perjantai 5. heinäkuuta 2013

PYHİİNVAELLUSMATKA

Turkkilaisen lapsenlapsemme muistotilaisuuden jalkeen teimme Pyhiinvaellusmatkan Adiamanin Menzilköyhyn.
Ylla paikasta esittelyvideo.
Ympari Turkkia, seka kaikkialta maailmasta saapuu tuonne pyhiinvaeltajia paivittain useampi sata. Majoituskapasiteetti on 1000 henkea paivaa kohden. Ulkomaalaisissa on tietenkin paljon ei- islamilaisia. Monesta eri uskontokunnasta olevia tutustuu tahan kauniiseen paikkaan.
AbdulBaki Erol on nykyinen johtaja. Paikka on kulkenut isalta pojalle, ja nain kulku jatkuu edelleen. Jossain vaiheessa kauan sitten löydettiin tama suku, joka polveutuu Profeetasta.
Paljon olin kuullut tasta niin sydammellisesta ja lamminhenkisesta johtajasta, mutta en olisi uskonut miten valtavan vaikutuksen hanen nakemisensa minuun teki. Oma mielipiteeni on, etta hanen taytyy todella olla "Pyha".
Naisille han nayttaytyy kahdesti paivassa.
Olimme odottaneet hanta tulevaksi vajaan tunnin. Suuren naisjoukon edessa oli vapaa kulkuvayla, jota myöten han kulki. Paikalla vallitsi hiljaisuus. Kun han saapui ovesta kulkuvaylalleen, ja tuli naköpiiriini, katse maahan nöyrasti luotuna, ja kulki hitaasti edestamme sivuilleen vilkuilematta, niin jotain kasittamatönta tapahtui. Kyyneleet alkoivat virrata kasvoilleni, ja sydammeni tayttyi rauhantunteesta. Se oli kokemus, jota ei unohda.
Olenhan ollut muslimi jo 18 vuotta, mutta nyt kaikki tuli paljon kongreettisemmaksi.
Menzilköyn puutarhassa elaa erittain paljon lintuja luonnonvaraisena. Sekin oli ihmeellista, etta kun tama johtaja kulki siina edessamme, niin suuri lintuparvi seurasi hanta hanen ylapuolellaan.

 Mezilköyn moskeija

 Paikka on kuin pieni kaupunki. Se on omavarainen karjatalouden ja  maatalouden suhteen. Silla on oma teurastamo, oma meijeri, ja paljon muuta.
 Alueella on posti, kauppoja ja konditorioita, mista saa maittavaa niin makean nalkaan, kuin suolaisenkin nalkaan. Myös pieni sairaala on alueella, ja laakari tavoitettavissa 24/7.
Pyhiinvaeltajien on mahdollisuus saada joka paiva ilmainen keittoateria, jonka kanssa on tarjolla talon leipomaa leipaa. Jos et tata mahdollisuutta halua kayttaa hyvaksesi, niin voit ostaa syömista kahvilasta.

Miehet ja naiset ovat eri puolilla. Puolet on erotettu portilla, joka on aina avoinna. Miesten puolelle ei kuitenkaan saa menna yksikseen kiertelemaan, vaan puhelimella voi sopia, etta joku perheenjasenista, joka on miesten puolella, niin tulee hakemaan portilta, ja opastaa ja on mukana.

Nukkumapaikkoja on seka sisalla, etta ulkona. Me majoituimme ulos kauniiseen puutarhaan tahtitaivaan alle. Pihakiveyksen paalle levitetaan ensin muovimattoja tarpeellinen maara, ja siihen haetaan yöksi paksut viltit ja tyynyt, ja peitteeksi voi myös ottaa viltin. Myös tama oli mahtava kokemus. Muutama sata naista omina ryhminaan oli nytkin nukkumassa ulkosalla.

Paiva rytmittaytyy rukousaikoihin, ruokailuun jne.
Lahes kaikki aikuiset ( paikalla oli paljon lapsia vanhempiensa mukana) suorittavat myös ns. tövben, joka on islamissa uskonpuhdistautuminen synneista ja lupautuminen uskonnon noudattamiselle. Myös mina nain tein.

Suurin osa viipyy paikalla pari- kolme paivaa, mutta sinne voi menna myös olemaan pitemmaksi ajaksi, jolloin monet osallistuvat vapaaehtoisesti auttamaan paikan eri töissa ja toiminnoissa. Tallöin he saavat tayden ylöspidon.

Edelliset kuvat kaikki otettu netista. Seuraavat kolme kuvaa omia ottamia bussimatkan aikana. İtse Menzilköyssa oli valokuuvaminen kielletty.
 Pysahdyspaikalta

Rukouspysahdys aamun sarastaessa.
Bussimatka Fethiesta kesti yhteen suuntaan pysahdyksineen 24 tuntia. Matkalla pysahdyimme rukousaikoina rukoilemaan, syömaan ja jaloittelemaan hieman. Bussissa kuuntelimme "İlahemusiikkia"


Söimme yhdessa mukaan ottamiamme evaita. Poisnukkuneen pojan isa luki meille islamilaista kirjallisuutta, ja tietty piti valilla yrittaa nukkuakkin. Minulla on aina ollut se, etten osaa nukkua bussissa.

Kokonaisuus matkasta jatti lahtemattöman vaikutuksen, ja haluan tehda sen uudelleen jossain vaiheessa.


17 kommenttia:

Mine kirjoitti...

Voi mitä surua siellä on ollutkaan. Başınız sağ olsun!

Sateenkaari kirjoitti...

Lammin kiitos osanotosta, Mine

Jael kirjoitti...

Varmaankin todella mieleenjäävä kokemus vaikka tie tuonne veikin surun vuoksi.Haleja!

Vihreatniityt kirjoitti...

Surullisia uutisia sieltä Turkista. Aivan liian nuori mies kuolemaan. Halaus sinulle ja miehellesi.

Sateenkaari kirjoitti...

Jael: Ja uskon, ettei jaanyt ainoaksi matkaksi tuonne Menzilköyhyn.Mieheni poika ( edesmenneen isa)on kaynyt nyt 7 vuotta tuolla Menzilköyssa, ja kertoillut sielta paljon. Mutta kylla se pitaa omin silmin nahda ja kokea. Tavoitteenahan tietenkin on paasta se kerran elamassaan tekemaan Mekan matka, jos vaan rahaa saadaan saastettya. Vastahali.

Vihreatniityt: Lammin kiitos, ja hali myös sinne Vireilleniityille. Tallaiseenkin on vain tyysyttava ja sopeuduttava, vaikka vaikeaa se onkin. Olisi viela vaikeampaa ilman uskoa korkeimpaan.

anumorchy kirjoitti...

Olikin tuttu nimi tuo Adiaman jostain. Sitten kartasta huomasin etta sehan oli meilla matkalla kun ajelimme Nemrut-vuoren patsaiden luota Urfaan.
Urfasta pidin todella paljon. Eiko sekin ole pyhiinvaelluspaikka? Ymmarsin etta muslimitradition mukaan Abraham syntyi siella. Ja ne pyhat kala-altaat myos!

Sateenkaari kirjoitti...

Anymorchy:
Olet oikeassa. Urfaa pidetaan Abrahamin syntymapaikkana, ja siella ovat kertomasi "pyhat" karpialtaat, jonne pyhiinvaeltajat menevat ruokkimaan kaloja. Mutta pyhiinvaelluspaikkana samoin periaattein, milla mennaan Mekkaan,niin sita ei Urfa ole. Yritin googlettaa, mutta en löytanyt muuta tietoa, kuin nuo "pyhat" kala-altaat ja Abrahamin syntymapaikka, seka pazaarit osmnanien ajoilta. Kristinuskolla on Urfassa vankka historia, joten sinne varmaan menee ulkomailta kristittyja paljon. Toki myös turkkilaisia, mutta turkkilaisten ja islamilaisuuden pyhiinvaelluspaikka on tuo Adiaman. Urfa on enemmankin nahtavyys, jota taas Adiamanin Menzilköy ei ole. Valokuvaaminenkin on Adiamanissa kielletty.

mizyéna kirjoitti...

Voimia ja kärsivällisyyttä teitä kohdanneessa surussa ♥

Islamin näkökulmasta pitää mainita, että ainut pyhiinvaelluspaikka on Mekka. Kaikki nämä muut ovat ihmisten itsensä keksimiä eivätkä kuulu Islamin uskontoon. Mikä tuon pyhiinvaelluksen tarkoitus on ja kuka tämän perheen on tälläiseen johtajan asemaan nostanut? Tälläisessä on aina riski henkilöpalvonnalle.

Olen kuitenkin iloinen, että matkalla oli sinuun uskoa vahvistuttava merkitys ♥

ekku kirjoitti...

Voi mitä surua ollut. Ikävää aina tommonen. Voimia teille <3

Sateenkaari kirjoitti...

mizyena: Lammin kiitos, mizyena.
Minulla oli itsellani myös epailykset paikan ja toiminnan sunteen, mutta nyt, kun olen nahnyt itse ja jatkossakin seuraan, niin epailykset ovat alkaneet karista.
Tuonne mennaan vain ja ainoastaan Allahin takia ja siella myös kaikki tehdaan Allahille. Toiminta perustuu Koraaniin ja noudattaa Koraania. Ja taman paikan tarkoitus on olla esiaste Mekkaan menolle. Kaikilla ei ole varaa koskaan lahtyea sinne Mekkaan. En tieda, onko meillakaan. Aika nayttaa. En ole viela kaikkea historiaa paassyt tutkimaan tasta paikasta ja johtajasta, mutta löysin wikipediasta tietoa, etta olisi -20 luvulla "löydetty" profeetan jalkelainen monessa polvessa, jonka jalkelainen suvussa tama nykyinen johtaja on. Kunhan paasen enemman kuuntelemaan asiasta, niin sitten on viisaampi.
Henkilöpalvontaa minakin epailin, mutta niin se ei ole.

Sateenkaari kirjoitti...

Ekku: Lammin kiitos, Ekku <3

Sateenkaari kirjoitti...

Ja islamissa, niinkuin muissakin uskontokunnissa on ollut, ja tulee olemaan eriasteisia "johtajia". İslamissa myös eriasteisia imaamia. Joku paasee suosioon ja joku ei.
Kunhan opit ovat Koraanin oppeja, ja toiminta tahtaa Allahin palvelemiseen sen alkuperaisessa tavoitteessaan, niin en pida sita ollenkaan pahana asiana.
Talla kertomallani taholla on myös tarkoitus tuoda islamilaisuutta tunnetuksi kaikkialla sen hyvyyden ja onnellisuuden kautta, İslamilaisuudesta kun maailmalla on niin paljon sita vaaraa ja huonoa tietoa.

mizyéna kirjoitti...

Sanot, että toiminta perustuu Koraaniin. Ymmärrän kyllä mitä tarkoitat enkä epäilekään, että paikassa mitään väärää tehtäisiin sinällään. Mutta Koraani ei käske tekemään pyhiinvaellusta sinne eikä kukaan Profeetta tai heidän seuralainen tehnyt eli se ei kuulu niihin tehtäviin mitä meidän tulee tehdä. Siten sei ei siis ole pyhiinvaellus eikä islamiin kuuluva teko. Pyhiinvaellus Mekkaan on ainut pyhiinvaellus mitä muslimit tekevät ja jos sinne ei ole rahaa mennä niin se on anteeksiannettavaa. On olemassa käsite kuin "bidah" eli uudistukset uskonnossa ja tämä saattaa mennä sellaisen piikkiin eli on lisätty uskontoon tälläinen pyhiinvaellus vaikka Koraania tai Profeetan sunna ei sellaista tunne.

Sinulla on hyvä aikomus ja hyvä sydän. Se on tärkeintä ja aikomusten mukaan muslimi saa palkkansa.

sho(e)paholic kirjoitti...

Tosi jännä kertomus. En ole koskaan ennemmin edes tajunnut, että olet muslimi. Tämä on ehkä hyvä, koska olen lukenut sinun blogiasi niin kauan, että nyt on turha alkaa ennakkoluuloja enää kehittämään. Kuten kommenteissa sanotkin, on maailmalla paljon negatiivia asioita valloillaan muslimeista. Minulle suurin ongelma on se, että naisen ja miehen välille tehdään niin selkeä ero - ja huom! tämä piirre löytyy myös ihan täältä koto-Suomesta kristinuskosta, joten en sikäli tässä arvostele mitään uskontoa. Haluaisin kovasti opiskella islamia vielä enemmän, sillä haluaisin ymmärtää uskontoa enemmän, jotta omille mielipiteille joko olisi enemmän perustaa tai sitten ei olisi.

Ainahan on niin, että aivan sama mistä ihmisryhmästä on kyse, niin jos joku 2% tekee jotain kyseenalaista, niin se pilaa 98% maineen, mikä on surullista. Sillä mielellä olen yrittänyt pitää silmäni ja sieluni avoinna kaikelle ja muistaa, että jokaisella ihmisellä varmasti on perustelu uskolleen. Englannissa näin paljon Afghanistanista tulleita naisia, jotka Englannissakin pitävät ihan silmäverkosta hanskoihin asti kaikkia ihoa peittäviä vaatteita yllään, mitä en ymmärrä missään nimessä enkä koskaan tule ymmärtämään. Islamia uskontona sen sijaan olen oppinut jo jonkin verran ymmärtämään - kunhan vain pitää mielessä, mikä on sitä todellista sisältöä ja mitä joku on keksinyt omien tarkoitusperiensä ajamiseen (ääriesimerkkinä taleban)

Tulipahan tekstiä! Mutta onneksi saitte tehdä matkan, josta sait henkisiä voimia kantaa surusi.

mizyéna kirjoitti...

sho(e)paholic, mies ja nainen ovat erilaisia mutta samanarvoisia.

Sateenkaari kirjoitti...

Sho(e)paholic: Mizyena tuossa sanoo niinkuin asia on, etta mies ja nainen ovat erilaisia, mutta samanarvoisia.
Ja tuo on totta. Monissa maissa vaan jostain kummasta syysta edelleen sorretaan naisia, mika ei missaan nimessa ole lahtöisin Koraanista.
Ja mina henkilökohtaisesti voin sanoa, etta koskaan elamassani aiemmin en ole saanut tuntea olevani nainen snan varsinaisessa merkityksessa, ennenkuin juuri tassa islamilaisessa elamassa, mita elan.Myös tasa-arvon suhteen.

Mizyena: Minakin toki tiedani ettei tuosta paikasta ole mitaan Koraanissa. Mutta itse olen sita mielta, etta kun Allah on meille antanut "vapaan tahdon" elamiseen taalla maan paalla, niin jos silla vapaalla tahdolla kehitetaan ja tehdaan hyvaa rikkomatta Koraanin lakia, niin se tayttaa kehittyvan maailman tarpeita myös uskonnollisessa maailmassa, eika ole vaarin. Elikka katson, etta tuo "vapaa tahto" kasittaa myös niita Koraanin kirjoittamisen jalkeen tulleita asioita, joista silloin ei ollut tietoa. Mutta kaikkinensa mielenkiintoinen asia, josta jatkossa tulen ottamaan ( ja varsinkin sen historiasta) enemman selvaa. Siis tama Adiamanin paikka ja Semerkand, jonka alaisena se toimii. Sosiaalinen ja uskonnollinen hyvan tahdon toiminta ainakin aika suuressa mittakaavassa.
Proffetoista löytyy historiaa myös taalla Turkista joka ei tuolloin Turkki ollut), joten tulee mieleen ajatus, etta ehkapa jotain on huomattu vasta Koraanin kirjoittamisen jalkeenkin. Tieda hanta.
Ja lammin kiitos, Mizyena kauniista sanoistasi.

sho(e)paholic kirjoitti...

Toivottavasti te nyt tajusitte, että tiedän miehen ja naisen olevan erilaisia fyysisesti. Minusta tuo oli vähän saivartelua nimittäin. Tasa-arvoisuuteen ja samanarvoisuuteen todellakin viittasin.
Harmi että et ole aiemmin kokenut naiseuttasi niin vahvasti ennen, se on aina toki yksilöllinen kokemus. Minäkään en kokenut itseäni yhtä selvästi jännällä tavalla naiseksi ennen kuin sain miehen, joka arvostaa minua naisena, tasa-arvoisena kumppanina ja rakastettuna :)