lauantai 29. tammikuuta 2011

HYVAN MİELEN VİİKKO

On takanapain.Kuluneella viikolla tuli hyvaa mielta ihan roppakaupalla.
Yhtena paivana paatin menna pankkiin avaamaan tanne oman tilin.Monasti sita olen ajatellut,mutta aina vaan on jaanyt.
Pankissa taman tilin avaamisen hoitaa virkailija,joka on astetta korkeampiarvoinen,mita normaalissa tiskipalvelussa olevat.Asiakkaita tahan palveluun ei montaa ollut,mutta kaikilla naytti olevan asia,mika vaatii enemman,kuin viisi minuuttia.Palvelupisteessa on kolme vastaanottopaikkaa,mutta vain yksi ihminen oli vastaanottamassa asiakkaita..Han myös vastasi puhelimeen,joka tietty soi koko ajan.
Uskomattoman nopeasti ja joustavasti virkailija(nainen) hoiti työtaan.Taalla on yleinen tapa,etta kun edellisen asiakkaan asiat alkavat olla lopuillaan,niin otetaan seuraava jo valmiiksi istumaan.aikaa ei kulu yhtaan hukkaan.
Vaikka virkailijalla oli kovasti töita ja kiire,niin kyllapa han jaksoi hymyillen ja ystavallisesti minuakin palvella.Tilanne oli jopa "kotoinen".Ei jaykkyytta eika virallisuutta.Jokaisessa tallaisessa tapaamisessa myös puhutaan jokunen sana "niita naita".
Teetakin olisin siina istuessani saanut.Etta pankissakin tarjottiin teeta,niin oli minulle eka kerta.Ei varmaan normaalilla tiskilla kyllakaan.

Toisena paivana menin TURKTELEKOMİLLE,kun nettisysteemit vaihtuivat vuodenvaihteessa,enka paassyt nakemaan laskuani.Kun mieheni laksi Suomeen,niin han pyysi Johtajalta,etta minua autettaisiin,jos ongelmia ja kysyttavaa tulee.
Kavelin siis suoraan johtajakerrokseen.Kun menee esim.johtajan luokse,niin ensin tietenkin katellaan,ja aina myös johtaja kysyy,etta "mita kuuluu".Tallainen jo saa hyvalle mielelle.
Esitin asiani,ja johtaja ohjasi minut virkailijan luokse,joka hoitaisi asiani.Kaikki tassa kerroksessa olivat miehia, puku paalla seka kravatti kaulassa.
Virkailija ohjelmoi minulle kaikki valmiiksi ja nyt paasen nakemaan laskuni.Turvasysteemeja on parannettu,joten olikin hiukan enemman tekemista mutkan kautta.
Myös taalla tarjottiin teeta,mutta en halunnut.Yleinen tapahan taalla on tuon teen tarjoaminen lahes joka paikassa.Viela lahtiessani virkailija kysyi,etta onko muuta kysyttavaa,ja onko ongelmia minkaan asian kanssa .ja toimiiko netti hyvin.Ja,etta jos jotain tulee,niin "tuleppa vaan tanne,niin autamme kylla".Eipa ollut talla kertaa muuta ongelmaa.

Eilen hain kenkani suutarista,ja samaa ystavallisyyden rataa jatkui siellakin.Korjaus oli tehty,mutta siina odottaessani suutari viela kiilloitti kenkani.Ja tietenkin kysyi,josko haluan teeta tai kahvia.Enpa halunnut tallakaan kertaa.
Juuri tuo ystavallisyys ja ihmislaheisyys on taalla asia,mista nautin.Kaupan myyja tai kassaneiti saattaa sanoa ulkonaöstasi tai vaatteistasi jotain kaunista jne.
Talla viikolla tata ystavallisyytta tulikin monen viikon edesta.Tuollainen merkitsee todella paljon.
Niita nyrppynaamoja on asiakaspalvelussa vahan,mutta aina silloin tallöin kylla eteen sattuu.

İhanaa viiikonloppua,ystavat.

keskiviikko 26. tammikuuta 2011

TALVİULKOİLUA

Olen Suomesta tultuani liikkunut taas aika paljon.Kaikenlaisia asioita ollut hoidettavana,ja olen myös tekemalla tehnyt asiaa kaupungille,jotta tulee liikuttua.
Eilen satoi lahes koko paivan.Kaduilla oli valilla vetta sen verran,etta piti kierrella ja kaarrella,etteivat jalat olisi kastuneet.
Mutta ihanaa oli kavella sateessa,kun ei tuullut.

Tanaan Kavin taas asioilla.İlma oli pilvinen,mutta ei sateinen.Hengittelin oikein syvaan raikasta ilmaa kulkiessani.Rakastan tata talvea taalla.

Turemehukauppiaita on kaupungilla paljon,ja mehu tekee kauppansa talvella seka kesalla.Kesalla kuumuuteen ja nyt talvella vitamiinintarpeeseen.Mehu,mika puristetaan tuoreista hedelmista siina asiakkaan odottaessa,niin onkin oiva vitamiinipommi.
Naista kojuista voi myös ostaa mehua kotiin vietavaksi.Yleensa heilla on myytavana juuri pullotettuja mehujakin,ja omaan pulloonkin sita saat.

sunnuntai 23. tammikuuta 2011

NAAPURUUS

Olemme nyt asuneet kaksi vuotta tassa Antalyan asunnossamme.Joka kerroksessa on kaksi asuntoa.Kerrosnaapurini kanssa usein tapaamme rappukaytavassa,ja aina vaihdamme kuulumisia,mutta siihen se on jaanytkin.
Kun laksin Suomeen,niin annoin naapurilleni suomalaisen ystavani (joka oli asunnonvahtina)puhelinnumeron ja pyysin hanta pitamaan vahan silmalla asuntoamme.
Kun tulin lomalta,niin leivoin kakkua,ja vein naapurilleni kiitokseksi avusta.
Tuo tuollainen pikkuvieminen on taalla tapana naapureitten kesken.
Meilla on ovessa ulkopuolella tuollainen "kolkutin",missa on ovisilma keskella.
Toissailtana klo 22.30 oveemme kolkutettiin.Ei siis soitettu ovikelloa.Koskaan en avaa paivallakaan ovea tuntemattomille.Saatikka sitten tuohon aikaan illasta.
Katsoin ovisilmasta ja ovemme takana oli nuorehko mies,jota en tuntenut.Seurasin hanta ja kun en avannut ovea,niin han soitti naapurini ovikelloa.Naapurillamme on turvaristikko-ovi oman ovensa lisaksi,joten han avasi oven.Mies oli hataantynyt ja sanoi naisen nimen,jota muka etsii,naapurini sulki ovensa nopsaan.Mies ei lahtenyt hissilla,vaan rappusia alaspain.
Naapurini soitti isannöitsijalle(asuu 5 kerroksessa)joka tarkisti toisen miehen kanssa koko rappukaytavan ,mutta kyseinen mies oli jo havinnyt.
Luultavasti oli alaovi jaanyt joltain auki,ja nain sivullinen paasi rappukaytavaan.
Rehellisilla asioilla ei tama kulkija kylla ollut.Oli sanonut 2 kerroksessa etsivansa jotain miesta.Oliko varasaikeissa,ja ottamassa selvaa,keta on missakin kotona,niin tieda hanta.İsannöitsija oli sita mielta,etta saattoi olla myös hakemassa rappukaytavasta yösijaa,koska oli sadeilma.Mutta miksi sitten kolkutteli oville?.
Eilen sitten tapasimme naapurini kanssa taas rappukaytavassa.Han pyysi minut kotiinsa kahville,ja halusi,etta vaihdamme puhelinnumeroita silta varalta,etta joskus apua tarvitsee.
Naapurini on leskinainen,joka asuu yksin.Lapset kayvat perheineen aika usein hanen luonaan.On asunut yli 20 vuotta Australiassa.Rauhallinen ja mukava naapuri.

Koskaan ei voi tietaa,milloin naapuriapua tarvitsee.Turvallisuutta tuli minunkin elamaani lisaa taman naapurini myöta.

Turvallista alkavaa viikkoa,ystavat.

perjantai 21. tammikuuta 2011

PUUPARTURİ OLLUT LİİKKEELLA KAUPUNGİSSA

Olen tasta kadusta otellut monia kuvia,ja valilla blogiinkin laitellut.Katua nimitetaan "palmukaduksi",eika syytta.
Tanaan kiinnittyi huomioni noitten uljaitten ja korkeitten palmujen latvoihin."Puuparturi" nayttaa olleen työssaan.Palmujen latvat on siistitty.On siina saanut olla korkea nosturi,milla työntekijat on tuonne korkeuksiin paasseet.
Huomasin jo aiemmin tassa meidan kadullamme,etta muutama rumaksi kasvanut puu oli lyhentynyt.
Aamupaivalla viela paisteli mukavasti aurinko tanaan,mutta

illansuussa alko ukkostaa ja sataa vetta oikein kunnolla.
Ja saatiedotuksen mukaan sadetta tulee myös lahipaivina.

Kivaa alkanutta viikonloppua,ystavat.

keskiviikko 19. tammikuuta 2011

BUSSİKORTTİ

Joulukuussa otettiin Antalyassa kayttöön bussikorttisysteemi.Lomalta palattuani kavin minakin tuollaisen itselleni hankkimassa.Kortti maksaa 8 liiraa(4 euroa),ja ladataan tapeelliseksi katsomallaan summalla.
Kortteja on erilaisia,riippuu siita,onko sinulla alennuksiin oikeutta.Minulla on normaalihintaisen matkan kortti.
İlman korttia kertamaksu on kaikissa julkisissa liikennevalineissa 1,75 liiraa (87,5 centtia).Kortilla maksettaessa liikennevalineesta riippuen hinta on 1,25-1,50 liiraa (62,5-75 centtia).
Vaihto-oikeus on yhdella maksulla 45 minuuttia lahtöhetkesta.

Voit ladata matkoja myös kannykkaasi ja maksaa silla.

Tuossa kuvassa alennuskortti

Se,mihin mina kiinnitin heti huomiota,niin oli maksuautomaatin selva nayttö. Kortin jaljellaoleva summa nakyy tarpeeksi suurena.Samoin matkan hinta.
Tervetullut uudistus,joka nopeuttaa varsinkin ruuhka-aikoina liikenteen kulkua,ja tuo siihen muutenkin joustavuutta.
Nyt on viela ollut nakyvissa totuttelua asiaan ja tietamattömyytta,mutta katevasti nayttaa paaosin toimivan.
Erittain tervetullut uudistus.



sunnuntai 16. tammikuuta 2011

TALVİ ON TULLUT MEİLLEKKİN


Talvi oli tullut Antalyaan poissaollessani.Lehdet karisseet puista (oli ollut valtava myrsky).Vihreytta toki löytyy talvella paljonkin,mutta myös monista puista lahtevat lehdet.
On alueita,jotka taas vuorostaan heraavat talvella eloon sateitten ansiosta,kuten vuorten rinteilla kesakuumalla kuivaneet alueet yms.Ydintalvi on meilla lyhyt.Jo maaliskuussa saattavat paivat olla hyvinkin lampimia.


Paivalla aurinko paistaa,ja lammittaa nytkin muutaman tunnin mukavasti.Tallöin taytyy pölynimurista ottaa kaveri itselleen,Kuten kavi eilenkin.Oli aivan ihana siivousilma.


İllan viilentyessa ja pimetessa poltellaan sitten kynttilöita ja laitetaan seinavalot paalle lampöpumpun puhaltaessa lamminta kotiin.

Kivaa alkavaa viikkoa kaikille.

keskiviikko 12. tammikuuta 2011

LOMAİLUN İVENTAARİO

Jyvaskylassa vietin suurimman osan lomastani .Lunta oli paljon ja luonto kaunis.

Helsingissa paivaa ennen kotiinpaluutani asema-aukion lumia.Hieman on "tummaa".
Loman alussa pakkaset paukkuivat kireana,ja tuolloin aurinkokin paisteli.Pakkanen rajoitti tietenkin ulkoilua.
Kaikkien laheisteni kanssa vietin paljon aikaani.Lammin kiitos kaikille rakkailleni hellasta hoivasta ja kivoista hetkista.
Kiitos myöskin ystavilleni mukavista yhdessa vietetyista tuokioista.
İhanaa oli saada tutustua Thaimaalaiseen miniaehdokkaaseen nain heti alussa.Niin herttainen ja mukava ihminen.Kielivaikeuksia oli,joten keskustelu jai tietenkin puutteelliseksi,mutta hyvin tulimme toimeen keskenamme.Suomenkieltakin han alkoi oppimaan vauhdilla.Nyt vain taytyy toivoa,etta hanelle eivat olisi liian vaikeita nama olosuhteet Suomen talvessa.Uskon,etta nuorten rakkaus kantaa vaikeitten paivien yli.
Kaikkien tapaamisten ohella kavin tapaamassa minua kauan hoitanutta "henkilaakariani",keuhkosairauksien erikoislaakari Matti Paanasta.
Aikoinaan han hoiti astmaani,ja allergioitani erittain huolella,mutta myös muuta kokonaisvaltaisesti.Korkean kolesteroolini han nappasi kiinni.Kilon painoisen myoman han löysi.Han oli myös ensimmainen laakari,joka hoiti minua kolarini jalkeen.
Kuljin kuuntelemassa hanen luentojaan ,joista sain opin ja tiedon allergia-asioissa.
Nyt tavatessamme han teki spirometrian,otti peff:it ja tutki tarkasti korvien,nenan ja nielun tilanteen.Kaikki on ok.Ja taalla Turkissahan en kayta allergialaakkeita kuin satunnaisesti.Suomessa ne olivat ymparivuotisessa kaytössa.
Valimeren ilmasto ehdottomasti on hyva terveydelleni.Laakarini sanoi myös,etta tama on hyvin mielenkiintoista.Myös nyt kavi niin,etta nainkin lyhyella lomalla alkoi kuiva yska,jota ei Turkissa ole.
Lammin kiitos Talle niin ystavalliselle ja taidokkaalle laakarilleni.Toivottavasti tapaamme joskus taalla Turkissakin.


Kun saavuin viime viikonloppuna kotiin Antalyaan,niin aurinko paisteli lampimasti.Sita en viela kuvannut,vaan vertaukseksi Suomen maisemille otin tuon kuvan tanaan,kun tulin ystavan luota paivakaffeelta.Tanaan on ollut harmaa,ja sateinen paiva,mutta Eİ LUNTA,EİKA PAKKASTA.
Loma oli antoisa ja monivivahteinen,jonka jalkeen on mukavaa olla kotona taas.

sunnuntai 9. tammikuuta 2011

KOTİİNPALUN TUNNELMİA

Eilen iltapaivalla alkoi kotimatka mieheni saattelemana Helsinki-Vantaan lentokentalta.Menin Helsinkiin perjantaina,ja olimme mieheni kanssa turkkilaisen ystavapariskunnan vieraana.Oli ihana tavata heidatkin pitkasta aikaa.
Postaan yhteenvedon lomasta seuraavana.

Lahteminen on vaikeaa aina,lahtee sitten kuka tahansa.Niin niille,jotka jaavat,kuin sillekkin,joka lahtee.Maaratynlainen haikeus jaa jalkeen.
İstanbulissa jouduin odottamaan yhteyslentoa Antalyaan 5 tuntia.Alkuperainen aikani oli jouduttu myöhaistamaan,koska lentoja oli vahennetty.
Kun saavuttiin İstanbuliin,ja siella istuskelin lentokentalla,niin tuli vahva tunne siita,etta olen kotona.
Antalyassa olin yhden aikaan yölla.
Suomalainen ystavani oli vaatimalla vaatinut,etta tulisin heille yöksi ,koska asuvat lahella lentokenttaa.
Vastaanotto Antalyassa oli aivan ihana.Aamiainen nautittiin ystavani perheen kanssa,ja vasta paivalla sitten olin kotona.
Huomenna alkaa arki ja arjen touhut.
Kivaa alkavaa viikkoa,ystavat.

keskiviikko 5. tammikuuta 2011

KERAİLYA







Kun kuvaan kaikkialla ja lahes aina on kannykkakamerani laukaisuvalmiina,niimpa otin muutaman kuvan Uutena vuotena tyttareni kerailyharrastuksesta,ENKELİT.
Ne ovat vallanneet ison osan kirjahyllysta.Niita löytyy myös kodin muista paikoista kivasti sijoitettuina,
Ovat kauniita.

Matkalaukku on pakattuna ja perjantai-aamuna junalla Helsinkiin,missa vuorokausi aikaa viettaa miehen kanssa,seka nahda hyvat ystavamme (turkkilaispariskunta),ennen paluuta Antalyaan.

maanantai 3. tammikuuta 2011

VUODEN VAİHTUESSA



Matkustin junalla Tampereelle tyttareni luokse Uudeksi vuodeksi.Myös mieheni tuli sinne Helsingista.
Kaikki muut laheiseni olen lomallani tavannut,mutta vanhin lapsenlapsista joutui Joululta palaamaan asuinkaupunkiinsa,joten hanta en nahnyt.
Uusi vuosi sujui rauhallisissa ja mukavissa merkeissa.
Rakettejakin kavimme ampumassa .
Sunnuntaina poikani otti sisareni kyytiin,ja tulivat hakemaan minut Jyvaskylaan.
Nyt sitten lomasta on rippeet jaljella.Lauantaina kotiin Antalyaan.