maanantai 19. huhtikuuta 2010

ULKOSUOMALAİSET TURKİSSA

TARKEAA!

Rakkaat blogiystavani.Meita ulkosuomalaisia on taalla Turkissa paljon.Osa asuu ymparivuotisesti,ja osa patkia kerrallaan.
Meita monia on mietityttanyt varmaan sellainen seikka,ettei Suomella ole sairausvakuutussopimusta Turkin kanssa.Tama ei varmaankaan ole kiini taalta Turkinpaasta,vaan Suomen.
Jo parillakymmenella valtiolla on olemassaolevat sopimukset Turkin kanssa.Osalla ollut jo 50 luvulta saakka.

Nyt ovat Alanyassa asuvat suomalaiset tehneet aloitteen keskustelujen aikaansaamiseksi.Talla hetkella kerataan nimia adressiin.

Turkissa asuva suomalainen,(asut sitten vakituisesti,taikka kayt taalla turistina),kaythan kirjoittamassa nimesi adressiin taman niin tarkean asian puolesta osoitteessa http://www.adressit.com/  ja sielta löydat lisatietoa alaotsikolla, uusimmat adressit-terveyspalvelua Turkin turistille.

Adressi luovutetaan Suomen valtiolle,Suomen suurlahetystölle/Ankara ja sosiaali-ja terveysministeriölle.

Kaikki taalla asuvat eivat ole blogini lukijoita,joten pyydan lampimasti,etta kertoisit asiasta eteenpain.
Adressi on nahtavasti allekirjoitettavana viela parisen viikkoa.

İhanaa alkanutta kevatviikkoa,ystavat.

13 kommenttia:

Meltem kirjoitti...

Kiitos vinkista! Tarkea asia.

Sateenkaari kirjoitti...

Meltem:Todella tarkea asia.Ajattelinkin laittaa sinulle sahköpostia asiasta.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista, miten asia toimii tai toimisi käytännössä? Turkissa vakituisesti asuvilla suomalaisilla on osalla työn kautta SGK:n vakuutus, avioliiton kautta kuuluvat miehensä tai vaimonsa vakuutukseen. Onko tietoa millainen sopimus Turkin ja toisen valtion välillä on solmittuna ja kuka maksaa lystin?

Sateenkaari kirjoitti...

Anonyymi:En ole tietoinen,miten eri maitten vakuutukset toimivat,mutta olen kuullut,etta oikein hyvin.Saattaa olla eri maitten kansa erilaisia sopimuksia.Tallaisessa tapauksessahan sopimuksen tekoon vaikuttaa Suomen kohdalla KELA,ja Suomen sosiaaliturva.
Turkissa asuvista suomalaisista eivat kaikki ole naimisissa turkkilaisen kanssa.Taalla asuu myös suomalaisia aviopareja,seka yksinaisia elakelaisia.
Myöskaan kaikilla turkkilaisilla miehilla ei ole vakuutusta,vaikka suuremmalla osalla jo onkin.
Todellakin riippuu suomalaistenkin työpaikasta,onko vakuutus,vaiko ei.Luulen minakin,etta aika monella on.Mutta saattaa sellaisenkin henkilön kohdalle tulla jonain paivana,etta työpaikka vaihtuu,eika vakuutusta ole.
Taalla asuva elakelainen on verovelvollinen Suomeen,joten ainakin elakelaisten kohdalla maksaja on selva.Minakin maksan koko ajan veroja Suomeen,vaikka en kuulu siella sosiaaliturvan piiriin.

Sateenkaari kirjoitti...

Anonyymi:Kavimme mieheni kanssa viime syksyna eraan asian takia paikassa,missa naita vakuutuksia taalla hoidetaan.Kovasti siella ihmettelivat,ettei suomalaisilla ole taalla vakuutuksia,kun niin monen muun euroopan maan kanssa on.

Anonyymi kirjoitti...

Kävin allekirjoittamassa :) Hyvään tarkoitukseen tuo adressi, todellakin. Täällä kuitenkin asuu tosi paljon suomalaisia, enemmän kuin varmasti aavistankaan..

Annu kirjoitti...

Suomessa sairasvakuutus on asumisperusteinen ja käsittääkseni kuuluu täällä kaikille kirjoilla asuvile. Suomessa odotetaan, että muutkin maat tekisivät samoin. Mikäli Turkissa asuvat kuuluisivat
automaattisesti maan sosiaaliturvan piiriin, ei keskinäisiä sopimuksia tarvittaisi.Minulla on ympäri vuoden matkavakuutus, se on aika edullinen. Siihen kyllä tarvitaan Suomen kotiosoite. Laitan nimeni listaan ehdottomasti paremman turvan puolesta
t Annu

Sateenkaari kirjoitti...

Elisa:Vihdoinkin aletaan aisasta ainakin keskustelemaan virallisella taholla.

Annu:Suomessahan sosiaaliturvan piiriin kuuluvat siella kaikki vakituisesti asuvat.Joiltain osin varmaan myös ulkommalaiset opiskelijat.
Mutta esim. me,kun asumme taalla Turkissa,niin menetamme Suomen sosiaaliturvan.Saamme sen takaisin,jos muutamme Suomeen,mutta siinakin on omat saannöksensa,kuinka kauan pitaa asua Suomessa jne.Emme esim voi pitaa kirjoja Suomessa,kun asumme Turkissa vuosia kerrallaan.
Joten tarvitaan maitten valiset sopimukset.
Tarkea asia.

Annu kirjoitti...

Mieheni enolla ja vaimollaan oli ravintola siellä Antalyassa. Kun Kari halvaantui, he joutuivat muuttamaan takaisin Suomeen, koska riittävää turvaa ei ollut. Toivotaan, että adressi vie asiaa eteenpäin. Se olisi meidänkin etu, jos viettäisimme eläkepäivät pysyvästi Turkissa.

Sateenkaari kirjoitti...

Annu:Kertomasi on totta niin monen kohdalla.
Ne parisenkymmenta valtiota,joilla vakuutussopimukset Turkin kanssa ovat olemassa,niin ovat ymmartaneet asian.Suomessa maksetaan korkeaa veroa,mutta kun sitten kansalaisen pitaisi saadaa vastinetta,niin onkin seina vastassa.

Anonyymi kirjoitti...

kylla suomalaiset tieda missa on paremmin sairaalas sgk palvelu
ma asun ite tamperella ja ma kavin hata tilauksen en paasenyt laaksrin 3 tunttia odatimme sitten ma rittelin hoitajan kanssa miksi laakari ei tule
vastaus oli laakarille on kiire
suomessa vaikea paase laakarin vaikea saada laaketta

Anonyymi kirjoitti...

Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog
shine. Please let me know where you got your theme. Thanks
Also see my web page > 1desi.com

Anonyymi kirjoitti...

Thanks on your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you could be a great author.
I will be sure to bookmark your blog and definitely will come
back from now on. I want to encourage yourself to continue your great writing, have a nice day!
Here is my website clinical professor