maanantai 29. elokuuta 2011

RAMADANİN PAATÖSJUHLA

Tanaan on ollut viimeinen paastopaiva.Huomenna alkaa kolme paivaa kestava juhla Ramazan Bayram.
Tanaan oli juhlan Aatto (Arife),jolloin alkaa haudoilla kaynti.Myös mina kavin tanaan mieheni aidin haudalla.Hanen isansa on haudattu Fethiyeen.
Huomenna aamulla moskeijoitten rukouskutsu saattelee ihmisten askeleita juhlarukoukseen.
Myöhemmin perheet aloittavat juhlan vieton.Nuoremmat kayvat tervehtimassa vanhempia suvun jasenia heidan omissa kodeissaan,vanhainkodeissa tai missa kukin asuu.
Perheet ja sukulaiset kokoontuvat yhteen nauttien hyvasta ruoasta ja makeista leivonnaisista.Yleisia juhlaleivonnaisia ovat baklava,tulumba, sekerpare ja kadayif..Nama kaikki ovat erittain makeita sokerivesiliemileivonnaisia.
Lapset kayvat naapureitten ja sukulaisten luona toivottamassa hyvaa juhlaa ja heille annetaan joko karamelleja tai pikkulahjoja taikka rahaa.
Ramadanin paatösjuhlan toinen nimi onkin Sokerijuhla(Şekerbayram).
 Suomalainen ystavani tulee meille toisena juhlapaivana,jolloin menemme illalla kaupungille katselemaan ja seuraavana aamuna olisi tarkoitus menna ulos aamupalalle.Laittelen sitten kuvia.
Meilla kun kaikki lahisukulaiset asuvat Fethiyessa,niin jaa se sukulaishulina pois.

Kaikille teille,jotka tata juhlaa vietatte,niin oikein Hyvaa Ramadanin Paatösjuhlaa.
Muille leppoisaa viikkoa.

torstai 25. elokuuta 2011

PARİ LİNKKİA JA VAHAN MUUTAKİN

http://www.tietoaturkista.com/antalya.php

Tassa ensimmaisessa linkissa on tietoa Turkkiin matkaavalle.Ja erityisesti Antalyaan matkaavalle.

http://www.holidayphone.fi/

Tama toinen linkki pitaa sisallaan neuvoa siita,miten soittaa halvalla ollessaan lomalla ulkomailla.




 Nyt on koko elokuun ollut niin kuuma,ettei ole tullut kuvia otettua,kun ei paljoa ole kaupungillakaan liikkunut.Lahikaupassa,busilla ostoskeskuksiin ja bussilla ystavien luokse kahville.Kuvat ovat satunnaisia jo aikaisemmin otettuja.
Ensi viikolla loppuu Ramadan ja ystavan kanssa on suunnitelmissa,etta liikumme myös ulkona.Toivottavasti lampötila putoaa ainakin vahan.Sitten saan taas uusia kuviakin naytille.

Tassa viimeisessa kuvassa elokuun ostos.Vierashuoneen sanky,jonka turvin sain lisaa "kaappitilaa".
Taalla on tuollainen sanky kaytössa erittain yleisesti juuri hyvan sailytystilansa ansiosta.
Sangyn runko oli meilla jo olemassa,ja siihen sitten keskelle vaan laitettiin tuo "kaappi".Tuota voi kayttaa ilman sangyn runkoakin.Myös kauniita paatyja naihin saa ostaa.

Kivaa loppuviikkoa kaikille!

perjantai 19. elokuuta 2011

UUTTA

Antalyan kaupunki rakensi meille aivan uudenlaisen roskiksen.Tahan kun viet roskapussin,niin painat vaan jalalla kuvassa nakyvaa painiketta,Ja kansi avautuu.Sinne pudotat roskapussin.
Systeemi on tallainen: tuo kehikko pitaa sisallaan kolme roskalaatikkoa.Jokainen omassa kehikossaan.Kun roska-auto tulee tyhjentamaan laatikot,niin tuo kehikko saadaan nostettua ylös sahköisesti.Laatikot vedetaan ulos,ja tyhjennetaan roska-auton uumeniin.Katevaa.
İstuttivat viela kukkia ymparille.
Kylla ovat kissat etsineet entisia laatikoita.Joutuvat nyt etsimaan uudet,joita taalla on viela paljon.Onkohan tama ensimmainen koekappale?En ainakaan ole muita viela nahnyt.

Oikein mukavaa viikonloppua,ystavat.

lauantai 13. elokuuta 2011

RAUHAN SİLLAT

Ramazan 2011 Namaz kılıp, Türk ailelerine misafir oldular ZAMAN

 Turkissa on jo useampana vuotena kaynyt vierailijoita useista eri maista tutustumassa taalla Ramadanin viettoon itse siihen osallistuen.
Samanyolu TV'de sıra dışı proje

Projekti kulkee nimella "RAUHAN SİLLAT", ja paaosassa siina on Samanyolu  TV, mista saamme projektia seurata paivittain
Projektiin osallistujat ovat Samanyolu TV:n ja turkkilaisten perheitten vieraina.Osallistuvat paastoon ja rukoushetkiin,seka muutenkin saavat tutustua Ramadanin aikaan ja kulttuuriin.
Sita en tieda,etta osallistuuko valtio tahan projektiin tai ei.Mutta televisiosta olen nahnyt,etta myös valtion vieraina on eri maitten ja uskontojen edustajia,jotka osallistuvat  paastopaivan paattamaan ruokahetkeen (İftar),seka vierailevat moskeijoissa.
Myös omatoimimatkaajia Turkissa kay Ramadanina paljon,jotka tulevat varta vasten tutustumaan Ramadanin vieton tapoihin ja perinteisiin.
Tallainen on miellyttava ja kaunis tapa antaa tietoa sita haluaville.
Aurinkoista huomista sunnuntaita,ystavat.

keskiviikko 10. elokuuta 2011

TARİNANKERTOJA

http://juhoblom.blogspot.com/

Lainasin tuon yllaolevan kuvan  12 vuotiaan lapsenlapseni askettain aloittamasta blogista.Klikkaamalla linkkia paaset blogiin.
Juho on pienesta asti ollut tarinankertoja.Niita tarinoita syntyi leikin lomassa.Milloin legoilla,milloin pleymobileilla leikkiessa.Mielikuvitus on valtava.
Nyt tarinoita alkoi tulla blogin muodossa.Jos kiinnostaa,niin kaykaapa kurkkaamassa.
Tanaan on taalla meilla ollut hiukkasen inhimillisemman "kuumaa".Lampötila talla hetkella (klo 22.45) on + 28.Tuulta ei lainkaan.
Mukavaa huomista keskiviikkopaivaa,ystavat.

sunnuntai 7. elokuuta 2011

LAİNATTUA

Blogiystavallani,Appelsiineja Hunajaa,oli blogissaan ohje,jota hiukan muuntelin.Kaykaapa katsomassa alkuperainen,joka takuulla on erittain hyva.
Kelmun paalle levitin keitetyista punajuurista vihanneskuorimaveitsella leikatut suikaleet tasaiseksi kerrokseksi.
Taytteeseen laitoin pehmeaa vuohenjuustoa(rasia),vahan fetajuustoa,persiljaa,valkosipulia ,hiukan chilia,mustapippuria ja yrtteja.
Tayte punajuurien paalle ja sitten rullalle.Yön oli jaakaapissa.
Tuli mieleen,etta myös porkkanoista ehkapa tulisi samalla ohjeella hyvaa.
Ystava oli yökylassa,ja tykkasi tosi paljon

torstai 4. elokuuta 2011

RAMADAN DAVULCU (RAMADAN RUMPALİ)

 Ramadankuukauden ajan on kaduillamme "yötyölaisia",joita ei muulloin siella nae naissa merkeissa.
Nimittain rummunsoittajia.
Jo hyvissa ajoin Ramadanin alkamista on haettava lupa kaupungilta talle työlle.Nykyaan tama on luvanvaraista toimintaa..Aikaisemmin ei lupia tarvinnut,ja silloin rummunsoittajia oli paljon enemman kaduilla.
Palkka tasta työsta tulee kansalaisilta.Kun Ramadan on loppumassa,niin rummuttajat keraavat palkkansa ovelta ovelle talosta taloon silta alueeelta,missa ovat työskennelleet.On sitten kunkin kansalaisen omantunnon varassa,minka verran antaa.
Vuosia sitten oli tassakin systeemi toinen.Kun rummuttaja öista työtaan teki ikkunoitten alla,niin ihmiset heittivat kadulle ikkunoista ja parvekkeilta roposia.Joku antoi myös ruokaa ja leivonnaisia.

Joku tekee työtaan yksin ja joku kaverin kanssa yhdessa kulkien aamuöisilla kaduilla.
Tama on yksi seikka,jota rakastan Ramadanissa.Viime yöna valvoin,ja istuin parvekkeella klo 03.30 kuuunnellen,miten rummun aani ensin tuli kauempaa,ja vahitellen laheni ja koveni.Rummuttaja ei tullut tasta meidan editsemme,vaan kulkia takapihan puoleisella kadulla.
aamuyön hiljaisuudessa kuitenkin taman rummun aani kiirii kauas,ja kuuluu jo kaukaa.
Juuri avasin ovet ja ikkunat,kun koko paivan on ilmastointi pörrannyt kuumuuden takia.Hiukan on pilvia taivaalla ja lampötila nyt +31 astetta.Hienoinen tuulenvire menee huoneesta toiseen.

www.youtube.com
Amasrada Ramazan ayinda gece sahurda davulcu
 
Tuosta linkista paaset katsomaan rummuttajaa.
 
Kuvat ja video netista otettuja.