tiistai 24. heinäkuuta 2012

MERCİMEK CORBASİ (LİNSSİKEİTTO)

Turkissa syödaan keittoja paljon, mutta eritoten keitot ovat Ramadanin ajan ruokaa. Ruokaa, jolla aloitetaan paastopaivan pattava ateria, kun paasto on ensin rikottu joko vedella, taateleilla taikka oliiveilla. Tassa keitto, josta mina pidan tosi paljon. Helppo valmistaa.

MERCİMEK CORBASİ (LİNSSİKEİTTO)

2 juomalasillista punaisia linsseja
2 rkl öljya
2 keskikokoista sipulia
2 keskikokoista perunaa
2 porkkanaa
8 juomalasillista vetta
2 rkl jauhoja
1/2 sitruunan mehu
suolaa

Huuhtele linssit muutamalla vedella, jotta tarkkelys vahenee. Kuori ja paloittele sipulit, perunat ja porkkanat. Laita kaikki aineet kattilaan, paitsi sitruunanmehu. Keita pehmeaksi ja soseuta sauvasekoittimella. Vetta lisaamalla taikka vahentamalla saat keiton paksuuden mieleiseksesi. Lisaa valmiiseen keittoon sitruunanmehu ja kiehauta. Keiton paalle tarjottaessa voi ripotella chilirouhetta taikka kuumentaa paistinpannulla hieman ruskistaen voita. Myös kuivattu minttu sopii hyvin.
Mina teen taman keiton usein vain pelkista linsseista ja sipulista. Mausteeksi laitan mustapippuria ja suolaa. Myös tomaattia voi kayttaa ja vahan tomaattipyretta.
Sitruunanmehun voi jattaa pois ja jokainen saa sita laittaa keiton sekaan, jos haluaa.

AFİYET OLSUN (HYVAA RUOKAHALUA)

perjantai 20. heinäkuuta 2012

PAASTOKUUKAUSİ

Vuosi on vierahtanyt, ja muslimien paastokuukausi, Ramadan ( Ramazan sanotaan Turkissa) on alkanut.
Paastoaminen tapahtuu auringon nousun ja laskun valisena aikan, jolloin ei syöda, ei juoda, ei tupakoida, ja sukupuolinen kanssakayminen on kielletty.
http://www.islamopas.com/fastan.html

Nyt keskisesan kuumuus monissa maissa tekee paastoamisen todella haastavaksi. Koska paastoaika riippuu auringonkierrosta, niin se vaihtelee eri paikoissa. Meilla Antalyassa nyt Ramadanin alussa on paastonaika reilut 16 tuntia.
Vaikka sairaan ei tarvitse paastota, niin hyvin monet varsinkin vanhat ihmiset paastoavat. 
Mina en paastoa sydansairauteni takia, mutta muilta osin hiljennyn viettamaan tata Pyhaa kuukautta. Paastohan on vain yksi osa Ramadania. Tahan kuukauteen liittyy niin paljon muuta tunnetta ja hyvaa, jotka tekevat kuukaudesta nautittavan.
 Kun paasto illalla paattyy, niin on aterian aika, İftar. Kodeissa ovat naiset valmistaneet perheelleen İftar aterian huolella. Hyvin usein talle aterialle saadaan myös ystavia ja tuttavia mukaan nauttimaan syömisesta.
Paasto rikotaan vedella, oliiveilla taikka taateleilla, jonka jalkeen aloitetaan syöminen.

Kuva on viime vuodelta Antalyan kaupungin tarjoamasta ilmaisesta İftarateriasta, Karaalioğlupuistosta. Ateria tarjotaan jokaisena Ramadanin paivana. Naita paikkoja on Antalyassa 10. Arviolta n. 30.000 kaupunkilaista syö joka ilta naissa paikoissa.
Lisaksi kaupunki on varautunut kuljettamaan kotiin 15.000 ateriaa sellaisille, joilla ei ole mahdollisuutta lahtea naihin ruokapaikkoihin. Sairaat, vanhukset jne.
Myös ramadanin ruokapaketteja jaetaan vahavaraisille. Ne sisaltavat kuivaa ruokatavaraa ja lisaksi oliiveja, öljya jne.
Tama tallainen ilmaisen aterian tarjoaminen kansalaisille ei ole vaan taalla Antalyassa, vaan se kasittaa koko Turkin. Jokainen kaupunki ja kunta huolehtii omistaan.
Ramadanin ykkösleipa on tama iso pide. Kaikki leipomot sita tekevat. Mina en normaalisti syö valkoista leipaa, mutta tama pide on niin maukas, etta sita tulee syötya Ramadanin aikana aika paljon.

Ramadanin haviavaa todella vanhaa kulttuuria ovat nama rummunsoittajat ( Ramadan davulcular). Soittajat kiertelevat aamuyösta kaduilla rummuttaen ja laulaen herattaakseen paastoajat syömaan ateriaa ennen paivan paaston alkamista.
Ennen  tama oli vapaasti harjoitettavissa sille, kuka sita halusi tehda.. Palkkioksi heille heitettiin parvekkeelta rahaa. Sitten muutama vuosi sitten meni luvanvaraiseksi. Kaupunki otti vain maaratyn maaran rummunsoittajia. Jokaiselle annettin oma alue, missa voi liikkua. Palkkion työstaan kavivat sitten keraamassa ovelta ovelle viimeisena Ramadanin paivana. Samaan aikaan, kun tama muutos tuli, niin kaupunkiin laitettiin alueita ja katuja, joissa ei saa rummuttaa. Meidan katumme on yksi niista. Ja jotkut turistialueet. Nain Antalyassa.
Nyt on naita kieltoja tullut joissain kaupungeissa lisaa taalla Turkissa.
Mika on Antalyan kohdalla tilanne, niin sita en viela tieda taman vuoden osalta.

Ramazan ayi hepimize Müberek Olsun ( Siunattua Ramadanin kuukautta kaikille), jotka sita viettavat.
Muille aurinkoisia heinakuun loppupaivia. Vaikka ainakin Suomessa se nayttaa olevan melkeimpa mahdottomuus suuressa osin maata.
 


maanantai 16. heinäkuuta 2012

PİNAATTİ- FETAJUUSTOMUFFİNSİT

Meilla taalla ei talla hetkella leivota, eika liioin ruokaa laiteta keittiössa kuumuuden takia.

http://www.turkiyegazetesi.com/haberdetay.aspx?newsid=17457#.UAQ9AvU2dr9

Eilen naytti Antalyassa lampömittari +52 astetta lamminta. Pohjois- Afrikasta tuulet tuovat taman nain kuuman ilman, miKa ei nain kuumana yleensa tule. Ulos ei ole menemista, jos ei aivan pakko ole.
Olohuoneessa ja makuuhuoneessa on ilmastointi, mutta keittiössa ei, joten ne leipovat, joilla ei ole nain kuuma

Tassa toinen hyvaksi katsomani suolainen ohje

PİNAATTİ- FETAJUUSTOMUFFİNSİT

2+ 3/4 juomalasillista jauhoja
1/4 juomalasillista sokeria
1 paketti ( 2 suomalaista teelusikallista) leivinjauhetta
1 teelusikallinen (puoli suomalaista tl) suolaa
3/4 juomalasillista maitoa
1/2 juomalasillista öljya
2 kananmunaa
1 juomalasillinen pilkottua pinaattia
374 juomalasillista fetajuustoa ( haarukalla hienonnettua)
1/2 juomalasillista pilkottua punaista paprikaa
hieman chilirouhetta (bulbiber)

Myös muita mausteita ja kasviksia voi kayttaa oman valinnan mukaan. Oliivit kayvat varmasti myös hyvin

Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhe, chili ja suola. Lisaa maito, öljy ja hiukan vatkatut kananmunat. Lisaa pinaatti ja paprika. sekoita taikinaksi. Jaa taikina muffinsivuokiin. Paista 180 asteisessa uunissa 25- 28 minuuttia.

Taman ohjeen annos on pieni ( 6 muffinsia), joten jos haluat tehda enemman, niin kerro ainemaarat itsellesi sopiviksi.


AFİYET OLSUN ( HYVAA RUOKAHALUA)

perjantai 13. heinäkuuta 2012

KESARUOKAA

Olisikohan aika taas valilla laitella tanne ruokaohjeita. Kun kuumuuden takia ei ulkosalla juurikaan liiku, niin ei tule uusia kuviakaan.
Uudessa LEZZET-lehdessa oli kivoja juttuja.
Tassa ensimmainen.

SUOLAİSET WOHVELİT

Taikina:
125 gr voita
250 gr jauhoja
1 pussi (tai 2 suomalaista teelusikallista leivinjauhetta)
4 kananmunaa
500ml maitoa
ripaus suolaa

Tee taikina ja paista vohvelit.
Laita uuni kuumenemaan 180-200 asteiseksi.
Levita vohveleitten paalle joku valmiskastike. Tassa ohjeessa on basilikakastike. Laita tayte oman maun mukaan (makkaraa, kasviksia, sienia jne). Tomaattia ja parmesan- seka jotain muuta juustoraastetta.
Laita taytetyt vohvelit uuniin hetkeksi.
Halutessasi voit viela koristella valmiit vohvelit jollain vihrealla ja ripotella paalle hieman juustoraastetta.

AFİYET OLSUN ( HYVAA RUOKAHALUA)

tiistai 10. heinäkuuta 2012

TATA KESAA

http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=ANTALYA

Viime talvi oli kylma ja sateinen. sateet jatkuivat taalla meilla alkukesaan saakka. Poikkeuksellisen myöhaan viela oli rankkasateita.
Nyt sitten ovat kuumat alkaneet. Tuosta linkista nakee, etta eletaan +40 asteen helteita.
Eilen aamupaivalla kavasin viemassa paketin postiin. Matka taittui katevasti mennen tullen ilmastoidulla bussilla. Matka postiin ei ole pitka, mutta talla helteella en ota terveysriskia turhaan.
Huomasin kylla, etta moni oli jaanyt kotiin. Busseissa oli hyvin tilaa ja kaduilla hiljaista.

http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo/

Eilen oli taas maanjaristyskin,  joka hetken tuntui myös taalla Antalyassa. Jaristys oli Valimeressa ja suuruudeltaan 6.0. Linkin takaa löytyy paikka. Merkitty isolla keltaisella ympyralla. Tuosta kartasta nakee parin paivan maanjaristykset . Meneillaan oleva jaristys tulee lahes reaaliajassa. Tana kesana on jarissyt paljon Fethiye- Marmaris alueella, joka on taalla etelarannikolla kovastikkin altista jaristysaluetta.

İhana ystavani ilahdutti minua puolukkahillolla. Oli İkeasta sita kaynyt hakemassa İstanbulissa.
Kyllapa olikin kaalipadan kanssa hyvaa.


Keittiö meilla on nailla ilmoilla melkein kuin sauna. Ruokaa laittelee vain sellaista, mika valmistuu nopeasti. Kun sitten tulee isompi nalka, niin pitaa siirtya ulkoruokintaan. Valilla ystavien kanssa ja valilla omassa hyvassa seurassa. Ruokapaikkojen suhteen on valinnanvaraa jo tassa meidan kotikadullamme. Nain kuumalla onkin ruokaisa salaatti se İn.



Kuvien ottokin on vahaista nyt, kun ei paljoakaan liiku ulkosalla.  Normaalisti on viela elokuu kuumaa. Ja Antalyassa myös erittain kosteaa. Katsotaan, miten on tana vuonna.

Oikein mukavia heinakuun paivia, ystavat ympari maailman.