perjantai 20. heinäkuuta 2012

PAASTOKUUKAUSİ

Vuosi on vierahtanyt, ja muslimien paastokuukausi, Ramadan ( Ramazan sanotaan Turkissa) on alkanut.
Paastoaminen tapahtuu auringon nousun ja laskun valisena aikan, jolloin ei syöda, ei juoda, ei tupakoida, ja sukupuolinen kanssakayminen on kielletty.
http://www.islamopas.com/fastan.html

Nyt keskisesan kuumuus monissa maissa tekee paastoamisen todella haastavaksi. Koska paastoaika riippuu auringonkierrosta, niin se vaihtelee eri paikoissa. Meilla Antalyassa nyt Ramadanin alussa on paastonaika reilut 16 tuntia.
Vaikka sairaan ei tarvitse paastota, niin hyvin monet varsinkin vanhat ihmiset paastoavat. 
Mina en paastoa sydansairauteni takia, mutta muilta osin hiljennyn viettamaan tata Pyhaa kuukautta. Paastohan on vain yksi osa Ramadania. Tahan kuukauteen liittyy niin paljon muuta tunnetta ja hyvaa, jotka tekevat kuukaudesta nautittavan.
 Kun paasto illalla paattyy, niin on aterian aika, İftar. Kodeissa ovat naiset valmistaneet perheelleen İftar aterian huolella. Hyvin usein talle aterialle saadaan myös ystavia ja tuttavia mukaan nauttimaan syömisesta.
Paasto rikotaan vedella, oliiveilla taikka taateleilla, jonka jalkeen aloitetaan syöminen.

Kuva on viime vuodelta Antalyan kaupungin tarjoamasta ilmaisesta İftarateriasta, Karaalioğlupuistosta. Ateria tarjotaan jokaisena Ramadanin paivana. Naita paikkoja on Antalyassa 10. Arviolta n. 30.000 kaupunkilaista syö joka ilta naissa paikoissa.
Lisaksi kaupunki on varautunut kuljettamaan kotiin 15.000 ateriaa sellaisille, joilla ei ole mahdollisuutta lahtea naihin ruokapaikkoihin. Sairaat, vanhukset jne.
Myös ramadanin ruokapaketteja jaetaan vahavaraisille. Ne sisaltavat kuivaa ruokatavaraa ja lisaksi oliiveja, öljya jne.
Tama tallainen ilmaisen aterian tarjoaminen kansalaisille ei ole vaan taalla Antalyassa, vaan se kasittaa koko Turkin. Jokainen kaupunki ja kunta huolehtii omistaan.
Ramadanin ykkösleipa on tama iso pide. Kaikki leipomot sita tekevat. Mina en normaalisti syö valkoista leipaa, mutta tama pide on niin maukas, etta sita tulee syötya Ramadanin aikana aika paljon.

Ramadanin haviavaa todella vanhaa kulttuuria ovat nama rummunsoittajat ( Ramadan davulcular). Soittajat kiertelevat aamuyösta kaduilla rummuttaen ja laulaen herattaakseen paastoajat syömaan ateriaa ennen paivan paaston alkamista.
Ennen  tama oli vapaasti harjoitettavissa sille, kuka sita halusi tehda.. Palkkioksi heille heitettiin parvekkeelta rahaa. Sitten muutama vuosi sitten meni luvanvaraiseksi. Kaupunki otti vain maaratyn maaran rummunsoittajia. Jokaiselle annettin oma alue, missa voi liikkua. Palkkion työstaan kavivat sitten keraamassa ovelta ovelle viimeisena Ramadanin paivana. Samaan aikaan, kun tama muutos tuli, niin kaupunkiin laitettiin alueita ja katuja, joissa ei saa rummuttaa. Meidan katumme on yksi niista. Ja jotkut turistialueet. Nain Antalyassa.
Nyt on naita kieltoja tullut joissain kaupungeissa lisaa taalla Turkissa.
Mika on Antalyan kohdalla tilanne, niin sita en viela tieda taman vuoden osalta.

Ramazan ayi hepimize Müberek Olsun ( Siunattua Ramadanin kuukautta kaikille), jotka sita viettavat.
Muille aurinkoisia heinakuun loppupaivia. Vaikka ainakin Suomessa se nayttaa olevan melkeimpa mahdottomuus suuressa osin maata.
 


14 kommenttia:

Ciacy kirjoitti...

Mukavaa ramadan-kuukautta. Mikàs tuosta leivàstà tekee niin erikoisen, jos et muuten vaaleaa leipàà syò? Hetken jo mietin, ettà maistuu paremmalta pitkàn paaston jàlkeen, mutta kun sinà et paastoa niin siinà on sitten joku muu maukas juttu

Sateenkaari kirjoitti...

Ciacy: Kaikki leipomot eivat tee tuota leipaa sen ohjeen mukaan, mika kuuluu olla juuri Ramadanina. Ja se leipa ei maistukkaan hyvalta. Olen televisiosta nahnyt milla ohjeella sita tekevat, mutta eipa ole jaanyt mieleen. Jos on oikein tehty, niin on tosi maukasta, vaikka onkin valkoista leipaa.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen postaus - minulla on työpaikalla muutama työntekijä,jotka viettävät Ramadania. Tuolta Islam-oppaasta olen käynyt lukemassa vähän näitä asioita....

Sateenkaari kirjoitti...

d-malli: Mukavaa, etta olet kiinnostunut ja lueskellut. Paremmin sita sitten ymmartaa toisenlaisia tapoja.

Elegia kirjoitti...

Mielenkiintoinen postaus tosiaan. Kovasti kiinnostaa toisenlaiset tavat ja tässä opin taas uutta. Mieltä lämmittää se, että siellä pidetään huolta vähävaraisemmista antamalla ruokapaketti.

Sateenkaari kirjoitti...

Elegia: Turkissahan sosiaaliturva ei ole sita luokkaa, mita se on Suomessa. Ei ole työttömyyskorvauksia kuin pienelle osalle. Ei ole lapsilisia. Ei ole kaiken kattavaa jarjestelmaa toimeentulotuesta jne.
Mutt kehitys on meneillaan ja koko ahan tulee udistuksia parempaan suuntaan myös talla saralla. Ma on suuri, joten mikaan ei tapahdu hetkessa. Hyva uudistus on taman vuoden alusta tullut valtion sairausvakuutus, joka koskee kaikkia niita, joilla ei muuta vakuutusta ole. Eronneet vahavaraiset naiset, joilla on pienia lapsia, niin saavat pienen kuukausiavustuksen.Turvakoteja perustetaan koko ajan lisaa.
Tama Ramadanin aikana annettu ruokapaketti onkin hyvin tervetullut apu moneen perheeseen.
Taman lisaksi on paljon yksityisia ihmisia, yhdistyksia ja firmoja, jotka Ramadanina ( myös muulloin) avustavat vahavaraisia.

Sky Mikaela kirjoitti...

Hyvää Ramadanin aikaa!

Toivottavasti helteet eivät koettele ihmisiä liikaa ja ihmiset tajuaisivat ovat rajansa ja voimansa.

Miksi ihmeessä teidän Turkissa asuvien kommentointilaatikko vie johonkin oudoille sivuille??? Ensin avautuu joku sivu, sitten vasta löydän tämän lootan.
Ei kiva.

Sateenkaari kirjoitti...

Tanja: Kiitos.
Ne Afrikan helteet ovat onneksi nyt takanapain, mutta kuumaa on silti. Vaikka Sairaitten ja muuten heikkojen ei tarvitse paastota, niin varsinkin vanhat ihmiset paastoavat. Jos on mahdollista viettaa paivansa ilmastoidussa tilassa, niin se auttaa asiaa, mutta kun laheskaan kaikilla ei sita ole. Varjoisissa paikoissa nakeekin nukkujia puitten alla ja penkeilla paljon.

Minkalainen se sivu on, mika avautuu. Sina olet ainoa, joka tasta on kertonut. Mutta kertokaa muutkin, jos tallainen sivu teille avautuu, niin koitetaan saada selville.

Sky Mikaela kirjoitti...

Katotaan, jätän kommentin ja yritän painaa sivun mieleen... mutta se ei ole sama sivu aina, ainakaan ei ole sama sivu kuin toisella bloggaajalla Turkista.
Ihan uus juttu sun sivuilla, mutta et enää kirjota niin usein, tiedä sitten koska on tullut?

Sky Mikaela kirjoitti...

No ny se meni suoraan... oisko kun kirjotan uudelleen samaan laatikkoon?

Sateenkaari kirjoitti...

Tanja: Olisko sitten joku mainos. Saako sen jostain ruksista vaan poistettua. mulla on joskus tulltu jonkun blogissa tallainen mainos, jonka klikkaan vaan pois.

Sky Mikaela kirjoitti...

Voipi olla mainos. Kyllä sen klikkaamalla saa pois, mutta vähän häiritsee... en tahtois koneelle viruksia blogeista, siks otin puheeks.

Varmaan harmittomia, mutta kysyin ny kuitenkin. :)

Jael kirjoitti...

HYvää ramadania Sateenkaari!

Sateenkaari kirjoitti...

Tanja: pitaapa alkaa seuraamaan tata ilmiöta. Ja kerro, jos jatkuu.

Yaelian: Kiitos, ystavain.