jos aamulla on aikainen ylösnousu.